Slovenija

UKC Ljubljana bo kot vršilec dolžnosti vodil Andrej Baričič

Ljubljana, 23. 07. 2015 19.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potem ko je Simon Vrhunec sporočil, da ne želi več voditi naše največje bolnišnice, je svet UKC za v. d. generalnega direktorja soglasno potrdil Andreja Baričiča. Baričič je ekonomist in profesor na Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kdo bo kot vršilec dolžnosti vodil UKC Ljubljana?
    01:43
    Iz SVETA: Kdo bo kot vršilec dolžnosti vodil UKC Ljubljana?
  • Iz 24UR: Baričič namesto Vrhunca
    01:36
    Iz 24UR: Baričič namesto Vrhunca
Andrej Baričič
Andrej Baričič FOTO: Kanal A

Svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je imenoval Andreja Baričiča za v. d. generalnega direktorja kliničnega centra. Svet UKC ga je potrdil soglasno, je po seji sveta povedal predsednik sveta UKC Tomaž Glažar.

Baričič je ekonomist in profesor na Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici, nekdanji direktor Gea Collegea, v času vlade Boruta Pahorja je bil član sveta UKC Ljubljana. Je tudi nekdanji nadzornik Nove Ljubljanske banke. Leta 2011 je neuradno kandidiral tudi za generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Dosedanjemu v. d. generalnega direktorja Simonu Vrhuncu se mandat izteče 10. avgusta. V sredo je sporočil, da noče več voditi UKC kot vršilec dolžnosti. Prav tako se ne bo več prijavil na razpis za generalnega direktorja največje slovenske bolnišnice.

Baričič prepričal z zelo dobrim poznavanjem problematike v UKC

Baričič se članom sveta danes ni predstavil, saj je po Glažarjevih besedah v tujini, prav tako jim ni predložil programa dela. Sta se pa nedavno sestala z Glažarjem, ki je Baričiča tudi predlagal za v. d. generalnega direktorja.

Ob tem pravi, da ga je Baričič prepričal z zelo dobrim poznavanjem problematike v UKC. Po njegovih besedah je Baričičev angažma na sejah sveta zavoda, ko je bil član sveta, hvalil tudi tudi predstavnik zaposlenih v svetu UKC. Po Glažarjevem mnenju je to potrditev, da je izbira dobra.

Glažar ne ve, ali se Baričič namerava prijaviti tudi na razpis za generalnega direktorja, saj da se o tem nista pogovarjala. Je pa vesel, da UKC ne bo ostal brez vodstva.

Se je pa z Baričičem in Vrhuncem dogovoril, da se neformalno sestanejo po Baričičevem povratku v Slovenijo prihodnji teden. Na ta sestanek je povabil tudi ostale člane sveta zavoda.

Glažar, ki je tudi generalni direktor direktorata za zdravstveno ekonomiko na ministrstvu za zdravje, je danes zavrnil trditve, da je ministrstvo za zdravje odgovorno za zamudo pri novem razpisu za generalnega direktorja. To je namreč v sredo dejal Vrhunec.

Poudaril je, da so do začetka poletja pripravili odlok, ki spreminja pogoje za zasedbo delovnega mesta generalnega direktorja UKC, to je bilo prejšnji teden tudi objavljeno v uradnem listu. Po njegovih besedah ti postopki trajajo določen čas, za kar ni odgovorno ministrstvo.

Odločitev o novem razpisu za generalnega direktorja pa bo svet zavoda sprejemal na prvi jesenski seji.

Vrhunec je UKC Ljubljana vodil kot v. d. generalnega direktorja dve leti, pred tem pa štiri leta kot generalni direktor s polnimi pooblastili.
Vrhunec je UKC Ljubljana vodil kot v. d. generalnega direktorja dve leti, pred tem pa štiri leta kot generalni direktor s polnimi pooblastili. FOTO: Miro Majcen

Glažar je danes tudi dejal, da je Vrhuncu skladno z njegovo pogodbo zagotovljeno ustrezno delovno mesto na UKC. Vrhunec je namreč v sredo dejal, da je slišal govorice o tem, da se dela vse, da se ga vrže iz UKC na cesto.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

renovatio
24. 07. 2015 06.57
+2
če vsak dan spremljaš poročile, pol že zelo dobro poznaš problematiko UKCja...:) jz bi tud bil dober :)
wolfterier
24. 07. 2015 10.29
+3
Se je že sestal z Dr.Zemljarićem,ta najbolje pozna problematiko !
cirus
24. 07. 2015 10.35
+3
Še najmanj škode bo naredil, če bo cele dneve sedel le v svoji pisarni, pil kavo in listal časopise. Noben generalni direktor UKCL doslej ni naredil ničesar dobrega.
kr--en
24. 07. 2015 06.04
-1
Za mesto direktorja v firmi, ki obrne toliko denarja, bi bil potreben mednarodni razpis, bistveno večja plača in odgovornost ter nekaj let časa, da izboljša stanje.
andrejm1
23. 07. 2015 22.27
+20
Odličen kandidat: rabi novo službo in je takoj na voljo, bil je nadzornik NLB in Istrabenza, skratka pravi človek na pravem mestu. Oprsotite, ampak v tej državi nima nihče več kančka pameti?
blabla33
23. 07. 2015 23.35
+12
bil je nadzornik vseh podjetij ki so do sedaj propadla...je pa verjetno zelo poslušen do trenutne politične opcije in to je tisto kar pri nas smatramo kot PRIMEREN kandidat :))
LOPOVEpredZID
24. 07. 2015 06.53
+5
in v tej državi nima nihče več niti kančka kredibilnosti.....kakšne okostnjake pa on v omari še zaklepa?!!!!!
wolfterier
24. 07. 2015 10.31
+4
Slovenci ne znamo voditi ne podjetij,ne države.Večjih butljev ne najdeš z lučjo pri belem dnevu.Pa sami Dohtarji in Profesorji,Bog pomagaj...
Vest-naroda
23. 07. 2015 21.27
+22
Bo kdaj kakšen nadzornik kazensko in materialno odgovoren za izgube in kraje v podjetjih, ki jih nadzira? NLB, UKC, ... Seveda ne, raje bo postal direktor.
Dakota 100
23. 07. 2015 20.54
+18
Še dobro, da ni Baričević.
blabla33
23. 07. 2015 19.35
+20
pahorjev človek, zihr je bil izbran po ustreznih pravilih razpisa in ni bilo nobenega boljl primernega