Slovenija

Navodilo šolam: Če le lahko, naj pouk poteka na daljavo, prek spleta

Šmarje pri Jelšah, 12. 03. 2020 08.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
1493

S ponedeljkom bodo šole in vrtci po vsej Sloveniji zaprli svoja vrata. Gre za ukrep, ki bo s seboj prinesel številne posledice, zadeva pa 300.000 ljudi, opozarja vlada. S šolskega ministrstva so osnovnim šolam poslali natančnejša navodila, med drugim, naj pouk, če le lahko, poteka na daljavo, prek spleta.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Slovenija razglasila epidemijo
    03:37
    Iz 24UR: Slovenija razglasila epidemijo
  • Iz 24UR: Matura je pred vrati
    02:09
    Iz 24UR: Matura je pred vrati
  • Iz SVETA: Na OŠ Šmarje pri Jelšah dva okužena
    03:02
    Iz SVETA: Na OŠ Šmarje pri Jelšah dva okužena

Premier v odhodu Marjan Šarec je ministrstvu za zdravje in ministrstvu za šolstvo naročil, da "pripravita vse potrebno, da se s ponedeljkom zaprejo vse vzgojno-izobraževalne ustanove". Gre za ukrep, ki potegne za seboj marsikaj, a je nujen v teh razmerah, je še zapisal. Tudi na novinarski konferenci je ponovil, da bo ukrep, ki zadeva približno 300.000 ljudi, s seboj prinesel številne posledice, med drugim predstavlja nevarnost za stare starše, ki spadajo v rizično skupino; številni otroci edini dnevni obrok dobijo v šoli, prav tako nimajo vsi otroci enakega dostopa do spletnega izobraževanja.

Z ministrstva sporočajo, da študentski domovi do nadaljnjega ostajajo odprti.

Poudaril je, da je "kot vlada ne moremo tekmovati, kdo bo prvi razglasil kakšen ukrep, ampak moramo ravnati sorazmerno," in s tem komentiral očitke, da bi bilo zaprtje šol in vrtcev potrebno že prej.

Ukrep zadeva vse vrtce, osnovne in srednje šole, glasbene šole, univerze, domove za učence in dijaške domove - torej vse vzgojno-izobraževalne ustanove z izjemno tistih, ki se ukvarjajo z mladostniki s čustvenimi in vedenjskimi težavami.

Organizirano bo varstvo za tiste, ki delajo v najbolj kritičnih sektorjih države

Šolski minister, ki opravlja tekoče posle, Jernej Pikalo, pa je dejal, da se na možnost zaprtja vzgojno-izobraževalnih ustanov pripravljajo že dlje časa. "V vsakem trenutku je v tem sistemu 300.000 ljudi," je dejal Pikalo na novinarski konferenci in dodal, da je bil ukrep nujen.

Že za jutri svetuje šolam, da pripravijo alternativne oblike izobraževanja: "Naj gredo ven, v naravo, naj počnejo karkoli drugega, naj ne bodo v razredih," je dejal Pikalo. Prav tako priporoča staršem, če je to le mogoče, da njihovi otroci že jutri ostanejo doma.

"Najbolj nujno je organizirati varstvo za najmlajše," je dejal Pikalo in poudaril, da so številni zaposleni v najbolj kritičnih sektorjih države, ki so nujni za njeno delovanje, zato bodo organizirali varstvo v posameznih šolah in vrtcih po navodilih NIJZ. Kateri sektorji so tukaj zajeti, še ni natančno znano. "Ne za vso, zgolj za tiste, ki imajo takšne službe, ki jih nujno potrebujemo."

Tako Pikalo kot direktorica NIJZ Nina Pirnat sta dejala, da pri varovanju otrok računata na medsosedsko pomoč, na solidarnost med ljudmi in pomoč sorodnikov.

Pirnatova je oglaševanje varstva otrok, ki se je začelo pojavljati ob naznanitvi zaprtja šol in vrtcev, označila za "izkoriščanje situacije".

