Slovenija

Tuji mediji o 'vojni na ulicah' sicer 'mirne alpske države'

Dunaj/Zagreb/Berlin, 01. 12. 2012 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Protesti, zabeljeni z nasiljem, so vzbudili pozornost v tujini. Kljub temu pa tuji mediji niso pozabili na pravo vsebino protestov. ORF je tako poročal, da so ljudje protestirali proti "oligarhom in lopovom" in da so nosili plakate s portretom Janše in napisi "Gotof si".

Protestniki v Ljubljani
Protestniki v Ljubljani FOTO: Miro Majcen

Vstaje po Sloveniji so vzbudile zanimanje prek meja. Hrvaški mediji so se najbolj razpisali o včerajšnjem protestu v Ljubljani. Spletni portal Index.hr je članke zabelil z naslovi "Festival demokracije prerasel v krvavi obračun: v Ljubljani letele steklenice, bakle, petarde in kamenje". In "V Mariboru se je sprožil plaz, ki ga bodo težko ustavili". Skupino izgrednikov so poimenovali "neonacisti".

Hrvaški Jutarnji list je poročal, da so se petkovi protesti v Ljubljani sprevrgli v izgrede, potem ko je skupina 30 zamaskiranih navijačev in neonacistov začela metati petarde med sicer mirne protestnike. Policija je prvič od slovenske osamosvojitve uporabila tudi vodni top, piše zagrebški časnik.

Večernji list pa je na spletni strani zapisal, da protest proti vladi v Ljubljani ni mogel miniti mirno. Tisto, kar je bilo sprva videti kot "festival demokracije", se je sprevrglo v pravo vojno na ljubljanskih ulicah.

Spletni portal avstrijske televizije ORF je poročal, da se je v petek v Ljubljani zbralo več tisoč ljudi, ki so protestirali proti "oligarhom in lopovom", nosili pa so plakate s portretom premierja Janeza Janše in napisi "Gotof si" ter rdeče nageljne, ki simbolizirajo delavsko gibanje.

Nemška tiskovna agencija dpa pa je poročala, da se je v Ljubljani zbralo več tisoč ljudi, ki so protestirali proti vladi Janeza Janše ter "tajkunom in lopovom". Protesti so se sprevrgli v nasilne izgrede, ko je skupina huliganov na policiste začela metati steklenice in granitne kocke.

BBC: Protesti proti varčevalnim ukrepom in korupciji

Britanski BBC je na spletni strani poročal, da so se protestniki na petkovih demonstracijah proti varčevalnim ukrepom in domnevni korupciji v Ljubljani spopadli s policisti, pri čemer so vanje metali kamne in steklenice. Policija je uporabila solzivec ter pridržala številne protestnike.

Ruska televizija Russia Today je objavila posnetke spopadov, na spletni strani pa zapisala, da so policisti uporabili solzivec, ko so protestniki skušali vstopiti v parlament.

Washington Post pa je zapisal, da je to že drugi "protivladni protest" v zadnjem tednu, ki ni minil brez nasilja, kar je sicer "zelo redek dogodek v drugače mirni alpski državi".

Utrinke z včerajšnjih protestov si lahko pogledate v spodnjih fotogalerijah!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

franceljtancelj
02. 12. 2012 20.52
Nasilni protesti??? Kakšno bo šele poročanje ko bo spregovorilo orožje??
Lola Copacobana
02. 12. 2012 21.10