Slovenija

Učiteljica: Brošur otroci ne morejo prebaviti. Ministrstvo: Gre za pomembno promocijo

Ljubljana, 23. 11. 2012 09.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
134

Potem ko je učiteljica na eni od šol v odprtem pismu opozorila, da so nekateri otroci namesto tradicionalnega slovenskega zajtrka dobili samo brošure, ministrstvo odgovarja, da sredstev za nakup živil donatorji zaradi suše in gospodarske krize letos niso mogli zagotoviti. So pa pozvali šole, da so zagotovile zajtrk iz sheme za prehrano.

Učiteljica na eni od osnovnih šol je v odprtem pismu opozorila na revščino, ki jo občutijo na šoli. V oči jo je zbodlo dejstvo, da letos v okviru dneva slovenske hrane na šolah in v vrtcih poteka promocijski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki pa ni podprt s strani donatorjev, pač pa so morale sredstva za zajtrk zagotoviti posamezne šole.

Učiteljica se sprašuje, če ne bi bilo bolj smiselno, da bi se ministrstvo odpovedalo brošuram in oglaševanju ter ta sredstva namenilo za nakup hrane. Ministrstvo odgovarja, da gre za razmeroma majhen delež in za zelo pomembno promocijsko kampanjo.
Učiteljica se sprašuje, če ne bi bilo bolj smiselno, da bi se ministrstvo odpovedalo brošuram in oglaševanju ter ta sredstva namenilo za nakup hrane. Ministrstvo odgovarja, da gre za razmeroma majhen delež in za zelo pomembno promocijsko kampanjo. FOTO: Blaž Garbajs
Kot učiteljica se namreč dnevno srečujem z neplačanimi položnicami za šolsko prehrano, ker starši v tej tako socialno skrbni državi tega preprosto ne zmorejo. In ne samo to, spoštovani bralci, srečujem se tudi z lačnimi otroki, ki v podaljšanem bivanju in varstvu vozačev včasih tako s slastjo jedo tisto, kar smo jim prihranili od malice, da imam občutek, da jedo za popoldansko zalogo. Na začetku svoje učiteljske poti sem jih učila, da lačni otroci živijo v Afriki, danes pa sedijo v klopi zraven njih. Mi pa jim delimo brošure in magnetke. Učiteljica v odprtem pismu

Gre za skupni promocijski projekt treh ministrstev, in sicer ministrstva za kmetijstvo in okolje, ministrstva za šolstvo ter ministrstva za zdravje ter Čebelarske zveze Slovenije, Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, Gospodarske zbornice Slovenije, Inštituta za varovanje zdravja in Zavoda za šolstvo. Promocijski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je zaživel lansko leto in bil pozitivno sprejet. Kot so pojasnili na ministrstvu za kmetijstvo, je bil projekt pobuda slovenskih kmetijskih pridelovalcev, ki so se na državo obrnili v času krize, da jim pomaga promovirati slovensko hrano, da bodo lahko preživeli. Gre za zelo pomemben projekt, opozarjajo na ministrstvu in dodajajo, da je bilo dogovorjeno s strani dobaviteljev, da bo ministrstvo poskrbelo za reklamni material, medtem ko bodo donatorji poskrbeli za vso hrano.

A si kmetje zaradi pozebe, toče, suše ter zaradi splošne gospodarske krize, ki jih pesti, letos donatorstva niso mogli privoščiti, zato so ministrstva pozvala vrtce in šole, da zajtrk izvedejo iz sredstev za šolsko prehrano v skladu s svojimi zmožnostmi. To pomeni, da so zavode pozvali, da naj se vsaj ta dan pri nabavi sestavin za zajtrk usmerijo na lokalne pridelovalce. Na ministrstvu opozarjajo, da ne gre za dodatne stroške, ki naj bi jih šole imele, prav tako opozarjajo, da so mnogi lokalni čebelarji in kmetje, ki so si to lahko privoščili, šole in vrtce v njihovi bližini na dan slovenske hrane brezplačno založili s svojimi izdelki.

Koliko šol je delilo brošure, zajtrka pa ne?

Zajtrka se je v enem od ljubljanskih vrtcev udeležil tudi predsednik države Danilo Türk s svojo ženo.
Zajtrka se je v enem od ljubljanskih vrtcev udeležil tudi predsednik države Danilo Türk s svojo ženo. FOTO: Blaž Garbajs

A učiteljica, ki je objavila odprto pismo, opozarja: "Letos delimo samo brošure. Šola pa lahko na lastna pleča prevzame financiranje zajtrka ali pa ga zaračuna staršem s položnico za prehrano. Ker vemo, kako je s financami v javnem šolstvu, bo večina šol letos delila samo brošure, ki jih želodci slovenskih otrok za zdaj še niso sposobni prebaviti."

