Slovenija

Turška vlada se zanima za nakup falcona

Ljubljana, 14. 04. 2011 19.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Katarina Matejčič/V.L.
Komentarji
36

Za nakup falcona, ki sameva na vojaškem letališču v Cerkljah in vsak dan izgublja vrednost, se med drugim zanimata turška vlada in Turkish Airlines. A le, če bi bila vlada pripravljena ceno zanj spustiti.

Falcon sameva na vojaškem letališču v Cerkljah.
Falcon sameva na vojaškem letališču v Cerkljah. FOTO: POP TV

Naš najdražji jekleni ptič, zloglasni falcon, za katerega smo pred desetimi leti zapravili 33 milijonov dolarjev, že dolgo ni bil v zraku. Nobena vlada zaradi pritiska javnosti z njim ni upala leteti. Zdaj že več kot leto ždi v hangarju v Cerkljah in vsak dan izgublja vrednost. Ker so ga lastniki vseskozi visoko cenili, tudi do 16 milijonov evrov, kupcev ni bilo. Če pa bi ceno falcona znižali recimo na 10 milijonov, je zanimanja veliko več, saj bi ga turška vlada denimo kupila in to za enega od svojih sekretarjev.

Potem ko je februarja propadel še tretji poskus, da se vlada reši falcona, se zdaj z usodo vladnega ptiča ukvarja posebna delovna skupina pod taktirko Helene Kamnar. Njeno mnenje je jasno: "Najdražje je kupiti avto, potem pa hoditi na avtobus." A kot pravi, ne odloča sama. "Ta delovna skupina je bila namenjena izključno temu, da naredi kalkulacijo cene letenja, če bi se letalo uporabljalo v vladne namene," razlaga Kramarjeva.

Na vprašanje, ali se trenutno bolj nagibajo k prodaji ali letenju, Kramarjeva odgovarja, da osebno že dolgo časa k letenju. Kaj pa pravijo drugi? "To pa že veste," odgovarja Kramarjeva.

Falcon-5
Falcon-5 FOTO: POP TV

Kupila bi ga tudi turška vlada

Vlada z ministrico za obrambo Ljubico Jelušič na čelu falcona že leto in pol neuspešno ponuja.  Zanj želi namreč iztržiti neverjetnih 16,2 milijona evrov, kar danes pomeni več kot 23 milijonov dolarjev. To pa je dvakrat toliko, kot so zanj pripravljeni plačati kupci.

Po informacijah 24UR se je v zadnjih tednih oglasilo več interesentov, med njimi tudi turška vlada in Turkish Airlines. A za falcona bi dali le med 10 in 13 milijonov dolarjev in niti centa več. Kramarjeva pravi, da o teh ponudbah ne ve nič, saj je to v domeni Morsa. A poudarja, da delovna skupina potrebuje za izračune le še teden dni, kar pomeni, da bi izračun vlada lahko obravnavala že aprila.

Do takrat pa bo falcon sameval na vojaškem letališču v Cerkljah. Enkrat na mesec ali mesec in pol ga peljejo na kondicijski let, kar nas, skupaj z gorivom in posadko, stane okoli 6000 evrov.

Spomnimo...

Letalo je vlada kupila leta 2001 za 33 milijonov dolarjev (22,7 milijona evrov), tri leta pozneje pa ga je dala v najem v ZDA. Avgusta 2009 je letalo iz ZDA priletelo v švicarski Basel na servis, oktobra isto leto pa je pristalo na brniškem letališču. Po vrnitvi letala v Slovenijo so se nadaljevala pogajanja s ponudniki za najem letala, vendar je bil razpis neuspešen. Od maja lani je letalo parkirano v hangarju Slovenske vojske v Cerkljah.

