Slovenija

UKC: Skrbi staršev zaradi sprememb programa otroške srčne kirurgije so odveč

Ljubljana, 16. 12. 2013 15.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
7

Vodstvo ljubljanskega kliničnega centra staršem otrok, ki jih skrbi, kako bo v prihodnje potekal kardio kirurški program za otroke, sporoča, da je zaskrbljenost odveč. A staršev, ki so prepričani, da odločitev o vpeljavi novih kirurgov v program srčnih operacij ni v najboljšem interesu otrok, to ni pomirilo.

V UKC Ljubljana so v sporočilu za javnost zapisali: "Otrokom bomo tudi v prihodnje zagotavljali najbolj kakovostno in varno oskrbo.'' Program otroške srčne kirurgije se bo še naprej izvajal in razvijal v UKC Ljubljana, tako s pomočjo münchenskega centra za srčno kirurgijo, s katerim so podpisali dogovor o sodelovanju, kot tudi drugih eminentnih kirurgov, ki bodo operirali v UKC Ljubljana, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Zaskrbljeni starši opozarjajo, da iz odgovorov vodilnih in predstojnih zdravnikov ni nedvoumno jasno, kje bodo otroci operirani.
Zaskrbljeni starši opozarjajo, da iz odgovorov vodilnih in predstojnih zdravnikov ni nedvoumno jasno, kje bodo otroci operirani. FOTO: Thinkstock

Če bo konzilij odločil, da bo potreben prihod izraelskega kirurga Davida Mishalyja, bo to omogočeno, saj imajo z njim podpisano podjemno pogodbo do oktobra leta 2014, še navajajo v kliničnem centru.

Odločitve, kdo in kje bo operiran, bo sprejemal konzilij

Konzilij vseh strokovnjakov, ki skrbijo za otroke, ki potrebujejo srčno operacijo, bo o vsakem konkretnem primeru sprejel najboljšo rešitev za konkretnega otroka, poudarjajo. Od mnenja konzilija, ki ga odslej vodi Tomislav Klokočovnik, bo torej odvisna odločitev, kdo in kje bo otroka operiral, so še navedli.

Potem ko je deset zdravnikov, ki sodeluje pri programu otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana, podalo ugovor vesti glede sodelovanja pri operacijah, so konec prejšnjega tedna na UKC Ljubljana dosegli dogovor glede programa. Dogovorili so se, da bodo v program vključili dva nova srčna kirurga, ki se bosta doizobrazila, da bodo tako lahko na UKC Ljubljana opravili 80 odstotkov operacij, ostalih 20 odstotkov operacij pa bodo opravili s pomočjo münchenskih strokovnjakov.

Starši zaskrbljeni in izpostavljajo številne nejasnosti

UKC Ljubljana bo v program otroške srčne kirurgije uvedel dva nova kardiovaskularna kirurga, a njuno uvajanje bo potekalo več kot leto dni. Zato so mnogi starši v skrbeh, kaj to dejansko pomeni za njihove otroke.

Na družabnem omrežju Facebook so nato starši otrok s srčno napako, ki jih je že operiral Mishaly ali pa še čakajo na srčno operacijo, ustanovili skupino v podporo izraelskemu kirurgu. Poudarili so, da imajo pravico do izbora zdravnika za svoje otroke. Dvomijo, da je odločitev o vpeljavi novih kirurgov v program srčnih operacij v UKC Ljubljana v najboljšem interesu otrok s prirojenimi srčnimi napakami. Prepričani so, da gre v tem primeru za igrice in sprevržene lastne interese posameznikov.

V pozivu javnosti zaskrbljeni starši opozarjajo, da iz odgovorov vodilnih in predstojnih zdravnikov ni nedvoumno jasno, kje bodo otroci operirani. "Če bodo v tujini, je to velik korak nazaj, saj je zadnja leta program potekal v Ljubljani (veliko lažje tako za otroke kot za starše)," opozarjajo starši in se sprašujejo: "Ali smo tako bogata država, da se zdravnike, ki so specializirali tako zahtevno področje, lahko kar odstrani iz programa in se začne praktično iz nule z novimi?"

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HOLAJ SLOVENIJA
17. 12. 2013 08.56
+2
Tipična slovenska "foušija"! Človeku,ki je opravil tako zahtevne operacije rešil marsikatero otroško življenje-ki nima cene,se oporeka zaslužek. In kdo so naši strokovnjaki,ki ga bodo nadomestili? Še na drugih oddelkih nimamo kirurgov specialistov pediatrov,zato morajo starši po posegih iskati drugo mnenje in iskati pomoč v tujini.Govorim iz lastnih izkušenj! In potem naj človek,katerega otrok ima hudo srčno okvaro,verjame,da so skrbi odveč! Sramota,da se zaradi požrešnosti naših zdravnikov prekine sodelovanje s tako priznanim strokovnjakom!
kakafonijaprava
16. 12. 2013 18.56
-2
ma koga to briga, naše zdravstvo je itak v podnu!
intel1
16. 12. 2013 17.45
-2
JA SLOVENČKI KAK NE VESTE DA POLITIKA TKO VS DELA V DOBRO VAS OVČIC
BlackLotuss
16. 12. 2013 17.34
+8
No kokr vidim je še stran z peticijo ratala: http://davidmishaly.com/peticija/
devote
16. 12. 2013 16.53
-5
ko so interesi lobijev ogroženi, se pa takoj aktivira zaskrbljene starše, uboge paciente, prikrajšane uporabnike...takoj se začno skandirat socialistične parole o ogroženosti javnega, kao zastojnskega zdravstva s kožuhlo na frontni liniji.
miro9000
16. 12. 2013 18.10
+3
Po tvoje so Vrhunec, Klokočovnik, Kenda, minister Erjavec, en kup podpisanih zdravnikov na UKC rešili korupcijo, ki jo zganja kirurg, ki dejansko operira otrkoke in je med drugimi rešil tudi mojega otroka. Še enkrat preberi zgornji seznam in preglej, kdo je kaj in kdaj naredil in ti bo pomoje bolj jasno kako in kaj...
devote
16. 12. 2013 18.46
-3
še en ki slepo pomaga trobiti v korist lobijev. mishali je mogoče dober kirurg, ni pa edini dober ,sploh pa ne edini dober najcenejši. v tem je problem, da so storitve nedostopne vsem ker so predrage. svoj interes si izpričal, a ni tvoj otrok edini ki je rabil pomoč. zaradi predragih storitev so ostali otroci ostali brez njih...