Slovenija

Turnšek murskosoboški škof

Murska Sobota, 25. 06. 2006 14.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

S prevzemom škofovske palice in ustoličenjem na škofovski prestol je Turnšek postal prvi murskosoboški škof.

Umestitev Turnška za škofa
Umestitev Turnška za škofa FOTO: POP TV

V stolni cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti so slovesno razglasili ustanovitev murskosoboške škofije in umestili prvega murskosoboškega škofa Marjana Turnška, dosedanjega rektorja bogoslovnega semenišča v Mariboru. 

Prvega murskosoboškega škofa, katerega geslo je "Bog je ljubezen", je umestil mariborski nadškof in metropolit Franc Kramberger. Razglasitvi nove škofije, zadnje v sklopu treh aprila letos ustanovljenih škofij, in umestitvi njenega prvega škofa so poleg slovenskih škofov in predstavnikov Cerkve na Slovenskem prisostvovali še predstavniki drugih verskih skupnosti in apostolski nuncij v Sloveniji Santos Abril y Castello

Slovesnosti so se poleg cerkvenih dostojanstvenikov udeležili tudi evropski poslanec Alojz Peterle, predsednik državnega sveta Janez Sušnik, direktor vladnega urada za verske skupnosti Drago Čepar in več ministrov.

Papež v Sloveniji ustanovil tri škofije

Papež Benedikt XVI. je 7. aprila v Cerkvi na Slovenskem ustanovil tri nove škofije in obenem imenoval tudi tri nove škofe ordinarije. V okviru ljubljanske nadškofije je ustanovil novomeško škofijo s sedežem v Novem mestu. Za ordinarija je imenoval Andreja Glavana.

Vernikom ob Muri so se uresničile dolgoletne želje, da bi dobili svojo škofijo
Vernikom ob Muri so se uresničile dolgoletne želje, da bi dobili svojo škofijo FOTO: POP TV

Mariborsko škofijo pa je razdelil na tri dele: na novo sta nastali celjska škofija s sedežem v Celju in murskosoboška s sedežem v Murski Soboti. Za škofa ordinarija v Celju je bil imenovan Anton Stres, za ordinarija v Murski Soboti Turnšek. Mariborska škofija je z razdelitvijo postala nadškofija in metropolija mariborski škof Franc Kramberger pa nadškof in metropolit.

Ljubljanska metropolija, ki ji predseduje ljubljanski nadškof Alojz Uran, obsega koprsko in novomeško škofijo ter ljubljansko nadškofijo. Razglasitev ustanovitve novomeške škofije in umestitev škofa Glavana je bila 10. junija, 21. maja pa je škof Stres po razglasitvi ustanovitvi prevzel celjsko škofijo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sracko@mail386.com
25. 06. 2006 20.55
Turnšek ne bo dolgo škof v Murski Soboti. Morda nekaj let, vsekakor pa največ sedem let. Mariborski nadškof Kramberger bo namreč čez kakih pet let odšel v pokoj, najbolj verjeten naslednik je pa ravno Turnšek. Po nekaterih neuradnih podatkih je bil Turnšek postavljen za murskosoboškega škofa kot "nevtralen" človek, da bi morda izboljšal odnose v Pomurju, saj je znana neka tekmovalna napetos med Prekmurci in Prleki, ki sedaj spadajo v isto škofijo. Pozabiti ne smemo, da bo kmalu v Mariboru še eno škofovsko posvečenje in sicer posvečenje novega mariborskega pomožnega škofa dr. Petra Štumpfa, sicer salezijanca, ki je doktoriral ravno s področja zgodovine Prekmurja, pa tudi sam je doma od tam. Verjetno bi utegnil naslediti Turnška čez nekaj let, s tem bi domačin postal škof v Murski Soboti. Sam sem računal, da bo škof v MS postal morda dr. Stanislav Zver ali dr. Karel Berdenjak ali pa morda Martin Vöröš.
damek1a@email.si
25. 06. 2006 16.21
Žalostno je, da je moral murskosoboški škof priti iz celjskega območja, kot da doma ni primernih kandidatov. Baje, da zaradi tega že prihaja do večih nesporazumov v tej škofiji..,.
Marko Weber
25. 06. 2006 15.07
Zanimivo! Še, Zgornja Kungota, bo prej dobila škofijo, kot recimo, Kranj! V cerkvenem vrhu, so sami matematiki! Očitno, brez Triglavskega Narodnega Parka in Gorenjske, Ljubljanska škofija ni kaj dosti vredna! Torej, gorenjci, še nekaj časa, ne bo nič z Vašo škofijo! Prekmurci, čestitam Vam, ustanovitev škofije!