Slovenija

Turk: Slovenija potrebuje vlado in vlada zaupanje ljudi

Ljubljana, 14. 03. 2013 17.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Odhajajoči minister Žiga Turk meni, da je treba novi vladi dati priložnost, o koalicijski pogodbi pa pravi, da papir prenese vse. Ljudmila Novak pravi, da je v pogodbi zaznati veliko dobre volje, zanimivo pa bo videti, kako bo nova vlada uresničila zadane cilje. Kaj porečejo v Svizu?

Odhajajoči minister, pristojen za področje izobraževanja, Žiga Turk v odzivu na novo koalicijsko pogodbo navaja, da papir prenese vse. Sicer meni, da je treba vladi dati priložnost, samih ukrepov pa konkretno ni komentiral. "Papir prenese vse. Slovenija potrebuje vlado in vlada zaupanje ljudi. Treba ji je dati priložnost. Za kritike in pohvale bo čas, ko bodo začeli delo," je sporočil.

Preberite tudi: Kaj piše v koalicijski pogodbi? Koalicijske partnerice PS, SD, DL in DeSUS so v dogovoru o sodelovanju izpostavile 12 prioritet. Med drugim se zavezujejo za umiritev političnih strasti, kakovostno javno zdravstvo in boj proti gospodarskemu kriminalu.

Novakova: V koalicijski pogodbi zaznati veliko dobre volje

Poudarki v koalicijski pogodbi so na deklarativni ravni všečni, nekatere stvari pa ne odstopajo od tega, kar je delala že vlada Janeza Janše, je komentirala predsednica NSi Ljudmila Novak. Jo pa zanima, kako bodo v pogodbi zadane cilje uresničili glede na finančno stanje v državi.

Novakova je sicer pregledala le poudarke koalicijske pogodbe, ni pa prebrala celega dokumenta. A kot je dejala, je v njej zaznati veliko dobre volje, zato se na deklarativni ravni skoraj z vsem strinja, vendar ostaja vprašanje izvedljivosti.

SLS: Zakaj ne sodelujejo v novi vladi?

Kot je poudaril predsednik stranke SLS Franc Bogovič, je njihova stranka izstopila iz dosedanje vladne koalicije zaradi poročila Komisije za preprečevanje korupcije, ki je obremenil predsednika vlade, in tudi v novonastalo koalicijo strank za prevzem vlade ni vstopil iz istega razloga, "saj največjo stranko, ki postavlja novo vlado, bremeni enaka hipoteka protikorupcijske komisije". SLS gre torej v opozicijo, "kjer bo še naprej postavljal v ospredje interes ljudi – suvereno in samostojno, ter bo konstruktivno podpiral vse ukrepe, ki so dobri za državljanke in državljane", je navedel.

Sviz ostaja previden

Po mnenju glavnega tajnika Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimirja Štruklja je pomembno, da se opušča "izjemno destruktiven varčevalni pritisk na izobraževanje, znanost in kulturo, ki je bil pri nas za razliko od ogromne večine držav ekstremno oster in je kazal na nerazumevanje pomena izobraževanja". Pričakuje, da se v času prihodnje vlade ne bo odprlo vprašanje standardov in normativov, ki so bili predmet spora z vlado Janeza Janše.

Pogodba je podpisana. Kako naprej?
Pogodba je podpisana. Kako naprej? FOTO: Miro Majcen

Po Štrukljevem mnenju se v novi koalicijski pogodbi, ki so jo v sredo podpisali PS, SD, DL in DeSUS, kaže "pomemben obrat na ravni pogleda na izobraževanje in posredno tudi na javni sektor". Eno ključnih nerazumevanj odhajajoče vlade je bilo, da je javni sektor zgolj potrošnik in parazit, iz nove koalicijske pogodbe pa se kaže razumevanje, da gre pri javnem in zasebnem sektorju "za dve nogi istega telesa, ki obe prispevata h kakovosti življenja in rasti". To Štruklju "vzbuja nekaj optimizma", poudarja pa, da "Sviz ostaja previden, dokler se ne bodo te deklarativne izjave, ki gredo v pravo smer, pokazale tudi v uresničevanju vladne politike".

