Slovenija

Tuji mediji opevajo lepote Melanijine domovine. Bo Sevničanka v Slovenijo zvabila zapravljive ameriške turiste?

Ljubljana, 18. 11. 2016 11.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Tuji mediji so se s presežniki razpisali o lepotah domovine novoizvoljene prve dame Melanie Trump. Turistične organizacije si že manejo roke, saj so prepričane, da se bo priljubljenost Slovenije zaradi Melanie še povečala in si obetajo povečanega obiska ameriških turistov, ki so dobri 'zapravljivci', saj so leta 2015 med obiskom Slovenije dnevno porabili 166 evrov.

"Slovenija, od kod lepote tvoje," prepeva Avsenikova pesem, ki opeva naravne lepote naše domovine. Glede na vedno večje zanimanje tujih turistov za Slovenijo, se naša država pogumno prebija na seznam zanimivejših svetovnih turističnih destinacij, po izvolitvi Donalda Trumpa za novega predsednika ZDA, pa smo Slovenci še posebej ponosni na dejstvo, da se v Belo hišo seli Slovenka Melania Trump. Pa bomo to znali dobro unovčiti?

Melania Trump bo poskrbela za dodatno promocijo Slovenije, so prepričani turistični delavci.
Melania Trump bo poskrbela za dodatno promocijo Slovenije, so prepričani turistični delavci. FOTO: AP

Zaenkrat se na račun bodoče nove prve dame ZDA v tujih medijih kopičijo same pohvale o Sloveniji. Tako CNN v članku z naslovom Kaj obiskati v Sloveniji, domovini Melanie Trump piše, da Slovenija sicer ni zelo poznana država, a je prav ta njena majhnost in lokacija med štirimi turistično bolj poznanimi državami (Italijo, Hrvaško, Avstrijo in Madžarsko) tista dodana prednost, ki se jo splača izkoristiti. "Obiskovalci Slovenije imajo pogosto občutek, da so prvi, ki odkrivajo njene čare," navaja novinar Chris Dwyer, ki dodaja, da se bo to najverjetneje sedaj, po izvolitvi Trumpa, zagotovo spremenilo. "Čeprav je jasno, da Slovenija ne potrebuje Trumpa, da privabi obiskovalce," piše CNN.

Slovenija evropska Nova Zelandija

Za pojasnila glede tega, koliko prednosti si lahko obeta slovenski turizem od tega, da bo Slovenka postala prva dama ZDA, smo povprašali tudi javni zavod Turizem Ljubljana, a na njihove odgovore še čakamo. So nam pa zagotovili, da bodo to prednost zagotovo dobro izkoristili in unovčili.

Tudi CNN v hvali Sloveniji navaja, da gre za zelo raznoliko deželo, kjer se prepletajo alpski, mediteranski in balkanski svet. Majhna, a raznolika, pravijo. "Obstaja razlog, da se označujejo za evropsko Novo Zelandijo," še piše CNN.

Pohvalijo slovensko kulturo in kuhinjo, pa tudi prijaznost prebivalstva. Navdušuje jih dejstvo, da Slovenke in Slovenci obvladamo angleški jezik. Med najlepšimi turističnimi destinacijami pa navajajo prestolnico Ljubljano, Bled, Brdo, Škocjanske jame, Lipica in Triglavski narodni park. Obsežna hvala gre tudi na račun slovenske kulinarike ter izvrstnih slovenskih vin.

Bled - slovenski turistični biser in ena najbolj prepoznavnih turističnih destinacij v Sloveniji.
Bled - slovenski turistični biser in ena najbolj prepoznavnih turističnih destinacij v Sloveniji. FOTO: Thinkstock
Državni statistični urad je septembra letos objavil, da so v prvih devetih mesecih domači turisti ustvarili za šest odstotkov več prihodov in za tri odstotke več prenočitev, tuji turisti pa za 10 odstotkov več prihodov in za devet odstotkov več prenočitev kot lani v tem obdobju. Ameriški turisti predstavljajo štiri odstotke vseh tujih turistov v Sloveniji.

O tem, kako bo Slovenija izkoristila dejstvo, da se bo januarja Slovenka naselila v Belo hišo, smo povprašali Slovensko turistično organizacijo (STO) ter Turizem Ljubljana. Kot so zapisali na STO, dejstvo, da bo prihodnja prva dama ZDA postala Slovenka, za Slovenijo in slovenski turizem predstavlja pomembno priložnost za povečanje prepoznavnosti na globalni ravni. "Prepoznavnost Slovenije se je na svetovnem zemljevidu zahvaljujoč Melanii Trump dvigovala že vse od lanskega leta, ko je Donald Trump objavil svojo kandidaturo za predsednika. O domovini prve dame ZDA se je razpisalo veliko vodilnih svetovnih medijev, mnogi so prvič prišli v Slovenijo raziskovat, od kod izhajajo njene korenine, in odšli presenečeni nad lepoto in urejenostjo naše države," pojasnjuje na STO, kjer pričakujejo, da bo poleg medijev tudi vedno več državljank in državljanov ZDA zanimalo, od kod prihaja njihova prva dama.

