Slovenija

Tudi v času krize je število zaposlenih v javnem sektorju raslo

Ljubljana, 05. 04. 2013 06.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Iz vladnih izhodišč za pogajanje je razvidno, da bi se vlada rada dogovorila s sindikati za ukrepe, s katerimi bi prihranili 158 milijonov evrov. Sindikati še pred začetkom pogajanj v en glas pravijo: Na nižanje plač ne pristajamo!

Gregor Virant
Gregor Virant FOTO: Miro Majcen

Pred napovedanimi pogajanji so sindikati javnega sektorja od vlade dobili težko pričakovane številke – analize gibanja zaposlenih, mase za plače in analizo učinkov supervarčevalnega zakona. Te med drugim kažejo, da je število zaposlenih v javnem sektorju tudi v času krize raslo, rast plačne mase pa so ustavili varčevalni ukrepi.

Vlada se želi s sindikati, s katerimi se bo prihodnji mesec srečevala trikrat tedensko, dogovoriti, da bi obseg sredstev za plače znižali za 158 milijonov evrov.

Sindikati na nižanje plač ne pristajajo

Sindikalisti javnega sektorja Branimir Štrukelj, Drago Ščernjavič in Janez Posedi pred začetkom pogajanj z vlado pravijo, da ne pristajajo na dodatna zniževanja plač. Ob tem je Štrukelj poudaril, da vlada ni povedala, kako bo poskušala doseči svoj cilj znižanja mase plač. O vladnih izhodiščih za pogajanja je dejal, da gre zgolj za nek izračun, koliko denarja bi bilo potrebnega za realizacijo proračuna. Ta izračun je po njegovi oceni "dovolj površen in se je v zadnjih tednih drastično spremenil".

"Ne pristajamo na dodatna zniževanja plač, ki bi presegala tista, na katera smo pristali lani pri zakonu za uravnoteženje javnih financ. Ne moremo pristati na vedno nova zniževanja, ki očitno ne nosijo nobenih rezultatov," je izpostavil. Recesija v državi se po njegovih besedah povečuje, pri tem pa "vsak dan gledamo, kaj se z javnimi sredstvi dogaja, kako se jih krade in kako politični razred ne naredi popolnoma nič, da bi se to nehalo". Zato je opozoril, da se bo treba – tudi v okviru pogajanj – dogovoriti tudi o enakosti pred zakonom. Šele nato bi bili javni uslužbenci lahko pripravljeni na "neke resne pogovore o varčevanju".

Sindikati opozarjajo, da politični razred ne naredi nič, da bi se prenehala "kraja javnih sredstev".
Sindikati opozarjajo, da politični razred ne naredi nič, da bi se prenehala "kraja javnih sredstev". FOTO: Damjan Žibert

Vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja Posedi pa je izrazil pričakovanje, da bo vlada sprejela spremembo zakona o izvrševanju proračuna ter s tem omogočila normalna pogajanja. To je tudi ena od ključnih zadev za dosego sporazuma o stavkovnih zahtevah. Tudi Posedi je opozoril, da po mnenju sindikatov ni potrebno dodatno varčevanje. "Če pa je, pa je moj razmislek, da lahko funkcionarji eno leto zastonj delajo in pridemo na tistih 158 milijonov, o katerih oni sanjajo," je dodal in pojasnil da so se vsi do zdaj predstavljeni ukrepi nanašali na javne uslužbence in ne na funkcionarje.

Za vodjo pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Ščernjaviča pa je način poseganja v maso za plače z linearnimi ukrepi nesprejemljiv. "Vprašal bi Viranta, kaj bo naredil na prihodkovni strani proračuna," je povedal in pojasnil, da govori o "davčnih oazah v Sloveniji". Ko bodo to uredili, pa lahko po njegovih besedah odprejo tudi dialog o vprašanju mase za plače.

Povečevalo se je število zaposlenih v dejavnosti javnih storitev

Podatki statističnega urada kažejo, da je število zaposlenih v sektorju država od leta 2006 vsako leto nekoliko naraščalo, predvsem na račun zaposlenih v dejavnosti javnih storitev. Enako kažejo tudi podatki Ajpesa, kjer število zaposlenih izračunajo na podlagi opravljenih ur. Je pa zato od leta 2009 padalo število zaposlenih v zasebnem sektorju – v letu 2009 celo za 6,3 odstotka, medtem ko je število zaposlenih v javnem sektorju po tej metodologiji naraslo za 1,2 odstotka. Lani je Ajpes ugotovil polodstotno rast v javnem sektorju, v zasebnem pa 1,9-odstotni padec.

