Slovenija

UKC končno dobil novo orožje za boj z rakom prostate

Ljubljana, 31. 05. 2018 17.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, / A.K.
Komentarji
0

V UKC Ljubljana so po desetih letih prizadevanj končno dobili več kot tri milijone evrov vreden sistem za robotsko asistirane operativne posege, ki ga bodo najprej uporabili za operacije raka prostate. Takšne operacije omogočajo tudi hitrejše okrevanje in so bolj prijazne tako za bolnike kot za kirurge.

Ministrica za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Milojka Kolar Celarc je kirurški kliniki UKC Ljubljana v uporabo predala sistem za robotsko asistirane operativne posege. Gre za najnovejši robot da Vinci, katerega vrednost znaša 3,2 milijona evrov.  

Robot da Vinci
Robot da Vinci FOTO: UKC Ljubljana

S tem se Slovenija približuje najbolj razvitim državam             

Kolar Celarčeva je ob predaji dejala, da je zagotavljanje kakovostnih zdravstvenih storitev čedalje bolj povezano z uvajanjem novih pristopov in tehnologij v procese zdravljenja. Slovenija se tudi tukaj, kljub temu da so to zahtevne investicije za drage naprave, približuje najbolj razvitim državam. Na področju kirurgije je v svetu že nekaj let uveljavljena uporaba sistemov za robotsko asistirane operativne posege.

Takšnega robota že imajo v Splošni bolnišnici Celje še drugega. Tudi sicer naj bi po besedah poslovnega direktorja kirurške klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Matjaža Tavčarja glede na svetovne trende imeli en robotski sistem na milijon prebivalcev.

V UKC so se po besedah generalnega direktorja Aleša Šabedra že kakšnih deset let trudili, da bi dobili robotski sistem, danes pa jim je to tudi uspelo ob izdatni pomoči ministrstva za zdravje in vlade. "UKC si kot terciarna ustanova zasluži takšno opremo, da lahko sledi sodobnim trendom v kirurgiji," je dejal.

Z njim bodo pomagali tako odraslim kot otrokom

Tovrstne operacije bodo začeli izvajati v juniju, pri čemer jih bodo letos opravili približno 100, v prihodnjem letu že 200. Najprej bodo začeli z operacijami raka prostate, nato bodo sledile še druga področja kirurških specialnosti, tako za odrasle kot tudi otroke, in sicer v splošni kirurgiji, ginekologiji, torakalni kirurgiji, kardiokirurgiji, otorinolaringologiji.

Po Šabedrovih informacijah trenutno v UKC na operacijo raka prostate čaka 73 bolnikov, od tega jih 34 čaka nad dopustno čakalno dobo.

Medtem ko se po klasični operaciji pacienti vrnejo v službo po šestih tednih, se po robotski lahko že po desetih do 14 dneh.
Medtem ko se po klasični operaciji pacienti vrnejo v službo po šestih tednih, se po robotski lahko že po desetih do 14 dneh. FOTO: Thinkstock

Robot omogoča tudi hitrejše okrevanje

Robotsko asistiran poseg ima sicer vrsto prednosti v primerjavi s klasičnimi operativnimi tehnikami. Med drugim omogoča hitrejše okrevanje in krajšo ležalno dobo, saj namesto sedmih dni v bolnišnici po operaciji bolniki domov odidejo že naslednji dan. Z robotom se zaradi natančnejše izvedene operacije lažje tudi ohranja kontinentna in erektilna funkcija moškega po operaciji raka prostate. Bolniki izgubijo manj krvi, prej se lahko vrnejo v službo. Medtem ko se po klasični operaciji vrnejo v službo po šestih tednih, se po robotski lahko že po desetih do 14 dneh.

Kirurgi že usposobljeni

"Hkrati pa je cilj tudi izboljšanje delovnih pogojev za kirurge, zagotovitev pogojev za pospešen razvoj robotsko podprte kirurgije v Sloveniji in ustvarjanje podlage za povezano znanstveno raziskovalno in razvojno delo. Saj je na koncu vedno odločilno vrhunsko znanje kirurgov, ki upravljajo s tehnologijo," je dejala ministrica. Usposabljanje kirurgov za rokovanje s takšnim aparatom po Tavčarjevih navedbah poteka že nekaj let, nekateri so že usposobljeni za operiranje, nekatere bodo usposabljali v prihodnje. 

Operacija bolj prijazna tako za bolnika kot za kirurga

Z robotsko operacijo raka prostate ima izkušnje tudi predsednik Društva uroloških bolnikov Franc Hočevar, ki je bil operiran pred šestimi leti v Celju. "Definitivno je taka operacija bolj prijazna za bolnika, pa tudi za kirurga," je dejal. "Robotika je tudi sicer zelo pomembna v kirurgiji. Škoda, da UKC ni takšnega robota dobil že pred 15 leti, ker bi lahko sedaj sledili že drugi koraki," je dodal.

Izvajanje robotskih operacij raka prostate je sicer dražje od klasičnih. Zato se za robotsko operacijo prišteje dodatek plačila h klasični. Predvideno je, da bodo ta dodatek za 200 operacij na leto z aneksom vključili v splošni dogovor.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.