Tuji mediji: Slovenska politika je 'igra za fante'

Menjavanje slovenske vlade je vzbudilo zanimanje tudi v tujini. Kot pišejo tuji mediji, se končuje obdobje dvovladja, ko je uradno vladal Janša, opozicija pa je vodila svojo igro. Ocenjujejo pa, da bo imela Bratuškova težko nalogo. Tudi zato, ker je slovenska politika "igra za fante".

Bratuškova in Janša

(Foto: Miro Majcen)

Poleg slovenskih današnje dogajanje v našem parlamentu spremljajo tudi tuji mediji, ki ocenjujejo, da vlada Janeza Janše odhaja na precej dramatičen način.

Avstrijski Der Standard se je razpisal predvsem Alenki Bratušek, ki se je na čelo vlade povzpela kot prva ženska. S tem je 42-letnica, ki je na slovenskem političnem parketu še precej neizkušena, vajeti prevzela v času, ko je Slovenija spet v prostem padu. Delo pa ne bo lahko že zato, ker koalicija, ki se obeta, že zdaj deluje nestabilno, druži jo le malo skupnih točk in idej, kako priti do rešitev.

Avstrijski Die Presse pa se sprašuje, kaj bo Sloveniji prinesla nova vlada, ki bi morala Slovenijo potegniti iz krize in jo popeljati na naslednje volitve. Kot ugotavljajo, je namreč veliko vprašanje, kako bo delovala koalicija, ki jo je do zdaj še najbolj povezovala le ena skupna točka: sovražnik Janez Janša. Ko gre za ključna gospodarska vprašanja pa po programskih stališčih stranke, ki naj bi tvorile novo vlado, ostajajo daleč vsaka na svojem bregu.

Če ne drugje, bodo težave pri vprašanju slabe banke, ki pa je kljub nekaterim nasprotovanjem nujna, ocenjuje Der Standard. Državne banke, ki klecajo pod težo 7 milijard evrov slabih posojil, namreč nujno potrebujejo svež kapital. Sicer se Abanki obeta insolventnost, NLB, ki je lani beležil 305 milijonov minusa, pa nujno potrebuje novih 400 milijonov evrov.

Slovensko slabo banko je predlagala Janševa vlada, podpira jo Državljanska lista, ki naj bi zdaj delovala v novi koaliciji, a prav to je projekt, ki mu je do zdaj najbolj nasprotovala prav Pozitivna Slovenija.

Gre pa za projekt, ki ga je član uprave Evropske centralne banke Joerg Asmussen v ponedeljek označil za slovensko prioriteto, če se želi država izkopati iz krize in se izogniti mednarodni pomoči. Ukinitev slabe banke bi namreč še znižala kredibilnost Slovenije in ji najbrž zaprla dostop do mednarodnih finančnih trgov prav v letu, ko mora država odplačati 2 milijardi evrov posojil.

Evropski strokovnjaki so sicer ocenili, da bi Slovenija, če bi prišlo do tega, potrebovala okoli 5 milijard evrov mednarodne pomoči. Drobiž v primerjavi z Grčijo, a slabo za državo, ki bi morala pristati na ostre mednarodne pogoje pomoči.

Poleg tega bo imela Bratuškova po mnenju Der Standarda težave najbrž tudi zato, ker je v Sloveniji politika do zdaj veljala za "fantovsko igro". Da opozicija z njo ne bo imela usmiljenja, pa je mogoče razbrati iz sporočila, ki ga je na Twitterju zapisal Janšev SDS: "Mandat Bratuškove bo dolg toliko, kot je dolgo njeno krilo."

Izredna seja - 7

(Foto: Miro Majcen)

Bratuškova se je v vrh slovenske politike sicer povzpela bliskovito hitro, pišejo pri Der Standardu. V parlament je prišla šele decembra lani na listi stranke Zorana Jankovića, moža, ki se mu danes očita prav toliko koruptivnih dejanj kot Janezu Janši. Kljub temu v politiki ni popolna novinka, saj je na lokalni ravni aktivna že od leta 2006, svojo politično pripadnost pa je v zadnjih letih večkrat zamenjala, iz LDS je presedlala v Zares, kjer je leta 2008 neuspešno kandidirala na državnozborskih volitvah, od tam pa še v Pozitivno Slovenijo. Prav njenemu zdaj že napol nekdanjemu prvaku pa se lahko zahvali tudi za svojo novo vlogo v slovenski politiki, saj bo premierka postala po spletu okoliščin, zaradi volilnega rezultata PS in zatona Jankovića.

Novinar še citira Bratuškovo, ki je dejala, da odločitev za vstop v politiko ni bila lahka, saj to v Sloveniji ni ravno spoštovan poklic, da pa meni, da bo politikom uspelo izboljšati to sliko. A po mnenju pisca bo tudi to težko, saj Slovenci že od decembra protestirajo proti skorumpiranim političnim elitam. Bratuškova pa je na dobri poti, da se še pred imenovanjem znajde sredi škandala, saj ji očitajo, da je del njenega magistrskega dela plagiat.

O menjavi na vrhu slovenske politike pa so se razpisali tudi na Hrvaškem. Jutarnji list piše, da bo razprava v parlamentu mučna in burna po tem, ko je opoziciji le uspelo zbrati dovolj glasov za rušenje Janeza Janše.

Bolj kot zdrahe v slovenski politiki jih sicer zanima, kakšne odnose bo Bratuškova gradila s sosednji državo in kako bo z ratifikacijo njihove pristopne pogodbe Evropski uniji. Kot menijo, za zdaj kaže obetavno, saj je Bratuškova ratifikacijo dokumenta izpostavila kot slovenski strateški interes.
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 633
 
kvaternik 28.02.2013 16:51:40
Gdaj bo ta Prevarant Virant šel pred sodnike. Janša mu je argumentirano povedal, kako je za 340 000 evrov nategnil Makedonce in istočasno prejemal plačo Slovenskega parlamenta. Tu bi moral obritoglavec Klemenčič takoj nastopit.
Več komentarjev