Tudi med veselim decembrom ne pozabite na varnost

V času praznikov je treba ohraniti trezno glavo tako za volanom kot na smučiščih. Paziti je treba pri uporabi pirotehničnih sredstev in ob daljši odsotnosti od doma poskrbeti, da tatovi ne bi imeli povoda za vohljanje.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Preizkus alkoholiziranosti

(Foto: Policija.si)

Prosti dnevi v času božično-novoletnih praznikov in počitniškega tedna šolarjev so zelo primerni za izlete, obisk prijateljev in svojcev ali veseljačenje na različnih javnih prireditvah. Da pa ne bi popolnoma pozabili na previdnost, je tukaj policija, ki svetuje, kako lahko z ustreznim samozaščitnim ravnanjem sami preprečimo marsikatero neprijetnost.

Kot zmeraj je treba tudi v t. i. veselem decembru ohraniti trezno glavo med vožnjo. "Alkohol in vožnja v cestnem prometu nista združljiva, zato vozite le trezni!" še enkrat več opozarjajo policisti in dodajajo, da v primeru, če zvrnete kakšen kozarček ali dva, raje uporabite javna prevozna sredstva ali pa se peljite s kom, ki ni pil alkohola.

Penina

(Foto: Reuters)

V času praznikov pa je na cestah pričakovati tudi povečan promet, zlasti na cestah, ki povezujejo večja središča in na mejnih prehodih. Nasvet, ki ga velja upoštevati, se glasi, da se na pot odpravite pravočasno, dosledno upoštevajte cestnoprometna pravila in morebitne spremembe prometnega režima v bližini javnih prireditev. Kot še poudarja policija, "vozite previdno, odgovorno in strpno".

Še enkrat več je smiselno tudi opozorilo glede uporabe pirotehničnih izdelkov. Policisti ponavljajo, da "nepremišljena, neprevidna in objestna uporaba pirotehničnih izdelkov pogosto povzroči telesne poškodbe (opekline, raztrganine rok, poškodbe oči itd.), moti živali ter onesnažuje okolje," in v opomin dodajajo, da je uporaba "klasičnih" petard (ognjemetni izdelki kategorije 2 in 3, katerih glavni učinek je pok) že nekaj let prepovedana.

Tatovi izkoristijo ponujeno priložnost

Vlom

(Foto: Thinkstock)

Nobena skrivnost tudi ni, da so nepridipravi najbolj aktivni prav v času počitnic in prostih dni. Na policiji izpostavljajo dejstvo, da bodo v teh dneh zelo obiskana parkirišča v središčih mest, zato svarijo, da v vozilih ne puščajte torbic, aktovk, denarnic in drugih vrednih predmetov.

Ob daljši odsotnosti pa imajo tudi storilci več časa za pripravo vloma in tatvine v vaše stanovanje ali hišo. Policisti menijo, da je "pomembno, da svoje prostore in imetje ustrezno zavarujemo in vzpostavimo občutek, da je v hiši ali stanovanju vedno nekdo prisoten", vrednejše predmete pa "shranimo v primerne sefe ali blagajne."

Policisti pozivajo še k redu in sožitju na smučiščih. "Smučanje bo lahko veselo in varno le, če bomo uporabniki smučišč dovolj ozaveščeni, obzirni do drugih, previdni in odgovorni," so še zapisali.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 0
Več komentarjev