Slovenija

Ude in Jerovšek o Janši: Tudi končna odločitev bi lahko bila ugodna za Janšo

Ljubljana, 12. 12. 2014 16.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Nekdanja ustavna sodnika Lojze Ude in Tone Jerovšek menita, da začasna odločitev ustavnega sodišča lahko napoveduje ugodno rešitev za Janeza Janšo tudi v dokončni odločitvi. Udeta je nekoliko zmotila le obrazložitev sodišča.

Tone Jerovšek
Tone Jerovšek FOTO: POP TV
Na odločitev ustavnega sodišča, ki je začasno zadržalo izvršitev sodbe predsedniku SDS Janezu Janšu in ga je tako začasno izpustilo na prostost, že prihajajo odzivi stroke in politike. Nekdanji ustavni sodnik Tone Jerovšek je prepričan, da ta odločitev sodišča že delno nakazuje odločitev o glavni stvari.

Dodal je, da študente vedno učijo, da se začasna odredba praviloma izda, ko je na prvi pogled viden uspeh pritožnika v glavni stvari. Odločitev po prepričanju Jerovška vpliva tudi na prenehanje poslanskega mandata Janši, zoper katero se je slednji pritožil na ustavno sodišče, to pa mu je do končne odločitve vrnilo mandat. "S to odločitvijo poslanski mandat izvršuje, zato je ugotovitev državnega zbora, da mu preneha mandat, na nek način anulirana," pravi Jerovšek. Dodaja še, da je Janša do končne odločitve sicer pravnomočno obsojen, vendar se sodba o izreku kazni do končne odločitve ne izvršuje.

Jerovšek je omenjeno odločitev ustavnih sodnikov pričakoval. Pomenljivo se mu tudi zdi, da so jo ustavni sodniki sprejeli soglasno. "To namreč pomeni, da dvomov o odločitvi ni bilo," dodaja.

Ude: Trije sodniki so že kar pomemben del

Tudi po mnenju nekdanjega ustavnega sodnika Lojzeta Udeta se kaže, da se kar precejšnje število ustavnih sodnikov nagiba k takšni končni odločitvi. Ima pa Ude pomisleke pri argumentaciji odločitve sodišča. Po njegovih besedah so trije ustavni sodniki jasno izrazili svoje mnenj že takrat, ko so se zavzeli, da bi ustavno sodišče odločalo o Janševi pritožbi še pred izčrpanjem izrednega pravnega sredstva. "Trije so že kar pomemben del, sedaj je treba samo še prištevati," je dejal.

Lojze Ude
Lojze Ude FOTO: Miro Majcen

Po Udetovem mnenju argument ustavnega sodišča, da je Janša poslanec in predsednik največje opozicijske stranke ter bi tako lahko nastale težko popravljive posledice za dobro in učinkovito delovanje demokratičnega parlamenta in oblasti kot celote, ne zdrži.

"Janši so dovolili, da je hodil na seje DZ in seje delovnih teles. Ustavno sodišče je že prej odpravilo odvzem oz. prenehanje mandata, ki ga je na čuden način odvzel DZ. Delovanje Janše kot poslanca ali kot člana SDS ni bilo ovirano, morda le nekoliko v predvolilnem boju," meni Ude.

Ob tem dodaja, da tudi če bo na koncu Janša oproščen oz. bodo sodbe razveljavljene, se ne strinja s trditvijo, da so odločbe sodišč posledica stare miselnosti, ki se kot kontinuiteta vleče še iz prejšnjega nedemokratičnega sistema.

Stranke večinoma ne komentirajo odločitve ustavnega sodišča

V večini parlamentarnih strank odločitve ustavnega sodišča, po kateri lahko prvak SDS Janez Janša vsaj začasno odide iz zapora na Dobu, ne komentirajo in jo spoštujejo. Tako v koalicijskih SMC in DeSUS, kot tudi v opozicijskih ZL in NSi. V SD odločitve ustavnih sodnikov ne komentirajo, v ZaAB pa so so do ustavnega sodišča precej ostri.