Na ministrstvu za kmetijstvo njeno stisko razumejo, saj se zavedajo, da želi učiteljica opozoriti na problem revščine v šolah in na dejstvo, da je še vedno veliko otrok iz socialno ogroženih družin brez malice. A hkrati opozarjajo, da gre za promocijski projekt, s katerim želijo pomagati slovenskim kmetovalcem in slovenskemu gospodarstvu.

Že v osnovi je bil projekt zastavljen tako, da ministrstva zagotovijo promocijo, medtem ko sredstva za hrano oziroma živila donirajo slovenski pridelovalci, ki so vključeni v projekt.

Na ministrstvu za kmetijstvo pojasnjujejo, da donatorji pač niso mogli zagotoviti zajtrka za 250.000 otrok. In ker na osnovi lanskoletnih pozitivnih odzivov na projekt niso želeli akcije prekiniti, so se odločili, da bodo zavode pozvali, naj poskušajo sredstva za kruh, mleko, maslo, med in jabolko, kar sestavlja tradicionalni zajtrk, črpati iz sredstev za prehrano. S tem pa so šolam in vrtcem dovolili, da se za izvedbo zajtrka odločijo prostovoljno. O tem, koliko šol in vrtcev je razdelilo zgolj reklamne brošure, medtem ko so si otroci zajtrk lahko zgolj predstavljali, še nimajo podatka. Na ministrstvu za kmetijstvo pojasnjujejo, da so v dneh po akciji zabeležili veliko pozitivnih odzivov z različnih koncev Slovenije, prav tako so prepričani, da gre za zelo pomembno promocijo, saj promoviramo svoja lastna podjetja, ki prav tako morajo preživeti.

Bi se 30.000 evrom za promocijo lahko izognili?

Na ministrstvu opozarjajo, da so v tem projektu pomembne tudi spremljevalne dejavnosti, s katerimi otrokom pokažemo, kako pomembno je spodbujati in spoštovati slovenske izdelke in hrano iz bližine. Celotna promocijska kampanja pa poteka na principu - človeku ne smeš dati ribe, pač pa ga moraš naučiti loviti ribe.
Na ministrstvu opozarjajo, da so v tem projektu pomembne tudi spremljevalne dejavnosti, s katerimi otrokom pokažemo, kako pomembno je spodbujati in spoštovati slovenske izdelke in hrano iz bližine. Celotna promocijska kampanja pa poteka na principu - človeku ne smeš dati ribe, pač pa ga moraš naučiti loviti ribe. FOTO: Blaž Garbajs

Se je pa učiteljica, ki je objavila odprto pismo, vprašala, koliko otrok bi nahranila vsota, ki je bila porabljena za promocijo? Na ministrstvu so nam pojasnili, da so za plakate, zgibanke in magnetke porabili 15.000 evrov, medtem ko so za oglaševanje v medijih porabili še enkrat toliko. "Pri projektu Tradicionalni slovenski zajtrk ne moremo primerjati aktivnosti, kot je obveščanje javnosti o pomenu hrane, kar je namen projekta, da se otrokom za enakovreden znesek nakupi živila," opozarjajo na ministrstvu in dodajajo, da bi malica za enega otroka stala nekaj manj kot evro, kar pomeni, da si ministrstvo nikakor ne bi moglo privoščiti čez 200.000 evrov sredstev.

Je pa učiteljica vladi predlagala, da naj obveščanje in izobraževanje prepuščajo učiteljem, s tem pa privarčujejo zneske za promocijo. "Menim, da je vsak slovenski učitelj in vzgojitelj sposoben svojim učencem predstaviti pomen zdrave prehrane, tradicionalne slovenske hrane in pomen zajtrka brez brošure. Če ministrstva in druge institucije menijo, da tega nismo sposobni, bi nam lahko gradivo posredovali v elektronski obliki (npr. pdf-datoteka ali ppt-prezentacija), ki bi jo učitelji v razredu in vrtcih predstavili učencem," dodaja učiteljica. Ministrstvo odgovarja, da brošure niso namenjene učiteljicam in učiteljem ter njihovemu izobraževalnemu delu, pač pa so namenjene promociji, ki se ne dotakne zgolj otrok, pač pa tudi širše družine.