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
15. 04. 2011 22.11
cepec22 as ti kje v tej vladi videl kakšnega gospodarja razen lopovov ,,nimaš šans videti ali slišati za nikogar vsak normalen človek bi moral študirati 300 let da bi toliko kriminalcev nabral okrog sebe,pahorju sploh ni bilo potrebno študirati SAMO NAUČIL SE JE LAGATI,IN LAŽI VEMO VSI KAM PELJEJO
jurjur
15. 04. 2011 12.44
Prodati ga čimprej, tudi za prenizko ceno. Vlada kaže, da ima željo, da bi se (na naš račun) prevažala naokoli.
Tito_Partija
15. 04. 2011 10.54
Zadnje tri vlade vanj, pol naj se pa v Triglav zabije, pa bomo več muh na en mah pobil, ???
bkaval
15. 04. 2011 10.17
Če smo ga enkrat kupili naj ostane in služi svojemu namenu. Škoda bi bilo, da se ga sedaj prodaja za tako mali denar. Kaj pa bi z temi 10 miljoni €, ko jih pa drugje veliko več mečemo skozi okno. Naj ostane doma. Če se ga bo pametno uporabljalo, bodo tudi stroški servisa manjši.
cepec22
15. 04. 2011 10.11
Res je letalo stalo le $33mio. Ze dve leti sameva kar je stalo $3 mio DDV $7mio ostale stvari $2mio in skupaj nanese $45mio. Vsak mesec nas stane dodatnih $125 tisoc. To je neverjetno veliko denarja in rekordna izguba okoli $30 mio. S tem denarjem bi se veliko lacnih prezivelo, a nasi oblastniki mislijo drugace. O letalu in letenju je treba najprej nekaj vedeti, predno ljudje sploh kaj zacnejo nabavljati se posebej pa, da zacno delati analizo. Stroski so variabilni in ne statisticne stvari. Ker je taksen pristop k problemu smo tam kjer smo. Pred dvemi leti bi iztrzili veliko vec ne pa, da je nabitih se dodatnih vec kot $11 mio stroskov. Tega nebi naredil niti najbolj neumen individualni agrarni proizvajalec, kaj sele intelektualna oseba. Ali ni nekaj narobe v tej celi zgodbi? Je pac tako, da je s porastom cene goriva, ekonomskimi tezavami, s katerimi se sooca svet ( v Sloveniji nimamo tezave s tem - citiram- Bajuk, ker imamo varnostne mehanizme) je le malo individualcev ali firm, ki si lahko privoscijo taksno letalo. Na trgu jih je kar nekaj in seveda to niza ceno. Ljudje, ki bi ga kupili, so o vsemu dobro seznanjeni in ponujajo tisto, kar se jim zdi zanje sprejemljivo. Nasi "strokovnjaki" so se posebej izkazali, ko je bilo treba letalo prepeljati iz Amerike v Evropo, saj so sli tja dobesedno gledati na uro. Stvari so se uredile sele, ko smo vrnili varscino in placali vse kar je bilo potrebno za sprostitev letala. Tam ne poznajo nase placilne nediscipline in so seveda cakali, da smo izpolnili vse zahteve. Sprasujem se zakaj takrat nismo prodali letalo nekoliko ceneje, kot da smo nabili se nepotrebne visoke stroske? To nebi naredil po vsej verjetnosti nihce na tem svetu! Vse seveda z drzavnim denarjem, katerega je ze tako malo, mi pa smo ga dobesedni vrgli prec. Razne nekontrolirane odpravnine, prevelik drzavni aparat, razni Zidarji, Tovsakove in na koncu se Falcon, pa smo tam, kjer smo. In kdo je kriv tega?Mi majhni navadni ljudje, ker vse to mirno gledamo in prenasamo, da hodijo po nas. Pa se Pahor upa govoriti o nepokorscini drzavljanov, a vse je prav na ramenih malega delovnega cloveka, ki dela za borih 400 eurov na mesec. Ali res vlada misli, da ne vidimo in vemo, kaj se dogaja???
Vance
15. 04. 2011 09.31
Kdor visoko leta,nizko pade.Čez kakšno leto se bo podobno zgodilo z vladnimi avtomobili.Država hitro usiha,rastejo,hitro rastejo in debelijo pa se tisti izbranci,ki so od vsega začetka pri koritu,po njihovi šabloni pa tudi Cerkev.