V letu 2012 se je v obdobju do vključno maja število zaposlenih še vedno povečevalo, od junija dalje pa upadalo, kar gre, kot je navedeno v izhodiščih, v pretežni meri pripisati učinkom varčevalnega zakona. V sektorju država se je od začetka krize število zaposlenih povečalo za okrog 10.000, skupno število zaposlenih v Sloveniji pa se je zmanjšalo za 66.800, je zapisano v gradivu.

Denar
Denar FOTO: Thinkstock

Pregled rasti števila zaposlenih po podatkih Ajpesa kaže, da je bilo v letu 2012 največ zaposlenih v segmentu vzgoje in izobraževanja, in sicer 58.194, kar pomeni 0,7-odstotno rast. V zdravstvu je bilo zaposlenih dobrih 33.000 ljudi, kar je 2,5 odstotka več kot leto prej, v ministrstvih in organih v sestavi pa 27.821 ljudi, kar je 1,4 odstotka manj kot leto prej. V deležu se je najbolj znižalo število zaposlenih v krajevnih skupnostih in vladnih službah, največja rast pa je bila v agencijah.

Sredstva za zaposlene so naraščala do leta 2011

Sredstva za zaposlene v sektorju država, izražena v deležu bruto domačega proizvoda (BDP), so po podatkih državnega statističnega urada prav tako naraščala do leta 2011, v letu 2012 pa so nekoliko upadla. Je pa na takšno gibanje vplivalo tudi gibanje BDP. Slovenija je po podatkih Eurostata v obdobju med letoma 2008 in 2011 delež sredstev za zaposlene med državami članicami EU povečala najbolj, in sicer za 1,8 odstotne točke. Na takšno povečanje je v Sloveniji vplivala rast plač v državnem sektorju v letu 2008 in 2009, rast zaposlenosti v celotnem obdobju 2008–2011 ter padec in nato skromna rast BDP, še piše v izhodiščih za pogajanja.

V letu 2012 je nominalno rast sredstev za plače in druge izdatke zaposlenih še vedno zabeležila zdravstvena blagajna, in sicer 0,5-odstotno, medtem ko so pokojninska blagajna, občinska blagajna in državni proračun imeli padec. Po ocenah, navedenih v izhodiščih, je v letu 2012 naveden 4-odstotni padec, v letošnjem letu naj bi bil ta 6,4-odstoten, v letu 2014 pa 0,3-odstoten.

Z varčevalnim zakonom do prihranka več kot 100 milijonov evrov

Po plačni reformi, ki jo je izpeljal takratni minister za javno upravo Gregor Virant, so v obdobju 2008–2009 zabeležili relativno visoko rast plač v javnem sektorju, medtem ko je bila v letih 2010–2011 ustavljena. Leta 2012 je bila zaradi varčevalnih ukrepov negativna. Nominalna rast bruto plače na zaposlenega v javnem sektorju je torej v letu 2008 znašala deset odstotkov, v letih 2010 in 2011 0,2 odstotka, lani pa minus 2,2 odstotka.

Zakon za uravnoteženje javnih financ, ki je bil sprejet lani, je učinkoval le v drugi polovici leta. Analiza zaključnih računov za leti 2011 in 2012 kaže, da so v letu 2012 prihranili 117,3 milijona evrov, od tega pri bruto plačah 60 milijonov evrov, pri regresu za letni dopust pa dobrih 47 milijonov.

Bo javni sektor znova na ulicah?
Bo javni sektor znova na ulicah? FOTO: Mia Media

Prav na segmentu regresa ocena za leto 2013, navedena v gradivu, predvideva prihranek še dodatnih 10 milijonov evrov. Kot navaja vlada, so v letu 2012 nekateri proračunski uporabniki izplačali celoten sprva predviden regres in ne znižanega, kot ga je pozneje predvidel varčevalni zakon. V letošnjem letu pa naj bi vsi uporabniki izplačali nižji znesek.
Vendar se glede na sodbe na prvostopenjskem Delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani lahko zgodi, da bo morala država za lansko leto vsem javnim uslužbencem vrniti premalo izplačan regres.

Pri povračilih in nadomestilih za prehrano, prevoz in podobno je država lani prihranila 14,5 milijona evrov, še toliko naj bi prihranila letos. Je pa za druge dodatke zaposlenim (odpravnine, jubilejne nagrade, solidarnostne pomoči) porabila lani 4,3 milijona evrov več kot leto prej, okoli pol milijona manj pa naj bi porabili letos.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (205)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

arthur1982
07. 04. 2013 14.05
Pristali boste gospe in gospodje v javnem sektorju, ker je to v interesu vseh ki dajemo v proračun ( pa s tem ne mislim hišnikov, srednjih medicinskih sester, referentov z minimalno plačo, temveč vse ostale).
SLOnprdec
06. 04. 2013 19.52
Ja v MARIBORU SE NEDA...ja ce dvajeset tisoc demostrantov nemore dati odpovedi eni osebi v javnem sektorju potem se je treba vprasati gdo je tukaj drzava....! Eden ali ena iz javnega sektorja je vreden STOTISOC NAVADNIH DRZAVLJANOV IN PRIVATNIKOV....
qwertzuio9
06. 04. 2013 19.11
+1
v italiji so sprejeli zakon, da mora javni sektor.paraziti vrniti del denarja nazaj v gospodarstvo, no virant in štrukl ter ostali le...hi a bo kaj iz tega pr nas.
johanca123
06. 04. 2013 18.52
+3
sAJ NI ČUDNO ČE PA ZAPOSLJUJEJO UNIVERZITETNE DIPLOMIRANE ŠIVILJE IN MAGISTRE PLAGIATORSTVA
JJsuckz
06. 04. 2013 18.42
+2
bemti pa taka država... Viva La Revolution!
HooplaToopla
06. 04. 2013 18.18
+2
--- Najbolj enostavno bi bilo, da res detajlno preverijo njihove diplome, doktorate, spričevala .... --- Na tak način se bi lahko elegantno znebili vsaj tretjine uslužbencev javne uprave, ki so si jih kupili, sami naštancali, samo ustno povedali, da imajo šolo ....... --- Ampak tega ne bodo naredili ..... Saj so ravno ti uslužbenci JU, ki nimajo ustrezne izobrazbe, ali jih držijo na uzdah s kako drugo protizakonito zadevo, najbolj ponižni lakaji kriminalnega režima, ki nam vlada zadnjih 20 let. --- Oziroma pardon! Pri nas na oblasti niso kriminalci ...... ampak največji sinovi in hčere Slovenije, ki so nas popeljali v svobodo in blagostanje. Pa še bolj nas bodo, če jih ne bomo s palicami naprosili, da se spočijejo. Čeprav je vedno bolj jasno, da bodo palice premalo.
M_teorija
06. 04. 2013 14.07
+0
Virant je ob svoji prestavitvi povedal točno(do pike tončno) to, kar že dolgo poskušam povedati. Mogoče z premajhnim povdarkom na učinkovitosti, ampak je posredno tudi to povdaril. Celo več je omenjal dobre predloge glede stimulacij za tiste enote JS, ki bi prihranili denar, da bi lahko pridne nagrajevali. To je pravi pristop korenček in palica in ne samo strašenje s p palico. Z njegovim pristopom in podobnimi predlogi Stepišnika (kjer se še nekoliko ne strinjata) kako rešiti problem pomanjkanja denarja bo problem v JS monogo učinkovitejši od prejšnega zastraševanja in linearnega rezanja, brez predhodnih analiz stanja in potreb. Glede na videno in slišano bodo sindikati sigurno sprejeli ponujene ukrepe!?
ROMELS
06. 04. 2013 13.43
+0
Ta pogoltnost, egoizem in vzvišenost javnega sektorja so krojači usode slovenstva. Če ne bi prevladovala pritlehnost pri teh ljudeh, krize že zdavnaj ne bi bilo več.
Huey
06. 04. 2013 13.00
+6
JS/JU pri nas je rak rana naše družbe in glavni krivec za totalni propad države na vseh možnih nivojih. Zakaj? -delavcu ste legalno pokradli 3/4 njegove plače prek davkov -svojih nalog/dela niti slučajno ne opravljate, sicer bi sistem deloval -leta 91 vas je bilo 60 000, sedaj v dobi računalnikov in neta vas je TRIKRAT VEČ?!? Halo? Normalno? -samo hitro pogled po forumih/netu/FB med osmo in četro popoldan pove vse. Tretjina vas surfa po netu, druga tretjina je na kavici/pri frizerju/šopingira, tretja tretjina pa morda zdolgočaseno dvigne kak telefon in pošilja delavne ljudi od okenca do okenca! Zadnje upanje je trojka da vas malo predrami sicer pa se vam zelo črno piše. Ker prihaja čas ko bo delavcu zavrelo in takrat boste morda spregledali kaj se sploh dogaja v naši državi in kam ste nas v navezi s politiko pahnili! Par dni nazaj sem moral nekaj uredit na občini...v pisarni trije tipčki, vsak svoj komp...dva sta klikala kravce na FB, tretji pa je na youtube čekiral filmčke. Ja super!!!
njofra47
06. 04. 2013 18.04
-2
Huey@saj sem vedel da se ne boš potrudil da bi se pozanimal kaj se skriva za številom zaposlenih v JS leta 1990 in sedaj in boš le še naprej ponavljal svojo mantro o 60.000 v letu 1990. Iz tvojega pisanja veje nekontrolirana mržnja, kljub temu da pišeš da to ni res. Če je res JS povzročil to krizo (tako je razumeti tvoje pisanje), potem ga je res treba enostavno ukiniti in država bo zacvetela, tajkuni bodo izginili in vsa kar gospodarstvo ustvari bo šlo tja kamor mora iti. Si pa res zelo intimen z delavci v pisarni na občini, da lahko kar trem naenkrat gledaš v njihove monitorje in vidiš da "klikajo kravce"......... Ko boš enkrat doumel, da je velika večina zaposlenih v JS prav tako delavcev, se ne boš razpisoval o tem kako bo "delavcu zavrelo". Moram pa reči da si tako lepo definiral po tretjinah kaj kdo dela v JS, da človek lahko takoj vidi kako korektno je tvoje pisanje. Pa da ne bo pomote, sem upokojenec in moja aktivna delovna doba ne izvira iz JS.
Huey
06. 04. 2013 19.08
+2
Njofra, lahko se še tako trudiš in obračaš besede, jaz pa ti osebno zagotavljam da so, smo ljudje siti da nam država, torej JU/JS legalno pokrade 3/4 pošteno prigarane plače. Sicer je tako, večina obubožanih delavcev je že brez interneta ker ga ne morejo plačevati, je bolj pomembno dat nekaj v lonec. Zato ne morejo poveedat tu svojega mnenja! Pa pojdiva po vrsti...po tvoje je večina zaposlenih v JU/JS poštenih čistilk, policajev, strežnic, kuharic in hišnikov. Teh je po tvoje 150 000, ostali pa so pač mal višji poštenjakarji? Koga imaš za norca? Ti jaz povem koga? Za norca imaš vse delavne ljudi ki so pahnjeni pred karitas in RK ker jim je država vzela še zadnji kos kruha od svoje bedne minimalne plače na katero čakajo pol leta. Če moje razmišljanje imenuješ mržnja in se boš zaradi tega počutil boljše...v redu. Jaz pa ti pač povem da imamo dovolj paraz-itov pa če ti je to všeč ali ne. Naj te opomnim...zaposlena elita v JU/JS so tudi sodniki, politiki, tožilci, odvetniki, šefi direkcij, 300 umetno ustvarjenih agencij in desettisoči zaposlenih tam, namenjeni mešanju megle. In ko se boš nehal obešati na vsako mojo besedo, boš mogoče spoznal da gre moj ''delavski gnev in mržnja'' (lahko tako temu rečeš, jaz rečem zdrava pamet) predvsem na račun slednjih!
Huey
06. 04. 2013 19.40
+0
qwertz, problem bo nastal ko bodo delavci spoznali kdo in zakaj jim iz žepa legalno krade zadnje drobtinice kruha prek davkov...samo takrat bodo zapele kose in pajsarji. Morda pa bi bil že skrajni čas.
njofra47
