Slovenija

Trojni praznik Slovenije

Ljubljana, 23. 12. 2007 09.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred natanko 17 leti so se volivci na plebiscitu odločili, da želijo živeti v samostojni in neodvisni Sloveniji.

Pred natanko 17 leti, 23. decembra 1990, so se volivke in volivci na plebiscitu odločili, da želijo živeti v samostojni in neodvisni Sloveniji. Izidi so bili uradno razglašeni tri dni po plebiscitu.

Preteklo je že 17 let
Preteklo je že 17 let FOTO: POP TV

Slovenska skupščina je 25. junija 1991 na podlagi plebiscitarne odločitve za samostojno državo uzakonila Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije ter Deklaracijo o neodvisnosti in tako postavila formalni temelj slovenski samostojnosti. Dan pozneje, 26. junija, je bila suverena slovenska država slovesno razglašena, s čimer so se končala prizadevanja za njeno samostojnost.

Rojstvo slovenske ustave

Temelje parlamentarne ureditve države z delitvijo oblasti na zakonodajno, izvršilno in sodno pa je 23. decembra 1991 postavila tedanja skupščina, ko je sprejela novo ustavo. S sprejemom prve slovenske ustave je bil postavljen temelj novemu pravnemu sistemu, temelječem na spoštovanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin, na načelih pravne in socialne države, na parlamentarni obliki državne oblasti ter na načelu delitve oblasti. Sprejetje ustave se je sicer sprva zavleklo zaradi priprav na osamosvojitev, nato zaradi agresije na Slovenijo, pozneje pa so k temu prispevala še ideološka razhajanja strank.

Dan samostojnosti in enotnosti so obeležili že v petek na državni proslavi v Cankarjevem domu
Dan samostojnosti in enotnosti so obeležili že v petek na državni proslavi v Cankarjevem domu FOTO: Dare Čekeliš

V počastitev sprejetja in uveljavitve ustave, ki je temeljno vodilo odločanja ustavnih sodnikov, je ustavno sodišče 23. december razglasilo za dan ustavnosti, praznujemo pa ga od leta 1997. Ustavno sodišče je dan ustavnosti obeležilo v četrtek s slavnostno sejo.

Delovanje slovenskega državnega zbora

Prve parlamentarne volitve v samostojni Sloveniji so bile 6. decembra 1992, državni zbor pa se je konstituiral 23. decembra 1992. Na ta dan se je državni zbor na prvi seji konstituiral s potrditvijo mandatov in izvolitvijo vodstva, sprejel pa je tudi začasni poslovnik, ki je urejal pravila njegovega delovanja. Ustanovno sejo je kot najstarejši poslanec vodil dotedanji predsednik skupščine France Bučar, prvi predsednik državnega zbora pa je postal Herman Rigelnik.

Dan samostojnosti in enotnosti so obeležili že v petek na državni proslavi v Cankarjevem domu, na kateri je bil slavnostni govornik predsednik vlade Janez Janša. Praznik so počastili tudi poslanci s slavnostno sejo, ki je bila hkrati namenjena obeležitvi 15-letnice državnega zbora. Zbrali so se tudi vsi poslanci prvega sklica državnega zbora, predsednik DZ France Cukjati pa je podelil spominske plakete vsem dosedanjim predsednikom državnega zbora ter poslancem, ki so bili v DZ izvoljeni v vseh štirih mandatih.

Plakete so prejeli predsednik nekdanje skupščine France Bučar, ki je skupščino vodil med letoma 1990 in 1992, ter dosedanji predsedniki DZ Herman Rigelnik (1992 do 1994), Jožef Školč (1994 do 1996), Janez Podobnik (1996 do 2000), Borut Pahor (2000 do 2004) in Franc Feri Horvat (2004).

Poslanci, ki so bili na funkcijo izvoljeni v vseh mandatih, pa so Anton Anderlič (LDS), Roberto Battelli (italijanska narodna skupnost), Geza Džuban (LDS), Franc Feri Horvat (SD), Janez Janša (SDS), Zmago Jelinčič (SNS), Miran Jerič (LDS), Rudolf Moge (LDS), Miran Potrč (SD), Maria Pozsonec (madžarska narodna skupnost) in Jožef Školč (LDS).

