FOTO in VIDEO: Pravoslavci s trubači, kajmakom in pleskavicami vstopili v novo leto

Pravoslavni verniki, ki se ravnajo po julijanskem koledarju, so vstopili v novo leto. Organiziranih javnih prireditev v Sloveniji ni bilo, so pa novoletne zabave pripravili posamezni gostinci, ki so gostom postregli s tradicionalnimi srbskimi jedmi. V Srbiji so pravoslavno novo leto z ognjemetom pričakali pred hramom sv. Save v Beogradu.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (5)

  • Pravoslavno novo leto-Beograd - 5
  • Pravoslavno novo leto-Beograd - 4
  • Pravoslavno novo leto-Beograd - 3
  • Pravoslavno novo leto-Beograd - 2
  • Pravoslavno novo leto-Beograd - 1

Pravoslavni verniki so ob polnoči vstopili v novo leto, ki velja za neformalni tradicionalni pravoslavni praznik.

Organiziranih javnih prireditev v Sloveniji ni bilo, so pa novoletne zabave pripravili posamezni gostinci. Ti so gostom večinoma postregli s tradicionalnimi srbskimi jedmi, kot so čevapčiči, pleskavice in drugo meso na žaru. Zraven so stregli šobsko solato in pečen krompir s kajmakom. Po polnoči so postregli še s tradicionalnimi sarmami.

V Srbiji so novo leto pričakali pred hramom sv. Save v Beogradu in na koncertu v središču mesta. Koncerte so pripravili tudi v številnih drugih mestih.

Posebej polne naj bi bile restavracije, hoteli in splavi ob Donavi v Beogradu, ki nudijo organizirano zabavo in so običajno rezervirani že vsaj dva tedna prej. Prost vstop pa je bil v lokale v centru Beograda, kjer organiziranih zabav ni.

Pravoslavno novo leto v Sloveniji

V Sloveniji so postregli tudi s čevapčiči. (Foto: POP TV)

Velik del pravoslavnih vernikov novo leto praznuje 14. januarja, saj uporabljajo julijanski koledar, ki za našim, gregorijanskim koledarjem zaostaja za 13 dni.

So pa nekatere pravoslavne cerkve skozi zgodovino sprejele t. i. Milankovićev koledar, ki se ujema z gregorijanskim. Med njimi so grška, romunska, bolgarska in nekatere manjše cerkve. Te so novo leto praznovale v istem času kot mi.

Po popisu prebivalstva iz leta 2002 se je za pripadnike pravoslavne veroizpovedi v Sloveniji izreklo 2,3 odstotka oziroma približno 45.000 ljudi.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 81
 
Bojan-F 15.01.2018 13:32:07
Pri SPC nekaterih stvari ne morem razumeti ... zakaj je v 30-tih letih prejsnjega stoletja zelo zelo ostro nasprotovala konkordatu med Vatikanom in Kraljevino Jugoslavijo in ga takorekoc zrusila, ceprav je ni ogrozal ali se je kakorkoli dotikal ... zakaj ni sprejela revidiranega julijanskega koledarja (je natancnejsi od gregorijanskega), ki ga je setavil Srb Milankovic Milutin, kot so ga npr. grska, bolgarska ali romunska PC, ki pa do februarja 2800 sovpada s gregorijanskim ...
Več komentarjev