Slovenija

UKC Ljubljana: Renejevi starši so bili obveščeni v najkrajšem možnem času

Ljubljana, 18. 06. 2014 16.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Renejevi starši so bili glede datuma pregleda na Dunaju obveščeni v najkrajšem možnem času, žal pa mati očitno ni želela neposredno komunicirati s tistimi, ki smo naredili vse za to, da bi glede zdravljenja dečka razjasnili vsa strokovna vprašanja," so sporočili iz UKC Ljubljana.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana v primeru dečka Reneja s prirojeno deformacijo noge zavračajo očitke, da dečkovi starši glede datuma pregleda na Dunaju niso bili pravočasno obveščeni.

Dečkovi starši so bili obveščeni v najkrajšem možnem času, "žal pa mati očitno ni želela neposredno komunicirati s tistimi, ki smo naredili vse za to, da bi glede zdravljenja dečka razjasnili vsa strokovna vprašanja", so zapisali v UKC Ljubljana.

Po njihovem opozorilu tudi niso iskali drugega mnenja, ker zakonodaja tega niti ne omogoča. "Smo pa bili pripravljeni organizirati in financirati konzilijarni pregled in posvet s kolegi v najbližjem centru za otroško ortopedijo," so zapisali. "V UKC Ljubljana tudi nismo bili v položaju, da bi določali datum pregleda v dunajski bolnišnici," so dodali.

Dveletni Rene se je rodil z okrnjenim stopalom in brez mečnice, zaradi česar že zdaj težje hodi, z rastjo naj bi imel težav vse več. Slovenski ortopedi so zato staršema predlagli amputacijo noge, otrok pa bi dobil protezo. Druge možnosti staršema niso omenili. Ker se starša z amputacijo nista strinjala, sta se odločila, da poiščeta še druga mnenja.
Dveletni Rene se je rodil z okrnjenim stopalom in brez mečnice, zaradi česar že zdaj težje hodi, z rastjo naj bi imel težav vse več. Slovenski ortopedi so zato staršema predlagli amputacijo noge, otrok pa bi dobil protezo. Druge možnosti staršema niso omenili. Ker se starša z amputacijo nista strinjala, sta se odločila, da poiščeta še druga mnenja. FOTO: POP TV

Obžalujejo, da bo otrok operiran pri ameriškem kirurgu, preden so bile izčrpane možnosti dokončne odločitve o upravičenosti napotitve na zdravljenje v tujini. Starši so namreč istočasno sprožili postopek pritožbe na odločbo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in se očitno še pred zaključenim pritožbenim postopkom že vnaprej dogovorili za poseg pri dr. Paleyju, navajajo v UKC. O dogovoru za to operacijo pa, kot dodajajo, v UKC Ljubljana niso bili uradno obveščeni.

Iz UKC Ljubljana so v torek sporočili, da je predlagani datum pregleda za dečka na dunajski kliniki Speising 24. junij letos. Odvetnica družine Nina Zidar Klemenčič je zatem dejala, da starši z informacijo UKC glede pregleda na Dunaju niso seznanjeni. Prav tako jih po njenih navedbah v zvezi s pregledom ni nihče kontaktiral.

Poleg tega je opozorila, da ZZZS, Zdravniška zbornica Slovenije in UKC po novinarski konferenci z napovedjo, da bodo iskali drugo mnenje, tega mnenja niso pridobili. "Zdaj pa dečka pozivajo na pregled ponovno pod medijskim pritiskom, ki se stopnjuje tik pred napovedano operacijo. Takšno postopanje je pravno in človeško nesprejemljivo," je menila odvetnica.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marsikajve
19. 06. 2014 09.10
+1
Halo, obžalujejo, da bo otroka operiral američan. Jasno, ker so sami vse za.... Mati je toliko pametna in ve, da bi pri nas vse za...., dela tako kot čuti , za otroka najboljše.
Follow me
19. 06. 2014 08.55
+7
Zvalit krivdo na starše in smo spet rešeni. Zdravstvo gre v k...
Darko32
19. 06. 2014 09.28
+5
Vidiš tukaj je glavni problem malomarnega dela v zdravstvu.. Ko zamočijo neko operacijo namesto, da bi iskali najboljše za pacienta raje stopijo v smer prikrivanja in oviranja opravljanja pregledov in tudi postoerativnega zdravljenja in gredo raje navajajt neresnične diagnoze in navadno vidimo, da se sklicujejo na degenerativnew spremembe ali pa na prirojene napake. PA čeprav se po slikah vidi, da gre za neuspele operacije. ZAto se tej svinjariji ne čudim, k ijo počenjajo. JAZ PREDLAGAM, DA SE KONZILIJ, K IJE NAGAJAL RAJE JAVNO OPRAVIČI IN POVEDO, DA NIMAJO DOVOLJ ZNANJA ZA OPRAVLJANJE TAKŠNIH OPERACIJ. NIHČE JIM NEBO ZAMERIL. če ENKAJ NEZNAŠ OPRAVITI ŠE NE POMENI, DA NIČ NE VEŠ. Tukaj so storili glavno napako, ko so se hvalili, da vedo in v resnici so zblamirali vse po vrsti.
MISS60
18. 06. 2014 21.04
-1
Meni se otrok zelo smili, ker je spet on "kriv" za nastali položaj, on v središču medijske pozornosti,... torej spet otrok našpuka. Nihče ne bi smel imeti takih prirojenih okvar, najmanj pa otrok. APMAK... Ko so se starši medijsko izpostavili (vsak starš bi za svojega otroka naredil vse, da bi le bil zdrav), so vedeli, kaj to za sabo potegne. Še vsak tak primer je. Meni je samo čudno to, da so najprej denar skp od vseh vetrov nabral, na koncu pa UKC v drek potisnal. Upam, da majo res namen otroka zaščitit v smislu izboljšanja nogice in hoje. Drugače pa Rene - drži se in srečno na poti ozdravitve.
zizike666
18. 06. 2014 20.00
+4
Reži, zašij, konec...delate tako s tem Renejom koda je edini na balkanu z zdravstvenimi težavami.
User792410
18. 06. 2014 19.42
+22
Se pravi,po njihovi logiki,naj bi starši sedaj prestavili,ali celo odpovedali,že dogovorjeno operacijo zato,da bi strokovnjaki na Dunaju ocenili,kaj bi bilo za Reneja najboljše !? Ampak to pa je res sprenevedanje brez primere in navadno norčevanje z odločitvijo staršev,da bodo sami storili prav vse kar je možno,da Rene obdrži nogico ! Jaz bi te strokovnjake iz UKC-ja vprašal samo tole : Zakaj pa niste Reneja poslali na pregled na Dunaj že takrat,ko ste sami sprejeli odločitev,da je najboljša rešitev ta,da mu odrežete nogico ? Če ste bili tako prepričani,da imate prav,bi morali drugo mnenje poiskati že zato,da pomirite starše in jih tako prepričate v svojo strokovnost ! No,saj vam lahko kar jaz,kot popolen laik,povem zakaj niste iskali drugega mnenja. Enostavno zato,ker sploh niste iskali najboljše rešitve za Reneja,ampak ste se odločali iz pozicije trenutno najcenejše rešitve za shirano Zdravstveno blagajno ! To,da pa odločitev,dečku pri tej starosti odrezati nogo,na koncu,pri pričakovani življenski dobi,za Zdravstveno blagajno zagotovo pomeni bistveno višje končne stroške,kot jih prinaša poseg ameriškega strokovnjaka,pa vas najbrž niti ne zanima,saj takrat,tako ali tako,to ne bo več vaš problem.
Heretik1
18. 06. 2014 18.23
+11
Strokovna vprašanja? A ni predsednik konzilija izjavil, da naj mu že odrežejo prekleto nogo? Ali je tak človek še zdravnik ali spada med mesarje v klavnico?
Darko32
19. 06. 2014 09.33
+2
ALi ni bil ta predsednik konzilija prof. dr. Vane Antolič.
FAUSTOS1
18. 06. 2014 17.59
+18
NEKDO KI JE POGOREL V POLITIKI SEDAJ PA VODI OTROŠKO KIRURGIJO TO JE POLITIČNI KRIMINAL-ČE BO ŠLO TAKO DALJE BODO VSI ŠEFI V UKC LJUBLJANA BIVŠI POLITIKI
cirus
18. 06. 2014 18.21
+1
Glede na to, da v UKC Ljubljana ne obstaja nobena organizacijska enota z imenom "otroška kirurgija", je zelo malo verjetno, da ta neobtoječa enota ima svojega vodjo.
Mingi
18. 06. 2014 17.45
+24
Reneju želim vse naj, naj, pa seveda čimmanj bolečin. Zdravniki se pa iz sebe norce delajo, žalostno je samo to, da so tako študirani, kot so in se imajo za najpametnejše na svetu. V ponedeljek pri Tedniku mi je šlo pri gledanju dr. Kende in dr. Klokočovnika na bruhanje. Se pa vse bolj sprašujem, kje je zdaj gospod glavni zdravniški financar Fakin, ki varčuje na vsakem koraku, da ljudem ni pripada že skoraj nič več. Prav Fakin bi moral Kendo in Klokočovnika "vprašat malo po zdravju" oz. bolje rečeno po pameti, ko trdita, da je cenejše, ko vozijo otroke, obolele na srčku, operirat v Nemčijo, kot če bi operirali v SLoveniji. Gre samo za zdravniški ego in prestiž omenjenih gospodov, pa še kakšen zraven. Hkrati želim veliko sreče tudi srčnemu zdravniku dr. Blumauerju.
vezuv_
18. 06. 2014 19.45
+2
ja pozabil si napisat še to, da hkrati gre za brezglavo zapravljanje davkoplačevalskega denarja, saj ne verjamem, da je operacija v Nemčiji cenejša kot je bila prej v Sloveniji.
Paradox
18. 06. 2014 17.38
+28
Slovenski "bogovi v belem" odločijo, da za malega Reneja ni druge šanse kot amputacija. Potem starši najdejo rešitev na drugi strani oceana. Sedaj pa pod pritiskom medijev za nesposobnost hočejo narediti vse, da prikažejo napako s strani staršev. Bravo Slovenija.
Mingi
18. 06. 2014 17.47
+18
Ja kdaj pa so še bili zdravniki za kaj krivi v Sloveniji? V tujini bi bil že marsikdo od teh naših "bogov v belem" brez licence in to trajno za celo življenje. Pri nas pa ????????
AkenBosch
18. 06. 2014 17.29
+35
"Obžalujejo, da bo otrok operiran pri ameriškem kirurgu, preden so bile izčrpane možnosti dokončne odločitve o upravičenosti napotitve na zdravljenje v tujini." Ne, dragi "bogovi v belem", vi obžalujete predvsem izgubo vaše kredibilnosti in javni prikaz vašega kolaboriranja s kapitalistično-usmerjenim zavarovalniškim lobijem ter dejstvo, da ste se z lastno kratkovidnostjo osramotili tako pred mednarodno zdravniško stroko kot tudi pred vašimi potencialnimi pacienti oziroma plačniki. Z drugimi besedami, tresejo se vam hlače zaradi možne izgube denarja in se normalno zdaj delate lepe in nedolžne, da bi kolkotolko popravili vtis. Bolje bi bilo, da končno priznate zmoto in se pokesate, vendar ste vi itak nezmotljivi, a ne.