dule100
15. 04. 2011 09.25
Damo ga brezplačno ! Pogoj, da je na njemu vlada z "One way ticket" !
_realist_
15. 04. 2011 08.42
Slovenija mora biti res bogata država, da se lahko tako igra z davkoplačevalskim denarjem. Najbolj žalostno je, da davkoplačevalci takšno trošenje dopuščamo in toleriramo, namesto da bi zahtevali sankcije za odgovorne!
ZavedniSlovenci
15. 04. 2011 08.12
@"Na vprašanje, ali se trenutno bolj nagibajo k prodaji ali letenju, Kramarjeva odgovarja, da osebno že dolgo časa k letenju. Kaj pa pravijo drugi? "To pa že veste," odgovarja Kramarjeva." Helene Kamnar. Njeno mnenje je jasno: "Najdražje je kupiti avto, potem pa hoditi na avtobus." A kot pravi, ne odloča sama. "Ta delovna skupina je bila namenjena izključno temu, da naredi kalkulacijo cene letenja, če bi se letalo uporabljalo v vladne namene," razlaga Kramarjeva. ------- Jas pa bom rekel takole okoli ..Kupila ga ni vlada ,kupili smo ga mi davkoplačevalci..Nadalje vsi stroški ,ki so nastali in nastajajo pokrivamo mi davkoplačevalci...No da poenostavim.. Odgovarjam gos.Kramarjevi.Ja tudi jas bi si želel voziti s takšnjim taxijem,če bi mi ga kupilo ljudstvo in vzdrževalo ljudstvo in vse ostalo plačalo ljudstvo..Ste pa fenomen v razmišljanju..namesto ,da bi ga čim prej prodali in denar namenili v državno blagajno kjer je bil tudi vzet,ali pa v sklad v državne rezerve..Namenili ,da se vsaj malo pokrije pokradeno,ne vi bi se vozili .Ahahaha še marsi gdo bi se mar ne ..Raje kot pa z blindiranem bavarcu ali pa z avtobusom..Ja razlika je očitna....Mi pa tonemo,tonemo in tonemo..Zaradi takšnih dejanj strokovnjakov,ki morajo reševati z reformami katere so kriminalno dejanje zoper ljudstvo,ki vam je kupilo celo Falkona..Ljutstvo vam roko,vlada ljudstvu nož v hrbet..LEPO..
naslovnez
15. 04. 2011 08.05
Upam, da bodo v avionu tudi Janša, Pahor, Grims, Semolič, Potrč in Černač.
McClain
15. 04. 2011 08.04
Jaz dam 15.000
partizan71
15. 04. 2011 03.17
Prodajte! Razliko pa terjajte od tistih, ki so ga nabavili.
pipimachen
15. 04. 2011 01.06
Roko na srce. Avion res počasi tudi vizualno izgublja na vrednosti... zgleda kot kakšne manjše letalo iz srede 90 let. Čim prej prodat!
ljx
14. 04. 2011 23.49
Ja s Turki se moraš vedno barantat za ceno,to ni nič novega,torej vlada da vas vidim koliko ste sposobni. Najbolj pametno bi jim bilo poslat Katarino Kreal na pogajanjav kak Hamam,mogoče bi v parnih okoliščinah tud Borči vžgal.
Tonček Balonček
14. 04. 2011 23.31
Letalo naj čimprej prodaju, eltas nas čaka še precej referendumov, ki jih bo treba sicer plačati iz tekočih prilivov!
Tic Pavlin
14. 04. 2011 23.27
Republika... banana!
snifff
14. 04. 2011 22.46
Neee, tukaj ploh ni jasno zakaj smo ga kupili. In pa jasno da je cena padla, saj to je bilo načrtovano, band parlamentarna!
6.9
14. 04. 2011 21.37
naprodaj samo z celotno vladno ekipo na krovu
levat
14. 04. 2011 21.23
Jaz pa mislim, da je popolnoma neumno, da je letalo ne leti...predstavljajte si, da kupite avto, ki ga parkirate v garažo, vi pa se vozite naokrog z Taxijem...Vlada, katerakoli že verjetno veliko več denarja porabi za najem letala na letni ravni, kot bi z uporabo svojega letala. Rešitev je v uporabi letala, kar bi glede na delegacije, ki potujejo po svetu v imenu naše domovine predstavljalo veliko manjši strošek, kot pa kupovanje letalskih kart in najemnje takoimenovanih avio taxijev....pa lep pozdrav...
Shoopack
14. 04. 2011 21.21
Zastojn jim ga damo....