Prav tako je posebej treba opozoriti, da starejši, torej babice in dedki, spadajo v rizično skupino obolelih s koronavirusom.

Zdravstveni minister v odhodu Aleš Šabeder je priznal, da bo zaprtje šol in vrtcev močno prizadelo tudi zdravstvene delavce, ki bodo morali zaradi tega ostati doma. Iz tega razloga naj bi že pripravljali reorganizacijo dela v zdravstvenih ustanovah.

Navodila šolam

Z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so danes posredovali okrožnici osnovnim šolam, osnovnim šolam s prilagojenim programom, glasbenim šolam, zavodom za izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, srednjim šolam, dijaškim domovom, višjim strokovnim šolam in organizacijam za izobraževanje odraslih.

V okrožnicah so zapisane usmeritve o organizciji dela v primeru začasne prekinitve izvajanja vzgojno-izobraževalne dejavnosti v vzgojno-izobraževalnih zavodih.

"Če ima šola možnost izvedbe izobraževanja na daljavo, šteje izveden pouk tudi v realizacijo ur pri izvedbi posameznega predmeta. Ministrstvo ugotavlja, da je veliko šol že pripravilo možnosti in načrte izvedbe pouka na drugačen način. Pri tem predlagamo različne oblike vzgojno-izobraževalnega dela z uporabo učbenikov, delovnih zvezkov, učnih listov in drugih učnih gradiv, digitalnih didaktičnih pripomočkov (e-učbeniki, e-gradiva, portali z video vsebinami, mobilne aplikacije, spletne učilnice in druge e-skupnosti," so zapisali v okrožnici in hkrati opomnili: "Pri tem posebno pozornost namenite varni rabi interneta."

Več si lahko preberete tukaj.

Zveza aktivistov svetov staršev: Nujno moramo najti ustrezno rešitev za varstvo otrok

V Zvezi aktivov svetov staršev Slovenije verjamejo, da so odgovorni ukrep zapiranja vseh vzgojno-izobraževalnih ustanov dobro premislili, da bo čim bolj omejil škodo zaradi novega koronavirusa. "Verjamemo tudi, da so dobro premišljeni tudi podporni ukrepi staršem, ki jim bo zaprtje vrtcev in šol naložilo na ramena veliko breme," je povedal predsednik zveze Anton Meden.

Ker vsi starši ne bodo mogli poskrbeti za varstvo sami iz različnih razlogov, v zvezi pričakujejo, da jim državne institucije pomagajo v prvi vrsti zagotoviti varnost za otroke. Ob tem je spomnil, da bodo otroci brez ustreznega varstva izpostavljeni drugim nevarnostim, zato je po njegovem mnenju nujno, da vse državne službe v prihodnjih dneh preverijo, za koliko otrok v ponedeljek starši ne bodo mogli poskrbeti sami, in najdejo ustrezno rešitev. Tudi od staršev pričakujejo, da se bodo potrudili, saj v takih razmerah lahko le sodelovanje vseh učinkovito rešuje skupno težavo, je prepričan Meden.

Sviz: Razmere od vseh zahtevajo hitro prilagajanje

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je danes ob napovedi zapiranja šol in vrtcev svojim članom in pristojnim političnim odločevalcem pisal, da razumejo posledice razsežnosti dogajanja in da so se znašli v izjemnih razmerah, ki od vseh zahtevajo hitro prilagajanje. Poudarili so, da je v tem trenutku bistvena solidarnost z obolelimi, ki predpostavlja tudi aktivno zavračanje in preprečevanje šikaniranja okuženih.

Zaprtje vzgojno-izobraževalnih ustanov po mnenju sindikata odpira številna vprašanja, na katera bo treba odgovore od oblasti še pridobiti. Sviz je že opozoril, da ob tem zaprtju pričakuje ustrezno nadomestilo plače, in bo pri tej zahtevi vztrajal, zato v celoti podpira predlog ministra za izobraževanje, ki opravlja tekoče posle, Jerneja Pikala, da se za vse zaposlene v vzgoji in izobraževanju, ki bodo zaradi zaprtja šol in vrtcev ostali doma, zagotovi 100-odstotno nadomestilo plače.