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pahor?ek
24. 12. 2007 11.02
borec...zdaj pa nisi smešen, ker navajaš en kup polresnic in neresnic!!! Vendar pa se pridružujem tvojim željam ob teh praznikih. Vprašanje je le, za koga so težki časi? Za levico prav gotovo, saj so v teh dneh bili, kar nekajkrat postavljeni pred ogledalo: Kučanovih več resnic, Pahor in SD kot naslednica zločinske partije itd. Nadalje je veliko ljudi videlo proslavo ob padcu šengena na škofijah. Videli so, kakšno spoštovanje ima v tujini, pred najuspešnejšimi državami na svetu ne samo v Evropi, videli so lahko, kaj vse smo dosegli v Sloveniji v treh letih vodenja države pod J.Janšo, ki je predsednik Slovenske demokratske stranke (SDS). Veš kaj pa niso videli? NIkjer niso videli Pahorja in njegovih Socialnih demokratov, nikjer ni bilo na spregled Turka, ki govori, da je predsednik vseh državljanov RS. Vesel božič in srečno v letu 2008!
Prvo Bore
24. 12. 2007 10.36
srecna prav si napisala. Preko medijev pošiljajo sporočila : Vsi bomo imel enake penzije ( model Avstralije ) Stanovanje je daljnosežen načrt za kompletno familijo do pra-pra-očeta do otroka, ki se bo rodil. Plače bodo nižje !! Naša mladina, ko sliši takšne spodbudne besede, ji morala pade na najnižjo raven in potem se čudijo, če so tako apatični in se zatekajo v alkohol in mamila. Večina mladine nima nobenih možnosti za življenje, ampak samo za preživljanje in prosijo boga, da umre oče in mama, da dobijo stanovanje. Zdravstvo propada in si ga lahko privošči samo izbrani. Primer moj tast, ki je celo življenje delal in sedaj, ko je na onkološkem , ga nihče ne šmrglja. Ni VIP !! Poslali so ga domov, da ga doma požre rak. Jebem Ti tako zdravstvo in državo. Poznam , pa primer lepotne operacije na NAŠ račun. VIP !!! Srečna in ostali forumaši želim Vam lep božičen večer in veliko duševnega miru, čeprav ga je težko najti v teh težkih trenutkih.
srecna
24. 12. 2007 09.46
Prvo Borec tudi tebi zelim dober dan. Priznam, da sem srecna v nickaj srecnem zivljenju (kot se marsikdo drug ). Na kratko : Bili smo 3 otroci- zelo strogi starsi (vzgoja po "suzenjskem" rezimu..pretepanje itd :( ) Ustvarila sem si svojo druzino (moz je dalec od zdravja ) a svojemu otroku nudiva ljubezen, ki je sama nisem bila delezna kot otrok. Tudi za vse ostalo skrbiva in ji nudiva po najinih najboljsih moceh. Zraven vsega tega pa se se moras borit za sluzbo itd.Mislim, da sem dovolj omenila, da me lahko razumes gospod Prvo Borec in se marsikateri drug. Navsezadnje je najpomembnejse, da so nasi otroci zdravi in da lahko upajo na boljsi jutri, vendar opazam, da to upanje strasno kopni pri mladini. Malokateri ima resnicno nekaksne cilje, ce pa jih ze ima, je pa veliko vprasanje ali mu bo jih uspelo uresnicit . Huh sedaj sem se ze odmaknila od glavne teme tega clanka , se opravicujem. Resnica je pac, da ljudje- vsaj vecina- nismo lenuhi za delo kot so to na veliko omenjali v prejsnjih postih. Vcasih je bilo pac drugace, narod ni bil tako tiho kot dandanes. Danes opazam se ljudje bojimo izrazit svoje mnenje ali se motim?
elvog19
24. 12. 2007 08.00
Ne vem kaj od naštetega naj praznujem?? Prodano državo za namen Evropskega smetišča. Ustavo, ki je omogočila vse to ali državni zbor, ki se ga vsak pošten človek sramuje. Če bi bil danes plebiscit, ne bi zbrali niti 10%. Hvala lepa za takšno državo.
Prvo Bore
24. 12. 2007 06.26
