Slovenija

Turk: Rešitev je v odstopu vlade

Ljubljana, 07. 05. 2011 14.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Žiga Turk pravi, da pod to vlado ni bilo razvoja. Rešitev za nastale razmere pa vidi v odstopu vlade, paketu za oživitev gospodarstva, vzpostavitvi delujoče pravne države in v strukturnih reformah. Prepričan je, da je treba nekaj narediti v smeri pravne države in tržnega gospodarstva.

Turk pravi, da je rešitev v odstopu vlade.
Turk pravi, da je rešitev v odstopu vlade. FOTO: Aljoša Kravanja

Rešitev za nastale razmere v državi je po besedah predsednika odbora za razvoj v strokovnem svetu SDS Žige Turka v odstopu vlade, paketu za oživitev gospodarstva, vzpostavitvi delujoče pravne države in v strukturnih reformah. "Pod to vlado ni bilo razvoja," je v odzivu na Umarjevo Poročilo o razvoju 2011 izpostavil Turk.

Kot je Turk pojasnil na današnji novinarski konferenci v Ljubljani, Slovenija gospodarskega cilja, doseči povprečno razvitost EU do leta 2013, ne dosega. Ravno tako ne dosega družbenih razvojnih ciljev, dobri indikatorji so le pri sonaravnih ciljih, vendar zgolj na račun upadanja gospodarske aktivnosti.

"Pod to vlado ni bilo razvoja, imeli smo dva finančna ministra, ne pa tudi ministra za razvoj," je dejal. Ob tem je dodal, da je država pod vladama Janeza Drnovška in Antona Ropa zmanjševala razvojni zaostanek za povprečjem EU. Pod vlado Janeza Janše se je približala na 92 odstotkov Unijinega povprečja bruto domačega proizvoda (BDP) na prebivalca po kupni moči, zdaj pa je ta odstotek v dveh letih padel za štiri odstotne točke. Po pričakovanjih se bo trend padanja nadaljeval.

Nekaj je treba narediti v smeri pravne države in tržnega gospodarstva

Bistvo težav po Turkovi oceni ni v pomanjkanju nekaj strukturnih reform, ampak "da v našem modelu tranzicijskega neosocialističnega gospodarstva zadnjih 20 let gospodarstvo oz. finančni sistem nista pametno locirala kapitala". Turk je prepričan, da je treba nekaj narediti v smeri pravne države in tržnega gospodarstva.

Po oceni predsednika odbora za finance v strokovnem svetu SDS Andreja Širclja je poročilo Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) zaskrbljujoče. Po mnenju strokovnega sveta SDS vlada vsako leto ustvari za 2,2 milijarde evrov proračunskega primanjkljaja, kar vodi tudi v večje zadolževanje.

"To je izredno slabo za finančno stabilnost in tudi siceršnjo stabilnost države," je prepričan Šircelj, ki ocenjuje, da lahko, če se bo tak trend nadaljeval, pride do kolapsa finančnega sistema. Sanirati bo treba finančni sistem. Ukrepi morajo biti naravnani v smer ustvarjanja novih delovnih mest, še pravi.

Po njegovih navedbah se je odvisnost od socialnih prejemkov povečala na račun plač, kar je slabo za državo, saj to pomeni, da so ljudje pasivni. Po oceni strokovnega sveta SDS bi bilo treba zmanjšati davčno obremenitev dela in uvesti tudi t. i. socialno kapico.

Šircelj se je dotaknil tudi pokojninske reforme. Po njegovem mnenju stabilnost finančnega sistema ni odvisna od (ne)sprejema pokojninskega zakona, temveč od zapravljanja države in velikega zadolževanja. Ob tem je navedel še analizo strokovnjakov z ekonomske fakultete, da naj bi neposredni finančni učinek tega pokojninskega zakona znašal 0,1 odstotka BDP, kar pomeni nekaj manj kot 40 milijonov evrov.
 

