Slovenija

Trije Slovenci v odboru za zunanje zadeve

Strasbourg, 15. 07. 2009 19.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V odboru za zunanje zadeve EP bodo sedeli kar trije evroposlanci iz Slovenije. Vseh sedem pa je z izkupičkom od porazdelitve sedežev v 20 odborih zadovoljnih. Preberite, kje vse bodo delovali?

Karte za sedeže v 20 odborih Evropskega parlamenta za prihodnjih pet let so bolj ali manj razdeljene, čeprav bodo formalno potrjene šele v četrtek. Sedem evropskih poslancev iz Slovenije že ve, v katerih odborih bodo sedeli, in pravijo, da so zadovoljni. Kar trije bodo, kot kaže, člani odbora za zunanje zadeve, ki velja za enega najbolj prestižnih.

Zver meni, da so iztržili največ, kar je bilo možno.
Zver meni, da so iztržili največ, kar je bilo možno. FOTO: Blaž Garbajs

Vodja tričlanske slovenske delegacije v največji politični skupini v Evropskem parlamentu, Evropski ljudski stranki (EPP), Milan Zver, je danes povedal: "Zelo sem zadovoljen, dobili smo vse, kar smo želeli." "Srečen sem, da se je idealno končalo," je še poudaril in pojasnil, da je bilo sinoči do enih zjutraj precej napeto.

Zver (EPP/SDS) bo član odbora za kulturo in izobraževanje ter nadomestni član odbora za kmetijstvo in razvoj podeželja. "Pri kmetijstvu pa se bom moral še učiti," je v torek priznal Zver in pojasnil, da je to področje izbral, ker se mu zdi pomembno s slovenskega vidika. "Pričakujemo velike razprave, veliko denarja in moči je prisotno v tem odboru in mislim, da mora biti nekdo iz Slovenije tudi v tem odboru," je tedaj poudaril.

Romana Jordan Cizelj (EPP/SDS) bo članica odbora za industrijo, raziskave in energijo ter nadomestna članica v odboru za okolje, javno zdravje in varnost hrane. Sicer pa bo tudi kvestor v slovenski delegaciji v okviru EPP. Lojze Peterle (EPP/NSi) pa bo član zunanjepolitičnega odbora in nadomestni član odbora za okolje, javno zdravje in varnost hrane. Peterle bo sicer predvidoma opravljal še funkcijo podpredsednika delegacije za Rusijo.

Tudi Thaler bo v zunanjepolitičnem odboru.
Tudi Thaler bo v zunanjepolitičnem odboru. FOTO: Blaž Garbajs

Slovenska delegacija v EPP je bila sicer v torek še v borbi za podpredsedniški položaj v enem od 20 parlamentarnih odborov. Ciljali so na podpredsedniško mesto v zunanjepolitičnem odboru. To mesto naj bi zasedel Peterle. A podpredsedniško mesto v delegaciji za Rusijo je bilo po Zverovih besedah največ, kar se je po veljavni D'Hondtovi metodi dalo iztržiti.

Tudi člana slovenske delegacije v drugi največji politični skupini v EP, Progresivni skupini socialistov in demokratov (S&D), Zoran Thaler (S&D/SD) in Tanja Fajon (S&D/SD) sta "z razpletom zadovoljna", saj sta uresničila prioritete, ki sta si jih zastavila že v kampanji za evropske volitve.

Thaler bo član odbora za zunanje zadeve ter nadomestni član odbora za gospodarstvo in finančne zadeve. Poleg obeh odborov bo Thaler vključen tudi v delegacijo za Gruzijo, Armenijo in Azerbajdžan ter delegacijo EU-Makedonija, kjer naj bi bil tudi podpredsednik.

Fajonova pa bo članica odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve ter nadomestna članica odbora za promet. Fajonova naj bi bila sicer tudi v medparlamentarni delegaciji za Jugovzhodno Evropo in v delegaciji EU-Hrvaška, kjer naj bi se ji obetalo podpredsedniško mesto.

Vajgl je zadovoljen z izkupičkom.
Vajgl je zadovoljen z izkupičkom. FOTO: Blaž Garbajs

Z izkupičkom sta zadovoljna sta tudi člana slovenske delegacije v skupini evropskih liberalcev (ALDE), Jelko Kacin (ALDE/LDS) in Ivo Vajgl (ALDE/Zares), ki bosta edina nadomestna člana v po dveh odborih ali pododborih. Kacin bo član zunanjepolitičnega odbora, pa tudi nadomestni član odbora za promet in turizem ter odbora za zaposlovanje in socialne zadeve. Vajgl pa bo član odbora za razvoj, pa tudi nadomestni član odbora za zunanje zadeve ter nadomestni član pododbora za varnost in obrambo.

V Evropskem parlamentu je 20 stalnih odborov: za zunanje zadeve (AFET), razvoj (DEVE), mednarodno trgovino (INTA), proračun (BUDG), proračunski nadzor (CONT), ekonomske in monetarne zadeve (ECON), zaposlovanje in socialne zadeve (EMPL), okolje, javno zdravje in varnost hrane (ENVI), industrija, raziskave in energetika (ITRE), notranji trg in varstvo potrošnikov (IMCO), promet in turizem (TRAN), regionalni razvoj (REGI), kmetijstvo in razvoj podeželja (AGRI), ribištvo (PECH), kultura in izobraževanje (CULT), pravne zadeve (JURI), državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE), ustavne zadeve (AFCO), pravice žensk in enakost spolov (FEMM) in peticije (PETI). AFET ima sicer še dva pododbora: za človekove pravice (DROI) ter za varnost in obrambo (SEDE).

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
15. 07. 2009 21.35
Ti so si dobro postlali, kdor ima že drugi mandat, je preskrblen do smrti, pa če bo še takšna kriza, kaj bi z "akademsko" kariero, če v Bruslju dobro ješ in piješ, delaš, kar ti ej volja, žena ne gleda, kdaj prihajaš domov, ko te pa piči, greš spet domov, pa še vse stroške imaš obilno povrnjene, ni lepšega, mnogo bogateje poplačano kot nekoč Beograd, za taja smo dobili neke bedne dnevnice in potne stroške, plača je bial pa praktično enaka kot tu, zvezna, v Sloveniji so bile pač boljše plače kot je bilo YU povprečje.
CezDrnInStrn
15. 07. 2009 21.11
Razpad EU-ja se bliža!So že ta pravi not !
Tonček Balonček
15. 07. 2009 21.02
A mi lahko kdo pove, kaj so ti poslanci dosegli v prejšnjem mandatu?
alterego
15. 07. 2009 20.43
sej za socialo se verjetno itak niso pulili, je prezahtevno
Tonček Balonček
15. 07. 2009 20.39
Čebelare je želel postati tretji podpredsednik parlamenta, za zunajo politiko, Ne vem zakaj je zdaj pristal pri hrani,m če je delal na cenejših mobilnih storitvah! No, zdaj gredo na počitnice, saj so utrujeni!
manco-capac
15. 07. 2009 20.37
Jaz pa, za razliko od naših poslancev, z izkupičkom nisem zadovoljen. En nadomestni član (Jelko) v odboru za zaposlovanje in socialne zadeve!? Gruzija in Armenija so jim večje prioritete kot blagostanje slovenskega delavstva!!!