Slovenija

Udeležba nižja od pričakovane

Ljubljana, 23. 03. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Milijon 600 tisoč slovenskih volivcev je odločalo o vstopu Slovenije v EU in zvezo Nato. 3388 volišč se bo zaprlo ob 19. uri. Glasovalo je 55,5 odstotka volilnih upravičencev, kar je okoli 20 odstotkov manj, kot so kazale predhodne raziskave javnega mnenja.

Kot je pojasnil Golobič so v RVK že začeli preštevati glasovnice predčasnega glasovanja, ki se ga je v minulih dneh udeležil odstotek volilnih upravčencev, kar je, tako Golobič, dvakrat več kot na predsedniških volitvah.

Tajnik Republiške volilne komisije (RVK) Marko Golobič je poudaril, da se na tokratnih referendumih neveljavne glasovanice ne upoštevajo in torej ne vplivajo na ugotavljanje izidov, kar pomeni, da bo "na referendumih zmagovita tista opcija, ki bo dobila en glas več".

V Sloveniji je bila doslej najvišja volilna udeležba leta 1990 na plebiscitu, ko je do 16. ure glasovalo skoraj 82 odstotkov volilnih upravičencev. Po raziskavah javnega mnenja, naj bi se referenduma o Natu in EU udeležilo okoli 70 do 75 odstotkov volilcev, zato je 55,5 odstotna udeležba presenetljiva.

referendum
referendum FOTO: Dare Čekeliš

Volivke in volivci na voliščih so dobili dve glasovnici različnih barv, na katerih sta referendumski vprašanji: "Ali se strinjate, da Republika Slovenija postane članica Evropske unije?" in "Ali se strinjate, da Republika Slovenija postane članica Organizacije Severnoatlantske pogodbe (Nato)?". Neveljavne so tiste glasovnice, ki so oddane prazne, ali pa je volivec na glasovnici obkrožil tako besedo "za" kot besedo "proti". Vendar pa neveljavne glasovnice tokrat ne bodo štele kot glas proti oziroma ne bodo vplivale na ugotavljanje izida.

Neuradni začasni izidi obeh referendumov bodo znani pozno zvečer, v ponedeljek zvečer, 24. marca, pa bo RVK razglasila začasne uradne izide, saj bo na uradne izide treba počakati predvidoma do 1. aprila.

Kdo lahko glasuje in kje

Glasovali so lahko slovenski državljani, ki imajo pravico voliti v državni zbor: to so volivci, ki so najpozneje danes dopolnili 18 let in jim ni odvzeta poslovna sposobnost. Pravico glasovati imajo tudi osebe, za katere je pristojno sodišče z odločbo podaljšalo roditeljsko pravico čez njihovo polnoletnost, ker zaradi telesne prizadetosti ne morejo skrbeti zase ter za svoje koristi in pravice.

Predsednik Drnovšek je svojo volilno pravico izkoristil že zjutraj
Predsednik Drnovšek je svojo volilno pravico izkoristil že zjutraj FOTO: Dare Čekeliš

Tokrat prvič na referendumu lahko glasujejo tudi Slovenci po svetu, in sicer po pošti ter na 35 diplomatsko-konzularnih predstavništvih. Tako lahko glasujejo volivci, ki stalno ali začasno živijo v tujini, pa tudi državljani s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki so na dan glasovanja začasno v tujini.

Odprto tiskovno središče

Uro po odprtju volišč se je v Cankarjevem domu odprlo tiskovno središče, kjer so domačim in tujim novinarjem na voljo vse potrebne informacije in oprema za spremljanje poteka referendumov in ugotavljanje njunih izidov. V Cankarjevem domu je danes sicer tudi sedež Republiške volilne komisije.

POP TV bo v oddaji 24ur, ki se bo danes izjemoma začela že ob 18:55, tudi tokrat neposredno po zaprtju volišč, ob 19. uri, objavila rezultate t.i. vzporednega glasovanja, t.i. exit polls.

Tujih novinarjev in dopisnikov mednarodnih medijskih hiš, ki spremljajo slovenska referenduma, je prišlo 57. Med drugimi sta v Sloveniji tudi dva novinarja Al Jazeere. Z organizacijo novinarskega središča v Cankarjevem domu v Ljubljani so vsi po vrsti zelo zadovoljni. Poudarjajo, da so podobni dogodki pri nas vedno pripravljeni na visoki ravni.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou