Slovenija

Tudi v Sloveniji že v veljavi nova strožja azilna zakonodaja

Ljubljana, 24. 04. 2016 08.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Veljati je začel nov zakon o mednarodni zaščiti, ki celovito ureja področje mednarodne zaščite in nekoliko zaostruje azilno politiko. Glede te spremembe so delavci migranti, ki delajo v Avstriji, vložili pobudo razpis referenduma, a so kasneje od nje odstopili.

Veljati je začel nov zakon o mednarodni zaščiti, ki celovito ureja področje mednarodne zaščite in nekoliko zaostruje azilno politiko. Uveljavitev nove azilne zakonodaje je bila sicer začasno ustavljena zaradi vložene pobude za razpis referenduma, ki pa so jo predlagatelji, Sindikat delavcev migrantov Slovenije, pozneje umaknili.

Zakon, ki ga je pripravila in predlagala vlada, celovito ureja področje mednarodne zaščite, potreben pa je zaradi prenosa prava EU v slovenski pravni sistem in s tem uskladitve azilne zakonodaje z drugimi državami članicami EU. S tem se vzpostavlja skupni evropski azilni sistem.

Cilj zakona je uvedba zakonitih, učinkovitih in hitrih azilnih postopkov, ki dajejo potrebno zaščito državljanom tretjih držav in omogočajo njihovo vključevanje v slovensko družbo. V primerjavi s trenutno veljavnim zakonom med drugim podrobneje in jasneje določa posebna jamstva za prosilce, ki imajo posebne potrebe glede sprejema, in prosilce, ki potrebujejo posebna postopkovna jamstva, podrobneje določa roke za izdajo odločitve na prvi stopnji ter jasneje opredeljuje institut nedopustne prošnje.

Prav določba o primerih, v katerih je lahko prošnja za azil nedopustna in se zavrže, je bila v zakonodajnem postopku med tistimi, ki je izzvala največ razprave in se je skozi postopek tudi spreminjala. Del opozicije je že od začetka nasprotoval temu, da je prošnja lahko nedopustna, če prosilec prihaja iz države, ki se šteje za varno tretjo državo.

Čistilna akcija prosilcev za azil - 9
Čistilna akcija prosilcev za azil - 9 FOTO: Damjan Žibert

Koalicija in drugi del opozicije pa sta se v postopku zavzela še za ostrejšo rešitev, na matičnem odboru so podprli dopolnilo, po katerem bi bila lahko prošnja nedopustna tudi v primeru, če prosilec v Slovenijo vstopi iz članice EU. Z dopolnilom koalicijskih strank v tretji obravnavi pa so to določbo črtali, tako da je zakonsko besedilo ostalo takšno, kot ga je prvotno predlagala vlada.

Sicer pa je bil zakon v času postopka deležen številnih nasprotujočih si kritik: nekateri so se zavzemali za strožje pogoje za pridobitev azila, drugi pa so menili, da imamo v Sloveniji že sedaj eno najstrožjih azilnih zakonodaj.

