Slovenija

'Učitelji bi morali imeti več pooblastil'

Ljubljana/London, 16. 09. 2011 09.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Učitelji v Sloveniji in tudi drugod po svetu imajo vse manj avtoritete v šolskih učilnicah. Eden od učiteljev je zaradi "nevzgojenih" učencev letos protestno izpustil valeto. V Veliki Britaniji bi starši učiteljem v roke dali kar "vzgojne palice".

Neki učitelj je v lokalnih novicah objavil svoj pogled oziroma protest proti vse manjši avtoriteti v šoli in nevzgojenim učencem. Kot je zapisal, se letošnje valete ni udeležil iz številnih razlogov, med njimi zaradi treh učencev, ki so ''kamenjali'' učiteljice, pa zato, ker so učenci enega od razredov na svoje majice natisnili: ''Mi smo najjači'', in tudi zato, ker so ga v lanskem šolskem letu po telefonu nekajkrat žalili tudi pijani starši učencev.

Šolarji
Šolarji FOTO: POP TV

Kot je tudi zapisal, otroci v šolo prihrumijo na motorjih, potem pa mlajšim grozijo za denar, njihovi starši pa učiteljem na sestankih grozijo. Da se vse to dogaja, pravi, so tudi sami krivi, ker so take ''riti'', da ne udarijo po mizi in da zaradi mučenja učiteljev ne gredo na ulice.

S šolskega ministrstva so za 24ur.com sporočili, da je vzgojno delovanje osnovne šole na zakonski ravni opredeljeno v zakonu o osnovni šoli. ''Zakon vsako šolo posebej zavezuje, da ima vzgojni načrt, ki med drugim opredeljuje tudi vzgojne dejavnosti in vrste vzgojnih ukrepov, s katerimi šola razvija varno in spodbudno okolje. Vsaka šola pa mora imeti tudi pravila šolskega reda, v katerih natančneje opredeli dolžnosti in odgovornosti učencev, načine zagotavljanja varnosti, pravila vedenja in ravnanja, določi vzgojne ukrepe za posamezne kršitve pravil itd. Pri pripravi pravil šolskega reda sodelujejo strokovni delavci šole ter učenci in starši. Pravila sprejme svet šole na predlog ravnatelja, ki si predhodno pridobi mnenje učiteljskega zbora in sveta staršev. Po veljavni ureditvi torej šole avtonomno predpisujejo svoja pravila šolskega reda, ki vsebujejo zgoraj navedene vsebinske okvire,'' so zapisali.

V Veliki Britaniji razmišljajo o "palicah za discipliniranje"

Z vse manjšo avtoriteto v šolah pa se ne soočajo le naši učitelji, ampak tudi britanski. Čeprav so v angleških državnih šolah kaznovanje v šolah odpravili leta 1986, pa novo izvedena raziskava pravi, da kar 49 odstotkov mam in očetov meni, da bi "palico za discipliniranje" učitelji lahko ponovno uporabljali. Njihovo mnenje podpira tudi 19 odstotkov učencev. Dve tretjini učencev pa meni, da bi morali učitelji imeti več avtoritete. S tem, da bi morali učitelji uvesti več discipline v razredih, pa se strinja tudi 91 odstotkov britanskih staršev.

učitelj pred tablo
učitelj pred tablo FOTO: iStockphoto

Britanski minister za izobraževanje Michael Gove je priznal, da je bil v času šolanja na Škotskem tudi sam tepen s pasom. Discipliniran naj bi bil zaradi nepokorščine in nevljudnosti do zaposlenih. Kot je še dejal, bi učiteljem morali dovoliti, da učencem pokažejo, ''kdo je šef'', vendar je dodal, da jim ne bi smeli dovoliti, da učence pretepajo. Na vprašanje, ali bi se palica lahko vrnila v šolske klopi, je odločno dejal: ''Ne."

Z vladnimi reformami naj bi učiteljem sicer dali dovoljenje, da preiščejo učence in jim odvzamejo prepovedane predmete, kot so mobilni telefoni in pornografija. Poziv po vnovični uvedbi palice je zavrnilo tudi društvo učiteljev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wwwspring
18. 09. 2011 23.19
+1
Dandanes otroci vedo samo to, kakšne so njihove pravice in ne dolžnosti. Včasih je bilo obratno, vedeli smo, kakšne so naše dolžnosti, kakšne pravice!?! In smo vsi preživeli in uspešno končali osnovno šolo. Nihče si ni upal pritožiti in se zgovarjati na pravlinik po tem in tem členu... Današnji sistem bo iz otrok naredil reveže, duševne. Vseskozi se govori, da mora biti šola prijazna otroku, kdo, kaj je prijazno pa do učiteljev?? Učitelj, ki se protestno ni udeležil valete je napisal pismo, vredno branja in v razmislek mnogim staršem, ki mislijo, da počnejo prav, ko se na vse pretege trudijo ustreči svojim otrokom, četudi groziti učiteljem.
komarec
16. 09. 2011 21.45
+1
Nas so vzgajali tako, da smo starejše spoštovali in ubogali. Če je bilo potrebno smo jih dobili od staršev čez ta zadnjoin to za prav. V šoli je beseda učitelja nekaj veljala v obratnem primeru je sledila kazen. Pri verouku je župnik kar pogosto uporabljal šibo. Preprosto, bili smo bolje vzgojeni. Vedeli smo točno kaj je naša naloga in kdo je kje gospodar in tako je prav. Nam so starši že pri 11-12 letih dajali delovne navade in ni nam bilo težko poprijeti za delu in to nam je v življenju koristilo. Danes mu ne moreš pred 18. leti dodeliti dela. Tak človek ne bo znal nikoli delati in to je danes vidno. Psihologi se preveč vtikajo v vzgojo otrok. Kar nekaj jih poznam in ravno njihovi otroci so največji problemi.
Justiceiscoming81
16. 09. 2011 19.11
Use tastare generacije so šle use čez z palico in disciplino v šolah in vedeli so kaj je bonton. Današnje generacije so pa katastrofa... Nobenega spoštovanja do drugih in do lastnine, nekulturni, itd. ... Vse je razpuščeno... Danes imajo otroci v šolah več pravice kot učitelji in starši. Če te lahko lasten otrok toži zato ker si ga priganjal k učenju... pol vam je jasno kako daleč smo prišli. Nisem za nasilje v šolah in nasiljem nad otroci samo ukrepi in pravica učiteljev bi mogla biti večja oz. avtoriteta. Starši so pa prvi u vrsti ki lahko naučijo otroka bonton.
cyklon
16. 09. 2011 18.06
-1
n3yya 16.09.2011, 17:52 * Odgovarjam ti,ker se mi ravno da. Učitelji v tistih časih,o katerih govoriš,so bili z dušo in srcem predani svojemu poslanstvu,za kar so svoj poklic opredelili. Prav od njih smo se ogromno naučili.....veliko mojih se še danes s spoštovanjem spominjam in z nekaterimi imam še danes občasne stike. Tudi danes poznam kar nekaj svetlih izjem,ki bi se ob takem predlogu,kot ga vidimo v naslovu članka,zvrnili na hrbet....od šoka...,ker oni tega ne rabijo.Njihovi učenči jih imajo radi in jih spoštujejo.
cyklon
16. 09. 2011 17.53
n3yya16.09.2011, 17:52 Kje pa ti učiš? :-)
n3yya
16. 09. 2011 17.52
vedno se spravljate na učitelje pod svojim pragom pa ne pometete. Vaši otroci so in ne učiteljevi. VI ste jih razvadli in ne oni. Krivi ste vi sami, ker ji vzgajate tako in seveda sistem, ki dopušča da otroci *po učiteljih. Je pa res, da včasih učitelji niso bilo usposobljeni za predmet in so kar 4predmete "učili" . * Nad samo se boste zamislili le ko bodo vaši otroci odrastli in vas bodo brcnili...
cyklon
16. 09. 2011 17.33
Koliko od vas pa še ima otroke v osnovni šoli?? Noben tisti,ki bi želel,da jih učitelji vzgajajo s trdo roko,če pa imate tam slučajno vnuke....pa le po njih !! Me zanima,če bodo njihovi starši (oz.vaši otroci) to dovolili.
cyklon
16. 09. 2011 17.25
'Učitelji bi morali imeti več pooblastil' Ja,pa ja de. Da bodo potem brez ,da bi komurkoli odgovarjali klofutali fante pri telovadbi,dekletom pa lepili žvečilne gumije v lase? (preverjeno res). Učitelji morajo biti sposobni,zanimivi in znati morajo predmet,ki ga predavajo narediti zanimiv.Taki nikoli nimajo težav z učenci,če pa učitelj namesto,da bi predaval matematiko igra računalniške igrice ,naj se pa ne pritožuje,če ga otroci ne šmirglajo.(preverjeno res)
