Slovenija

FOTO in VIDEO: Poplavljenih več kot 1000 objektov in 180 cest

Ljubljana, 14. 09. 2014 07.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.R./S.S./N.D./STA
Komentarji
256

V spodnjem toku Mure v Pomurju so dodatno utrdili nasipe, ponekod pa so morali začasno izseliti prebivalce. V Pomurju se je sprožilo tudi več plazov, ki ogrožajo hiše. V naslednjih dneh se bodo hidrološke razmere sicer umirile.

Poplave so poskrbele, da so imeli ogromno dela gasilci, delavci cestnih in komunalnih služb ter pripadniki civilne zaščite, v pripravljenosti pa je bilo 280 vojakov Slovenske vojske, so sporočili s Centra za obveščanje RS (Cors).

Najhuje je bilo na območju Dolenjske, Posavja, Zasavja, Štajerske, Koroške in Prekmurja. ''Gasilci in druge službe so črpali meteorne, podtalne in zaledne vode, s protipoplavnimi vrečami gradili nasipe in zavarovali objekte. Zavarovali so plazišča in neprevozna cestišča ter odstranjevali naplavine, ki so jih nanesli hudourniški vodotoki in reke,'' so povedali.

V poplavah je bilo do zdaj zbranih podatkih (podatki še niso končni in se bodo glede na obsežnost poplav še spreminjali) poplavljenih preko 1000 različnih objektov in 181 cestišč.

Aktiviranih je bilo več kot 2044 gasilcev in 60 pripadnikov civilne zaščite in drugih enot. Iz skladišč Uprave RS za zaščito in reševanje je bilo izdanih 14180 protipoplavnih vreč, 30 različnih črpalk in 12 agregatov.

Zaradi razmočenosti terena se je sprožilo več kot 240 plazov, evakuiranih je bilo 17 oseb. Zaradi vremenske ujme sta dve osebi umrli.

Pri odpravljanju posledic hudih poplav pa je danes poleg gasilcev, prostovoljcev in drugih služb aktivirana tudi Slovenska vojska, ki s 30 vojaki posreduje v občini Šentilj, so sporočili. Na Twitterju je Slovenska vojska sporočila, da njihovi pripadniki pomagajo pri sanaciji plazu v Selnici ob Muri.

V spodnjem toku Mure v Pomurju dodatno utrdili nasipe

Poveljnik civilne zaščite za Pomurje Martin Smodiš je povedal, da so se danes z naraslimi vodami, ki so zalivale objekte in ceste, soočali v skoraj vseh pomurskih občinah, najbolj pa sta v tem trenutku ogroženi občini Lendava in Dobrovnik. "Manj ogrožene so bile le občine na Goričkem," je pojasnil.

Na terenu je več kot 80 enot civilne zaščite, ki se ukvarjajo predvsem s črpanjem vode iz zalitih stavb. Ponekod so morali tudi začasno izseliti stanovalce, posebej v občini Dobrovnik. "Okrog naselij voda stoji in nimajo kam črpati vode. Tako so na primer v Turnišču začeli šele danes popoldne črpati vodo iz kleti, ko so vodostaji nekoliko upadli," je povedal Smodiš.

Mura je pri Gornji Radgoni danes upadla za deset centimetrov. "To pomeni, da bo ta vodni val šel nizvodno in pritiskal na nižje ležeče občine ob nasipih," je opozoril Smodiš. Tam lahko reka po njegovih ocenah tudi prestopi bregove, predvsem na Lendavskem, zato so danes tam višali in utrjevali nasipe ter vzpostavili stalni nadzor nad njimi.

V Pomurju se je danes sprožilo več zemeljskih plazov, ki ogrožajo stanovanjske hiše, med drugim v naseljih Ilovci in Cuber. Plaz je ogrožal tudi stanovanjsko hišo v Grešovčaku, kjer je voda odnesla tudi del cestišča in so morali začasno izseliti stanovalce.

Gasilci so še vedno dejavni tudi v Spodnjem Podravju. V Stojncih v občini Markovci so zaradi visokega vodostaja Drave popoldne zaprli cesto do mejnega prehoda Zavrč. V Zamušanih v občini Gorišnica so namestili protipoplavne vreče, ker je narasla voda ogrožala stanovanjsko hišo. O novih plazovih poročajo iz občin Ormož in Cirkulane.