V večini parlamentarnih strank so ob odločitvi ustavnega sodišča skopi z izjavami. Odločitev sicer naj ne bi vplivala na delo v DZ, saj je ustavno sodišče že pred nekaj tedni Janši vsaj začasno vrnilo tudi poslanski mandat.

Bolj zgovorni so bili danes le v ZL, ZaAB in DeSUS. Poslanec DeSUS Uroš Prikl je spomnil, da v DeSUS praviloma ne komentirajo sodb sodišč in jih spoštujejo. Opozoril je sicer, da je v konkretnem primeru treba počakati dokončno odločitev ustavnega sodišča v zadevi Patria. Prikl sicer težko reče, kaj tokratna odločitev ustavnega sodišča pomeni za širše politično prizorišče. Želi pa si, da v DZ vendarle začnejo ali nadaljujejo z izvajanjem ukrepov za napredek v državi.

Poslanec ZL Matjaž Hanžek pravi, da zakonodajna oblast ne more komentirati sodne veje oblasti. Kakorkoli je ustavno sodišče odločilo, odločitev v ZL spoštujejo. Posledic za delovanje DZ po njegovem mnenju ne bo, saj je ustavno sodišče zadržalo tudi izvajanje sklepa DZ o prenehanju Janševega poslanskega mandata.

Matjaž Hanžek
Matjaž Hanžek FOTO: Združena levica

Hanžek je spomnil, da je Janši mandat prenehal na podlagi pravnomočne obsodbe, ki se po zakonu izvrši ne glede na poznejše pritožbe. To se po njegovem mnenju pogosto zgodi. "Ljudem rubijo in podirajo hiše na temelju pravnomočne obsodbe. Zato ne moremo reči, da za navadnega državljana to velja, za člana DZ pa ne. Pred zakonom smo vsi enaki," je dejal. Po njegovih besedah Slovenija tudi nima večjega deleža sodb, ki jih razveljavi ustavno sodišče, kot druge države. Poslanec ZL je še poudaril, da ustavni sodniki še niso odločili glede same sodbe v zadevi Patria.

V izjavi medijem je bil ostrejši vodja poslancev ZaAB Jani Möderndorfer. Spomnil je, da ustavno sodišče ni odločilo glede same kazni in je Janša še vedno pravnomočno obsojen. Vendar se bo moglo ustavno sodišče po njegovem mnenju končno zamisliti nad tem, kakšno sporočilo daje državljanom. Številni ljudje menijo, da se je sodišče že odločilo, pravi Möderndorfer, zato bo slednje po njegovem mnenju moralo kaj več storiti na tem, da bo ljudstvo sploh še verjelo vanj.

Dejal je še, da se sodniki med drugim "sklicujejo na to, da je ogroženo delovanje parlamenta in da ustvarjamo prevelik politični pritisk". A je to po Möderndorferjevem mnenju nesmisel, ob čemer je spomnil na vsakodnevne proteste pred sodiščem. Oster pa je bil tudi do tega, da so nekateri člani SDS odločitev sodišča napovedali že pred nekaj dnevi. "V kakšnih laboratorijih so tudi že kaj drugega vedeli," je dejal.

Daul pozdravil izpustitev Janše

Predsednik Evropske ljudske stranke (EPP) Joseph Daul je pozdravil današnjo odredbo ustavnega sodišča in izrazil pričakovanje "da bo končna odločitev v skladu z normami EU glede neodvisnega sodstva". Poudaril je pomen neodvisnega sodstva tudi v vseh drugih članicah EU. Hkrati izraža "polno podporo Slovenski demokratski stranki".

EPP je največja politična skupina v Evropskem parlamentu. Izmed slovenskih strank sta ob SDS, ki ima v Evropskem parlamentu tri poslance, članici te politične skupine še NSi in SLS s po enim poslancem.

