Slovenija

Türk in Pahor proti vladnim rezom v visoko šolstvo

Ljubljana, 28. 11. 2012 12.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsedniška kandidata sta poudarila nestrinjanje z rezi v visoko šolstvo. Pahor pravi, da je njegova vlada v težjih okoliščinah našla investicije za to področje, zato mora to razumevanje pokazati tudi aktualna vlada. Ukrepi slednje so po mnenju Türka pot k demontaži visokega šolstva.

Predsedniška kandidata Danilo Türk in Borut Pahor sta včeraj na Fakulteti za družbene vede poudarila nestrinjanje z rezi v visoko šolstvo.

Türk je poudaril, da področje visokega šolstva potrebuje številna izboljšanja, od sistema štipendiranja do organizacije dela za študente in kariernega svetovanja, vendar je politika vlade, ki se je odločila za varčevanje v visokem šolstvu, po njegovih besedah napačna. Kot je izpostavil Pahor, se je vlada v času njegovega mandata predsednika vlade, "ko je bila recesija še bolj surova, kot je danes", odločala ravno za investicije v razvoj, tehnologijo in visoko šolstvo.

Kandidata med pogovorom
Kandidata med pogovorom FOTO: Facebook

"Mislim, da je vlada v svojem celotnem odnosu do visokega šolstva na zgrešeni poti, da z nekimi ukvarjanji s simptomi poskuša dati neke delne rešitve, ampak mislim, da potrebujemo vlado z drugačnim odnosom do visokega šolstva," je povedal Türk in dodal, da aktualnih predlogov vlade na tem področju "ni mogoče podpirati".

Po besedah Pahorja je najbolj strateško nevarna posledica za perspektivo Slovenije kot dežele znanja ta, da bi dijaki in študenti morali dati prednost delu pred študijem. "Malo več poguma bi veljalo vliti vladi in politični večini, da sprejme tudi tiste ukrepe, ki morda kratkoročno ne bodo prinesli hitrih rezultatov, dolgoročno pa bodo zagotovili Sloveniji, da postane družba znanja," je dejal. Ocenjuje, da so ti ukrepi ravno investicije na področju visokega šolstva, znanosti in tehnologije, kjer se je vlada odločila, da bo naredila resne reze. S tem bo sicer, pravi Pahor, kratkoročno prispevala h konsolidaciji javnih financ, dolgoročno pa ti ukrepi ne bodo prinesli izboljšanja za visoko šolstvo.

"Ko vlada prikazuje te reze kot varčevanje, jih prikazuje lažno in napačno," pa je bil oster Türk. Tu namreč po njegovem mnenju "ne gre za nobeno varčevanje, ampak za reze v visoko šolstvo, za spreminjanje visokošolskega sistema v nekaj, kar bo dalo slabo kvaliteto in bo ustvarilo probleme". Alternativa obstaja v drugačni proračunski politiki, je dejal. Kot pravi, mora vlada "zelo radikalno spremeniti kurz", saj je s temi kratkoročnimi ukrepi "stopila na pot demontaže visokega šolstva" in ji je treba povedati, da je na napačni poti.

Oba predsedniška kandidata, ki se bosta sicer pomerila na volitvah v nedeljo, sta izkazala podporo predlogu zakona o štipendiranju Študentske organizacije Slovenije, obenem pa tudi oba nista naklonjena morebitni uvedbi šolnin, saj da mora biti študij dostopen vsem študentom. Kot je povedal Türk, je javno visoko šolstvo treba zavarovati in zaščititi, Pahor pa je poudaril, da bi bila uvedba šolnin zagotovo korak v napačno smer.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hepalpan
28. 11. 2012 15.16
+0
Haha, jaz sem bil tam, predsednik je ponavljal svoje besede, Pahor pa je ponavljal za predsednikom.To vse kar gor piše je rekel Türk, Pahor pa je govoril kako se danes vse strinja s predsednikom. Vse skupaj je bila uspavanka.