Na Koroškem je popoldne zemeljski plaz zaprl cesto Ribnica na Pohorju–Ribniška koča. Gasilci so s pomočjo delovnega stroja odstranili okoli 20 kubičnih metrov zemljine, uredili odvod vode, odprli kanalizacijske jaške in sprostili promet.

Zemeljski plaz se je sprožil tudi v Otiškem vrhu in ogroža stanovanjsko hišo, zato so pet stanovalcev preselili v Dvorec Bukovje. Plaz je zdrsnil tudi na cesto Dravče–Trbonje v občini Vuzenica ter v Spodnjem Slemenu v občini Selnica ob Dravi, kjer je ogrožal tri stanovanjske hiše in dve gospodarski poslopji, zato so gasilci uredili odvodnjavanje meteornih vod, je razvidno s spletne strani Uprave RS za zaščito in reševanje.

Hidrološke razmere se bodo umirile

Poplave, ki so prizadele vzhodni del Slovenije, so nastale zaradi velikih količin padavin ob predhodni namočenosti zemlje, je danes pojasnil hidrolog z agencije za okolje Nejc Pogačnik. Ocenil je, da podtalnica v teh poplavah nima večje vloge, pomembno pa je vplivala predhodna namočenost zemljine. Sama podtalnica vpliva tako, da se padavinska voda neposredno odvaja v struge rek in zato se hitreje izoblikuje poplava ob strugah.