06. 04. 2013 23.27
Huey@ne mislim s teboj razpravljati kdo ima koga za norca, vam pa samo to da vroča glava ni najboljši sodnik. S tem te obveščam, da se ne bom več "obešal" na nobeno tvojo besedo, ker si tega ne zasluži. S spoštovanjem...
Huey
07. 04. 2013 08.47
Njofra, verjetno živiva vsak v svoji državi, ali pa se ti niti najmanj ne sanja kakšne razmere so ali ste ustvarili za slovenskega delavca.
Jimi1
06. 04. 2013 12.24
+7
Obnašanje podobno gašenju goreče hiše z bencinom... Iz ustvarjalnega privatnega sektorja odpustili oz uničili 76000 del mest, istočasno pa v JS zaposlili 10 000 novih porabnikov..... Boljšega recepta za uničenje sistema človeštvo še ni iznašlo v zgodovini..... Bravo stranke na oblasti v odhajanju....
Transformerji
06. 04. 2013 12.18
+12
Tole prerekanje o javnih službah mi gre že pošteno na živce. Začnimo pri smrdljivi glavi, ki jo sestavlja naša 23 letna politika; dejstvo je, da so delovali kot organizirana mafija in pokradli državo, kdo so bili vpleteni (gospodarstvo, banke), pa lahko spremljamo vsak dan; - dejstvo je, da je politikov in strank vedno več, pa se od odstavljeni ne zaposlujejo v proizvodnji ali gospodarstvu -dejstvo je, da je zaradi takega stanja prišlo do tega, da so državljani zaradi navedenega psihično in finančno obremenjeni- za preživetje delajo več, vedno več jih zato oboleva, vedno manj časa imajo, da se ukvarjajo z otroki In zaradi vsega tega - naše mafijske politike, potrebujemo več zdravnikov, medicinskega osebja, vzgojiteljic..... Kdo je tisti višek? In zakaj imamo toliko občin - zato da se bodo lahko tisti politiki, ki so izviseli, lahko zaposlili in spet živeli na račun davkoplačevalcev!
Transformerji
06. 04. 2013 12.30
+2
In če hočete oporekati moji trditvi: poglejte gospoda v sodni zadevi Patria - za rakom je zbolel zaradi pritiska sistema!!! Zakaj torej toliko ljudi oboleva, zakaj je vse več kriminala???
M_teorija
06. 04. 2013 12.09
+3
Očitno ne gre drugače kot na dolgo!? Ko človek bere nekatere „poznavalce“ JS in njegove vloge je pač treba povedati malo več. Morda se pa le koga prime!? -Najbolj napačne predstave so očitno, ko nekateri mislijo, da JS sektor nič ne proizvaja nič ne ustvarja. Javni sektor lahko mnogo več ustvarja kot pa marsikateri iz realnega sektorje. JS niso samo tajnice, ki jih vidimo kofetkati niti le uslužbenec na okencu, ki mora zaradi predpisov nositi kravato. Tako v JS, kot v zasebnem je veliko strokovnega kadra, ki ne dela manj ali več podobna opravila kot jih opravljajo v realnem sektorju. Sicer, pa so tudi realnem sektorju zaposlene računovodkinje, tajnice, snažilke, hišniki, varnostniki, vratarji,.. JS so gasilci, učiteljice, vodovarstveniki, policaji, dacarji, okoljevarstveniki,...., ki s svojim delom neposredno ali posredno prispevajo k blaginji države. In svoje dajatve za penzijo, zavarovanje, ...si pridelajo in plačujejo sami. Nihče ne dela namesto njih in za njih kot tako radi nekateri opletajo. -Reformo o plačah JS, si ni izmislil Virant, ampak že Drnovšek. Virant je idejo le udejanil z zakonom . Žal pa je zaradi volitev to izpaljal na hitro in kar je bilo najbolj nerodno še v času debelih krav, ko se ni vedelo, da bo takšna kriza. Vendar je trba povedati, da se denar za odpravo plačnih nesorazmerij ni črpal iz proračuna, ampak JE BIL ZA TE NAMENE POSEBEN RAČUM. V ta namen so se zaposleni