Tuji mediji: Slovenska politika je 'igra za fante'

Menjavanje slovenske vlade je vzbudilo zanimanje tudi v tujini. Kot pišejo tuji mediji, se končuje obdobje dvovladja, ko je uradno vladal Janša, opozicija pa je vodila svojo igro. Ocenjujejo pa, da bo imela Bratuškova težko nalogo. Tudi zato, ker je slovenska politika "igra za fante".

Bratuškova in Janša

(Foto: Miro Majcen)

Poleg slovenskih današnje dogajanje v našem parlamentu spremljajo tudi tuji mediji, ki ocenjujejo, da vlada Janeza Janše odhaja na precej dramatičen način.

Avstrijski Der Standard se je razpisal predvsem Alenki Bratušek, ki se je na čelo vlade povzpela kot prva ženska. S tem je 42-letnica, ki je na slovenskem političnem parketu še precej neizkušena, vajeti prevzela v času, ko je Slovenija spet v prostem padu. Delo pa ne bo lahko že zato, ker koalicija, ki se obeta, že zdaj deluje nestabilno, druži jo le malo skupnih točk in idej, kako priti do rešitev.

Avstrijski Die Presse pa se sprašuje, kaj bo Sloveniji prinesla nova vlada, ki bi morala Slovenijo potegniti iz krize in jo popeljati na naslednje volitve. Kot ugotavljajo, je namreč veliko vprašanje, kako bo delovala koalicija, ki jo je do zdaj še najbolj povezovala le ena skupna točka: sovražnik Janez Janša. Ko gre za ključna gospodarska vprašanja pa po programskih stališčih stranke, ki naj bi tvorile novo vlado, ostajajo daleč vsaka na svojem bregu.

Če ne drugje, bodo težave pri vprašanju slabe banke, ki pa je kljub nekaterim nasprotovanjem nujna, ocenjuje Der Standard. Državne banke, ki klecajo pod težo 7 milijard evrov slabih posojil, namreč nujno potrebujejo svež kapital. Sicer se Abanki obeta insolventnost, NLB, ki je lani beležil 305 milijonov minusa, pa nujno potrebuje novih 400 milijonov evrov.

Slovensko slabo banko je predlagala Janševa vlada, podpira jo Državljanska lista, ki naj bi zdaj delovala v novi koaliciji, a prav to je projekt, ki mu je do zdaj najbolj nasprotovala prav Pozitivna Slovenija.

Gre pa za projekt, ki ga je član uprave Evropske centralne banke Joerg Asmussen v ponedeljek označil za slovensko prioriteto, če se želi država izkopati iz krize in se izogniti mednarodni pomoči. Ukinitev slabe banke bi namreč še znižala kredibilnost Slovenije in ji najbrž zaprla dostop do mednarodnih finančnih trgov prav v letu, ko mora država odplačati 2 milijardi evrov posojil.

Evropski strokovnjaki so sicer ocenili, da bi Slovenija, če bi prišlo do tega, potrebovala okoli 5 milijard evrov mednarodne pomoči. Drobiž v primerjavi z Grčijo, a slabo za državo, ki bi morala pristati na ostre mednarodne pogoje pomoči.

Poleg tega bo imela Bratuškova po mnenju Der Standarda težave najbrž tudi zato, ker je v Sloveniji politika do zdaj veljala za "fantovsko igro". Da opozicija z njo ne bo imela usmiljenja, pa je mogoče razbrati iz sporočila, ki ga je na Twitterju zapisal Janšev SDS: "Mandat Bratuškove bo dolg toliko, kot je dolgo njeno krilo."

