Slovenija

Trnfest 2000 v polnem teku

Ljubljana, 07. 08. 2000 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na poletnem festivalu Trnfest 2000 z mednarodno zasedbo se bo z nocojšnjo predstavo Biblija začel t.i. drugi teden prireditev. Predstavo bo izvedla gledališka skupina Dejmo stisnt teater. Organizator je pri pripravi festivala poskrbel, da je v tedenskih sporedih približno ravnotežje glasbenih, gledaliških, plesnih in filmskih predstav. V nadaljevanju tedenskih prireditev se bodo tako zvrstili etno večer Ine Želanaje, nastop tolkalnega Tria Handcraft ter večera rocka (Res Nullius) in jazza (Folkestra), poleg uvodne gledališke predstave se bo s Tobijem predstavil Freyer teater, Improklub pa bo izvedel nočne gledališke improvizacije v dvorani, v okviru plesnih predstav se bo predstavil Sebastjan Starič, v filmskem sklopu pa bodo na ogled kratke televizijske igre AGRFTja.

Dejmo stisnt teater se je prvič predstavil pred petimi leti na Vrhniki. Predstavlja gledališki del umetniške revolucije, ki je postcankarjansko mestece zadela v sredini devetdesetih in katere glasbeno plat zastopajo bendi Hic et Nunc, Minusi, Hudo narobe in Racija, infrastrukturni delež pa prispeva mladinski center Vrhnika, v zadnjem času preimenovan v klub Zakon. Skupina nima stalnega režiserja, vse njihove predstave so režirali različni člani gledališča. Del skupine od jeseni 1997 pod imenom Dejmo stisnt impro uspešno nastopa tudi v Impro ligi v KUD﷓u Franceta Prešerna v Ljubljani.

Dejmo stisnt teater s predstavo Biblija - stara zaveza ponuja zabavno in poučno moderno interpretacijo biblije. V slabi uri razloži v več jezikih nekatere najbolj znane biblične zgodbe. Poučno za laike, zabavno za vse.

Sebastjan Starič bo na Trnfestu nastopil s plesno predstavo O, pa spet ta pomlad. V nedostopni gotski graščini, skriti v nedostopni kotlini nekje sredi Alp, osamljen znanstvenik odkriva formulo resnične ljubezni. Z dvema poskusnima zajčkoma lastne izdelave, izbranimi prizori iz klasičnih romanc in najsodobnejšo tehnologijo skuša razrešiti največjo uganko vseh časov.

Ruska umetnica Ina Želanaja bo na etno večeru predstavila starosvetnost poganskih tradicij in post folk fuzijo. V Rusiji dobro znana glasbena ustvarjalka mnogokrat preseneča z lojalnostjo tradicionalni kulturi njene domače dežele, ki se odraža v njenih izjemno izvirnih interpretacijah ljudskih pesmi. S podporo izkušenih glasbenikov (Farlanders) so ustvarili zanimivo fuzijo ruske ljudske glasbe, rock in pop elementov ter jazza.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3