srecna dober dan Lepo, da si srečna. Prva dolžnost države je, da poskrbi za blagor svojih državljanov in da ne dopusti izkoriščanja le-teh. To se tiče tudi stanovanj, ki je najbolj nujna zadeva v življenju mladih in zraven tega, tudi natalitete v državi. Imam dva sina, ki sta še zmerom pri meni.LOL Ne vem kdaj bosta šla od doma ? LOL Pa sta že oba prešla leta, ko sem šel od doma. Tako da danes je nemogoče, da bi s tako izobrazbo dosegel, to kar je nama z ženo. Ta država si je nekako vtepla v glavo, da nihče ne more biti stari oče v svojem stanovanju in vnuk ne more imeti stanovanja. Bral sem tako po forumih in tudi malo po časopisih, da ko kupijo stanovanje, da se jih takrat veliko loči. Saj ni čudnega, ker pri denarju se vse neha. Živci popuščajo, ko gledaš na službo in če danes veš, da sploh nihče več ne zaposluje za nedoločen čas, potem veš, kaj sem mislil napisati.
hinko.murovec@siol.net
24. 12. 2007 05.19
Manja Kranjc,23.12.2007 / 17:17, čeprav s težkim srcem a moram te opozoriti, da je tvoje pisanje kvečjemu monolog izgubljenega v puščavi. O dialogu vsaj jaz govorim takrat, ko je neka debata vsaj na nivoju prvošolčkov. Veš s tabo vodit dialog pomeni biti vsaj defektolog ali izvedenec psihiatrije. Po svoje te razumem, edinka, scrkljana , živeča v družini " zatiranih " kljub temu, da si brez težav prejela vse zakramente in ni imel nihče težav zato, ker ste hodili k maši si ob vsakodnevnem poslušanju o rdeči nevarnosti malo zgrešila tir. Morda te malo žere še neizpolnjena želja, biti policajka, kar kljub poznani " zarukanosti policajev " zahteva nekaj pameti. Pa malo težav v mlajši dobi zaradi kakšne travce in evo ti produkt. Pa je prišel veliki osvoboditelj z značajem pisanim na tvojo in tebi podobnih kožo. Maščevalen, povzpetniški tip, ki se je pripravljen z vsakim okoristit za dosego svojih ciljev. Očitno ti je uspelo zriniti se na položajček, ki ti omogoča blaženje svojih frustracij, vendar verjemi mi prepričan sem , da tudi sedaj nisi zadovoljna, zavedaš se bede argumentov s katerimi si to dosegla in njihove minljivosti, veš takih , še kar luštnih za pogledat in pripravljenih v boju za boljši jutri tudi " pasti " v bitki je veliko , leta pa tečejo in žrtve se vedno znova išče med mladimi, tebi pa kot tvojemu liderju čas polzi iz rok. Lep pozdrav ljuba Manja , upam, da boš vsaj v tej menjavi vladajočih še lahko " argumentirano " zasedla mesto , ki ti na družbeni lestvici po intelektu pripada. LP
srecna
24. 12. 2007 00.02
prasek saj to je bil moj namen napisanega, kar si ti sedaj napisal, vendar sem napisala samo na kratko, kateir pa zna razmisljat in je to tud pre-zivel bo vedel..tako kot ti jaz in se marsikdo tukaj. Kaj se pa tice mojega nicka, si slisal sreca v nesreci? Vem, da bos razumel :)
Tonček Balonček
23. 12. 2007 20.16
Večkrat sem že vprašal, pa ne dobim odgovora. Kaj bi bilo s Slovenijo, če ne bi bilo referenduma ali če en bi uspel. Bi bili mi s Srbijo povezani po cestnem koridorju, zračnem mostu, internetu, seveda s Srbijo brez Črnogorcev in Kosova, kot bo ravnokar? Pa saj niso vsi imeli referendumov, Čehi in Slovaki so se zmenili kar preko predsednikov! Pri nas pa taka slava in ponos!
srecna
23. 12. 2007 20.09
prašek se strinjam v vecini napisanega. Milan Hišan in tomi.passion ne kvackajta nekaj brezveze. Nekaj slisat ali pa v tem zivet - razlika je ogromna! Prvo Borec si si kupil stanovanje pri 23,5 letih- bravo. Poskusi danes in nam javi.
manjakranjc@hotmail.com
23. 12. 2007 18.13
so tudi izjeme... a oprosti prvo borec, največ tako znanih vetrogončičev izhaja iz vrst mnzja.....to je dejstvo.
Prvo Bore
23. 12. 2007 17.41