Vremenska napoved sicer ne predvideva večjih količin padavin do sredine prihodnjega tedna, tako da se bodo po Pogačnikovih besedah hidrološke razmere v prihodnjih dneh v večjem delu Slovenije umirile. Najdlje se bodo visoke vode zadržale na območju Prekmurja, in sicer zaradi potovanja poplavnega vala vzdolž Mure in odvodnih voda vzdolž porečja Ledave.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (256)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vinko Bosina
15. 09. 2014 21.19
+1
DR DARE ko boš prebral kakšni so postopki za angažiranje SV v takšnih razmerah,pa pametuj tu po forumu....
badi 27
15. 09. 2014 22.15
se to je vse ke ve pri vsaki temi tu pametuje.
LOTR
15. 09. 2014 00.13
+22
samo to bom rekla ne: ljudje imajo poplavljene hiše, zemljo, vse kar imajo in nekaterim ***** uspe vedno vsako katastrofo obrniti na politiko. Ne razumem vas, resnično. Pa da se nekateri obešate na to da vojska pomaga ljudem, ja to JE ena izmed njihovih nalog, zato še niso komunalno podjetje ampak so v službi države in državljanov. Tisti, ki nam na srečo voda ali pa plazovi niso naredili škode naj se zahvalimo materi naravi in če nimate kaj pametnega povedati, kakšne besede vzpodbude ali pa pozitivne stvari pač preprosto bodite tiho ne pa da se spodaj kregate o vseh stvareh in osebah, ki so trenutno popolnoma nepomembne.
Jasnovidec Cosmos
14. 09. 2014 23.58
+5
In kdo drug kot vlada je vsemu temu krivec.20 let se že urejajo te zadeve a se ni uredilo popolnoma nič.Tako kot prejšnje vlade katere so si razdelile denar med sabo namenjen ureditvi za zaščito proti poplavam tako je tudi v vladi Bratuškovice poniknilo ogromno milijonov katere je nakazala Eu-unija za te ureditve.Sploh se nihče ne vpraša kje so čeprav se ni uredilo popolnoma nič.Bratuškovica pa za nagrado kar v Bruselj KPK pa ne najde nobene kršitve,ker je seveda večina tam zaposlenih v stranki AB.Na območju katero je sicer na ravnici kjer imam hišo nikoli ni bilo vode v kleteh danes zjutraj je pa je bilo skoraj meter in vse hiše naokrog poplavljene.Kje je denar davkoplačevalcev in raznih zavarovanj katere plačijemo za premoženja?Bratuškovica je še dvigala davke naredilo se pa ni nič.Ja kaj za vraga je sploh na stvari v tej sloveniji?Bratoškovico je sedaj potrebno nemudoma aretirati in dati v zapor preden bo z vsem denarjem pobegnila v Bruselj odgovarja pa naj za nastalo škodo in žrtve poplav.Denar namenjen za to je šel v Bruselj v plavih in drugačnih kuvertah to je povsem jasno za zamenjavo nastopa nje kot komisarke.Za Juncklerja se pa že sedaj ravno tako vidi kaj je in taki bodo vodili EU.Najboljša rešitev in edina bi nam bila izstop iz EU,ker od nje nimamo popolnoma nič razen,da nas ogulijo še za tisto kar lahko.
Anonimnež1
14. 09. 2014 20.49
+15
Bojim se, da je to samo prvi val poplav, še bo deževalo in še huje bo...saj smo komaj v sredini Septembra.
pinguuu
14. 09. 2014 20.07
+44
Da vidimo, če bo sedaj tudi koncert v Ljubljani za pomoč domačim ljudem????
Tadeja Rajner
14. 09. 2014 21.17
+4
SKRIPT
14. 09. 2014 20.07
+20
malo sem razočaran nad predsednikom Pahorjem, ker ni prijel za lopato in pomagal čistti, to bi bilo še bolj populistično, ne pa da je govoril, da niso urejeni hudourniki in ostalo, a je že pozabil, da je že 20 let na politični sceni in da je bil predsednik vlade, ki je odgovorna za nastale razmer, kako hitro se vse pozabi, bogi ljudje, ki jih poplavi
Primož Trubar 1
14. 09. 2014 19.36
+15
Treba je zgraditi 10 zadrževalnikov vode ob rekah, ki poplavljajo, napeljati cevi direktno iz rek, ob pomanjkanju padavin, pa to vodo uporabiti za zalivat polja, simpl , kot pasulj, pa še EU sredstva uporabiti.
mackon08
14. 09. 2014 20.43
+5
BELOBOOG Priznam da imaš domišljijo, pa naj bo. Tudi če bi bilo tako enostavno bi se zataknilo tam kjer se vedno. To pa so takoimenovane civulne inicujative, ki nasprotujejo itak vsemu kar je novega.
Primož Trubar 1
14. 09. 2014 21.57
+6
Nobena domišljija, direkt v strugi reke ob bregu zapornica, v visokih vodah se jih odpre, da se polnijo zadrževalniki, glede drugega ti dam prav, vedno bi bil kdo proti.
piko112
14. 09. 2014 23.00
+1