Sindikat obenem poziva vlado, da se s sindikati v javnem sektorju čim prej dogovorijo o ukrepih, ki so potrebni za zavarovanje zdravja in varnosti javnih uslužbencev ter o statusu zaposlenih, ki bodo morali v karanteno ali v samoizolacijo, o njihovem plačilu in potrebni interventni zakonodaji.

"Hkrati moramo vsi deležniki skupaj čim prej domisliti, kako bomo pripeljali šolsko leto do ustreznega zaključka, za katero je že zdaj jasno, da se ne bo končalo v normalnih okoliščinah in da se bodo morali zaposleni temu prilagoditi v dobro vseh," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Starši, ki bodo morali ostati doma, upravičeni do 50-odstotnega nadomestila plače

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v odhodu Ksenija Klampfer je potrdila, da so pripravili interventni zakon o delnem povračilu plače, ki torej ureja čakanje na delo. "Namen zakona je ohranitev delovnih mest in zaščita pravic delavcev," je dejala Klampferjeva ter dodala, da želijo s tem tudi olajšati položaj delodajalcev. Zakon bodo po hitrem postopku poslali v Državni zbor.

A ta interventni zakon ne ureja položaja staršev, ki bodo morali ostati doma, saj ne bodo imeli varstva za otroke. Ti starši so po dosedanjih zakonih upravičeni do 50 odstotkov nadomestila plače, ta je breme delodajalca.

Predsednik Združenja ravnateljev osnovnih in glasbenih šol Gregor Pečan je za STA dejal, da je pouk na daljavo možen, ter da se bodo organizirali, ko bodo prejeli navodila pristojnih. Uradno z ukrepom zapiranja šol in vrtcev še niso seznanjeni. "Zaenkrat uradno nismo dobili še ničesar, čakamo, da nam ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport izda podrobna navodila, kako naprej. Pouk v osnovnih in srednjih šolah lahko poteka na daljavo, prek spletnih učilnic," je povedal Pečan.

Varstvo otrok po njegovem prepričanju sploh ne pride v poštev. Če bi organizirali varstvo otrok, potem zapiranje šol ni smiselno in bi bilo po njegovem mnenju boljše, da so šole odprte.

Tudi šolski minister, ki opravlja tekoče posle, Jernej Pikalo je preko družbenih omrežij sporočil, da na ministrstvu z zunanjimi strokovnjaki pripravljajo ustrezne rešitve za pouk na daljavo.

Prehajamo v drugo fazo, treba bo aktivirati državni načrt

Zdravstveni minister Aleš Šabeder je sicer pred sejo vlade dejal, da širjenje koronavirusa v Sloveniji prehaja v drugo fazo, "kjer bo treba aktivirati dodatne krizne načrte. Civilna zaščita je že prevzela koordinacijo resorjev, treba bo aktivirati državni načrt," njegove besede navaja novinarka POPTV Suzana Perman.

Na osnovni šoli Šmarje pri Jelšah potrdili dve okužbi s koronavirusom

V sredo so potrdili okužbo z novim koronavirusom pri eni od učiteljic na OŠ Šmarje pri Jelšah ter pri eni od učiteljic v OŠ Frana Albrehta v Kamniku. To so za 14 dni preventivno zaprli že včeraj, danes pa so z ministrstva za izobraževanje sporočili, da so "v skladu z navodilom NIJZ danes že obvestili ravnatelja osnovne šole Šmarje pri Jelšah, da se za 14 dni prekine učno-vzgojni proces na šoli".

Na OŠ Šmarje pri Jelšah so namreč zabeležili že drugo okužbo s koronavirusom, so potrdili na občini, ter dodali, da je bila druga obolela oseba v stiku s prvo. Neuradno pa naj bi bila druga obolela oseba otrok učiteljice.