Novi zakon o mednarodni zaščiti bo začel veljati po tistem, ko je bila njegova uveljavitev za nekaj časa zaustavljena zaradi vložene pobude za začetek postopka za razpis referenduma. To so v znak protesta vložili delavci migranti, ki delajo v Avstriji in se borijo proti dvojni obdavčitvi. Pobudniki so pozneje od pobude odstopili, zato je predsednik DZ Milan Brglez ustavil zbiranje podpisov za razpis referenduma, zakon pa tako z današnjim dnem stopa v veljavo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flexi22
24. 04. 2016 18.04
+3
nevem ali nisem slišav ? zakaj jim nobeden ne pove da tu treba delat in plačevat davke da vse kar imamo ni bilo nič podarjeno?? vse smo sami ustvarli ..oni pa samo pričakujejo vse kar je možno? pa zakaj jih noben ne vpraša kako bi oni odragirali če bi se v sirji sprehajav z ženo v mini krilu in majčki kaj bi oni rekli na to ??in zato tudi tukaj bi morali sprejemat našo kulturo in čene nazaj
FCL
24. 04. 2016 21.42
+2
Vse jim povemo...samo razumejo nič to je problem.
ONniON
24. 04. 2016 17.22
+4
zgledujte see po višegrajskih državah, tudi danska,norveška,finska , nizozemska so zelo zaostrile azilno politiko za te ekonomske migrante iz bližnjega vzhoda,najbolj priljubljena je nemčija
Timy15
24. 04. 2016 17.00
+6
Ta zakonodaja bi morala biti temeljito in jasno urejena v celotni Evropi že pred prihodom beguncev!
entrezen
29. 04. 2016 16.09
Briga škrice v Bruslju.Oni tam dobivajo lepe plače,tako naši tu.Prej bo vse propadlo preden bodo ti videli da ni kje več vzeti. 6000 na mesec,leto,enkratno ?Kolikor je tu borcev nasprotnikov slovencev raznih usmiljencev-seveda za ne njihov denar bo to drago,zelo drago.
selector
24. 04. 2016 09.27
-6
"celovito" urejuje zakonodajo oziroma s križem in mečem nad prebežnika :P
srebrnibreg
24. 04. 2016 13.01
+11
Saj ta prebežnik pride z mečem in ustrahuje tiste s križem saj hoče kot prišlek vladati staroselcu Evropejcu.
funi
24. 04. 2016 09.02
+27
V Evropo ne prihajajo begunci,ne iščejo varnosti ampak njihova naloga je razplod in islamizacija Evrope. Leva opcija tudi pri nas to podpira.Kaj bo čez 30 let. Potomci levakov v feredžah. na žalost pa tudi ostali razen če ne spravimo teh potomcev Marxa v senco.
entrezen
29. 04. 2016 16.11
Pač refren : sram me je da sem slovenec-stran z mejami.
FoglofffTunekkk
24. 04. 2016 08.51
+6
Čujte, beguncem je treba pomagati, a ne na tak brezglavi način. Če bo šlo tako naprej, Evropa ne bo več Evropa, pa ne v smislu islamizacije, temveč prevlade protipriseljenskega razmišljanja...Pol pa se oblasti bunijo za razne Pegide... ali pa na plapojoče domobranske zastave pri nas...pa to...
FoglofffTunekkk
24. 04. 2016 08.55
+9
Čujte, mokre sanje enihI, da lahko različne kulture mirno sobivajo, so liberalne sanje, ki jih mora Evropa takoj opustiti... Različne kulture znotraj ene države, ki majo različne načine življenja (najhujša je tu religija), druga drugo obravnavajo različno... Samo poglejte napade muslimanskih skrajnežef na istospolno usmerjene na Nizozemskem, Danskem in v Nemčiji.
FoglofffTunekkk
24. 04. 2016 08.59
+16
Čujte, medtem ko je Evropa odprla vrata beguncem, pa niso zalifske arabske države sprejele praktično nobenega. Gre za bogate države, precej bogatejše od Evrope, ki so bližje kriznemu območju, poleg tega pa so pretežno sunitske, tako kot večina beguncef.
marvid5
24. 04. 2016 12.22
+4
Tega tudi jaz ne razumem,pa noben od teh ,ki se jim tako smilijo emigranti ne razloži,zakaj v drugo kulturo,v drugo veroizpoved,v drug način razmišljanja,če pa imajo države v miru,v njihovi veri,bližje kot je EU pa veliko varnejše poti do tam.
FoglofffTunekkk
24. 04. 2016 08.39
+8
Čujte, Slavoj Žižek je reko... "Evropa mora opustiti liberalne sanje o sobivanju različnih kultur."... No vidite, tak jas razmišljam že dalj časa pa sn levičar... Tudi Žižek je levičar ki stoji na trdnih tleh.
FoglofffTunekkk
24. 04. 2016 08.42
+9
Čujte, ne moremo kriviti Evropo za fse težave na Bližnjem fshodu in govoriti, da so begunci zgolj slepe žrtve, ki niso nikakor odgovorne za krizo.... Pa še kako so odgovorni !!!
entrezen
29. 04. 2016 16.16
Nekateri krivijo križarje -pa so ti samo želeli povrniti Jeruzalem nazaj kristjanom. Mi pa pri zgodovini,kot da so mulimani bili tam pred kristjani.Poglejte letnice teh dogodkov.Je pa priročno tolči po kristjanih.In potomci teh sedaj silijo v Evropo.
Vabis
24. 04. 2016 08.37
+25
Vse,ampak res čisto vse migrante čimprej vrnit v države njihovega izvora! Edina pametna rešitev...
dartford
24. 04. 2016 09.01
+10
FCL
24. 04. 2016 08.27
+24
Niti malo ni strožja, če je prosilčeva prošnja zavrnjena bo po novem Upravno sodišče tisto, ki bo presojalo o pritožbi na to zavrnitev, nič več Vrhovno, torej bodo že Upravni sodniki lahko "talali" statuse, vemo pa vsi kako so naša sodišča. Kot drugo, če oseba samovoljno zbeži iz Slovenije kam drugam, se lahko še vedno vrne in vlaga ponovne prošnje v nedogled, glede omejitve gibanja je črtano kar nekaj alinej, če jim je priznan azil pa po novem nič več ne plačajo potnega lista ampak ga dobijo zastonj, medtem, ko ga mi vsi plačamo, edino kaj je recimo bolj zaostreno je to, da vsi, ki bodo dobili azil ne bodo več prejemali 3-letne subvencije za privat stanovanje, ampak samo 18 mesecev, naslednjih 18 pa le, če bodo 80% prisotni na tečaju slo.jezika...torej, kaj se tako zalo zaostruje??? O teh dveh Pakistancih na slikah pa raje ne bom zgubljal besed..vsak po dve ženi, skupno imata že 15 otrok, samo daj, daj, daj jima gre po glavi....no comment res.
dartford
24. 04. 2016 09.08
+19
prav maš ! Naši lastni zakoni nas bodo pokopali... Zakaj lahko migrant, ki pride npr. iz Nemčije (ker so ga tam zavrnili) zaprosi za azil pri nas ???? Halo ! Če v Nemčiji ne izpolnjuje pogojev, potem jih tudi pri nas ne ! Pa še vse imajo zastonj, mi državljani ki delamo pa moramo vse plačat. Mene na avtobus v Lj. ne spustijo brez karte, migranti se pa veselo vozijo... Pa potni list sem tudi plačal..
marvid5
24. 04. 2016 12.25
+10
Mi imamo najbolj pravične zakone za vse druge,le za nas jih ni.
IVA De Kleva
25. 04. 2016 12.59
entrezen
29. 04. 2016 16.19
Neko družino s kosova so pred leti spodili iz nemčije.Na kosovu bi lahko mirno živeli. A naš Krivic ji je izposloval lepo udobno bivanje pri nas.Hvala mu,k ga gleda.