Mackon, na primorskem so naredili tak zadrževalnik potem so vodo lepo zadržali in ko so jo želeli črpati so ribiči rekli da notri plavajo ribice, in tako je nastalo neuporabno umetno jezero razen za ribice. Kar pa je glede zadrževalnikov so jih želeli postaviti pri nas pa smo bili proti ker bi z tem rešili le del problemov in ni bilo vseh odgovorov kot je recimo kdo bo to VZDRŽEVAL, ker sta dva primera v bližini ko zadrževalnika to sploh nista več in sta sam zato da sta in lahko govorijo da ta dva sta premajhna a če teh dveh ne zmorejo vzdrževati kako bodo potem velike
dr.dare
15. 09. 2014 06.32
+1
že davno se poskušajo narediti pa kmetje ne pustijo da jim zemljo zalije.. ja tisti isti kmetje ki potem kričijo da jim je hiše zalilo... so kar obupali potem v savinjski s tem...
damirg@email.si
14. 09. 2014 19.12
-11
kako izkoriščajo vojsko, da jim puca zemljo okoli hiše.
periot22
14. 09. 2014 20.47
+14
Tadeja Rajner
14. 09. 2014 21.18
-3
Jasnovidec Cosmos
15. 09. 2014 00.08
+0
Vojska je namenjena tudi za take zadeve zakonsko ji je dolžnost pomagati in tako je bilo vedno.Seveda je pa druga zadeva komu pomaga in čisti zemljo ter ostalo okrog hiš.Vse se mi najbolj zdi,da tem iz parlamenta za ostali folk pa jih briga.
Pink_Girl007
14. 09. 2014 19.07
+22
Pa kaj je narobe s tistimi ki sedaj obsojajo srbe in ostale da nam ne pomagajo?Saj pa ti ljudje si ne bodo opomogli še 2 leti ne...poleg tega pa je pri njih bilo veliko huje kot pa je pri nas.Dosti huje !! Se pravi da če pomagate kolegu za plačilo zahtevate da vam on pomaga nazaj? To ni prijatelstvo!! Žalostno da v teh trenutkih garjate srbe in ostale.Najbolj glasi pod pod noge in pomagat nekomu.
lodz68
14. 09. 2014 19.49
+1
MrPaNeSpet
14. 09. 2014 19.06
+6
proti vodi se res žal ne moreš boriti le ona se ne da . Upam , da bo nova vlada kaj primaknila in uredila glede teh poplav ne da gobcajo o barabi jj .
Jasnovidec Cosmos
14. 09. 2014 23.43
+5
Tega ne boš dočakal kot ne doslej.Bratuškovico sedaj naj linčajo,ko je pognala neznano kam milijone namenjene za ureditev poplavljenih območij,
mackon08
14. 09. 2014 18.49
+6
kamen54 . Saj to kar je pri nas je hudo, to kar je pa bilo v Bosni in okrog pa je bilo 100 krat hujše. Tam so ljudje ostali brez hiš in so morali pobegniti s tem kar so imeli na sebi. Pojdi malo ajat da ne boš več neumnosti pisal.
LovecNaKomuniste
14. 09. 2014 17.52
-7
Agregati, črpalke, gasilci, privatni tovornjaki s pomočjo... najbrž se jih kar tre na mejnih prehodih, ko so nemudoma prispeli iz Bosne, Srbije, Hrvaške...
headshot402
14. 09. 2014 18.01
+2
Mah tebi ni pomoči. Pejt pomagat ne da si glasen doma pred računalnikom
caspera1
14. 09. 2014 18.31
+7
Daj, kamen preboli že enkrat. Se je pač pomagalo. Pa kaj se ti tako razburjaš, ko nisi dal nič.
pingvinislo5
14. 09. 2014 18.38
+1
nobenemu ne želim škode in tudi nočem primerjati poplav med seboj, ker so vse grozne in prizadenejo ljudi. ampak zaradi komentarja kamen54 bom vseeno rekel, da naše poplave niso nič v primerjavi s tistimi v bosni in srbiji, ko je nasankalo preko milijon ljudi, izbrisanih je bilo na desetine vasi, ogromno hektarjev polj je uničenih za vedno, itd itd...
headshot402
14. 09. 2014 17.51
+17
Skladno z zahtevami civilne zaščite so pripadniki Slovenske vojske danes pomagali pri sanaciji plazu. Jutri bo okrog 130 vojakov pomagalo v Kungoti, Dobrovniku, v Kostanjevici na Krki in v Selnici ob Dravi. Zdaj pa nehajte jokat kje je vojska. Vojska pride takrat, kadar jih zato zaprosi Civilna zaščita ali država!
LovecNaKomuniste
14. 09. 2014 17.53
-10
Vojska bo zdej ratala državna komunalna firma.... Samo tisto za kar so namenjeni pa ne bodo delal...
caspera1
14. 09. 2014 18.19
+9
Tebi kamen, pa nikoli ni nič všeč. Si genialec, ki zna iz vsake še tako dobre stvari ven povlečt slabo.
LOTR
15. 09. 2014 00.06
-1
čakaj malo kamen54, za kaj pa naj bi bili namenjeni? saj so v službi države in s tem v službi državljanov, to JE (med drugim) njihovo delo. In ko je poklicana Civilna zaščita ima poveljnik le te popolno oblast in moč da pokliče kogar on želi in kogar koli se potrebuje, dokler se razmere ne umirijo. Torej so veliko pametnejši ljudje od tebe odločili, da potrebujemo pomoč vojakov. Kaj si res na mestu da takšne ven mečeš?
LovecNaKomuniste
14. 09. 2014 17.42