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sherum
08. 05. 2011 11.58
Osvald08.05.2011, 09:174 Rešitev je popolna prepoved komunistom in liberalcem vodit državo, prav taki so po istem receptu zafurali že yugo. Svetujem ti., da se strežnež, ali pa mrzel tuš tudi pomaga .
Heidi Engel
08. 05. 2011 11.35
Queer As You: upam, da si s tem pripomočkom - kopalniškim, kot ga omenjaš ti - ne umivaš zob, kot verjetno vsi ostali komunisti?
Elias Ehnaton
08. 05. 2011 10.42
Amen! Še boljše pa bi bil odstop "države"! Ljudje ne potrebujemo "države", da lahko živimo; "država" samo krade od nas!
belibasta
08. 05. 2011 09.19
Je pa treba priznat,da jih je Lahovnik takoj pogruntal in jo popihal!Pred volitvami imajo spet nalogo najti "afero"v stilu orožarske ali Patrije in naprtiti Janši!Zanimivo zakaj pa nočejo odpret arhivov?Folk ne naseda več!
Osvald
08. 05. 2011 09.17
Rešitev je popolna prepoved komunistom in liberalcem vodit državo, prav taki so po istem receptu zafurali že yugo.
M-teorija
08. 05. 2011 09.01
Je pa treba vsaj priznat, da je Ž Turk poleg Viranta imel toliko poguma, da je svojemu šefu povedal, da se ponarejanje dokumentov ne bi smeli iti v SDS. To je pa res!
belibasta
08. 05. 2011 08.35
Sherum,če si pismen,se lahko informiraš,koliko je bila država zapufana pod JJ,kakšen je bil BDP...Je enim tako težko priznati,da nas trenutno vodijo največji nesposobneži,ki pa zase že znajo poskrbeti!Seveda je za vse kriva svetovna kriza,pa opozicija,pa Chuck Norris...Zanimivo,da si pravijo levi,socialni,liberalni,pa polni visokih moralno-etičnih standardov,skratka humoreska,žalostno pa je,da so državo v kratkem roku spravili na kolena!Kriv je seveda JJ,pa Argentina,pa papež,bla,bla...
tron3
08. 05. 2011 08.33
Se strinjam s Turkom, ampak Janša njegov ideolog je še pa večje sranje kot je Pahor, to je to
Grazia Ursic
08. 05. 2011 08.17
Se strinjam, da je treba nekaj narediti. Ali bo naslednja vlada delovala brez ustvarjanja stroškov?
sherum
08. 05. 2011 08.11
Kaj bo potem Žiga Turk ? Ali bodo zavladali Sloveniji SDS -kateri so že pokazali kako se vlada v naši državi. Iskali ste politike celo v Argentini in rezultat je bil porazen Mislim da ste vsi politiki eni veliki kaiesti. in gre se vam samo za svoje riti , na delavski narod pa ste vsi pozabili. V Sloveniji se mora uveljavit zakon .- da politik ki je že bil na čelu države ne more več kandidirat v vodenju države , saj je že prej pokazal da ne obvlada situacije . Veljalo bi tudi za gospode ministre.
M-teorija
08. 05. 2011 01.26
Potem, ko je po 5 maju odpravljeno ozko grlo na tožilstvu bo tudi pravna država stekla. Ko bo pa ta vzpostavljena bo pa tud v gospodarstvu krenilo, ker ne bo več bogatenja na račun kraje ampak na račun dejanskega ustvarjanja.
HoMpaTeR
08. 05. 2011 00.53
Nekaj je treba narediti v smeri pravne države in tržnega gospodarstva Bistvo težav po Turkovi oceni ni v pomanjkanju nekaj strukturnih reform, ampak "da v našem modelu tranzicijskega neosocialističnega gospodarstva zadnjih 20 let gospodarstvo oz. finančni sistem nista pametno locirala kapitala". Turk je prepričan, da je treba nekaj narediti v smeri pravne države in tržnega gospodarstva. Ja tale Turk je toplo vodo odkril.
Civil
07. 05. 2011 23.33
"...V obdobju naše tranzicije so poleg vsega dobrega nastale tudi mnoge škodljive in etično nesprejemljive prakse. Zato tudi danes potrebujemo neke vrste prelom, prelom z zablodami tranzicije, prelom s pasivnostjo, prelom s tranzicijsko navlako. Prelomiti moramo z nebrzdano grabežljivostjo in tajkunstvom, ki sta povzročila veliko škode in veliko trpljenja delavcem pri nas. Odločno moramo odpravljati korupcijo. Razjasniti je treba vse orožarske zgodbe. Mnogi, četudi ne vsi kasnejši primeri koruptivne prakse in izigravanja prava in pravosodja, imajo svoje poreklo prav v nekdanji skrivni trgovini z orožjem in v vojnem dobičkarstvu. Prelomiti moramo s prakso ciničnega omalovaževanja pravosodja. Odločno moramo zavrniti potvarjanje zgodovine, ki je seglo vse do ponarejanja arhivskih dokumentov. Vsa ta početja nas vodijo v vse globlje moralno in duhovno močvirje, iz katerega bo izhod iz dneva v dan težji. Zato potrebujemo prelom in potrebujemo ga kmalu..." Slavnostni govor predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka na državni počastitvi dneva upora proti okupatorju, Ljubljana, 26. april 2011
Tonček Balonček
07. 05. 2011 21.57
Joj kako pametne ljudi premoremo, komunisti pa vs eskupaj tiščijo nazaj!" Ta Žiga je še en rešitelj, kot nekoč Pleskovič, Bajuk in drugi mesije Slovenije! Pa jih veliko čaka v vrtui, žal ni več kaj dosti odtalo za pokrastri! jutri grem na Brezje molit za mariborsko škofijo, največjo žrtev Pahorja in Foruma21! Sem že mislim v Oglej, pa je bil tam Kramberger, odločil sem se za priprošnje Mariji, morda je to še edino, kar pomaga! Dol s Pahorjem, vlado itd.
elephantus
07. 05. 2011 21.46
Iz tega kaj je on rekel je jasno razvidno, da SDS nima pojma kako rešiti krizo pa z vsem spoštovanjem do človeka.
M-teorija
07. 05. 2011 21.39
Karli5407.05.2011, 18:15 He he. Najprej sem napisal, pa potem prebral. Lepo, da je še kakšna sorodna duša, ki podobno razmišlja.
M-teorija
07. 05. 2011 21.36
Nekdo, ki nam je takrata, ko je imel platno in škarje prodajal WC račke, pa ni ravno verodostojen, da soli pamet kako naj delajo.
Vilijam Petrovi?
07. 05. 2011 21.34
Točno tako,rešitev je v odstopu Vlade!!! Skrajni čas je že!!!
tistatam
07. 05. 2011 21.34
Sem,ze misla,da je gospod predsednik Turk koncno izjavil tole na glas.....mojstri zavajanja ste,ni kej :P
elephantus
07. 05. 2011 21.32
Vsa rast, ki jo je slovensko gospodarstvo naredilo za časa Janševe vlade se zdaj kaže v neprodanih nepremičninah in v nerealni gradnji gradbebega sektorja sploh pa so bile za to obdobje značilne veliko previsoke cene nepremičnin.Ta rast je bila slepilo, ki je rezultiralo v nepremičninah, ki jih zdaj ni mogoče prodati in jih je samo vLjubljani 5000.8000.