Od nove vlade pričakuje tudi, da bo uresničevala zapisane določbe v Beli knjigi o vzgoji in izobraževanju v RS, in ob tem opominja, da so v koalicijski pogodbi zapisali, da bodo poleg drugih dokumentov sledili sprejetim ciljem Bele knjige. Kot poudarja Štrukelj, so med njimi tudi izboljšave pogojev dela učiteljev na vseh stopnjah izobraževanja.

Partnerji so se v koalicijski pogodbi zavezali tudi, da bodo uredili stabilno financiranje obstoječih visokošolskih zavodov in regulirali nastajanje novih ter da bodo iz javnih sredstev sofinancirali le tiste programe zasebnih visokošolskih zavodov, ki zapolnjujejo vrzeli v programih javnih. Štrukelj se strinja s tem, da naj država na področju visokega šolstva financira tiste institucije ali programe, ki jih sama ne omogoča in ne more zagotavljati. Nasprotuje temu, kar se je dogajalo doslej – da se je "na eni strani ukinjalo družboslovje na javnih univerzah, hkrati pa se preko razpisov dajalo sredstva v družboslovje na zasebnih fakultetah". Štrukelj verjame, da se bo to končalo. Obenem pa opozarja, da to sedanjega problema visokošolskih institucij ne rešuje, "kajti javne univerze nimajo dovolj sredstev, da bi financirale bolonjske programe zlasti petega letnika". "To je treba na neki način rešiti," je poudaril sindikalist.

ŠOS: Pričakujemo povečanje sredstev za visoko šolstvo

Tudi v Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) opozarjajo na trenutno podhranjenost visokega šolstva, kar po njihovem mnenju občutijo tudi študenti. Tako pričakujejo povečanje sredstev za visoko šolstvo in se zavzemajo za finančno ureditev področja financiranja, "saj se univerze ne morejo prilagajati naglim spremembam, ne da bi pri tem trpela kakovost". Kot so pojasnili, si želijo dvostebernega sistema financiranja z variabilnim delom, kot je bil z uredbo že sprejet, a zaradi varčevanja neuresničen.

Poleg ureditve financiranja si ŠOS prizadeva tudi za sistemsko ureditev drugih področij visokošolskega prostora in pozdravljajo predvidene ukrepe koalicijskih partneric. Hkrati pa od nove vlade pričakujejo, da bo vodila odprt dialog z deležniki pri pripravi sprememb. ŠOS zagovarja kakovost in dostopnost na področju izobraževanja, od novega ministra pa pričakuje, da se bodo "tukaj tudi našli ter delovali skladno s temi vrednotami". 

GZS: Kaj podpirajo in kaj ne?

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) ob nastopu nove koalicije ugotavlja, da je vsebina koalicijske pogodbe na številnih področjih obetajoča, na nekaterih pa tudi ne. "Poudarjamo, da sta za Slovenijo ključna nadaljevanje sanacije javnih financ in hkrati nov razvojni zagon. Posebno pozornost je treba hitro posvetiti kapitalskemu krču podjetij, sanaciji bank, omejitvi javne porabe, novim strateškim investicijam in podpori izvozu," so zapisali v izjavi za javnost.

Predvsem pa pozivajo novo vladno koalicijo, naj ne obremenjuje dodatno gospodarstva, saj že zdaj nosi preveliko breme, da bi še lahko zagotavljali, kaj šele nujno izboljšali konkurenčnost Slovenije na mednarodnih trgih. "Podjetja je treba razbremeniti, da bomo dosegli skupni cilji, to pa je čim več novih delovnih mest. Od decembra 2008 do decembra 2012 smo namreč v zasebnem sektorju izgubili kar 81.754 delovnih mest, v ožjem javnem sektorju države pa se je v teh kriznih letih število delovnih mest celo povečalo za 7397," so še opozorili.