Ameriški trg je za slovenski turizem zelo pomemben

Kar 70 odstotkov ameriških turistov v Slovenijo pride na počitnice, se sprostiti ali rekreirati, 15 odstotkov pa našo državo obišče poslovno. Za dve tretjini ameriških turistov je Slovenija edini cilj potovanja. Več kot polovica ameriških turistov je v letu 2015 dopustovala v Ljubljani.
Kar 70 odstotkov ameriških turistov v Slovenijo pride na počitnice, se sprostiti ali rekreirati, 15 odstotkov pa našo državo obišče poslovno. Za dve tretjini ameriških turistov je Slovenija edini cilj potovanja. Več kot polovica ameriških turistov je v letu 2015 dopustovala v Ljubljani. FOTO: Thinkstock

Trg ZDA je namreč za slovenski turizem zelo pomemben, njegovi gostje veljajo za  turiste, ki posegajo po produktih z visoko dodano vrednostjo in ki iščejo nove destinacije. Zato je STO ob priložnosti povečanega zanimanja tuje, predvsem pa ameriške strokovne in široke javnosti, okrepila trženjsko-komunikacijske aktivnosti o Sloveniji in slovenskem turizmu. "Posledično povečanemu zanimanju za Slovenijo smo pripravili informacije o naši deželi kot privlačni butični edinstveni destinaciji, ki obiskovalce navdušuje z odličnimi petzvezdičnimi doživetji. Aktivnosti na vseh komunikacijskih kanalih smo že okrepili, prav tako so intenzivne aktivnosti predvidene tudi v prihodnje," še pojasnjujejo na STO. 

V sodelovanju s slovenskim turističnim gospodarstvom je STO prepoznala ZDA kot enega ključnih prekomorskih trgov za slovenski turizem, zato na njem izvaja različne aktivnosti. Letos je ameriški trg vključila v globalno digitalno kampanjo, ki je eden najpomembnejših projektov STO. Prav tako se je STO skupaj  s slovenskim turističnim gospodarstvom udeležila različnih poslovnih dogodkov v ZDA, katerih namen je bil povezovanje slovenskega turističnega gospodarstva z ameriškimi turističnimi agencijami in tour operaterji. Je pa STO gostila tudi ameriške novinarje na študijskih turah, na katerih so spoznavali različne turistične produkte Slovenije. So pa na STO pojasnili, da bodo z različnimi aktivnostmi na trgu ZDA nadaljevali tudi v prihodnjem letu.

Med največjimi lepotami Slovenije CNN omenja tudi Lipico.
Med največjimi lepotami Slovenije CNN omenja tudi Lipico. FOTO: Reuters

Ob novici, da je Donald Trump izvoljen za novega ameriškega predsednika, so bili aktivni tudi na STO, kjer so na družbenih omrežjih in portalu www.slovenia.info izpostavili, da prihodnja prva dama ZDA prihaja iz Slovenije. Tako so lepote Slovenije 9. novembra promovirali na Twitterju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ameriški turisti nad Slovenijo navdušeni, v povprečju dnevno potrošili 166 evrov

Statistični podatki STO razkrivajo, da v Sloveniji prihodi in prenočitve turistov iz ZDA konstantno rastejo, kar dodatno dokazuje, da gre za prespektivni trg slovenskega turizma. Kot navajajo, kar 70 odstotkov ameriških turistov v Slovenijo pride na počitnice, se sprostiti ali rekreirati, 15 odstotkov pa našo državo obišče poslovno. Za dve tretjini ameriških turistov je Slovenija edini cilj potovanja, ostali pa so najpogosteje obiskali še Hrvaško in/ali Italijo.

Skoraj polovica ameriških turistov je Slovenijo obiskala na podlagi priporočil sorodnikov in prijateljev, medtem ko se jih je 39 odstotkov odločilo na podlagi promocije Slovenije na spletnih straneh.

Več kot polovica ameriških turistov je v letu 2015 dopustovala v Ljubljani, slaba četrtina pa jih je obiskala druge občine. Dve tretjini turistov iz ZDA si je izbralo hotel s štirimi ali petimi zvezidcami. Večina je v letu 2015 Slovenijo obiskala izven sezone, največ v septembru.