Z ministrstva sporočajo, da si skupaj z donatorji prizadevajo, da bo naslednji tradicionalni slovenski zajtrk vendarle ’tradicionalno’ pokrit iz sredstev sponzorjev in da ga bodo lahko okusili prav vsi otroci. Hkrati pa poudarjajo, da so slovenski pridelovalci po svojih najboljših močeh šole oskrbovali tudi na letošnji dan slovenske hrane.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (134)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ViktoriaLudovika
24. 11. 2012 00.36
+1
Kaj pa dela turški janičar med malčki, ali jim odžira tisto malo "malice", ki je ostalo za njih. Ali pa je "prijatelj" malčkov? Ali pa jih morda "vzgaja" v bodoče "drugorazredne" volilce ter nagovarja za "glas"?
nn6nn
24. 11. 2012 00.57
-2
In kot vzgojiteljica se srečujem s paranoičnimi starši, ki jim je bilo še pred dnevom jasno in zagotovljeno da je njihov otrok sit....da kar na enkrat so pa VSI od prvega do zadnjega lačni....ker je pač sosedova Lojzka rekla(ki sicer nima pojma) da je prebrala, da so otroci v v vrtcih lačni....in čeprav Lojzko prešimfamo, bo pa že držalo da se nam godi krivica....sploh ko se tiče podmladka....
ViktoriaLudovika
24. 11. 2012 09.38
+0
nn6nn, "otroci so lačni", česa pa? Ljubezni, ki jim je starši z denarjem nemorejo kupiti nadomestiti? Paranoičen ste pa ve , vzgojiteljic, ki imate v glav še samo rdečo meglo in niste nikoli bile in ne boste sposobne samostojnega razmišljanja oz. nezapadanja pod vpliv največjih rdečih zločincev in njihovih zvestih psov, ki ščuvajo narod proti aktualni vladi (ki rešuje našo deželo in narod iz dr e ka, v katerega ste nas porinili prav vi zatohli rdeči zombiji, zaradi svoje pogoltnosti in grabežljivosti), ker je vam svoboda in demokracija tuja, saj kako pa naj bi jo sprejeli, ko vam je bilo najlepše prav pod rdečo diktaturo, kjer ste imeli absolutno moč (svobodo zase in privilegije ter edina naloga je bila, da indoktrinirate in preoblikujete človeška bitja v neke socialistične bebce, brez lastne volje in iniciative v razmišljanju"), sedaj , ko pa vam to polzi iz rok, se pa oklepate zadnje bilke, za ohranitev privilegijev in nadaljnega "nadmudravanja" ljudi, jim govorite, kako otroci nimajo kaj za jesti (ker jim vi z vašimi rdečimi guruji odžirate) in v upanju po nadaljnem poneumljanju naroda, ki pa se počasi prebuja iz vaše rdeče omame ter spoznava resnico o tem, kdo nas je pripeljal na rob in kdo je tisti, ki hoče Slovenijo uničiti ter jo priključiti balkanu, kjer je vaša mafijska kultura sprejemljiva in kjer bi lahko bili ponovno "carji" rdečega podzemlja.......
Netajkun
23. 11. 2012 19.02
-9
16 let sem hodil v šolo , pa sem si moral malico vedno kupiti . Zdaj pa delajo tak problem - ma brez veze. AJ JAJ JAJ naši šolniki , lep zgled razvajenosti in trme ste NAŠIM OTROKOM - lepo , zelo pohvalno !
iGURT
23. 11. 2012 18.17
+3
Melissa79
23. 11. 2012 18.12
+10
glede prehrane se en diamant na eni kraski soli...ko sem jaz tja hodila smo imeli kuharice , ki so nam super hrano kuhale, od par let nazaj pa iste kuharice delijo hrano od sodexo-ta in malokateri otrok poje (npr. mrzlo pizzo za zajtrk)...se uciteljice in ravnateljica gredo raje u spar na kosilo....ne vem kje je logika...placevat place kuharicam, ki ne kuhajo plus placevat catering, ki je zanic in se vsi pritozujejo...mora bit kaksno sorodstvo zadaj...katastrofa...
multifilter
23. 11. 2012 19.58
ViktoriaLudovika
24. 11. 2012 09.46
+1
milissa79, najprej se slovenščine nauči, potem klafedraj. In zakaj ne vprašaš svoje ravnateljice, zakaj sklepa pogodbo s Sodexom, če ne upošteva njihovih pogoje - pravil o zdravi prehrani, ki jih določajo šole same in zakaj vztraja s to tvrdko, če kuha tako zanič (ali pa je morda posredi denar.......)
lolipoly
23. 11. 2012 18.07
A mi lahko kdo pove kaj je slovenski tradicionalni zajtrek ? Menu prosim ?
lolipoly
23. 11. 2012 18.09
Se nakaj, tudi moji otroci so hodili v solo lacni, pa ne zato, ker niso imeli kaj za jesti,.
mamaMilka
23. 11. 2012 16.56
+15