upornik_007
16. 09. 2011 17.07
danasni sistem je cist zanic! ucitelji nimajo nobenih pravic in avtoritete,morali bi uvedt jugo sistem sole to je bil red in disciplina dons imamo pa samo podivjano mladino brez vzgoje razn redkih k so res pridni
hecate
16. 09. 2011 16.39
+1
spomnim se osnovne šole kjer smo imeli učitelja za fiziko za katerega se je vedlo da je rad v učence vrgu kšno kredo, ključe alpa so dobili z ravnilom po prstih...pr njemu smo bli tiho kot miške in pridni..bil je strog in je zahteval red in mir...pr drugih učiteljih k pa niso bli tok strogi smo se pa tut upal ugovarjat pa jezikat pa delat nemir tko da neki je na tem...
major1
16. 09. 2011 16.21
V kateri šoli še učijo? V glavnem samo čakajo, da dobijo plačo.
Alojz Železnik 1
16. 09. 2011 15.20
Gospod Igor, razvajene otroke učiti trdo delati ... misija nemogoče! Razvajene otroke se lahko samo prisili, da trdo delajo.
vlak
16. 09. 2011 15.05
Napaka pri pisanju @ zbujati sami to je samo izgovor.
Alojz Železnik 1
16. 09. 2011 15.03
+1
Učitelj je lahko samo nadaljevanje vzgoje očeta in mame. Če sta onadva zamočila, bi tudi šola odpovedala. Tako pač je!
Brabus
16. 09. 2011 15.02
+1
Ja, treba je vzgajat otroke z trdo roko, samo ne mojega. Tako misli večina staršev, ki bi najraje poslala namesto šolske torbe odvetnika, ki bi pazil na pravice male barabe. Ja, tako je danes v šoli. Vsaka čast učiteljem, da sploh zdržijo na svojem delovnem mestu.
abracadabra
16. 09. 2011 14.53
+1
Tele naše šole so katastrofa res. Učitelji brez vsake avtoritete, brez spoštvanja, ničesar. Potrebno bi bilo uvesti red in disciplino, kakorkoli že, ampak, ko smo mi hodili v šole, je v razredu zavladala tišina, ko je učitelj vstopil v razred, samo muho si lahko slišal. Sedaj pa odpredava svoje, pa polovica razreda sploh ne opazi, da je že prišel. zaradi mene lahko klečijo v kotu, jih vrže ven iz razreda, jim pobere mobitele, karkoli, samo, da se vzpostavi red in disciplina. Tale naša demokracija je prešla meje že v vseh sferah...
vlak
16. 09. 2011 14.53
+1
Tudi naši starši so bili zaposleni in v šolo smo se morali zbujati samo,ko smo prišli domov tudi ni bilo nobenega od staršev doma pa smo imeli zato vseeno spoštovanje.To je zamo izgovor je pa tako red mora bit pa .če tudi je slab
Ramzess
16. 09. 2011 14.45
Res je problem vzgoja doma, ker sistem starše preveč zaposli, tudi z nevažnimi zadevami, da nimajo več časa za otroke, ...kar taisti sistem, v svojo korist, spet uporablja, skozi druge aparate, proti otrokom in staršem, tako ali drugače. Problem sistema je, da želi otroke, za svoje interese, vzgajati, priučiti sam (NWO zato ne pozna družinski enot, otroci po nekje treh letih gredo v mladinske kampe, ustanove, kjer se jih vgaja in uči, seveda v interesu sistema), kajti, če jih bodo vzgajali starši jih bodo v skladu s svojimi prepričanji, ne v skladu z interesi sistema. Če so starši proti sistemu kontrole, bodo tudi svoje otroke vzgojili tako, ...
Ramzess
16. 09. 2011 14.36
-1
Šola, šolski sistem je tisti, ki se mora prilagoditi učencem, ki so današnji drugačni od prejšnjih generacj, ...kot so se morali avtomehaniki, sistem servisiranja avtov, prilagotiti novejšim avtom, ...ne obratno, ...si potem lahko predstavljate kakšne avte danes imeli, ...jasno take kot včasih, da bi jih mehaniki lahko popravljali, sicer se znajdejo v težavah, ali bodo potem od proizvajalcev zahtevali, da proizvajajo avte po njihovi meri, ...ali pa jih bi bili primorani sami predelovat, da bi ustrezali njihovim normativom servisiranja, na stari način.
vlak
16. 09. 2011 14.33
+1
Res je,da ne smejo dovoliti,da jih tepejo ampak vzgoja je doma ampak,ko smo mi hodili v šolo je bilo vsaj spoštovanje do učiteljev danes pa si dovolijo nekateri jar preveč.Zato morajo imeti trdo kožo in jeklene živce,do otrok.