Slovenija

Udarec 'marketinškim prijemom tobačne industrije'?

, 26. 09. 2023 12.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mladi zaskrbljujoče veliko posegajo po elektronskih cigaretah, z njimi so zalotili že otroke v nižjih razredih osnovne šole. Z novelo zakona o omejevanju tobačnih in povezanih izdelkov naj bi njihovo priljubljenost, vsaj upajo, zmanjšali. Pri tem je ključna prepoved dodajanja arom, ki bolj kot odrasle premamijo mlade uporabnike, pravijo v organizacijah, ki si prizadevajo za zmanjšanje uporabe tobačnih izdelkov. "Arome so nenazadnje marketinški prijemi tobačne industrije, ki zameglijo podobo za zdravje škodljivega izdelka," opozarjajo.

Vejpanje
Vejpanje FOTO: Shutterstock

Šest let, odkar je zaostren zakon o uporabi tobačnih in povezanih izdelkov prinesel zgovorna slikovna opozorila, ki naj bi zmanjšala željo po kajenju, se mu obeta nova prevetritev. Predlog so predstavili že marca in je trenutno v medresorskem usklajevanju, poleg postopnega ukinjanja kadilnic pa je največja predlagana sprememba prepoved dodajanja arom v tobačne izdelke.  

Slovenija s predlogom sledi Evropski direktivi in gre še korak dlje, saj "ne prepoveduje le arom v tobačnih izdelkih, ampak tudi v elektronskih cigaretah oz. tudi v tekočinah brez nikotina", v sporočilu za javnost ugotavljajo organizacije, ki si prizadevajo za zmanjšanje uporabe tobaka. V luči velikega porasta uporabe elektronskih cigaret oziroma vejpov med mladimi je to izjemnega pomena, so prepričani. 

Podpisani so: 

 

Mia Zupančič, generalna sekretarka Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija

Franc Zalar, predsednik ZKNB in podpredsednik Društva za zdravje srca in ožilja

Matej Košir, direktor Inštituta Utrip in vodja mreže Preventivna platforma

mag. Nataša Jan, direktorica Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije

Mihaela Lovše, predsednica Slovenske zveze za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo

Tomaž Gorenc, direktor Inštituta za zdravje in okolje (IZO)

Andrej Martin Vujkovac, predsednik Mednarodne zveze za zdravje mladih – International Youth Health Organization (YHO)

Podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) iz leta 2021 namreč kažejo, da je kar 11 odstotkov dijakov drugih letnikov v zadnjih 30 dneh uporabljalo elektronske cigarete. Najdemo jih tudi v osnovnih šolah, od koder prihajajo informacije, da po njih posegajo že devet- in 10-letniki v četrtih in petih razredih.  

"Arome večajo privlačnost elektronskih cigaret in drugih tobačnih izdelkov," menijo v zgoraj omenjenih organizacijah. "Vemo, da imajo klasične cigarete v družbi negativno podobo, k čemur pripomore tudi vonj ali okus. Novi tobačni izdelki, ki zajemajo elektronske cigarete različnih oblik, pa z vnosom različnih arom olepšajo podobo tobačnega izdelka," še poudarjajo. 

Dodane arome namreč zakrijejo neprijeten vonj in izboljšajo okus, izbira je velika, kar bolj kot odrasle očitno privablja mlade, saj je med njimi uporaba arom pogostejša. Pri tem pa se ne zavedajo ali pa pozabljajo, da še vedno uničujejo svoje zdravje. "Poleg drugih potencialno nevarnih snovi (kemične, rakotvorne in dražilne snovi) v elektronskih cigaretah so arome že same po sebi škodljive za zdravje, saj so lahko ob vdihavanju zelo nevarne. Slednje so nenazadnje marketinški prijemi tobačne industrije, ki zameglijo podobo za zdravje škodljivega izdelka. Zlasti gre za škodljive izdelke za otroke in mladostnike, ki so še v razvojni fazi. Zaradi tega so bolj nagnjeni k hitri zasvojenosti in so zaradi manjšega števila življenjskih izkušenj primarna tarča industrije, ki si želi zgolj dobička," opozarjajo v sporočilu. 

Vse arome razen tobačnih so že prepovedali na Nizozemskem, podobne prepovedi so v veljavi tudi v Avstriji, Litvi in na Finskem, načrtujejo pa jih še na Švedskem, v Španiji, Latviji in na Slovaškem.

"Vsi argumenti v prid nesprejetju predlaganih ukrepov nimajo znanstvene podlage in so dokaz, da skuša na odločitve Vlade Republike Slovenije in slovenskega parlamenta ponovno ključno vplivati tobačna industrija, kar se nam zdi nesprejemljivo," je ob tem povedal Matej Košir z Inštituta Utrip in mreže Preventivna platforma.

"Vsi predvideni strožji ukrepi v predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov imajo močne znanstvene temelje v številnih raziskavah. Tudi ukrep prepovedi vseh arom v tobačnih izdelkih, vključno z elektronskimi cigaretami oziroma v tekočinah brez nikotina. Prepoved arom v vseh tobačnih in povezanih izdelkih je ključnega pomena za varovanje javnega zdravja in zmanjšanje privlačnosti teh škodljivih izdelkov, zlasti med mladimi," pa poziva predsednik Slovenskega združenja za kronične nenalezljive bolezni Franc Zalar.