manjakranjc sam sem sin od MNZ-jevca in sem ponosen na to. Imaš kaj proti ?? Dal mi visi zaradi tvojih mnenj !! Vem, da so MNZ-jevci preganjali isto spolne ljudi . Vi , pa ste jim dali svobodo, kar lahko rečemo, da nihče ne pljuva v svojo juho, ali ne. Tudi sam sem želel postati MNZ-jevec, pa je bil ata proti temu, tako da imam tak pogled od vsega začetka in nimam rad ljudi, ki nimajo svojega JAZ in se spreminjajo tako, kakor veter piha.
manjakranjc@hotmail.com
23. 12. 2007 17.17
hinko.muravec; črviček Slo demokracije in MNZjev neuspeli produkt. Težko še kakšnega prepričaš v tvoje klobasanje. Predlagam ti, da z bivšimi padlimi kolegi organizirate forum 22 in tam razlagate laži in obujate čase na yugo. Tu je Slovenija saj veš ne tista, za katero ste hoteli, da je v Yugolsaviji ampak tisto ki je v EU! Kako kaj dolenci, kaj srečanj v zadnjem času? P. S z hinkom vodim dialog na malo nižji ravni zaradi njegovega razumevanja le tega pa še bivši mnzjevec je in tam je leglo rdečih pokvarjencev. Tok za razumevanje ostalim. Lp
hinko.murovec@siol.net
23. 12. 2007 17.08
Prvo Borec, 16:23, za samostojnost morda že a pod pogojem, da se nekaj tipov prej pošlje ali čez lužo ali nastani v Rogu. Za tako " samostojnost " z vladavino , ki me spominja na Carja Petra Velikega , pa ne bi nikoli glasoval. Imamo pač naj , naj , le da gledano z spodnjega skrajnega konca lestvice. Res " imamo srečo " če iščeš po celem svetu še ene take združbe kot je naša sedanja vlada ne boš našel. Torej bodimo srečni. LP
hinko.murovec@siol.net
23. 12. 2007 16.43
Matej Rojc, 23.12.2007 / 11:36, ja pametnjakovič a Maribor je uničil Petrle , ki je sklenil najprej sesuti paradne konje socializma, takrat je bil ob Petrletu Janša , Bavčar itd. Torej dragi Mariborčani zjebal Vas je prav ta folk, ki sedaj vlada razen nekaj novih fac. Slovenija je dajala velko v bivšo Yugo, danes še več požere Janša in njegovi nesposobni bedaki po raznih ministrstvih. V prejšnji državi je bilo veliko manj lenuhov kot danes z to razliko, da so tisti redki živeli od borne podpore. Danes največji lenuhi in lopovi v klanu JJ skupaj z njim žerejo na veliko žulje predhodnih rezultatov dela delavcev, ki so bili v gnilem socializmu za delo vsaj pošteno plačani, danes v svobodi niti crknit ne morejo pošteno, ker jim je vladajoča belogardistično - domobranska - RKC banda z vlado na čelu vse požrla. Naj živi svobodna Slovenija - brez zajedalcev in tajkunov, ki so vsi proizvod JJ , čeprav se sedaj poskuša lažno prikazat kot poštenjak a jim je prav on omogočil razbohotenje iz lastne požrešnosti , maščevalnosti in častihlepja. Slabše vlade v smislu delati v interesu delavskega naroda Slovenije ni bilo nikoli in slabša niti ne more biti. To je posledica popuščanja in nedoslednosti po II. vojni. LP
FreddyKrugr
23. 12. 2007 16.41
Povsem se strinjam s domoljubom in rozličkom.Sploh si ne morem predstavljati kaj bi bilo če bi juga še obstajala.Bi imeli takšen standart,bi bili v EU, ali bi sploh lahko govorili materin jezik?Tisti ki pa pogrešajo nekdanjo državo katere sem bil njen prebivalec tudi jaz ,panaj kar spakirajo kovčke in pot pod noge čez Kolpo. ŽIVELA SLOVENIJA
Prvo Bore
23. 12. 2007 16.23
Me zanima, koliko ljudi bi bilo za samostojnost, če bi takrat vedeli, kaj bo.
jurrr
23. 12. 2007 16.01
kot, da se je slovenija na novo rodila!!
jurrr
23. 12. 2007 16.01
hvala JJ za novo rtvslo katera sama po vsebini prekaša poptv. Prav z veseljem jo gledam!!
rozlicek@gmail.com
23. 12. 2007 15.04
Škoda, ker nas praznuje samo polovica. Ostali pa objokujejo jugo.
Riba1234563328363722
23. 12. 2007 13.37