Pikalo je ob tem pozval vse, naj omejijo stik otrok s starejšimi, ki spadajo v rizično skupino, torej babicami in dedki.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Okrožnica prekinitev pouka koronavirus
Okrožnica organizacija dela
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1493)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Razumnež
13. 03. 2020 18.58
-1
OK.... Saj neke informacije so koristne, ampak non-stop samo Korona pa Korona.... če ni Korona je pa Covid.... Če se že gremo neko samoizolacijo dajte vsaj kakšne dobre filme na sprored, ne pa non-stop samo bolezen pa bolezen..... Toliko časa že poslušam o Koroni, da sem že kar malo vročino dobil.... podzavestno.
Razumnež
13. 03. 2020 19.02
+2
Recimo Moje pesmi moje sanje, ali pa Barva škrlata.... Kakšen star vesteren.... Tudi Kekca ni bilo že kakšni dve desetletji.
ajnajs
13. 03. 2020 11.55
-2
naše šolstov je še vedno 150 let zadaj, še vedno imajo table, po katerih pišejo zroko in ne tehnologije, ki je iz dneva v dan boj nujna.
mallonge
13. 03. 2020 11.37
-6
Učitelji so vsako napredno poučevanje pojedli z visokimi plačami!
Profi fajader
13. 03. 2020 10.21
+2
Italija trpi zaradi izgubljenih 5 ali 6 dni, ko so vedeli da gre za sars, preiskovali pa v napačno smer. Bili so prepričani da so bili prvi bolniki v stiku z nekim kitajskim državljanom. Ko so končno dobili tistega Kitajca, je bil negativen kar pomeni da so se prvi Italijani okužili lokalno. Sledili so masovni testi ljudi in vsa razsežnost okužbe. Pri nas je ta doba 18 dni. Okuženih ni, maske so brezveze, umivajte si rokice, ste panični bedaki, saj je samo gripica, ni razloga za skrb, vse je pod nadzorom. 60 miljonska Italija zdrsne v karanteno 16 dan okužbe zaradi izgubljenih 6 dni, si sploh predstavljate kaj bo pri nas, po 18 dneh partijskega zavajanja.
Jožajoža
13. 03. 2020 08.42
+10
srečo imajo tisti,ki imajo dedke in babice z jugoslovansko penzijo,nekoč bogat srednji sloj , in tisti,ki so vojni dobičkarji kot so samoosvoboditeljizasvojžep. ti bodo z lahkoto financirali svoje otroke in vnuke,da bodo doma.kaj pa ostali,ki imajo smolo,da so samo hlapci za 600 evrov na mesec. a si bodo ti lahko privoščili biti doma s 50% nadomestilom.
WestCoast
13. 03. 2020 07.54
+5
Uuuu ja ki Slovenija je tako tehnološko napredna da se lahko ucenci ucijo kar doma preko video klica itd a?? Pa tudi vsi učenci so verjetno opremljeni z racunalnikom..pa s pametnim telefonom a?? Pa se to kater otrok bo doma cakal da gleda ucitelja na racunalniku ko pa lahko gleda bolj zabavne reči?
hotchilipoper
13. 03. 2020 07.26
+5
A parlament je že zaprt?
Roxy79
13. 03. 2020 07.26
+15
No ja....... o tem sem tudi jaz razmišljal,,,, o ogroženih družinah... pa kjer nimajo računalnika... itd. Ampak... čakte..... VSAK starš.... ali eden od obeh... IMA PAMETEN TELEFON. Telefon s katerim se postavlja pred drugim,,,pred otroci.... itd. Pa naj me vrag uzame.... da kdo nima 1 pametnega telefona pri hiši... in pa internetne povezave. Glede na statistiko..... nimajo pametnega telefona in računalnika edino STAREJŠI........ Nekateri otrokom pametni telefon polagajo že v zibelko......
kmet1
13. 03. 2020 08.16
+1
SDS Kopriva