se absolutno strinjam, da bi 30.000 EUR bilo veliko bolje porabljenih, če bi kupili hrano namesto brošur in reklam.... Tiskanje brošur je namenjeno samo zaslužku marketinških agencij, ki lobirajo pri institucijah; raznih ministrstvih, zavodih,.... Ne vem če ni to cilj akcije bolj kot ozaveščanje o zdravi prehrani.... Kot je napisala učiteljica, gradivo iz brošur bi mirne vesti lahko polali po e-pošti
kadulja
23. 11. 2012 16.32
+4
Slovenski kmet je postal lakomen kot vlada! Kdor sledi cenam artiklov po trgovinah predvsem zelenjavi in mesu ter njihovemu izvoru kaj hitro ugotovi, da so cene uvožene hrani precej tudi do dvakrat nižje kot slovenskega porekla. Iz izkušenj pa vem, da tudi naši kmetje uporabljajo raznorazna strupena škropiva in potem reklamirajo izdelke kot ekološke pri mesu je pa enako vzameš kos mesa ga daš v ponvo in pokriješ za cca 10 minut imaš v ponvi 2 dcl vode OD KOD ja iz mesa vendar ker so ga sama voda in krmila. Edino ekološko pridelano je tisto kar sam pridelaš doma na gredi brez pomoči umetnih gnojil in škropiv.
luckyss
23. 11. 2012 16.37
+2
Kar se tiče uporabe škropiv, ima Slovenija strožjo zakonodajo kot npr. Madžarska. (da ne omenjamo kakšne Ktajske;) Namesto mesa pa si kupi bio zelenjavo, bo ceneje in bolj zdravo...
piko112
23. 11. 2012 16.31
+5
Gre za pomembno promocijo kako morajo naši otroci jesti našo hrano in to z strani našega ministrstva. To da ima ministrstvo ekološko hrano iz avstrije to pa ne šteje
TRUMPP
23. 11. 2012 16.26
+12
Prazen krožnik in brošura. Super kombinacija. Svašta.
zvezda88
23. 11. 2012 16.10
+15
Mislim, da otroci dovolj informacij, napotkov in podatkov dobijo v šoli, na sistematskih pregledih o zdravem načinu življenja in o tem kar morajo vedeti za svoja leta. V ta namen ko so dali v izdelavo te brošure, bi s tem denarjem nahranili že kar nekaj lačnih otrok po šolah.
SBR
23. 11. 2012 15.59
+23
pa kaka promocija lepo te prosm no!! s temi tisoči evrov, ki ste jih zapravli za te ničvredne brošuce bi nahranil ogromno lačnih otrok!! in s tisto bedno reklamo 'ste danes že jedli ribe?' bi lahko denar tudi bolje porabili ker se zaradi te trapaste reklame ni nič zvečala prodaja rib(vsaj v intersparu v cityparku ne...)
pingvinislo5
23. 11. 2012 15.45
+14
učitelji so na šolah zato, da poučujejo. Torej naj na tablo naskicirajo to brošuro, učenci pa v zvezek. To bo imelo veliko večji učinek kot neki letaki, ki jih uporabijo za izdelovanje avijončkov. Ministrstvo pa bo z prihranjenim denarjem lahko subvencjoniralo na desetine otrok.
jaka
23. 11. 2012 16.18
+6
Ne desetine otrok, več kot 30000 (trideset tisoč) otrok bi lahko dobilo pričakoivani zajtrk!!
mamaMilka
23. 11. 2012 16.58
+8
namen akcije je očitno zaslužek marketinških agencij in ne ozaveščanje
reks123
23. 11. 2012 15.38
-1
Upam da zaradi visokega obiska kateri izmed otrok ne bo imel nočnih mor.
velesperun
23. 11. 2012 15.25
+17
zamenjam 40 brošur za dunajski zrezek!
sinocka
23. 11. 2012 15.21
+0
Turk daj nam naredi uslugo pa pojdi brosure brat. Ta tvoj hinavski fris, ki ima za vsa zapravljanja pripravljene odgovore, je prava kriza.
mkug5g
23. 11. 2012 15.13
-8
verjamem da je tirk na ravni otroka
Priap
23. 11. 2012 15.07
+12
Spoštovani "fotelarji" in bistroumi, preberite si spodnje komentarje in razmislite (čeprav vem da bo to zelo težko) kako starši svojih otrok vključno s strokovnimi sodelavci v šoli, občutijo in vidijo vaše "pametne" poteze, kot je recimo ta z brošurami. In mimogrede, res je to "posebna" promocija, na drugi in tretji sliki se lepo vidi čigava...
velesperun
23. 11. 2012 14.58
+16
zamenjam 30 brošur zdrava prehrana: za kranjsko klobaso in jogurt ljubljanskih mlekarn
velesperun
23. 11. 2012 14.57
+2
lejka44
23. 11. 2012 14.46
+32
Banda od vlade, raje nahranite lačne otroke kot pa da dajete prepotrebni denar za takele brošure. Ponižujete lačne in obubožane otroke, ki takega zajtrka sploh ne vidijo ker si ga niti nemorejo privoščit. Barabe nekulturne, naj bodo vaši otroci lačni pol jim pa dajte papir za glodat.