Zbor za republiko pravi, da je vseskozi opozarjal na "defektnost sodbe"

Odzvali so se tudi v Zboru za republiko, kjer so zapisali, da ima sprejeta odločitev poseben pomen "za vzpostavitev vladavine prava in svobodne demokratične družbe na Slovenskem". Predsednik zbora Lovro Šturm dodaja, da so "na defektnost in ustavno spornost obrožbe in obsodbe Janeza Janše v zadavi Patria opozarjali od samega začetka sojenja". Današnjo odločitev zato pozdravljajo v prepričanju, da ji bo v razumnem roku sledila tudi dokončna odločitev o vseh istavnopravnih razsežnostih protiustavne in pravno defektne obsodilne sodbe Janeza Janše v zadevi Patria.

Tudi Platforma evropskega spomina in vesti je pozdravila odločitev ustavnega sodišča. "Po šestih letih sodnih postopkov, ki so dosegli vrhunec z njegovim zaprtjem na podlagi izmišljenih obtožb, je gospod Janša zdaj svoboden človek," so zapisali v sporočilu. "Odločitev je izrednega pomena za demokratične procese v Sloveniji. Poudarja potrebo po reformi sodnega sistema, v katerem najvišje položaje še vedno zasedajo bivši komunisti, ki so grobo kršili človekove pravice pod totalitarno diktaturo," je poudaril predsednik platforme Göran Lindblad.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (312)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