Izredna seja - 7

(Foto: Miro Majcen)

Bratuškova se je v vrh slovenske politike sicer povzpela bliskovito hitro, pišejo pri Der Standardu. V parlament je prišla šele decembra lani na listi stranke Zorana Jankovića, moža, ki se mu danes očita prav toliko koruptivnih dejanj kot Janezu Janši. Kljub temu v politiki ni popolna novinka, saj je na lokalni ravni aktivna že od leta 2006, svojo politično pripadnost pa je v zadnjih letih večkrat zamenjala, iz LDS je presedlala v Zares, kjer je leta 2008 neuspešno kandidirala na državnozborskih volitvah, od tam pa še v Pozitivno Slovenijo. Prav njenemu zdaj že napol nekdanjemu prvaku pa se lahko zahvali tudi za svojo novo vlogo v slovenski politiki, saj bo premierka postala po spletu okoliščin, zaradi volilnega rezultata PS in zatona Jankovića.

Novinar še citira Bratuškovo, ki je dejala, da odločitev za vstop v politiko ni bila lahka, saj to v Sloveniji ni ravno spoštovan poklic, da pa meni, da bo politikom uspelo izboljšati to sliko. A po mnenju pisca bo tudi to težko, saj Slovenci že od decembra protestirajo proti skorumpiranim političnim elitam. Bratuškova pa je na dobri poti, da se še pred imenovanjem znajde sredi škandala, saj ji očitajo, da je del njenega magistrskega dela plagiat.

O menjavi na vrhu slovenske politike pa so se razpisali tudi na Hrvaškem. Jutarnji list piše, da bo razprava v parlamentu mučna in burna po tem, ko je opoziciji le uspelo zbrati dovolj glasov za rušenje Janeza Janše.

Bolj kot zdrahe v slovenski politiki jih sicer zanima, kakšne odnose bo Bratuškova gradila s sosednji državo in kako bo z ratifikacijo njihove pristopne pogodbe Evropski uniji. Kot menijo, za zdaj kaže obetavno, saj je Bratuškova ratifikacijo dokumenta izpostavila kot slovenski strateški interes.
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 638
 
kvaternik 28.02.2013 16:51:40
Gdaj bo ta Prevarant Virant šel pred sodnike. Janša mu je argumentirano povedal, kako je za 340 000 evrov nategnil Makedonce in istočasno prejemal plačo Slovenskega parlamenta. Tu bi moral obritoglavec Klemenčič takoj nastopit.
 
skiny202 28.02.2013 12:16:14
Svaka čast otroškemu vrtcu slovenske politike. Saj se zgleda ne zavedajo kaj počnejo kaj delajo. Največji otrok tega parlamentarnega vrtca pa nedvomno Virant. Gre tja kjer bom imel korist, a vprašanje kako dolgo še. Kje smo zdaj slovenci, da skupino skupaj in zahtevamo da še ostali grejo, ki so povezani s korupcijo. Kje smo zdaj? nič ne bo bolje dokler bodo isti obrazi. A žalostno da mediji to vlado prav tako cenijo in ni pomembna skurupirana ljubljanska občinha in 5 poslancev iz te občine v parlamentu. To nikogar ne zanima glavno da je padel Janša. Drugi pa zdaj lahko delajo kar hočejo...
Terezinka 28.02.2013 10:52:39
Načelno ni nihče proti slabi banki.
Problem pa je, da ta banka ne sme biti brez kontrole in njeni nadzorni in vodstveni ljudje ne smejo delati v korist"nekoga".
Tu mora biti jasna odgovornost in jasen način dela.
Treba je tudi vedeti, da so s krediti prenešene v to banko tudi tiste naložbe, ki so bile dane kot garancija za kredite.
Zavedati se je treba, da s krediti po nizkih cenah prodaja ta banka tudi premoženje
Zato mora biti jasno kaj je v banki in kako odgovorno se s temi stvarmi dela
Francek65 28.02.2013 10:46:53
Veliko povedanega in veliko obljubljenega. Nič ne bo!!! Še vedno drži: TEORIJA BREZ PRAKSE, JE KOT VOZ BREZ AKSE!
Terezinka 28.02.2013 10:53:09
Upanje, ki ga prej ni bilo, pa le je
 
