Slovenija

Učna ura z avtističnimi otroki

Zagorje ob Savi, 11. 10. 2012 18.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Se še spomnite občutka ponosa, ko ste si prvič sami zavezali čevlje? Ali pa svoje prve ocene v šoli? V šolske klopi smo sedli z otroki z avtizmom. Njihovi mali koraki so sicer drugačni, kot so bili naši, a staršem pomenijo vse, ker je to znak, da bodo nekoč vsaj delno samostojni.

V Sloveniji je vsaj 20.000 avtistov in žal zanje posluha ter predvsem denarja v našem zdravstvu prepogosto zmanjka. Zato smo se jim letos odločili pomagati z akcijo Mali koraki za velik cilj. Že drugič bomo v dobrodelne namene pretekli Slovenijo in z zbranim denarjem pomagali družinam, ki se soočajo z avtizmom, da bodo lažje nakupile prehranske dodatke, ki dokazano pomagajo.

V šoli Slavka Gruma v Zagorju ob Savi je pobudnik akcije, novinar Sveta Jan Golja, v šolske klopi sedel z otroki z avtizmom. Ob svojih skrbnikih napredujejo. Dnevi so skrbno načrtovani – urnik morajo poznati vnaprej, saj so v nasprotnem primeru zmedeni in ne morejo nadaljevati. Kombinacija prave prehrane, trdega dela, vztrajanja defektologov, učiteljev in veliko potrpežljivosti jih pripelje do malih korakov, ki njihovim staršem pomenijo vse. To namreč pomeni, da bodo nekoč vsaj delno samostojni in kar se da dobro pripravljeni na življenje.

Jan Golja pri avtističnih otrocih
Jan Golja pri avtističnih otrocih FOTO: Kanal A

Prispevate lahko že danes

Tudi vi lahko že danes pomagate, in sicer tako, da pošljete SMS-sporočilo z besedo SVET na 1919 in darovali boste 1 evro. Če želite darovati 5 evrov, pošljite SMS-sporočilo s številko SVET5 na 1919.

Višje zneske lahko nakažete na transakcijski račun SI56 0292 2005 2254 477, ki je odprt pri NLB. Za namen napišite SVET – dobrodelni tek, sklic 00 1313.

Akcija Mali koraki za velik cilj je na pobudo novinarja Sveta Jana Golja prvič zaživela lani. Takrat smo zaposleni na Pro Plus s tekom od slovenskega severovzhoda do jugozahoda zbirali denar za otroke z Downovim sindromom.

Vsi, ki se boste pridružili teku ali radi tečete sami, si lahko preko POP Kluba ali na tekaških progah za 10 evrov kupite tekaško majico za velik cilj. Celoten izkupiček bo namenjen v dobrodelne namene.

Pridružite se nam pri teku!

Seveda je vsak od vas tudi več kot dobrodošel, da se zaposlenim na ProPlus pridruži na eni od etap teka čez Slovenijo.

Lanskoletni trasi od Murske Sobote do Obale smo letos dodali še Gorenjsko, od Kranjske Gore do Ljubljane, in Dolenjsko, od Novega mesta do prestolnice. Skupaj bomo pretekli kar 567 kilometrov.

Za vse gledalce, ki želijo v dober namen prispevati tudi nekaj kilometrov, bodo urejene tudi dodatne tekaške proge, in sicer na Bledu in v Kopru:

TEK NA BLEDU
Kdaj: 16. oktober ob 17. uri
Kje: okoli Blejskega jezera
Start: Veslaški center v Zaki

TEK V KOPRU
Kdaj: 19. oktober ob 14.30
Kje: od Kopra do Pirana
Start: Titov trg
 

Prijave zbiramo na svet.tek@kanal-a.si.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rissp
13. 10. 2012 12.54
+1
Vse pohvale posebni pošli Slavka Gruma v Zagorju O/S, kjer se resnično trudijo in imajo pozitiven pristop do otrok.