Slovenija

Večji nadzor za zaščito čebel

Ljubljana, 02. 02. 2009 13.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Sloveniji je v dveh letih propadla skoraj polovica čebeljih družin. Prašenje insekticidnega prahu s semena lahko predstavlja tveganje za čebele, zato bo kmetijsko ministrstvo poostrilo nadzor.

V zadnjih dveh letih je v Sloveniji pomrlo na milijone čebel. Ministrstvo za kmetijstvo je že lansko leto napovedalo, do bo uvedlo ukrepe za zmanjšanje tveganja za čebele. Ti bodo veljali za celotno verigo, od proizvajalcev fitofarmacevstkih sredstev in semenarskih hiš do kmetovalcev. Predlagane ukrepe kot tudi izdajo izjemnega dovoljenja je podprla Komisija za registracijo FFS, z ukrepi pa se je strinjal tudi upravni odbor Čebelarske zveze Slovenije (ČZS). ČZS je navedene ukrepe podprla z namenom preprečevanja akutnih zastrupitev čebel zaradi tretiranega semena koruze. Obenem je izrazila zaskrbljenost zaradi morebitnih drugih učinkov teh insekticidov in zavezala ministrstvo, da spremlja dogajanje na tem področju ter ustrezno ukrepa in podpre raziskave v zvezi s tem v Sloveniji.

Ministrstvo bo letos poostrilo nadzor nad pravilno rabo fitofarmacevstskih sredstev pri uporabnikih z dosedanjih 997 na okoli 1.300 pregledov.
Ministrstvo bo letos poostrilo nadzor nad pravilno rabo fitofarmacevstskih sredstev pri uporabnikih z dosedanjih 997 na okoli 1.300 pregledov. FOTO: Reuters

Lansko leto je ministrstvo za kmetijstvo prav zaradi pomora čebel v Domžalah prepovedalo promet insekticidov za tretiranje semen koruze, ki vsebujejo aktivne snovi tiametiksam, klotianidin in imidakloprid, ter prometa z njimi tretiranega koruznega semena. Z današnjim dnem pa je na podlagi opravljene preiskave ministrstvo prepoved preklicalo, saj ob pravilni uporabi teh sredstev naj ne bi obstajala nevarnost za življenje čebel. Ministrstvo bo tudi predlagalo zgolj izdajo izjemnega dovoljenja za fitofarmacevstki sredstvi Poncho FS 600 rdeč in CRUISER 350 FS za tretiranje semena koruze oziroma za tretirano seme z aktivnimi snovmi klotianidin in tiametoksam za dobo 120 dni, so pojasnili na kmetijskem ministrstvu.


Tveganje za čebele

Minister za kmetijstvo Milan Pogačnik je poudaril: "Ves čas smo se zavedali, da je treba čim prej sprejeti odločitev, vendar se nam je zdelo pomembno, da pred tem opravimo določene študije, preizkuse in analizo tveganja ter pridobimo strokovne informacije tudi iz drugih držav članic EU."

Na ministrstvu so še poudarili, da so lanskoletne ugotovitve pomora čebel v Domžalah in zaključki ocene tveganja pokazali, da prašenje insekticidnega prahu s semena lahko predstavlja tveganje za čebele. Poudarjajo, da je količina prašenja odvisna od postopka oziroma kakovosti tretiranja semena in od uporabe tipa sejalnice. "Poleg tega pa je iz strokovnega mnenja Kmetijskega inštituta Slovenije razviden pomemben vpliv tretiranega semena na obseg in gospodarnost pridelave koruze v Sloveniji ter, da težave lahko nastanejo le ob nepravilni dodelavi semena v kombinaciji z uporabo neustreznih sejalnic," je pojasnil minister Pogačnik.

Insekticid Gaucho z aktivno snovjo imidakloprid se ne uporablja več za tretiranje semena koruze, zato ni vključen v odredbo.
Insekticid Gaucho z aktivno snovjo imidakloprid se ne uporablja več za tretiranje semena koruze, zato ni vključen v odredbo. FOTO: Reuters

V smernicah EU za ocenjevanje fitofarmacevtskih sredstev trenutno ni upoštevano prašenje insekticida s površine tretiranega semena koruze. Zato se je ministrstvo odločilo, da se bo v Sloveniji v prihodnje ta kriterij upošteval v postopku registracije tovrstnih fitofarmacevtskih sredstev. Ministrstvo bo predpisalo tudi uvedbo in uporabo metode za kontrolo kakovosti tretiranega semena

Poostritev nadzora

V odredbo tudi niso vključeni fitofarmacevtska sredstva za tretiranje semena sladkorne pese oz. že tretirano seme sladkorne pese, saj po mnenju stroke ne predstavljajo tveganja za čebele. Način tretiranja semena (obloženo seme) in način setve je primerljiv s setvijo oljne ogrščice. Setev semena sladkorne pese se ne izvaja s pnevmatskimi sejalnicami, ki so se pokazale kot poglavitni razlog prašenja pri setvi tretirane koruze. Poleg tega pa je potrebno omeniti, da je prišlo do opustitve pridelave sladkorne pese v Sloveniji.