SuperLolek 28.02.2013 10:20:16
Da vidmo zdaj janšo v opoziciji in kdo koga rušil pri resnih reformah...
Prikaži Več 28.02.2013 09:36:34
ZAHTEVAMO PREDČASNE VOLITVE IN ODSTOP ZORANA JANKOVIČA KOT ŽUPANA !!!
neli3105 28.02.2013 10:12:48
v ljubljani bo zoki zmagal tudi na naslednjih volitvah tako pač je saj se je kvaliteta življenja izboljšala medtem ko ostale regije propadajo volilci pač seštejejo 1+1.Edina nesreča ,ki jo ima zoki sta dva ne prav brihtna sinova.
SuperLolek 28.02.2013 10:18:09
in kaj ti bodo dale nove volitve. iste obraze še enkrat... oprosti ampak ne, to ni rešitev.
Terezinka 28.02.2013 10:55:00
Jankovič mora dokončno sedaj oditi s državne politike, to je s stranke PS in najmanj ponuditi odstop kot župan
Misli, da volitve na katerih bi ga mesto še enkrat potrdilo ne pomenijo nič drugega kot strošek
 
neli3105 28.02.2013 08:55:52
danes imam rojsti dan ,padla je vlada ,papež bo odstopil pa še sonce zunaj sije ka češ lepšega
murgeljparkeljc 28.02.2013 09:00:11
Hja, nov rojstni dan pomeni biti eno leto starejši, eno vlado vedno zamena druga, enega papeža zamenja drugi, dneva pa ne moreš hvaliti pred nočjo.
neli3105 28.02.2013 09:00:56
kaj a tudi rojstni dan ne smem imeti če nisem pristaš JJ
kanarčki vam se je pa zares sfuzlalo
neli3105 28.02.2013 10:15:18
vsi ki mi na moj dan dajete minuse PRAV UŽIVAM V VAŠIH MUKAH IN ZABLODAH
JApajaDAja 28.02.2013 10:54:45
neli, vse najboljše, praznujem s tabo.
ferdopis100 28.02.2013 08:15:06
Vse najboljše, Slovenija ! Želim ti veliko sreče in složnega delovanja k dobrim rezultatom, ko bodo vsi ali pa večina državljank in državljanov zadovolnejša...
kratkovidni 28.02.2013 08:12:04
Spletna anonimka kandidatki za mandatarko Alenki Bratušek (PS) očita površno citiranje. Neznani recenzent oziroma recenzentka se je v duhu akademske odličnosti lotil/a preverjanja citatov in virov v njeni magistrski nalogi, ki jo je napisala leta 2006 pod mentorstvom dr. Veljka Rusa.

Bratuškova je v delu Statusna sprememba servisa za protokolarne storitve iz neposrednega proračunskega uporabnika v javni gospodarski zavod res površno navajala vire. Takšne nedoslednosti so sicer pogoste. Če pa si avtor želi objave dela v strokovni literaturi, ga recenzent nanje opozori in jih lahko odpravi.

Površna avtorica in površni recenzent

Neznani recenzent navaja, da je celotna 14. stran magistrske naloge neposredno kopiranje teksta iz članka Martine Trbanc (Družboslovne razprave, 1992), ki ni naveden med referencami. Tudi recenzent je bil nepozoren, ker avtorica navaja Martino Trbanc na 13. strani. Pri navajanju literature pa je prišlo do očitne tipkarske napake, saj je Martina Trbanc napačno preimenovana v Trmanc M., zamenjala je torej črki B in M.

Trenutna gonja z iskanjem pravilnih oziroma nepravilnih citatov je koristna spodbuda vsem, ki se ukvarjajo s pisanjem diplomskih, magistrskih in doktorskih del, začne se pravzaprav že pri esejih.