top01
15. 12. 2014 20.00
+3
Kdaj bo konec krize v Sloveniji? Ko bo prišla lrglova Černaču v zapor povedat, da je Janšo na Gorenjakovem pogrebu kap zadela!
iGURT
15. 12. 2014 07.08
+6
Sicer vsi spoštujemo odločitev Ustavnega sodišča. Le-ta ima celo eno dobro plat: JJ so iz glavne žrtve "režima" ptelevili v prvega privilegiranca "režima". Tako so ga nehote malce onesposobili; že drugič ne bo mogel postati slovenski Nelson Mandela. Politik, ki je k večjemu primerljiv s kakim Sanaderjem (le da Ivo preživlja svojo po-korupcijsko pokoro še naprej v zaporu) je prvi državljan RS Slovenije s pravnomočno sodbo, ki so ga izpustili zato, ker je vodja neke opozicijske stranke in poslanec. Drugače rečeno; če si navaden državljan, ne smeš krasti. Če si vodja opozicijske stranke imaš pa bonus. Ah, kje so časi, ko smo v Zaresu predlagali celo ukinitev poslanske imunitete...
iGURT
15. 12. 2014 07.08
+1
Stratocccaster
14. 12. 2014 20.02
-4
Tole sem sicer zapisal že nekje nižje, pa naj bo še enkrat: Sektaši ste levaki, lutke, brez lastne volje in lastnega logičnega razmišljanja. Kar vam stare sile kontinuitete servirajo, zgrabite z obema rokama in kjlub temu, da se vedno vse sesuje, verujete v njihove besede znova in znova. Nekateri se na napakah učimo, vas se pač nič ne prime .... Ste vodljive lutke, s katerimi upravljajo mračne sile preteklosti .... Tipična SEKTA!
iGURT
15. 12. 2014 07.07
+6
To piše nekdo, ki je pripadnik sekte ki vedno voli enega in istega, kontinuiteto še iz partijskih časov, ki ponavljate besede ki vam jih On servira kot hipnotizirani, od zombijev do piškotka, verujete v njegove besede, ...... Ste vodljive lutke, s katerimi upravljajo mračne sile preteklosti ...
srebrnibreg
14. 12. 2014 18.33
+3
Na žalost pristašev korupcije, laganja, ponarejanja, pranja denarja... pri nas poštenih in normalnih ta prevarantska izpustitev ne bo spremenila odnosa do teh dejanj in podpornikov le tega. Vse je ostalo isto, ker nas takšni primitivni izgovori ustavnih sodnikov nikoli ne bodo prepričali, da bi take poveličevali.
Stratocccaster
14. 12. 2014 19.00
-3
Želiš biti pametnejši od 9-ih sodnikov najvišje instance sodstva v Sloveniji .... Nisi, verjemi ...
iGURT
15. 12. 2014 07.09
+4
Pravzaprav bi se na US morali obrniti vsi zaporniki saj so vsem kršene človekove pravice; lopovi ne morejo opravljati svojega poklica, nasilnežem je onemogočeno sproščanje....
srebrnibreg
14. 12. 2014 18.05
+5
Pa naj me kdo prepriča, če me lahko o poštenosti in pravičnosti ustavnega sodišča. Kot obrazložitev so napisali, da poslanec ne more biti zapornik na mesto, da bi povedali, da zapornik ne more biti poslanec. Banda lažniva hinavska pokvarjena ne pa ustavno sodišče.
jeznislo
14. 12. 2014 18.10
+4
srebrani---si le ugotovil,da so naša sodišča pokvarjena,,,dolgo ti je trebalo slepec...!
srebrnibreg
14. 12. 2014 18.14
+3
Pišem o ustavnem sodišču ne sodiščih. Vse mi je jasno po takšni obrazložitvi. Enkrat bodo rekli, da oče otroka ne more v zapor, ker otrok rabi očeta pa čeprav je koga umoril.
Stratocccaster
14. 12. 2014 19.04
+4
Še Ude je spregledal, nekaterim pa žal ni več pomoči ...
BULDOH
14. 12. 2014 17.33
-2
Vidim, da tu je zelo malo komentarjev-resnica boli.....
jeznislo
14. 12. 2014 18.13
-1
V Murglje so zopet kombiji peljali," tablete antidepresive in plenice za starejše.......!
luciluk
14. 12. 2014 16.37
+3
Hanžek se rad heca: Pred zakonom smo vsi enaki. Tovariš je pozabil da je govora o Zloveniji.
felix58
14. 12. 2014 17.00
+4
jeznislo
14. 12. 2014 18.15
-1
Najbolj no-ri varoh človekovih pravic,,,!
fenix47
14. 12. 2014 16.07
-3
bb38150, a ti misliš, da se mora dvigniti levo totalistični komunistični folk....ej zgubu si kompas in zdrav razum....
sinhron
14. 12. 2014 14.38
+5
DAJTE TO SRAMOTO USTAVNEGA SODIŠČA S PORTALA !
jeznislo
14. 12. 2014 14.19
-1
Janša strah in trepet za "levake".....Slovenija "slovencem"....
bb38150
14. 12. 2014 12.10
+8