-5
Z balkana že prihaja kakšna pomoč, al bodo naši rodžaci prej dol poslal svojim?
napakaa
14. 09. 2014 18.20
-2
samo Tito je bil sposoben dati besedo. Teh časov nebo nikoli več
guroguro
14. 09. 2014 16.24
+7
kk je lahko 17 letno dekle sodelavka na AMZS?..... ža celo poletje dežuje, še na hribu stoji voda :( to je katastrofa za vse družine, upam, da bo kakšen dobrodelni koncert, da vsaj malo pomagamo...
plasticman
14. 09. 2014 15.34
+1
Nekdo tukaj je napisal nekaj ur nazaj, zakaj tisti, ki prižigajo sveče pred sodiščem (SDS), ne grejo rajš pomagat prizadetim v poplavam: Moj odgovor je bil sledeč: "Pol bi lahko isto rekli vsem parti.zanskim proslavam, naj ne hodijo tja in rajš pomagajo prizade.tim???????? - po mail-u sem dobil obvestilo, da je bil moj komentar izbrisan, ker ni v skladu s pravili komentiranja! A se kdo tukaj dela nor.ce?
zobl1212
14. 09. 2014 15.50
+5
samo malo mešaš ti mešaš poplave in katastrofo z podpiranjem vojnega dobičkarja...se vidi da mate taki kot ste vi iq manjši od zunanje temperature
napakaa
14. 09. 2014 15.52
+0
ah daj, koliko novic so odstavili iz naslovnice takoj za tistem ko sem jaz dodal besedo, sicer pa glede na vreme je pa to edina pot iz krize ;glede na to da smo vsi zvezani
Warlock.
14. 09. 2014 15.57
+8
Mislim, da bi take komentarje, ki sploh ne sodijo v take teme vse brisat ali pa najbolje, da zaklenejo članek.....Ker narod je nor na politike pa naj bo članek o vremenu, nesrečah, murkotu se vedno najdejo ljudje, ki politizirajo.
Miki777--
14. 09. 2014 16.00
-6
največji vojni dobičkar je Kučan in Erjavec. Kučan je prodajal orožje Bosancem in Srbom istočasno, medtem pa je Erjavec bil glavni podpisnik v zadevu Patrija...
dr.dare
14. 09. 2014 16.29
-1
plasticman
14. 09. 2014 18.00
+2
Bom probal še enkrat, če ne bo spet zavrnjen komentar: @Zobl1212, maš kej povedat glede tega, zakaj moj popolnoma nedolžen komentar (glede žaljenja kogarkoli) ni bil objavljen? To je bistvo mojga komentarja! Tvoj odgovor namreč nima nobenga smisla in je pokazal da, ne glede na to , kolk visok je moj i.q., je očitno višji od tvojega!
caspera1
14. 09. 2014 18.22
-1
platicman - samo sramoto so ti hoteli prihraniti
plasticman
14. 09. 2014 18.55
+3
Haha Casperaa, mislm, da poleg sramote zadnje cajte v novicah in komentarjih ostane bolj mal.
william23
14. 09. 2014 15.21
+31
Kdor nudi pomoč ali daje sredstva tistim,ki to potrebujejo a ob enem pričakuje vračilo,je podoben človeku ki igra igre na srečo.Upa in čaka in spet upa da bo kaj dobil-vedno znova in znova je razočaran!Lepomoč ki jo nudiš,le stvar ki jo podariš brez pričakovanja vračila je nekaj vredna.....neglede na raso,spol,pripadnost.....Potrudimo se in ohranimo človeško dostojanstvo.
crtomir2
14. 09. 2014 15.29
+4
Floki11
14. 09. 2014 14.54
+1
Ves problem je v civilni zaščiti in ne v vojski. Takoj ukinit civilno zaščito.
miko11
14. 09. 2014 16.55
+7
pa boš pol ti iz 24 ur foruma vodil reševanje?
dr.dare
14. 09. 2014 14.53
-3
Nič se bat pevka Britney Spears je za svoja sinova, Seana Prestona in Jaydena Jamesa, organizirala rojstnodnevno zabavo!!!!
crtomir2
14. 09. 2014 15.44
+6
Nič bati za Britney ona daruje, po cunamiju na Japonskem recimo..., sigurno pa ne bo zaradi poplav v Sloveniji odpovedala praznovanje rojstnega dneva. Bolj se boj za sebe, ki nisi sposoben dajati in vidiš v vsem samo negativne stvari. Sediš doma in preštevaš kdo je kaj dobil.
dr.dare
14. 09. 2014 15.49
-8
ti veš kaj jaz dajem in kaj delam? A si JJ?
miko11
14. 09. 2014 16.56
+10
tako vsaka čast britney,ti si pa bolj sumljiv in ja jaz vem kaj delaš.24 ur na dan moriš na 24 ur z janšo...
macek_garfield
14. 09. 2014 14.09
-1
... nic bat ... sem pravkar izvedel, da se bo sivilja Alenka odpovedala enoletne komisarske place v bruslju, da bo tisti nepomembni kosarkar nesterovic primaknil vsaj 100k eurckov in da bo pravnomocno obsojeni prjemnik podaril prizadetim visono podkupnine ... prav tako ... pa se bo tudi afneguncar pahor odpovedal enoletni placi in jo bo namenil za najnujnese potrebe za prizadete ... prav tako se bodo tudi vsi poslanci odpovedali enoletni placi v korist popljavjenih ...
Emeritus
14. 09. 2014 14.15
+4
Pa bibliotekarica Eva bo baje tudi pomagala.