Slovenija

Tuji gosti najmanj zapravili lani poleti

Ljubljana, 28. 05. 2010 11.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Povprečni dnevni izdatek na tujega turista, nastanjenega v hotelu v Sloveniji, je lanskega aprila znašal 164 evrov, v poletnih mesecih 119 evrov, decembra lani pa 158 evrov.

Tuji gosti so tako lani najmanj denarja potrošili v mesecih med junijem in avgustom, so sporočili iz državnega statističnega urada.

Povprečni izdatki tujega turista, ki je bival v hotelu, so se razlikovali tudi glede na vrsto turističnega kraja. Najnižji povprečni dnevni izdatki tujega hotelskega turista so bili lani aprila v obmorskih krajih (115 evrov), v poletnih mesecih v zdraviliških krajih (101 evro), decembra pa v Ljubljani (118 evrov). Najvišja povprečna dnevna poraba tujega turista v hotelu se je lani gibala od 161 evrov (v poletnih mesecih) in do 444 evrov (v decembru).

Varno poletje-32
Varno poletje-32 FOTO: Dare Čekeliš

Primerjava povprečnih izdatkov tujega turista v hotelu med najpomembnejšimi trgi, to so Italija, Nemčija in Avstrija, kaže, da so že tradicionalno po višini povprečnih izdatkov na prvem mestu turisti iz Italije (253 evrov v aprilu, 155 evrov v poletnih mesecih in 185 evrov v decembru). V aprilu je povprečno dnevno najmanj porabil hotelski turist iz Nemčije (105 evrov), v poletnih mesecih in v decembru pa turist iz Avstrije (104 evre oz. 114 evrov).

Tuji turist v kampu je v poletnih mesecih porabil na dan povprečno 44 evrov, kar je 2,7-krat manj kot tuji turist v hotelu. Med tujimi turisti v kampih so v povprečju dnevno porabili največ denarja tisti, ki so bivali v gorskih krajih (48 evrov), najmanj pa tisti, ki so bivali v zdraviliških krajih (37 evrov), so navedli statistiki.

Tuji turist v hotelu je lani v povprečju polovico denarja porabil za nastanitev, dobro desetino pa za hrano in pijačo v lokalih. V strukturi povprečnih izdatkov so njihovi izdatki za igre na srečo  aprila znašali 19 odstotkov, decembra 21 odstotkov, v poletnih mesecih pa osem odstotkov.

Tuji turist je za prevoz iz kraja prebivališča v Slovenijo in nazaj porabil povprečno 165 evrov v aprilu, 175 evrov v poletnih mesecih in 130 evrov v decembru. Povprečno najcenejši je bil prevoz z osebnim avtomobilom ali z avtodomom, najdražji pa z letalom. Za prevoz z letalom so tuji turisti lani plačali povprečno od 499 evrov (v aprilu) do 554 evrov (v decembru).

Na vprašanje o stroških, ki so jih imeli lani v Sloveniji, je večina tujih turistov (69 odstotkov v aprilu, 74 odstotkov v poletnih mesecih, 78 odstotkov v decembru) odgovorila, da so bili v skladu s pričakovanji.

Delež turistov, za katere so bili stroški v Sloveniji višji od pričakovanih, je bil lani največji v aprilu (20 odstotkov), najnižji pa v decembru (11 odstotkov). Višje stroške, kot so bili v resnici, pa je lani pred prihodom v Slovenijo pričakovalo šest odstotkov tujih turistov, anketiranih v aprilu in v poletnih mesecih, ter osem odstotkov turistov, anketiranih v decembru.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.