GZS o koalicijski pogodbi

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wolfterier
15. 03. 2013 20.58
+3
Taki,ki so nasprotovali nastanku države in vojske,ne smejo bit ministri.
iliški
15. 03. 2013 16.44
+3
Vlada ,bi se morala vprašat ,če ji ljudje zaupajo ,glede na to iz ,katere stranke izhaja mandatarka,povem vam eno misel ni plagiat.Če se nam med ozimnico znajde samo en gnili krompir je dovolj ,da nam uniči celoletno delo.
Flenca
15. 03. 2013 12.31
-4
JA KAJ SI PA TI DOBRGA NAREDILA LJUDMILA ,PLAČO DOBRO VLEKLA PA MAL POTOVALA.
iliški
15. 03. 2013 17.02
+3
Ljudmila je bila vsaj načelna vse skozi je delala to ,kaj je govorila ,ni primerjave med Erjavcem in Virantom,ki sta
sinhron
15. 03. 2013 11.02
-1
Odhajajoči pljuvajo po nečem , kar jim je še povsem neznanka . Ljudmila in NSI podpirajo korupcijo in klientelizem , kar je evidendtno , saj ni ODSTAVILA Janše , prav tako ga NI ODSTAVILA SDS , TOREJ PODPIRAJO LOPOVŠČINE . In sedaj , ko jim je stolček ušel , kadrujejo na veliko svoj neuki , vendar zvesti kader na vse mogoče in nemogoče položaje , samo , da bi novi vladi povzročali čimveč težav in potem bi lahko kazali s prstom nanje ČEŠ POGLEJTE JIH NESPOSOBNEŽE KAJ DELAJO Z NAŠIMI KADRI !
iliški
15. 03. 2013 17.06
+2
Kaj se sprenevedate ,glede kadrovanja ,katera vlada ,pa ni delala tega ,poglejte si zgodovino ,kaj bi naredili vi če vas žena vara.
olyca
15. 03. 2013 09.52
+5
Ta vlada ni vredna PPMV !!!!!
olyca
15. 03. 2013 09.47
-2
Turk ni slovenec !!!
stric iz ozadja
15. 03. 2013 10.13
+2
24vohomurckov
15. 03. 2013 08.35
+7
...tejle nastajajoči vladi ne zaupajo niti tisti,ki danes skačejo do stropa,ker je janša odletel!! ....dobra popotnica ,ni kaj!! koalicija po sili razmer...
resslovenka
15. 03. 2013 09.16
-4
Bi rekli izhod v sili. Ker tako kot je bilo, res ni moglo iti več naprej. Država Slovenija je vse bolj postajala družba z omejeno odgovornostjo. Tega pa ni moč dopustiti nikomur.
24vohomurckov
15. 03. 2013 09.50
+2
Beton mikser
15. 03. 2013 06.55
-1
Turk je imel prav ko je reku da jim ne bo krona padla,če bi imeli tri učence več v razredu! Tudi šolstvo mora iti na trg dela,ne pa da se nekateri skrivajo zadaj in samo vlečejo plače! Upam da jim bo Alenka vzela kak $!
piko112
14. 03. 2013 23.40
+4
In kako naj imajo naše zaupanje? Z ponarejeno diplomo, z nepojasnjenimi dohodki ki niso 1 ali 2 evra, ali z aferam. Katero od teh naj zberemo
iliški
14. 03. 2013 23.02
+7
Tu ne vidim enega poštenega politika,če pogledam TV oddajo pogledi slovenije ,ki je bila na sporedu danes ,kakšena revčka sta izpadla Virant in Lukšič zapletata se vlastnih izjavah ,škoda ,da nista bila prisotna Erjavec in Bratušekova ,da g.Slak vsem narezal kvintov.SLOVENIJA POTREBUJE VLADO SAMO TEM LJUDEM NE ZAUPAM!!!!!!!!
Jeanus1
14. 03. 2013 23.10
+3
Od teh politikantov pa res nobenemu, definitivno!
resslovenka
15. 03. 2013 09.23
+3
janez1958 Moram priznat. Presenetila sta me, v negativnem smislu. So se nekateri udeleženci v oddaji kar malo nasmihali. Pa se vprašam, res kam gremo. Moram pa pohvalit g. Ljudmilo Novak. Se mi zdi, da je gospa ena bolj poštenih v naši politiki, čeprav ji lepijo etiketo privrženke SDS. V politiki naj bi z našim zaupanjem nagrajeni pošteni , trdni ljudje, ki mislijo s svojo glavo, ne pa marionete. Pa te sreče nimamo.