Pri izbiri potovanja ali počitnic oz. motivov potovnja so ameriškim turistom najpomembnejša osebna varnost, prijaznost lokalnega prebivalstva in čistoča destinacije. S turistično ponudbo Slovenije v letu 2015 so bili turisti s tega trga zadovoljni, še posebej z osebno varnostjo in slovesom destinacije. Na več kot 71 odstotkov turistov je Slovenija naredila boljši vtisi od pričakovanega. V letu 2015 so ameriški turisti v povprečju dnevno potrošili 166 evrov, kar je nad povprečjem potrošnje tujih gostov v Sloveniji.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dohtar-SLO
19. 11. 2016 13.18
+3
Je bil že čas, da so nehali pljuvati po Sloveniji!
kapljač1
19. 11. 2016 14.40
+2
kapljač1
19. 11. 2016 12.42
Najprej morajo maso dopustnikov v Sloveniji, ustvariiti domači turisti. To potegne še ostale (podobno kot potegne prepolna discoteka. Prazna goste prej odvrne) Sam kaj češ naši "produžijo dalje za nosom, preko granice"
Vse strokovnjak
19. 11. 2016 10.32
-2
...in potem se mokri zbudimo.
Šimee
19. 11. 2016 10.17
+3
Bravo Melania! Ona bo zelo velika promocija za našo državo.
weber1
19. 11. 2016 09.48
+2
Ko bo izvedela kako se v Sloveniji neki kvazi znani Slovenec ( R. M.) dela norca iz frizure njenega moža, nebo hotela niti slišati več za Slovenijo...
Iva Iva
19. 11. 2016 08.53
+9
Tale Sevnica res pretirava! Spomnite se, kako ste Melanijo vlačili po zobeh, jo opravljali po vogalih in se posmehovali, ko je odhajala v tujino. Zdaj bi si pa radi odrezali kos kruha, ki ga je ona zaslužila?! In za kaj bi vas sploh omenjala? Ste si to res zaslužili? ....
hotchilipoper
19. 11. 2016 08.49
+6
Tako lepa država,pa tako zaf folk
hotchilipoper
19. 11. 2016 08.35
+7
A zdaj se začne naše slinjenje
Kollerik
19. 11. 2016 09.12
+1
da....v grb zastave bi komot lahko namestili polža lazarja.. ha, ha :))
Ata_Smrk
19. 11. 2016 08.35
+4
tipicni slovenceljizem. upam, da v njenem imenu pirc musar opravi z vsemi zlobnimi jeziki. vsi drugi bi prvo damo kovali v nebo, le pri nad se jo vlaci po blatu najprej in se potem osladno slini, ko je prva dama. melanija je zakon!!!
TheMHT
18. 11. 2016 22.52
+13
Super, še ena dodatna pozornost naši mali državici. Če že politično ni nekako uspešna naj vsaj pokaže svoje naravne lepote svetu. Se pa strinjam z nekaterimi komentarji, Melanijo so prej vsi mediji blatili, zdaj ko pa je prisla do vrha so pa vsi mediji zainteresirani in pisejo same dobre novice xD za bruhat, res...
METKA102
18. 11. 2016 21.37
+2
Saj je lepo, da turisti prihajajo. Lepo, če jih ni preveč. Ko jih je enkrat preveč, ni več lepote, je le gneča in težave. Vidimo, kakšen problem je poleti na ac, ko vsi rinejo na morje. Vse se ustavi, domačini ne moremo nikamor več. Ali bi to radi? Res turisti prinašajo denar, prinašajo pa tudi veliko drugega, ki ni ravno plus. In vprašanje je, koliko turistov sploh prenese Slovenija. Iz Benetk se je tri četrt prebivalcev izselilo, ker je postalo njihovo življenje neznosno zaradi turistov. Poglejte vse kolone, ki se vijejo na Triglav. Ali je to lepo? Ali je to degradacija okolja?
ssecnik
18. 11. 2016 22.08
+8
Pri nas se je tričetrt mladih izselilo,ker je njihovo življenje postalo neznosno BREZ turistov.
BURGA
18. 11. 2016 22.17
+2
In ti bi prepovedala ljudem potovati ali kaj.
spanky_489
18. 11. 2016 22.27
+3
jst ze tri leta delam v tujini in zasluzim tolko kot moja mama+stara starsa s penzijo skupaj
periot22
18. 11. 2016 21.32
-7
Njen edini uspeh je da je ulovila zelo bogatega moža in tu se konča in na ta način žanje uspehe!!!!!!!!!!!!!!!!!
wolfterier
19. 11. 2016 10.19
+1
Legkockax