V Mednarodni zvezi za zdravje mladih (International Youth Health Organization) pritrjujejo, da je "prepoved arom v tobačnih in povezanih izdelkih ključen korak za varovanje zdravja mladih in brzdanje epidemije kajenja in vejpanja med mladimi, saj je zanje ena izmed najprivlačnejših stvari ravno velika izbira arom, ki prikrivajo negativne učinke uporabe tobaka in nikotina".

"V Sloveniji je tobak vodilni preprečljiv dejavnik tveganja za prezgodnjo smrt in izgubljena zdrava leta življenja. Letno zaradi bolezni, pripisljivih kajenju, umre več kot 3000 prebivalcev," pa je spomnil Miha Lovše, podpredsednik Slovenske zveze za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo ter vodja vsebinske mreže 'NVO varuje naše zdravje'.

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rob123
26. 09. 2023 17.49
+1
Raje naj prepovejo neumne ideje v Parlamentu!
txoxnxy
26. 09. 2023 15.33
+5
Potem bodo pa še bolj čarali doma in ustvarjali še bolj strupene in nekontrolirane substance .
DAEMONIUM
26. 09. 2023 15.30
+2
Kako n3umno receno: "saj je zanje ena izmed najprivlačnejših stvari ravno velika izbira arom, ki prikrivajo negativne učinke uporabe tobaka in nikotina". Pa saj ne gre za noben nikotin ker v tek9cinah je lahko, tako je konkretno pri meni SAMO PALMOVO OLJE, RAZUMETE BYTELJNI???? PALMOVO OLJE BREZ NIKOTONA IN BREZ VSEH OKUSOV, ker s tem sem tudi nehal kaditi. Namesto da bi to priporocali kadilcem pa ravnate ravno nasprotno, bruh nesoosobnezi!!!
zapiramvamustaaa
26. 09. 2023 15.23
+4
Tosamo tobačna industrija ne želi saj so vejpi prevzeli trg.
Mikofinkica
26. 09. 2023 15.16
+5
Če nimaš pametnega dela počneš neumnosti.
Uporabnik1921539
26. 09. 2023 15.13
+0
vse,kar nima lastnega okusa je popoln nesmusel.Tibak je,jakrsen je.
Ivar The Boneless
26. 09. 2023 15.08
+6
Imamo vlado restrikcij in podražitev, ter dragih potovanj.
Ivar The Boneless
26. 09. 2023 15.05
+8
Bo lepo cvetel črn trg.
Tinika1
26. 09. 2023 14.59
+7
meli bi trošarine od čikov pa goriva, a nočete da kadimo pa se z avti furamo. jao logika.
Ivar The Boneless
26. 09. 2023 15.04
+3
Bodo pfetopili v solidarnostne dajatve 🤣
Ivar The Boneless
26. 09. 2023 14.57
+7
Butale. Raje naj belega zrihtajo v parlamentu.
Ivar The Boneless
26. 09. 2023 15.03
+7
Zakaj se ne upajo testirati na droge poslanci? Saj oni pravijo, če nimas kaj skrivati se nimas česa bati.
Chrome
26. 09. 2023 14.57
+7
Hvala bogu sem se rešil kajenja čez noč, kdor ne kadi naj ne začne, tisti pa ki kadi pa veliko sreče pri odvajanju. Vsak ki je začel se je hotel odvaditi, zato ne začnite.
sh4dyl4dy
26. 09. 2023 14.57
-6
Kdaj boste prepovedali meso, kateri je glavni krivec za večino bolezni!?!
devote
26. 09. 2023 13.52
+1
koncno in pravilno!! bolana zasvojenost tile cigaretarji vseh vrst...pa kdo bo placeval vse stroske zdravljenja teh kadilcev, ki so breme celotne druzbe nazadnje... dokler so pa delovno aktivni pa same cik pavze po 5 krat na izmeno, vse na racun nekadilcev... eno uro ima gratis vsak dan.. nocem nobenih trosarin od vasih cigaret in tud delat ne mislim na mesto vas...
trgft
26. 09. 2023 14.11
+1
Uf, kakšen nestrpnež. S čim si pa ti zasvojen? S travco, alkoholom, seksom, ali si samo en mali narcisek?
devote
26. 09. 2023 14.23
-2
zastonj nastevas.. z nobeno od nastetih stvari.. brigam se sam zase in se trudim da ne delam skode nobenemu bitju ali stvari.
Ivar The Boneless
26. 09. 2023 14.58
+4
A ti sploh veš kolikokrat preplača en kadilec svoje zdravlje je prek trošarin? Ne zgleda si pač še en hujskač brez izobrazbe. Računaj malo.
devote
26. 09. 2023 15.22
+2
pejt na golnik za en mesec za prostovoljca...potem pa spet porocaj...
JAZsemTI
26. 09. 2023 13.52
+6
Ko e pes lovi svoj rep😏