odpovedovali delu svoje plače. Torej se je na račun plače posej zbiral denar. Ker pa je prišla kriza je bil tisti račun premajhen. Predvsem, pa naj bi se še tisto malo prelivalo v prazen državni žakelj. Tako, da je denarja po dveh četrtinah izravnave plačnih nesorazmerij zmanjkalo in je zadeva zastala na polovico. Krebsova je poskušala to reševati z dogovorom, ampak na koncu vsi vemo, kaj je presodilo sodišče. Poleg tega, da so se morali zaposleni odpovedovati delu zaslužka v poseben sklad za odpravo nesorazmerij so si v času debelih krav veselo delili dobičke, dobre plače in JS venomer govorili, da ni še čas, da bi tudi JS imel takšno blagostanje. Da bo JS prišel na vrsto kasneje, da je treba ojačati realni sektor. To naj ne bi bil problem, problem je ker v realnem sektorju niso nič vlagali v razvoj ampak v svoje debele denarnice, si kupovali luksuz od jaht, avtomobilov,.... Da ne govorimo, da je bil glavni cilj vodilnih prevzemanja podjetij (skratka tajkunizacija, ki je imela razcvet v letih 2004.2008). V tem času se je zadolževalo vsepovprek in je postalo nacionalni šport.
M_teorija
06. 04. 2013 12.10
+2
Ko je prišla kriza (za katero so tedanji odgovorni trdili, da nas bo mogoče le oplazila, da je Slovenija v dobri kondiciji) in ko se je začela socialna kriza, se je Pahor zadolžil, da bi se s tem denarjem podjetja imela čas reorganizirati. A žal ni bilo pravega nadzora, tako ni bila narejena reorganizacija, denar je bil porabljan, državni žakelj pa prezen. Torej krizo niso zakuhali v JS. Vzoki za krizo so v sivi ekonomiji, prisesanih pijavkah na državne seske (nekontrolirane koncesije, ki jih je veselo pospeševala vlada 2004-2008). -Pri 140 000 brezposelnih je neumno, da bi kot nekateri vpijejo bilo treba na cesto vreči en del zaposlenih. To bi bilo brezvezno prelivanje iz JS na državna pleča, kjer bi se brezposelnost samo še bolj povečala. Rešitev je v DVIGU UČINKOVITOSTI. Če bi se dvignile storitve za deset % v JS, bi se sinergijski učinki poznali tudi v realnem sektorju, torej bi z dvigom učinkovitosti dvignili tudi učinkovitost (in sinergijsko bi bila ta verjetno večja kot 10%).v realnem sektorju. Učinkovitost pa bi dvignili z možnostjo(kar naj ne bi bil prvotni cilj, ampak le sredstvo cilja da se poveča učinkovitist), da kdor ne dela dobro, da je lahko odpuščen. Največja napak prejšne vlade je, da se je lotila zadeve ns slošno in linearno zmanjševala plače oziroma denar za JS. Pravilen pristop je, da se za vsak segment pogleda, analizira posbej in šele na osnovi potren se odloča! -Pri 140 000 brezposelnih je nedopustno, da imajo lahko zaposleni (takoimenovani netopirji: pol miša pol ptiča) poleg tega še SP-je. Kot prvo jih imajo na račun izrabe notranjih informaci, kot drugo, pa masikdo svoje SP-jevske zadeve ureja v službenem času (služben papir, službeni računalniki, barve, telefoni, aparati in orodja, pripomočki,...). Kot tretje takšni z izrabo notranjih informacij predstavljajo nelojalno konkurenco tistim, ki nimajo dostopa do teh informacij. Zaposleni tudi ne bi smeli imeti SP-je pisane na bližje sorodnike (kot predvideva ZUP, do petega sorodstvenega kolena). Na ta račun bi dobilo priložnost mnogo mladih! -Seveda je prav, da se razmišlja o prihrankih reorganizaciji JS, ampak ne na račun kvalitete storitev in dela. Prihranki so na račun povezljivosti (internetne), manj papirja, hitrejšega načina reševanja odločb, izobraževanja,... Za dobro delovanje JS je treba dobro javno službo z dobrimi in učinkovitimi storitvami in ne z njenim uničevanje !?
