Slovenija

Tudi prostoročno telefoniranje med vožnjo je nevarno

Ljubljana, 19. 07. 2012 14.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vsak resen telefonski pogovor zahteva od voznika precej pozornosti, zaradi česar se zmanjša njegova sposobnost spremljanja dogajanja v prometu. Na agenciji za varnost prometa zato menijo, da je edino pravilno, da voznik ustavi in klic opravi v miru.

Predpisana globa za "navadno" telefoniranje med vožnjo je 120 evrov.
Predpisana globa za "navadno" telefoniranje med vožnjo je 120 evrov. FOTO: Thinkstock

Za veliko večino voznikov je danes samoumevna uporaba varnostnega pasu, telefoniranju med vožnjo (z mobilnim telefonom v roki) pa se mnogi še vedno ne morejo upreti. Primernejša je uporaba naprav za prostoročno telefoniranje. Toda tudi ta način ni povsem neproblematičen. Kljub temu da ne gre za formalno prepovedano dejanje, na policiji upajo, da bodo vozniki " takšno ravnanje prepoznali kot negativno oziroma kot ravnanje, ki povečuje tveganja za nastanek prometnih nesreč."

Zato na policiji razmišljanja o strožjih zahtevah, ki bi se nanašale na motenje voznika med vožnjo. Po navedbah policije imajo v posameznih evropskih državah v prometnih zakonodajah že posebna poglavja, ki se nanašajo na vpliv različnih dejavnikov v povezavi z odvračanjem pozornosti voznika od vožnje. Nekatere države, na primer Japonska, Brazilija in Singapur, pa so prostoročno telefoniranje prepovedale.

Kako Slovenci uporabljajo možnost prostoročnega telefoniranja med vožnjo, pa so z anketo preverili na Javni agenciji RS za varnost in promet. Anketiranci so ocenili, da je tako pogovarjanje s sopotniki kot pogovor po mobilnem telefonu s prostoročno napravo najmanj moteča aktivnost med vožnjo. Ocenjujejo, da je uporaba naprave za prostoročno telefoniranje v vozilu varnejša kot telefoniranje brez nje. Glede podpore predlogov zakonov bi tako velika večina anketirancev podprla prepoved vsakršne uporabe mobilnega telefona (tudi z napravo za prostoročno telefoniranje).

Prostoročno telefoniranje
Prostoročno telefoniranje FOTO: Thinkstock

Sicer pa na agenciji za varnost prometa pojasnjujejo, da je prostoročno telefoniranje ravno tako lahko nevarno kot telefoniranje z mobilnim telefonom, kajti vsak resen telefonski pogovor voznika povsem "okupira" in ni sposoben spremljanja dogajanja v prometu, saj je učinek kognitivnih sposobnosti govorjenja odvisen od stopnje emocij in kot tako zmanjšuje pozornost na dogajanje na cesti in povzroči spremenjen način vožnje.

Po podatkih policije se je v zadnjih letih število kršitev s področja uporaba mobilnega telefona med vožnjo povečalo. Če je bilo leta 2007 zabeleženih 7641 kršitev, jih je bilo lani zabeleženih že 18.626, kar je za 1600 več kot leta 2010.

Pogosto namreč voznik ne prilagodi hitrosti in se posledično prepozno odzove na zaviranje, ko se vozilo pred njim nenadoma ustavi. Iz poročila Evropskega sveta za varnost prometa je razvidno, da se reakcijski čas podaljša in nesreča je pogosto neizogibna. "Zagovarjamo, da je edino pravilno in tudi varno, da se v primeru nujnega pogovora ustavimo na postajališču, ugasnemo vozilo in klic opravimo v miru," so odločni na agenciji, kjer bodo z različnimi preventivnimi akcijami še v prihodnje opozarjali javnost na nevarnosti, ki prežijo na voznike med vožnjo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yapi
19. 07. 2012 17.33
na avtobusnem postajališču je ustavljanje in parkiranje prepovedano z zakonom, ker je storjen prekršek, oviranje prometa javnim prevoznim sredstvom. tako da ta nasvet agencije ne bom upošteval. upošteval pa bom dejstvo zmanjšanje voznih sposobnosti. ker je med telefoniranjem upravljanje z vozilom potem težje. v ljubljani pa opažam ženske v dragih avtomobilih stalno telefonirajo medtem pa izvajajo prekrške, še največji dokaz je ko se vključujejo v krožna križišča odvzemajo prednost drugim vozilom ki so že v krožnem križišču, v ljubljanskem btc-ju je tega ogromno.
Ramzess
19. 07. 2012 18.01
Za avtobuse tudi, nisi jih namreč posebej izločil, ...
Brabus
19. 07. 2012 15.43
-2
Se strinjam, tudi sam imam prostoročno in razlika je v tem, da imam roke na volanu, z mislimi pa nekje drugje.Zato v mestu včasih ne sprejmem klica, če je gost promet.Če pa gledam nekatere udeležence, ki ležijo za volanom in telefon na ušesu, sem sam še vedno bolj zbran in previden.
jez_jezen
19. 07. 2012 15.43
+0
Strpaj 5 npr. člansko družino v avto in se pelji nekam 300 km daleč, da se ne pogovarjaš... Ali pa na avtobusu, kjer potujejo na izlete prepovedat govorjenje, da nebi zmotili šoferja?! Ma ja.... Imam predlog za vlado. -sprejmite še zakon, da morajo imeti vsi potniki varnostno čelado me vožnjo v avtomobilu,vlaku, letalu itd. Še to manjka, potem pa se več neumnih stvari skoraj ne morejo spomnit. Tonemo...
KARENTIP
19. 07. 2012 15.33
+3
Poskočen avtomobilček, mlada lepotica za volanom v rokah z nalepljenimi nohti - ki že sami po sebi ovirajo rokovanje z avtomobilom - pa telefon, glava elegantno nagnjena na desno stran.... Preglednost naprej, v stran in nazaj enaka ničli; držite varnostno razdaljo in dobro opazujte dogajanje! Navodilo, ki še manjka v učbenikih in CPP.
Princ-Teme
19. 07. 2012 15.32
+6
Dihanje je tudi nevarno. Lahko se ti kakšen leteči stvor zatakne v grlu!
povrsniste24kur
19. 07. 2012 15.12
+7
najnovejša večmesečna raziskava v nemčiji je pokazala, da je človek, ki med vožnjo telefonira (sicer s telefonom v roki) v povprečju enako nevaren (zakasnele reakcije, zmanjšano vidno polje, nasplošna presoja,...), kot nekdo, ki ima v krvi 0,8 promila alkohola, tak da se zamislite, tisti ki še vedno telefonirate med vožnjo in ste v bedu, ko vas oglobijo za pičlih 60€.
later
19. 07. 2012 14.50
+6
Je bila raziskava narejena samo pri občasnih nedeljskih voznikih, ki so tako že sami po sebi fenomen in izredno moteč faktor na cestah!!!??? Ti so ta pametni vozniki!!! Letno prevozijo celo od 1 do 5 tisoč km. Naredite še anketo s tistimi, ki delajo te kilometre na 14 dni ali na mesec in bo slika drugačna. Sem prepričan. Nedeljcem, bi morali strogo prepovedati tudi pogovor z sovoznikom med vožnjo..