Ministrstvo bo letos poostrilo nadzor nad pravilno rabo fitofarmacevstskih sredstev pri uporabnikih z dosedanjih 997 na okoli 1.300 pregledov. Povečalo pa bo tudi obseg vzorčenja živil rastlinskega izvora na ostanke fitofarmecevtska sredstva in ostale snovi v primarni proizvodnji z dosedanjih 165 na 500 vzorcev. Od maja lani je ostala prepoved prometa insekticidov za tretiranje semena koruze in sladkorne pese, ki vsebujejo aktivne snovi tiametiksam, klotianidin in imidakloprid ter prometa tretiranega semena koruze z navedenimi aktivni snovmi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MODRI TULIPAN
03. 02. 2009 18.28
klasik,savo""vidva pa vesta o cem govorim!!kako naj clovek obdrzi pri zivlenju čebele""res tesko kr ni nič dovoljenega kar je v EU" O ZDRAVILIH govorim zargon!!vedi nekaj oblublajo nekaj"storijo pa nič,kot pravi klasik to je res!Nekaj je dala drzava te zdravila,sm jas to ne vrjamem ker unčikovalo ni nič,vem ker sem to sam zdravu s tem"uradna stroka nebo mojega mnenja"ce bi jim povedal bi dobil kup vetirinarjev kup poloznic"ker bi rekli da ne zdravim po njihovih pravilih!bom raje tiho,in jim dal prav!
Uporabnik113189
03. 02. 2009 11.34
@Zorgon, saj je vseeno, ker je vse skupaj samo pesek v oči ljudem..čebelarjem bodo menda pomagali tako, da jim bodo povrnili izgube..kar je velika neumnost.. Stanje je namreč takšno, da je večina že skoraj brez čebel..Sem ter tja kakšen panj..Tisti ki še niso, so pa zelo blizu..Nihče od strokovnjakov pa ne zna povedati, kako sploh lahko v teh pogojih obdržiš čebeljo družino..NE GOVORIM O PRIDELKU ampa o osnovah. Kako naj sploh čebelja družina preživi.v danih razmerah. Veterinar pride in gre, proizvajalci raznih pripravkov niso odgovorni, država ni odgovorna, kmetijsko ministrstvo ni odgovorno.. Čebelarji pa bijejo zelo trde bitke iz leta v leto, da sploh obdržijo čebele pri življenju. Nihče več ne razmišlja o pridelku medu, ker je itak ves zastrupljen od raznih kemičnih pripravkov..Da o propolisu ne govorim. Tisti ki še ima čebele je uporabil vse kar je bilo na voljo. vsi zagovorniki "tretiranj" naj se pripravijo, da bodo kar sami opraševali rastline in drevesa..Želim vam veliko uspeha pri delu, ki ga ne bo zmanjkalo. Država naj pa pripravi dodatna sredstva za onkologijo, saj bo rakavih bolnikov vedno več..Tam se splača vlagati veliko denarja, saj je pričakovati visoko rast.
savo77@gmail.com
03. 02. 2009 11.20
KO ČEBEL NE BO,BO KOLATERALNA ŠKODA V ZDA NASTALA ZA 900 MILJARD DOLARJEV.MI IMAMO ČEBELE DOMA PA VEM KAKO JE,KO TI UMREJO VSI PANJI.POL PA NAROD JAMRA,KAK JE VSE STRUPEN.
legalc
03. 02. 2009 10.50
Vinetov on škropi zaradi vas ne čebel še niste spregledali.
dzver
03. 02. 2009 02.18
Ma jaz bom zdej čist spremenu temo. Od kar je nov studiou v 24ur odaji, mi je mučno gledat kako je kamerman nesposoben. ker neve kaj bi dal na zaslon a voditelja a ozadje. tko se mu skoz dogaja da vidmo pol face, telesa voditelja. pa disti pod naslovi k se jih pol ne vid. mogoče mam pa prekratko televizijo!
Zorqon
02. 02. 2009 22.14
VINETU načeloma ne komentiran takih postov, ampak naj ti bo. Problem je v tem da so so sredstva Gaucho, poncho in cruser dovoljena le za 120 dni, kar pomeni do konec maja, za poznejše setve koruze pa ne. Res je da je večina koruznega semena do takrat že v zemlji, ampak se setev koruze lahko izvaja tudi kasneje da se krmi kot pitnik. Drugi problem, ki pa se pri tem pojavlja pa je da naslednje leto uvozniki spet nebodo vedeli ali bi ali nebi uvažali tretiranega semena in sredstev za tretiranje. Ker pa se je naše ministrstvo tako "hitro" odločilo za letos pa še je tudi pod vprašajem ali bo dovolj tretiranega semena in sredstev za tretiranje za dobit, upajmo da bo, glede na to da je slovenija relativno majhna pridelovalka. Glede na tvoje mnenje da sem laik na tem področjo pa ti lahko povem samo da delam na tem področju in da sem mogel na mojem dodiplomskem študiju opraviti tudi predmete kot so entomologija, fitopatologija in fitofarmacija-fitomedicina. Tak da naj vinetu indijancem sodi!