ROMELS
06. 04. 2013 13.57
+0
Te teorije staroslovenskih ekonomistov so povsem zgrešene.Fiktivne, bolje rečeno, ki zavajajo neuko ljudstvo.
OtabE
06. 04. 2013 12.04
+3
pri nas je javni sektor isto kot pa da bi dal 15-stim ljudem kopati eno jamo!! Pa sej se sploh ne čudim da gre vse skup v k...., vsi bi bli šefi pa v pisarni sedeli delov pa nebi nihče!!
Jimi1
06. 04. 2013 11.40
+7
Privatniki nas menjajo na nekaj mesecev, oni, ki v javnem sekktorju pristanejo, pa imajo lagodno službo do konca življenja oz pokojnine zagotovljeno...
OtabE
06. 04. 2013 12.01
+3
sej se ne zavedajo kako jim je fajn..lepo na toplem v pisarni, delajo malo, ni živčnosti, kavica vsako polno uro...plače pa odlične...(s tem ne mislim čistilk, hišnikov, policistov, učiteljic, pa še koga sem pozabil..)s tem sem misliv vse javne zavode, knjižnice, občine in vse poslanske skupine, ki obstajajo v namen lagodnega življenja določenih ljudi!
sinhron
06. 04. 2013 11.06
+6
SINDIKALISTI BODO POČASI MORALI DOJETI , DA NISMO VEČ V DOBI SAMOUPRAVNEGA SOCIALIZMA , DA SMO V DOBI KRUTEGA ZGODNEGA KAPITALIZMA , KI SO GA ZAHODNE DRŽAVE ŽE PREBOLELE , MI PA IMAMO ŠELE SEDAJ OTROŠKO BOLEZEN ZGODNEGA KAPITALIZMA , KJER JE DOMA BORBA ZA KAPITAL PREKO TRUPEL , DA SE TO LAHKO HITRO PREBOLI JE POTREBNO SODELOVANJE VSEH IN ŽRTEV VSEH NE SAMO NEKATERIH , PREVILIGIRANCEM PA NE !
M_teorija
06. 04. 2013 11.03
+2
~Tudi v času krize je število zaposlenih v javnem sektorju raslo~ Logično bi bilo, do je bilo treba v JS več zaposliti na novo. S tem, ko je bilo prepovedano, da se zaposluje študente, ki so opravljali kar precejšen delež enostavnih del je pač treba ta izpad poceni delovne sile nadoknadit. Samo se ne bo naredilo, delo pa mora bit opravljeno!?
777-777
06. 04. 2013 16.23
+0
ohhhhhh, očitno ne obiskuješ uradov redno? delo bi bilo s polovico manj ljudmi narejeno ampak ne tako da so v 7 urah 3-4 ure na malici in kavici in naposvetovanju o osebnih zadevah v drugih pisarnah samo za 1 leto bi jih morali iz js prestaviti v privat podjetja da bi videli kaj je delo, kaj je delovna pogodba in kako se 8 ur dela prav tako bi pa ugotovili da je zaposlitev obveza in ne privilegij kot zdaj zmotno milsijo
gregor1222
06. 04. 2013 10.10
+5
Zgleda so plače v JS še vedno lepe, če se ljudje odločijo za zaposlitev in vztrajajo v svojih službah.
KORUPCIJA
06. 04. 2013 09.47
+7
Zanimivo,da je število zaposlenih raslo,verjetno spet na ministerstvih in upravah! Za bolnice vem da niso zaposlovale!
njofra47
06. 04. 2013 10.31
+1
Če bi bil korekten bi prebral članek bolj temeljito in bi lahko ugotovil da se je število zaposlenih povečevalo na področju dejavnosti in storitev ki, kako presenetljivo ali ne, tudi spadajo v javni sektor.
krtaca15
06. 04. 2013 09.28
+3
Slovenije tudi kim dzong un ne resi vec....
bdso1
06. 04. 2013 08.07
+5
Ti,ti veleumi bodo raje pahnili celotno deželo v propad ,kot da bi se sprijaznili z dejanskim resničnim stanjem!!??? Kot ,da jih zgodovina iz juge prav nič ni naučila!?? TI,ti so samo v sebe zagledani,brez kančka razumnosti o dejanskem realnem stanju države !?? Se obnašajo ,kot da se jim je zaradi predolgega izobraževanja zamračil občutek za realnost!???