Vendarle ločimo očitne plagiate (prisvajanje tujega intelektualnega dela) in površno akademsko delo. Ne gre pozabiti tudi, da sodobna znanost prepogosto postaja manufaktura citatov in da se tako izgublja smoter akademskega dela - odpiranje novih vprašanj, ki so pomembna za stroko in družbo.Spletna anonimka kandidatki za mandatarko Alenki Bratušek (PS) očita površno citiranje. Neznani recenzent oziroma recenzentka se je v duhu akademske odličnosti lotil/a preverjanja citatov in virov v njeni magistrski nalogi, ki jo je napisala leta 2006 pod mentorstvom dr. Veljka Rusa.

Bratuškova je v delu Statusna sprememba servisa za protokolarne storitve iz neposrednega proračunskega uporabnika v javni gospodarski zavod res površno navajala vire. Takšne nedoslednosti so sicer pogoste. Če pa si avtor želi objave dela v strokovni literaturi, ga recenzent nanje opozori in jih lahko odpravi.

Površna avtorica in površni recenzent

Neznani recenzent navaja, da je celotna 14. stran magistrske naloge neposredno kopiranje teksta iz članka Martine Trbanc (Družboslovne razprave, 1992), ki ni naveden med referencami. Tudi recenzent je bil nepozoren, ker avtorica navaja Martino Trbanc na 13. strani. Pri navajanju literature pa je prišlo do očitne tipkarske napake, saj je Martina Trbanc napačno preimenovana v Trmanc M., zamenjala je torej črki B in M.

Trenutna gonja z iskanjem pravilnih oziroma nepravilnih citatov je koristna spodbuda vsem, ki se ukvarjajo s pisanjem diplomskih, magistrskih in doktorskih del, začne se pravzaprav že pri esejih.

Vendarle ločimo očitne plagiate (prisvajanje tujega intelektualnega dela) in površno akademsko delo. Ne gre pozabiti tudi, da sodobna znanost prepogosto postaja manufaktura citatov in da se tako izgublja smoter akademskega dela - odpiranje novih vprašanj, ki so pomembna za stroko in družbo.
oooooooo USE!!! 28.02.2013 09:20:17
če misliš da bo kdo to do konca prebrau .....hmmm se motiš
Flenca 28.02.2013 11:30:28
NEKDO KI JE V TO PREPRIČAN SE UPA PODPISATI S PRAVIM IMENOM NE PA ANONIMNO ,SAMA NATOLCOVANJA IN ŠKODOŽELNOST VAS DAJE .
Jst sem Ježk...pa to.. 28.02.2013 08:04:47
Če ne drugje, bodo težave pri vprašanju slabe banke, ki pa je kljub nekaterim nasprotovanjem nujna, ocenjuje Der Standard. Državne banke, ki klecajo pod težo 7 milijard evrov slabih posojil, namreč nujno potrebujejo svež kapital. Sicer se Abanki obeta insolventnost, NLB, ki je lani beležil 305 milijonov minusa, pa nujno potrebuje novih 400 milijonov evrov.

Slovensko slabo banko je predlagala Janševa vlada, podpira jo Državljanska lista, ki naj bi zdaj delovala v novi koaliciji, a prav to je projekt, ki mu je do zdaj najbolj nasprotovala prav Pozitivna Slovenija.

Gre pa za projekt, ki ga je član uprave Evropske centralne banke Joerg Asmussen v ponedeljek označil za slovensko prioriteto, če se želi država izkopati iz krize in se izogniti mednarodni pomoči. Ukinitev slabe banke bi namreč še znižala kredibilnost Slovenije in ji najbrž zaprla dostop do mednarodnih finančnih trgov prav v letu, ko mora država odplačati 2 milijardi evrov posojil.
**************

Rešitev vidim v Darku Šariču....pa to ...

Vse ostalo je PASSE...pa to ...
Terezinka 28.02.2013 10:58:28
Nasprotovanja niso bila v tem smislu, da tak tip banke ni potreben, bilo je problem v tem, da tako pripravljena zasnova banke ni ok zaradi ne transparentnosti
Več komentarjev