Ataaufbix
02. 02. 2009 20.40
Baje, da je bila tem pesticidom izpostavljena mama od Damjana Murkota, ko je bila noseča, zato je on tako poženščen.
MODRI TULIPAN
02. 02. 2009 20.16
Zorqon ne govori neumnosti!!ce si pametn mi povej kaj je prepovedano??kaj je to??vidim da si lajk okrok tega!
odbogaposlan
02. 02. 2009 18.41
Ko čebel več ne bo, ne bo tudi več človeka. Vi pa kar pametujte po tem internetu, boste imeli navidezni svet...
Zorqon
02. 02. 2009 17.57
Pa še pojasnilo zakaj so čebelarji čez vso zgodbo tako lepo pripluli, človek ki zagovarja stališča čebelaske zveze slovenije je pred nekaj leti s svojo ritjo grel ministrski stolček na ministrtvu za kmetijstvo in gozdarstvo.
Zorqon
02. 02. 2009 17.54
Paradoks tej zgodbe pa je ta, da ministrstvo za kmetijstvo in gozdarstvo, namesto da bi čebelarje kaznovalo da so uporabljali nedovoljena sredstva za zaščito čebel jih celo nagradi in jim po novem subvecionira nakup zaščitnih sredstev! Seveda pa bo povečan nadzor o katerem je govora v članku spet pestil kmete ki imajo na svojih kmetijah v povprečju najmanj 3 kontrole letno, čebelarjev ki pa so ga lomili pa noben nebo nadziral. Bolje pa da ne kometiram kako so mediji in čebelarji lani ob pomoru čebel blatili kmete, ko pa so prišli rezulatati analiz pomorjenih čebel pa se noben ni opravičil, čeprav je bil možen sum za pomor čebel zaradi ffs potrjen samo v enem primeru, pa še v tem primeru je šlo verjetno za medsoseske spore ker je bila koncentracija ffs tako visoka da je nemogoče da bi čebele tako koncentracijo v naravi našle.
Zorqon
02. 02. 2009 17.53
Se popolnoma strinjam da so čebele zelo pomembne živali, ki opravijo veliko dela pri opraševanju sadnih rastlin, pa tudi drugih. Rad pa bi dodal to da je bila prepoved uporabe omenjenih sredstev za tretiranje koruznega semena popolnoma nepotrebna, saj do pomora čebel ni prošlo zaradi fotofarmacevstkih sredstev ki so jih uporabljali kmetje za tretiranj koruze ampak zaradi nedovoljenih sredstev ki so jih čebelarji uporabljali za zaščito varoe čez zimo. Po mojih informacij so ta sredsta veliko uporabljali v okolici ljubljane, in če malo pomislimo nazaj je bilo prav v okolici ljubljane največ pomorov čebel. Zakaj torej ni bilo največ pomorov čebel na dravskem polju in v prekmurjo ko pa je tam največ polj zasejanih z koruzo? Zato ker čebelarji iz teh koncev slovenije niso uporabljali nedovoljenih sredstev za zaščito varoe, ki so jih gorenjski čebelarji kupovali v italiji.
AnnaM
02. 02. 2009 16.26
Exodus Čebele so edina živa bitja, ki poleg človeka umrejo in ne pocrkajo. Če ne bo čebel, tudi nas ne bo več. Lahko se greš kam podučit, če ne vrjameš.
MODRI TULIPAN
02. 02. 2009 16.24
SEM ČEBELAR""IN VEM KAKO JE TO""MAM SOSEDA KI MA PAR METROV VSTRAN OD MOJGA ČEBELNJAKA TAK MALI NASAD JABOLK HRUSK IN TAK DALJE""IN TA GOSPOD VSAK TEDEN VSAJ 3KRAT ŠKOPI!!IN"PATI KO ON SKROPI SADJE JAS VSAKIČ VSTRAN MRTVIH ČEBEL ZA ENO LOPATO ZA SNEG KIDAT
belikriz
02. 02. 2009 15.59
naj vam bo jasno 10 let po izginutju čebel nebo na svetu nič več razen puščave.čebele nam dajejo vse! tko ko se pri nas dela z njimi in njihovimi skrbniki se nikjer na svetu,brezobrazno od vseh.
crazy_bunny
02. 02. 2009 15.43
malo razmislite tisti, ki so vam čebele golazen...če ne bo čebel, ne bo opraševalcev...in posledično adijo jabolka itd. med je pa itak zakon :)
Exodus
02. 02. 2009 15.16
tudi če pocrkajo, ni to nč usodnega...samo morte mal razmislit zakaj ;););)
JADE7
02. 02. 2009 14.22
Brez čebel smo šli falit.....zavedajte se tega!
Bavcb
02. 02. 2009 14.20
Zadnji čas,da se kaj ukrene,jaz imam ful rad med,in me kar skrbi če bi bilo še več pomorov čebel,vsaj kar nam napovedujejo ,če bi čebele izumrle.ZAOSTRITdo konca na tem področju.