13. 03. 2020 09.04
+1
Roxy ti živiš v nekem mehurčku sreče in blaginje, nimajo vsi interneta in pametnega telefona..
Manu Cocker
13. 03. 2020 07.06
+0
Sadam je imel atomsko bombo ...
Rožice cvetijo
12. 03. 2020 21.51
-2
Morda pa bodo komentiranje podaljšali do 00h, če bodo trgovine prej zaprli🤣
Tanguyta Sakura
12. 03. 2020 21.47
+2
A bojo kake restavracije in trgovine zaprli,zaradi virusa
mallonge
12. 03. 2020 21.38
-10
Učitelji so še v srednjem veku. Sedaj bodo babe navalile v Italijo na dopust!
supertrobentica
12. 03. 2020 21.34
+2
Treba je priznati, da koroni nismo kos. Mogoče nam sledi gospodarska kriza? inflacija? mogoče v tem obdobju dobra priožnost kriminalcev za kakšno vlamljanje itd.?
Božji hram
12. 03. 2020 21.19
+1
rocknroll
12. 03. 2020 21.08
+27
Vsi resno jemljimo opozorila,stopimo skupaj,ni vazno,levi,desni....to ni cas obracunavanj in ponizevanj en drugega in tu in po raznih forumih.Zadeva je resna!!!
Inred
12. 03. 2020 21.08
+8
Italija... Ozdravljenih 1258, mrtvih 1000. S procenti umrljivosti nekaj ne štima. Vi se pa pregovarjate o varstvu, jao jao
resslovenka
12. 03. 2020 20.58
-11
Je danes naš osnovnošolec prišel domov z novico, da bo jutri doma, pa naslednji teden tudi. Sem mu rekla, da še en teden dlje, pa je rekel da ne. Da bo šola obvestila starše. 🙄 Sem ga vprašala, če so dobili kakšne zadolžitve, naloge al kaj. Je odvrnil, da ne. Da jim bodo sporočili po telefonih, računalnikih... 🤗. Jaz res nisem čisto prepričana, da imajo vsi to novodobno tehnologijo. Ali pač. 😊 Mamica je medicinska sestra v bolnisnici, torej po odredbi ministra za zdravje, za to osebje bolniskih ni, dopustov ni, prisotnost obvezna. Oče? Tudi v farmacevtski stroki, kjer se dela nonstop. Pa povejte, kdo bo prevzel skrb za šolarja in bratca, ki obiskuje vrtec. Jasno, ne? 😎
Rožice cvetijo
12. 03. 2020 21.53
+7
Resslovenka...Najem varuške. Pravica,da imaš otroka,dolžnost,da ga vzdržuješ in skrbiš zanj. Enostavno!
boletus
12. 03. 2020 21.54
+3
Kaj bi pa ti? Najbolje je gledat sam na lastno rit, a ne?
periot22
12. 03. 2020 21.56
+3
Vsi ste tako obremenjenni in nimate casa vecina vas je pa bila vsak vikend v Italiji!!!!!!
son?ece5
13. 03. 2020 07.36
+5
Bo pač eden od staršev doma, vse se da rešiti, tudi v službi, če oba delata v zdravstvu!!
Inred
12. 03. 2020 20.54
+33
Ni prav, da so bili otroci v šoli, sedaj pa tem istim ni prav, ker bodo doma. Samo jamranje, klasika za razvajeno ljudstvo. V Jugi se je le ukazalo in tako je bilo, pa če si imel fičke ali pa ne.
zmha
12. 03. 2020 20.44
+30
Mislim, da je trenutno vec za razmisljati o bolj pomembnih receh kot pa kaj in kamo bodo ucitelji delali !!! Poskrbite zase in za svoj boljsi jutri sami in ne da samo jamrate v tri krasne !!! Ce zelis boljse zivljenje, boljso placo zacni pri sebi, spremeni sebe, naredi nekaj na sebi in ne jamraj cez druge !!!!
Vse strokovnjak
12. 03. 2020 20.35
+23
Solidarnostno naj tudi elektro, snaga, telemah, vrtci in ostali znižajo stroške na položnicah!
son?ece5
13. 03. 2020 07.38
+4
Položnice bodo zamrznjene za čas karantene, logično!!!!!!!!!!!!!!! Samo ta vlada tega ni znala povedat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Enako krediti!!!!!