18. 11. 2016 21.14
+1
Pa dobro, kaj sem edini, ki vidi, da dejstvo, da je Slovenija tako lepa in fajn, je tudi dejstvo, da (še) nimamo mase turistov, ki bi vse potacali? Samo gužva in višanje cen, res bomo imeli veliko od tega.
BURGA
18. 11. 2016 22.18
-2
kapljač1
19. 11. 2016 12.39
+1
Nimamo mase turistov , ker večina" tujih slovenskih"(turistov, z dvojnim državljanstvom) hodi dopustovat na tuje. Sploh ne poznajo lepote Slovenije. Niti jih zanima.
kajpavzdevek
18. 11. 2016 20.49
+6
A bo naša država dojela da postavi spomenik tejle Melaniji. Za zasluge prepoznavnosti naše države v svetu bo nardila več kot vsi predsedniki Slovenije za nazaj in 100 let vnaprej !!! Sama nebi bila rada v koži Melanije ker zdaj bo reva res mogla ostat z Donaldom, za taki rompompom hvala lepa. Bo pa zanimivo videt kako ji bodo naši ministri in slinovci jedli iz roke....
misterbin
18. 11. 2016 20.47
+0
Bojim se samo da se ljudem ne odpelje do konca .To kar se dela in piše je več ne mogoče .
kapljač1
18. 11. 2016 20.46
+2
No lepo! Nikjer pa ne zasledim lepo šaleških jezer. Eno od njih je pravijo pravi afrodizijak. Da Ženskam po kopanju v njem, stopijo bradavičke "po konci", je dovolj podatek , kaj se zgodi kopalcem moškega spola he, he
kapljač1
18. 11. 2016 20.48
+3
Kollerik
19. 11. 2016 09.14
+0
Pa res morš biti ruknjen, da vidiš v šaleških jezerih neko lepoto. Mogoče gledano skozi poden od že tadesete flaše pirs....
Kollerik
19. 11. 2016 09.14
+2
kapljač1
19. 11. 2016 10.51
-1
Šaleska jezero so med najčistejšimi jezeri v Sloveniji. Velenjsko.pa je najčistejše.med vsemi. Nivo radioaktivnosti , pa se je v jezeru , ko je ponovno zaživelo, se spustilo na tisto raven, ki naj bi celo vplivala zdravilno. So tudi najglobja jezera, razen enega najstarejšega. odlična za podvodni šport. Bližnja Okolica ponuja še veliko zelenja, rekreacijskih in pohodnih poti proti koroški, do hribov v savinski dolini. V eni uri si v Mariboru, ali v Ljubljani. Naučiš se poleg slovenščine lahko bosanščine, albanščine . Tako kot pravijo, poznavanje enega jezika. Je en človek, dva jezika. Pa je en človek že za dva jezika. Eksotika okolja v enem, za vse občutljive sladokusce.
kapljač1
19. 11. 2016 10.54
+1
"Poznavanje Dveh jezikov je za dva človeka v enem". Trije jeziki, za tri ljudi v enem . Itd. (Jaz sem za štiri v enem)
Apostol1
18. 11. 2016 20.27
+7
Prav malo me briga njen življenjepis. cenim jo kot osebo ,ki je znala uspeti v zelo konkurenčnem okolju in precej kaže da je to morda tudi lahko nova Jackie Kennedy to da je pa postala prva dama je pa pač splet okoliščin .,
Nightyfly
18. 11. 2016 20.04
+14
Ce ze govorite o Melaniji ...... v tujini zivi ogromno Slovencev . Vsi imajo ali imamo eno moralno dolznost ,da naso rodno grudo cenimo . O ljudeh ne bom govoril , o Sloveniji pa - vse lepo . Prav zanima me ,koliko teh ljudi priporoci svojo domovino za cilj oddiha ,ali celo investicij . Ni samo ta Melanija zunaj .
redtraktor
19. 11. 2016 10.05
+1
Je pas edina, ki je poročena za predsednikom najmočnejše države sveta. Mislim, da to šteje več, kot pa nek gastarbajter, ki se udinja tujcu, po možnosti še na črno.
ivan.z Doba
19. 11. 2016 17.48
Jura, ne kakaj! Ti bi sam rad delal na črno, tu pa se qur...!
staridida
18. 11. 2016 19.39
+1
Nimajo Amerikanci kaj hoditi med nomade,,,
ToJeToZaZdaj
18. 11. 2016 19.08
+7
Zdej bo vse polno Amrov v Portorožu...:-) Miami se lohk skrije...:-)
Nightyfly
18. 11. 2016 19.57
+6
Ja , toda glede na to kaj postaja obala (prprodajalci sladoledov ) mislim , da bo kmalu naredila konkurenco Miamiju v kriminalu . Skoda.