Koliko dela ima Slovenija z Janšem? Dokler se ne bo narod spet dvignil in šel na ulice ne bo miru. Zakaj nam vsiljevat in vsak dan polnit strani s tem človekom? Kaj res nimamo drugega problema kot Janeza ? Naj bo doma s svojo družino in naj moli za jutrišni boljši !!!
Stratocccaster
14. 12. 2014 12.52
+3
Vzpostavitev demokracije in kršenje človekovih pravic je v Sloveniji pač velik problem in se strinjam, treba bo iti na ulce ...
Transformerji
14. 12. 2014 11.53
+1
Ko sem prebral odzive na moj komentar, naj dodam svoj odziv na vaš komentar - posledica vsega tega je pa siva ekonomija!
Transformerji
14. 12. 2014 11.57
+4
Veste, nikoli se ne opredeljujem z levimi in desnimi, temveč gledam, kdo je pošten in kdo ne. Pa tudi pri Janši nisem zaznal nič pozitivnega, tako kot pri drugi strani - če porineš eno pokvarjeno sestrično v parlament, si ravno tako pokvarjen umazanec, pa me Patrija prav nič ne zanima, tako kot Jankovičevo prodano zemljišče ne!
Stratocccaster
14. 12. 2014 12.56
+4
Preveri vse "sestrične" v vseh porah političnega in gospodarskega življenja in boš hitro spremenil svoje mnenje ...
fenix47
14. 12. 2014 16.02
+0
No to pa je levoroka argumentacija levorokih totalitarcev. Strici so djali, da je kriv in pika....pa njihovi hlapčevski mediji napišejo o nekih sestričnah, in seveda levi praznoglavi hlapci rečejo in pisarijo, da je kriv seveda in pika....
Karantanija
14. 12. 2014 11.36
+1
Življenje v Sloveniji nam greni samo en človek, s svojo neizmerno željo po oblasti! Nikoli več JJ, dovolj je bilo!
Stratocccaster
14. 12. 2014 12.54
+9
Nikoli ni problem en človek, problem je sistem, ki je nelustriran!
luciluk
14. 12. 2014 16.39
+0
provni
14. 12. 2014 09.41
-8
Čim prej izpeljati še preostalih 160 kazenskih postopkov in ga spraviti na zaprti oddelek. Molimo.....
Stratocccaster
14. 12. 2014 12.58
+14
Čimprej lustracija, obtožba tistih, ki inscenirajo politične pogrome in vseh tistih, ki so preko bank v milijardnih zneskih pokradli Slovenijo! Vse na Dob, brez izjem! Kazen pa mora doleteti tudi tiste, ki z nazy propagando širijo laži med narod ....
felix58
14. 12. 2014 16.56
-4
strato....izvedi kaj si napisal ne pa samo bla bla, ja taki ste v tej vaši sekti samo bla bla drugiga pa itak ne vete
Stratocccaster
14. 12. 2014 19.09
+2
Če je kaj "bla, bla, bla", je to tvoj komentar .... žal, felixe ...
Venividivici1
14. 12. 2014 08.44
+11
Jerovšek pa je vedno bil na strani pravice in resnice.
Venividivici1
14. 12. 2014 08.42
+19
Preje pa je bil Ude proti Janši- sedaj pa se je obrnil tako , kot de bo na koncu izkazalo in stem si bo povrnil kredibilnost.
jeznislo
14. 12. 2014 10.59
+7
Ne pravico,,,jutri boš ti po krivici na Dobu...!
Stratocccaster
14. 12. 2014 10.59
+12
Ude je dokazal, da je pač malo pametnejši od ostalih zaplankanih levakov in je pač povedal resnico, ko je opazil, da se krivičen politični konstrukt sesuva v prah ...
Venividivici1
14. 12. 2014 08.39
+13
Janša se vam - NE bo upognil- ON je heroj.
zaenotnost
14. 12. 2014 10.53
-6
ne verjamem v heroje, ki so osumljeni za korupcijo
Stratocccaster
14. 12. 2014 11.02
+9
Še malo, pa bo sum o korupciji izpuhtel, ostali pa bodo le skorumpirani kreatorji krivične obtožbe in njihovi podrepniki ... Na Dob z njimi ...
felix58
14. 12. 2014 16.58
-1
veni....zate naj bo heroj, zame je dvokratni obsojenec in ničvrednež, ki se skriva v gruči....pa naj pride v našo skupino, to si pa ne upa
funi
14. 12. 2014 00.56
+17
Hanžek ko dobiš plačo si kupi obleko primerno parlamentu ,in nehaj delat sramoto poštenim Slovencem. Če tega ne zmoreš pa adijo pojdi med klošarje
Stratocccaster
14. 12. 2014 11.03
+11
In tak človek je bil varuh človekovih pravic .... Kot bi volku dal čuvati ovce ....
RDPESA
14. 12. 2014 00.26
+5
Slovenska "parada ponosa" se nadaljuje...
Ku?ko pod pru?ko
13. 12. 2014 21.23
+5
Matematična krivulja milanbola, ki jo je prvi definiral bivši generalni sekretar CK ZKS, je dosegla svoj maksimum in je pričela s padanjem. Njenemu odkritelju izrekamo iskreno sožalje!!!
zaenotnost
14. 12. 2014 10.56
-5
MK je bil in bo ostal dostojen, pošten politik...neobremenjen z tatvinam, lažmi kot naprimer JJ