Flenca
15. 03. 2013 12.35
-2
Škoda da g.Slak ni kje drugje v službi ko je tako vseveden,je pa že prav zoprn ,vsiljiv ,prepotenten.
iliški
15. 03. 2013 16.56
+2
Če bi bili vsi raziskovalni, novinarji ,ki se imajo za objektivne,tako načelni kot je G.Slak bi bili aktualni politiki mrtvi.
wolfterier
15. 03. 2013 21.04
+2
Na delu in dnevniku ni prepotentnih,so preprosto pristranski,neobjektivni in nedostojni.
Jeanus1
14. 03. 2013 22.37
+1
Prava dva sra se oglasila, škoda je prav vsakih komentarjev zanju, tako za enegfa kot za drugega. Naj spokata v smetišče zgodovine. Za vedno!
Redžepi
14. 03. 2013 21.49
+0
rdeče jedrice
gizadlinka
14. 03. 2013 21.39
+9
tej vladi je edino uspelo, da se JJ reši, ne pa da reši slovenijo.
Jeanus1
14. 03. 2013 22.39
-3
Nekaj je že, za vse ostalo pa sem upravičeno skeptičen. Važno pa je, fa je gologlavi padel.
krenžes5
14. 03. 2013 21.33
+8
Nič ne verjamem, dokler ne bo rezultatov...za enkrat pa živimo v utopiji in kaže, da bo še nekaj časa tako. Bog pomagaj tistim, ki so brez službe in sposobni, pa jim sistem zapira vrata.
breakbeat
14. 03. 2013 20.20
+18
Slovenija potrebuje trojko iz Bruslja in to nujno!!!
wolfterier
15. 03. 2013 21.23
+2
Dokler večina sanja o socializmu nam niti sveta trojica ne more pomagat...
TROIKA
14. 03. 2013 20.15
+5
VIVA FRANČIŠEK.......VIVA ALENKA.......
tacka1
14. 03. 2013 20.19
+2
zgleda da si zagledan/a v to Alenko???Aja, saj res pomlad se približuje...
Northwest
14. 03. 2013 20.08
+8
V njihovi vladi bi bil dober financni minister Zooki on zna dobr racunat.
tacka1
14. 03. 2013 20.12
+4
Točno, a so pozabili na njega? Ima izkušnje pa dobro je, ker je pošten haha
Jeanus1
14. 03. 2013 22.40
+3
Zase zna, za nas pa malo manj. Geni, kajpada....
wolfterier
15. 03. 2013 21.07
+1
Iz levega v desni žep,iz občinskega v svojega...
TROIKA
14. 03. 2013 20.05
-5
Bravo Alenka......vse bo še dobro........prelepa fotografija, brez JJ in njegovih poštarjev.....
tacka1
14. 03. 2013 20.07
+2
A si slaboviden da ti je ta slika všeč? saj je vse rdeče, fuj
TROIKA
14. 03. 2013 20.16
-1
flowerca
14. 03. 2013 20.34
+1
tacka1
14. 03. 2013 21.00
+3
Res ta balzam kar kliče trojko iz Bruslja!!
lotmerzanec
14. 03. 2013 19.32
+16
To je popolnoma jasno Štrukel bo pristal tudi na odpuščanja in vse ostalo samo,da so njegovi na onlasti!! Bodite sigurni ta vlada bo hitro začela jemati in zares bomo lačni vendar nam bodo predsedniki sindikatov lagali,da živimo boljše saj oni bodo živeli boljše in če ste pametni izstopite iz SINDIKATOV saj od njih nič nimate razen članarine!!!
korintos1
14. 03. 2013 19.55
+1
peglezn
14. 03. 2013 19.23
+0
Papir res prenese vse. Pred letom je na njem pisalo 10+100, zdaj pač zgolj 13. Prakso prvih lahko komentiramo, druge bomo, če bo treba, popljuvali čez eno leto. Vsekakor pa bi Turk lahko bil na to temo tiho, saj je svojo priliko imel.
wolfterier
15. 03. 2013 21.09
+1