Slovenija

Tudi referendum o prostituciji?

Ljubljana, 06. 06. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik DZ Borut Pahor je skladno z 21. členom zakona o referendumu in ljudski iniciativi določil ponedeljek, 9. junija, za dan začetka zbiranja podpisov v podporo zahtevi za naknadni zakonodajni referendum o noveli zakona o prekrških zoper javni red in mir.

Referendumsko vprašanje se bo glasilo: "Ali ste za to, da se uveljavi zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o prekrških zoper javni red in mir, sprejet v državnem zboru 29. maja?".

Pobudniki, Aleš Primc in skupina volivcev, bodo morali potrebnih 40.000 podpisov podpore zahtevi za razpis referenduma proti dekriminalizaciji prostitucije vložiti do torka, 8. julija.

Volivke in volivci bodo v tem času tako na upravnih enotah lahko podpisali obrazce v podporo referendumskemu vprašanju "Ali ste za to, da se uveljavi zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o prekrških zoper javni red in mir, sprejet v državnem zboru 29. maja?".

Glede na to, da se v tem času zbirajo tudi podpisi podpore za razpis referenduma o odpiralnem času prodajaln, predsednik državnega zbora pričakuje, da bosta oba referenduma, če bodo pobudniki zanju zbrali potrebno podporo, razpisana sočasno, in sicer za drugo polovico septembra.

LDS zavrača očitke

Na pobudo pa so se odzvali tudi v Liberalni demokraciji, ki je dekriminalizacijo prostitucije predlagala. Zahteve pobudnikov - skupine volivcev - so, kot pravijo, zavajajoče in neresnične. V LDS so se osredotočili na štiri točke pobudnikov referenduma in jih pojasnili. Prva točka predvideva, da bi sprejet zakon spodbujal prostitucijo v bližini šol, vrtcev in otroških igrišč, kar po besedah poslanca Jakiča nikakor ni res.

Roman Jakič
Roman Jakič FOTO: POP TV

Kot meni poslanec LDS Roman Jakič, je bojazen tistih, ki menijo, da bi dekriminalizacija vplivala na množičen pojav pocestne prostitucije, neutemeljena, saj to odpravlja že policija.

Druga točka vključuje bojazen, da bi dekriminalizacija ženske v težkem socialnem položaju še dodatno spodbudila k najstarejši obrti, kar je po mnenju LDS zavajanje javnosti. Podobno kot tretja in četrta točka, v katerih pobudniki opozarjajo na nenadzorovano širjenje spolnih bolezni. Jakič se je odzval tudi na mnenje poslancev Koalicije Slovenija, ki so nestrinjanje z zakonom izrazili že prejšnji teden. Jakič je ob tem dejal, da bi bil zelo vesel, če bi videl predlog Koalicije Slovenija. Če v koaliciji predloga nimajo, pa pobudniki pravijo, da jih najbolj moti, da večina poslancev ovira ureditev vprašanja prostitucije.

Pobudnik za razpis referenduma Aleš Primc
Pobudnik za razpis referenduma Aleš Primc FOTO: POP TV

Pobudnik za razpis referenduma Aleš Primc je dejal, da se problema prostitucije enostavno ne da rešiti tako, da se prostitucijo le zbriše s seznama prekrškov. O tem, da cena referendumov pade na pleča davkoplačevalcev, pa pravi, da je za dragost teh referendumov kriva arogantna oblast, ne pa pobudniki.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou