Slovenija

Umor, samomor: 'Nehajmo si zakrivati oči in prevzemimo svoj del odgovornosti'

Ljubljana, 20. 06. 2013 07.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Natalija Švab/M.R.
Komentarji
332

Kako je mogoče, da nekoč tako velika ljubezen umre pod streli? Psihologi menijo, da je povod za takšno dejanje nezmožnost ravnanja z močnimi čustvi, med vzroki pa navajajo tudi vse bolj nestanovitne partnerske odnose.

Nasilje
Nasilje FOTO: Thinkstock

Kaj je v tako kruto dejanje gnalo moškega, ki je pred vrtcem pri Domžalah umoril svojo partnerico in nato sodil še sebi? Ali moškega, ki se je za takšno dejanje na prvi junijski dan odločil v okolici Celja? Pred le nekaj dnevi je do podobnega primera prišlo v Kungoti – partnerica je obležala mrtva, samomor je moškemu spodletel.

Ker so akterji zgodbe v takšnih primerih večinoma mrtvi, se slika dogajanja nato običajno sestavlja iz izjav družinskih članov, sosedov, znancev in prijateljev. Ti so včasih presenečeni. Povedo, da česa takšnega morilcu ne bi nikoli pripisali. Spet v drugih primerih pravijo, da je bilo le vprašanje časa.

V ZDA, kjer na leto zabeležijo od 1000 do 1500 primerov umora in samomora (nekdanjih) partnerjev, je raziskava pokazala, da se je predhodno nasilje dogajalo v 70 odstotkih razmerij, ki so se končala tako. Vendar so bile uradne prijave prehodno podane za le okoli 25 odstotkov storilcev.

Včasih se zdi, da vlada vsesplošna partnerska zmeda, in če k temu dodamo še ves preostali stres in izgorelost sodobnega človeka, ni nič presenetljivega, da se povečuje število družinskih tragedij. Terapevtka Aleksandra Kralj

Veliko teh dejanj se zgodi, ko je trpinčenemu partnerju vendarle dovolj in odide. Američan, ki je umoril nekdanje dekle, njegovo življenje pa so po poskusu samomora rešili zdravniki, je priznal, da jo je v času zveze večkrat udaril. A ko ga je hotela zapustiti, se je nekaj v njem dokončno zlomilo. ''Tako zelo sem jo ljubil, bila mi je vse. Če ne bo moja, ne bo nikogaršnja,'' je pojasnjeval.

In ob več odmevnih primerih slovenska javnost dobiva občutek, da se takšne misli podijo po glavi tudi vse več Slovencem.

Terapevtka Aleksandra Kralj z Inštituta Simbioza pravi, a so se razmere na področju partnerskih odnosov v obdobju zadnjih desetih, še najbolj pa v obdobju zadnjih petih let drastično poslabšale, kar posledično vodi tudi do povečanega števila tragičnih dogodkov. ''Zelo veliko je psihičnega nasilja s strani obeh spolov, ki se v mnogih primerih stopnjuje do tiste kritične točke, ko enega od partnerjev potisne čez mejo ali pripelje do psihičnega zloma,'' pravi.

Opaža pa tudi vse več nestanovitnosti v partnerskih zvezah, število ločitev oziroma razhodov se namreč hitro povečuje: ''Včasih se zdi, da vlada vsesplošna partnerska zmeda, in če k temu dodamo še ves preostali stres in izgorelost sodobnega človeka, ni nič presenetljivega, da se povečuje število družinskih tragedij.''

Storilci so odvisni o konfliktnega odnosa, ne prenesejo občutka poraza, strah jih je prihodnosti

Znanilci prihajajoče tragedije so običajno predhodni nekontrolirani čustveni izbruhi, ki jih pogosto spremljajo grožnje. Terapevtka Aleksandra Kralj

Na drugi strani pa se ob poročilih o družinskih tragedijah marsikdo sprašuje, ali je mogoče, da se nekoč tako nasilno konča tudi njegova, morda za zdaj še idilična zveza.

''Povod za tako skrajno dejanje je običajno v prenakopičenih stresnih čustvih, kot so jeza, strah, obup, občutki nemoči … Zato bi lahko rekli, da imajo storilci neko skupno značilnost, in sicer nezmožnost ravnanja s svojimi čustvi oziroma soočanja z njimi ter izražanjem le-teh. Predvsem pa jim je skupno to, da ne zmorejo prenesti občutkov zapuščenosti, izgube in poraza. Temu bi lahko dodali tudi strah pred prihodnostjo in odvisnost od konfliktnega odnosa,'' razlaga Kraljeva.

Nevarnost tragedije se tako lahko prepozna, vendar je težko zagotovo vedeti, ali bo do nje zares prišlo, saj je težko presoditi, kje je posameznikov limit in kaj je tisto, kar bo nekoga dejansko tudi potisnilo čez rob.

''Znanilci prihajajoče tragedije so običajno predhodni nekontrolirani čustveni izbruhi, ki jih pogosto spremljajo grožnje. Nasilnih dejanj zapuščenih partnerjev ne gre podcenjevati. Prav tako lahko strokovnjak na podlagi svojega opažanja prepozna posameznikovo čustveno stanje in možne posledice teh čustvenih stanj. Vendar pa običajno ljudje, ki tlačijo svoja čustva ali celo zanikajo svojo čustveno ranljivost, ne poiščejo tovrstne pomoči,'' pravi Kraljeva.

Zloraba
Zloraba FOTO: Thinkstock

On pa že ne …

Med storilci sicer obstajata dva tipa ljudi. Če imamo na eni strani tistega, pri katerem je bila tragedija le ''vprašanje časa'', saj je bilo jasno, da je nasilen, ljubosumen, posesiven in obseden z nazorom, so na drugi strani tisti, pri katerih nihče ne more verjeti, da so bili res sposobni česa takšnega.

''To je tip pasivnega, mirnega in tihega partnerja, ki v odnosu sprejme podrejeno vlogo in zaradi tega čustveno trpi, vendar ne zmore izražati svojih čustev in ne zna postavljati meja. Ko pa ga partner zapusti zaradi druge osebe, se mu lahko “strga” in kaže najprej znake pasivne agresije, samodekstrutivnega vedenja, čustvenega izsiljevanja ter običajno grozi s samomorom. Ker tovrstni čustveni pritiski običajno ne dosežejo svojega rezultata – ohranitev odnosa – začne tudi odkrito kazati znake nasilništva,'' razlaga terapevtka.

Moški se ločujejo, ženska pa loči

Upoštevati moramo tudi dejstvo, da še vedno velja rek: Moški se ločuje, ženska se loči. Po mojih izkušnjah so običajno ženske tiste, ki sprejmejo odločitev za ločitev. Moški raje bežijo pred težavami ali pa se sprenevedajo, da jih nimajo. Terapevtka Aleksandra Kralj

Čeprav je nasilje prisotno pri obeh spolih, so za večji delež fizičnega nasilja odgovorni moški. Podatki iz ZDA kažejo, da je v 90 odstotkih primerov tipa umor-samomor storilec moški.

Kraljeva pojasnjuje, da moški težje izražajo svoja čustva. ''Nasilje je eden od načinov izražanja čustvene stiske. Upoštevati moramo tudi dejstvo, da še vedno velja rek: Moški se ločuje, ženska se loči. Po mojih izkušnjah so običajno ženske tiste, ki sprejmejo odločitev za ločitev. Moški raje bežijo pred težavami ali pa se sprenevedajo, da jih nimajo.''

Kdaj pobegniti iz razmerja, ki gre po napačni poti

Neuradno je bila tudi žrtev umora pri Domžalah že pred tragedijo žrtev nasilnega moža, zaradi nasilnega razmerja, ki se je prav v tem času zaključevalo z ločitvijo, naj bi že posredovali tudi policisti.

Ko pride do tragedije, se številni sprašujejo, zakaj so žrtve po plazu udarcev ali drugega nasilja tako dolgo verjele obljubam ''nikoli več se ne bo ponovilo''?

Ljudje v stiski pogosto vidijo trenutno situacijo kot nerešljivo. A pomoč je dosegljiva. Poiščite jo in se pogovorite o težavah, s katerimi se spopadate. Pokličite: 112 – Klic v sili, 01 520 99 00 – Klic v duševni stiski (med 19. in 7. uro zjutraj), 080 116 123 – Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik (24 ur na dan).

Strokovnjaki menijo, da par opazi, ko se začne napetost v odnosu stopnjevati do te mere, da se začnejo kazati prvi znaki verbalnega in psihičnega nasilja. To je že znak za alarm, da je nekaj narobe. Takrat se morata oba partnerja soočiti s težavami ter poiskati pomoč zakonskega svetovalca.

''Če se ne odzoveta temu, je tisti mejnik, ko morata ukrepati, prva klofuta. Nujno morata začeti zdraviti svoj odnos. Če ne storita ničesar, se bo nasilje stopnjevalo. Nisem zagovornica prenagljenega ukrepanja v smislu takojšnje ločitve, vsekakor pa sem glasni zagovornik soočanja in reševanja težav, pred katerimi se ne moremo in ne smemo skriti,'' meni Kraljeva. ''V dolgoletni praksi sem imela priložnost spremljati veliko število parov, zato vem, da posamezni incident še ne pomeni nasilja v družini in da niso vsi ljudje, ki izgubijo kontrolo sami nad seboj nasilneži,'' še dodaja.

Če družba fizično nasilje nad partnerjem obsoja, je drugače s psihičnim, ki se dogaja na vsakem koraku in večkrat postaja edini način komunikacije, ki ga poznamo, zato se mnogim niti ne zdi težava.
Če pa par ne ukrepa ali pa eden od partnerjev ni pripravljen na reševanje zakonske krize in se nasilna epizoda ponovi, potem pa je treba takega partnerja zapustiti, saj obstaja veliko možnosti, da nasilje postane edini način komunikacije, opozarja terapevtka.

Vendar pa nekateri težav ne prepoznajo pravočasno. Če družba fizično nasilje nad partnerjem obsoja, je drugače s psihičnim, ki se dogaja na vsakem koraku in večkrat postaja edini način komunikacije, ki ga poznamo, zato se mnogim niti ne zdi težava.

Tudi Kraljeva pravi, da je bil za veliko parov, ki so prišli po pomoč, signal, da potrebujejo pomoč, šele udarec. ''Veliko pa je tudi takšnih parov, ki so zgroženi nad intenzivnostjo in nivojem svojih prepirov poiskali pomoč, še preden bi lahko prišlo do neljubega incidenta, ki pogubno vpliva na prihodnost partnerskega odnosa,'' pravi in dodaja, da so ljubezenski odnosi zelo kompleksna stvar. ''Iz posameznika izvabljajo zelo intenzivna čustvena stanja in marsikdo je sam nad seboj presenečen, kako globoka, močna in destruktivna so lahko ta čustva. Če z njimi ne znamo ravnati, lahko povzročijo zelo pogubne posledice,'' opozarja Kraljeva.

Prstan
Prstan FOTO: Thinkstock

V reševanje problema bi se morala vključiti država

Vendar pa je zapustiti nasilnega ali čustveno nestabilnega partnerja veliko lažje v teoriji kot v praksi, ko je sprožilni moment za tragedijo ravno odhod.

Čeprav so grožnje, ne ukrepa niti policija, ki, dokler se ne zgodi kaj ''oprijemljivega'', nima veliko sredstev za preganjanje nasilneža. A bi jih morala imeti, meni Kraljeva.

''Če so grožnje sestavni del nasilnih epizod – besnenje, vpitje in zmerjanje – in če so te epizode časovno zgoščene, je to zelo zaskrbljujoč znak in bi bilo treba te grožnje upoštevati,'' opozarja.

Meni, da bi bilo treba zakonsko določiti preventivo. ''Tem parom, še posebej nasilnežu, bi bilo treba zagotoviti strokovno pomoč,'' pravi in svetuje obvezno napotitev k ustreznemu strokovnjaku.

Ko starši s seboj v smrt vzamejo še otroke

Se pa številne družinske tragedije ne končajo le s smrtjo partnerjev. V ZDA ocenjujejo, da morajo v približno četrtini teh primerov v smrt tudi otroci.

''Ločitev je huda travma. Pomeni razpad oblikovane življenjske strukture, izgubo družine in doma. Moški običajno dejansko ostanejo sami, saj otroci še vedno v mnogih primerih ostanejo z mamo, prav tako se moški običajno izseli iz svojega doma. Pomeni pa tudi izgubo identitete. Predstavlja hud življenjski poraz in globoko čustveno rano, še posebej, če je do ločitve prišlo zaradi zunajzakonskega razmerja. Pri ločitvah je običajno tako, da eden od parterjev hoče izstopiti iz zakona oziroma partnerskega odnosa, drugi pa tega noče in ne zmore sprejeti. Občutki prevaranosti, ogoljufanosti, okradenosti ter nemoč, ki se sprevrže v besnilo, ljudi potisne čez rob,'' pojasnjuje Kraljeva.

Tragedijo se po njenem mnenju lahko prepreči samo na dva načina. Prvi je, da se posameznika, ki kaže znake nasilništva, zapre oziroma fizično za določen čas odstrani, za kar sicer ni zakonske podlage. ''Drugi način pa je pravočasna pomoč izkušenega strokovnjaka, a tudi v tem primeru se nikogar ne da prisiliti, da jo tudi sprejme,'' še pojasnjuje Kraljeva.

Nasilneže vzgojimo …

Če je težava vse večja, je zanjo seveda treba poiskati vzroke. Kje se torej nasilneži učijo nasilja in od kod toliko težav s čustveno nezrelostjo? ''Posameznikov osebnostni temelj in osebnostna struktura temelji na vzgoji v prvih letih našega življenja. Znamo samo tisto, kar so nas naučili, vse ostalo se moramo v odrasli dobi naučiti sami, če in ko prepoznamo, da nismo dovolj dobro opremljeni za življenje. Največja pomanjkljivost vzgoje je čustvena inteligenca,'' je jasna Kraljeva.

Društvo SOS: Prevzemimo svoj del odgovornosti

Odzvali so se tudi v Društvu SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja ter Društvu za nenasilno komunikacijo. Opozorili so, da gre v včerajšnjem primeru za nasilje nad ženskami v partnerskem odnosu, torej za nasilje zaradi spola. "Žrtve nasilja zaradi spola so ženske, zato ker so ženske. Nasilje v partnerskem odnosu je praviloma dalj časa trajajoče, njegova končna posledica pa je lahko umor," pojasnjujejo.

Četrtina žensk, ki živijo v Sloveniji, je namreč imela izkušnjo s fizičnim nasiljem od svojega 15. leta starosti, 92 odstotkov povzročiteljev pa je bilo moških, s katerimi so te ženske živele v partnerski zvezi. Skoraj polovica žensk v Sloveniji poroča o tem, da so v zadnjih 12 mesecih doživele psihično nasilje, kot so zmerjanje, obtoževanje, ljubosumnost, vpitje, zastraševanje, opustitev pomoči, ko je imela zdravstvene težave, in spravljanje v neprijeten položaj med sodelavkami in sodelavci. 11,8 odstotka žensk pa je utrpelo zelo težke oblike psihičnega nasilja, kot so zastraševanje, razkazovanje orožja, zasledovanje z avtomobilom, grožnje, da bodo partnericam odvzeli otroke in jih poškodovali.

Zato je po mnenju društva nesprejemljivo vsakršno porazdeljevanje krivde med žrtev in povzročitelja ter prelaganje odgovornosti na žrtve. "Nesprejemljivo je normaliziranje nasilja nad ženskami ali njegovo zmanjševanje. Nesprejemljivo je, da okolica ne želi videti nasilja nad ženskami v partnerskih odnosih in da žrtve pri iskanju rešitev ostajajo same," še opozarjajo. "Skrajni čas je, da si nehamo zakrivati oči, zlorabljati naše jezikovne sposobnosti za zakrivanje resnice in prevzamemo svoj del odgovornosti za nevidnost, v katero spravljamo ženske, ki doživljajo nasilje," so še dodali.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (332)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pesnitev
22. 06. 2013 22.19
+3
ime uradnika, ki mu je izdal dovoljenje za orožje me zanima! In tudi ali je bil pred prejemom dovoljenja na psihiatričnem pregledu, morilec namreč. To pa je res neki junak, da ubije neoboroženo žensko! Pa inštruktor borilnih veščin, kakšen borec, če si mora pomagati z orožjem...
gospakatja
21. 06. 2013 06.43
+6
pomembno je predvsem to, da je imel dovoljenje za orožje!!!! vse po črki zakona!
titoist
21. 06. 2013 08.12
+3
pa je s tem imel tudi dovoljenje za ubijanje
24vohomurckov
21. 06. 2013 08.18
+5
...človek je imel puško,ki jo imajo lahko samo policaji in vojaki!!
Goky
21. 06. 2013 01.16
+4
kdo je kriv in zakaj se dogajajo take zadeve je težko reči. Vzrokov je lahko več je pa sigurno, da je družba zmeraj bolj pokvarjena. Že medsebojnega spoštovanja ni več pa ne mislim samo v družini tudi na splošno. Ljudje so zasvojeni z raznimi TV filmi ustvari film se sploh ne gleda, če ni v njem vsaj sto mrtvih in polno nasilja. Druženja ni več - plesov in zabave ni vse se je končalo z moderno demokracijo - Ljudje smo nekako potisnjeni v politiko. v resnici nas bi moralo zanimati kaj drugega. Časa nimamo drug za drugega in tako se zgodi najhuje.
pesnitev
22. 06. 2013 22.20
Klimova
20. 06. 2013 23.47
+4
Sem ženska in imam črn taekwondo pas. Torej? Če me boš mlatil, lahko premočno brcnem..........
Klimova
20. 06. 2013 23.48
+3
pesnitev
22. 06. 2013 22.22
+1
spuko
20. 06. 2013 21.07
-3
hja res lepo so nas psihično oblikovale ženske v zadnjem desetletju, pohvalno
pridn skos
20. 06. 2013 20.58
-4
Nobena oseba v vezi ne postane nasilna in ljubosumna, če je med partnerjema popolno zaupanje. Kjer ni zaupanja se dogajajo taki dogodki. Je pa res da je veliko nezvestih žensk pri nas.
BMWmunja
20. 06. 2013 22.50
Bibosan
21. 06. 2013 05.28
+4
Andrej, to ni dogodek. To je umor. In nezvestoba ni zločin.
Bibosan
20. 06. 2013 20.52
+11
Umrla je s tihim blagoslovom policije
bisar
24. 07. 2013 21.47
in sama kriva... če bi ga prijavila tako kot je potrebno... tega ne bi bilo...
periot22
20. 06. 2013 19.05
+8
Že to da je bil 20 let starejši od nje pove vse lahko bi ji bil oče!!!!!!!Policija pa itak ne ukrepa prej dokler ni kdo mrtev!
24vohomurckov
20. 06. 2013 19.08
+11
....moški,ki je nasilen nad žensko verbalno in /ali fizično,je ne spoštuje.....zanj je boksarska vreča....in razlika v letih nima popolnoma nič s tem!!
spuko
20. 06. 2013 21.08
-4
razlika v letih ti da vedet, da se je zaljubila vanj oz. v njegove mišice in v njegovo agresivnost.
BMWmunja
20. 06. 2013 22.52
-2
Ženskam je najvažneje, kakšna je zateklina na hlačah. Zadaj od denarnice, ne toliko od spredaj....
bisar
24. 07. 2013 21.45
Jst !
20. 06. 2013 15.55
+13
Ljudje smo preobremenjeni v boju in pehanju za vsakodnevne dobrine in ohranjanje svojega standarda . Vzroke naj politiki in sociologi oz. stroka išče v današnjih stresnih in kaotično-katastrofalni situaciji v EU in Slo . To kar se je zgodilo se je pričelo dogajati z poglabljanjem krize in se bo stopnjevalo. Počakajte še malo, ko bodo ljudje začeli uporabljati podobne stvari vsepovprek, saj ne bodo imeli drugega izhoda, ali umreti od lakote, davkarije ali od lastnega šusa s tem da prej pihneš še kakega ki ti je zagrenil življenje ! Še malo pa bodo vse ušlo iz rok .......
ubogislovenci
20. 06. 2013 15.43
+20
KDO BO PREVZEL ODGOVORNOST, KO SE BOM POJAVIL NA DURSU??? SAMO PAR UR ŠE...
bisar
24. 07. 2013 20.55
Amasakul
20. 06. 2013 15.18
-1
Franciska Pavlin
20. 06. 2013 15.17
+2
pa kaj bomo sedaj spet ustanovili neko novo komisijo ali službo? Bil je 20 let starejši, ni se prej pritoževala, on pa je bil ponosen, ker je dobil toliko mlajšo. Zakoni narave so narejeni drgače, če je veliko denarja se lahko izide, če ne pa?
bisar
24. 07. 2013 21.00
če si ljubosumen...ti gnar nič ne pomen... vsakem moškem vidiš ženinega fu......
SMRDIsmrdiSMRDI
20. 06. 2013 14.58
+3
"Generalni direktor policije Stanislav Veniger je odredil strokovni nadzor dela na PU Ljubljana, s poudarkom na odkrivanju in preiskovanju kriminalitete na področju družinskega nasilja in v povezavi z obravnavo okoliščin kaznivega dejanja, do katerega je prišlo 19. junija 2013 na Rodici." in to je tud vse kar se je- bo zgodilo.........
pesnitev
22. 06. 2013 22.26
+1
Vrana vrani ne izkljuje oči! Vse se bo utišalo in poleglo, do naslednje policijske nesposobnosti!
Frane Šajn
20. 06. 2013 14.50
+7
Vsaka grožnja predvsem tista, ki vsebuje element grožnje z odvzemom življenja , bi morale biti še kako resno in prednostno obravnavane. To se je pri nas že kar nekajkrat pokazalo , da bi bila potrebna preventiva s strani organov pregona zelo upravičena!
Mirko Tipka
20. 06. 2013 13.08
+31
Komentiral bi članek, na katerem se ne da komentirati: STRELJANJE PRED VRTCEM: 1. Vrtci niso varni pred tako motenimi osebami 2. Nekaj podobnega se je zgodilo v Celju pred 30leti, samo tam , mož prišel v vrtec ustrelit ženo. 3. Nisem poznal otroka, ki bi imel po tem dogodku kakšne nočne more ali kaj podobnega... pa se tukaj psihologi lahko raztrgate med sabo 4. Naj na policiji ne govorijo, da je bil to prvi primer in ni bilo postopkov (to je že vsaj drugi primer) 5. Kdo je naredil napako? Moje mnenje policija! Gospa ga je prijavila že večkrat, oni niso ukrepali, ali bodo sedaj ukrepali, ko je mrtva. 6- Za smrt obeh je odgovoren je policist, ki je primer obravnaval. 7. V primeru, da kjerkoli v Sloveniji gospodična prijavi moža zaradi groženj, policija spet ne bo naredila ničesar... V takem primeru, jih pa ne rabimo...
olor
20. 06. 2013 14.54
+6
pa smo zopet pri pristojnostih. Če policist mora reagirati na prijavo je jasno odgovoren če ni. Je pa vprašanje če tudi pa bi reagiral, in je ta človek imel namen to storiti mu je to težko preprečiti, to bi naredil kjer koli bi lahko. Vprašanje je pa tudi če se ni poznal s policaji in ga namenoma niso obravnavali, tudi takšne skorumpirane policaje poznamo pri nas v Zasavju.
Franciska Pavlin
20. 06. 2013 15.07
+4
A dajte no mir, v vsaki službi se to lahko zgodi. Problem je v tem, da 20 let starejši moški, tja do 50 leta še lahko parira mlajši ženi, potem pa?
Franciska Pavlin
20. 06. 2013 15.08
+5
Pa še to tud še tako aktivna telovadba in utrjevanje mišič v postelji ne delujejo.
bisar
24. 07. 2013 21.16
lepa gospa mora podpisat zapisnik, da se počuti ogrožana
reno
20. 06. 2013 13.05
-1
Jaz mislim, da so čustva zelo močna stvar in jih ni moč kontrolirati žal. Nekateri se rodijo taki, da se čustvom bolj upirajo, drugi pa slabše. V prvi vrsti bi se vsak pri sebi, ki se spušča v neke afere moral zamisliti kakšne posledice to lahko prinese. Sicer odvisno je od primera do primera zakaj do afere pride. Ponavadi pa je po mojem mnenju večja žrtev v takih primerih prevarana in zapuščena oseba kot pa obratno. Če bi bilo po mojem bi se varanje moralo kaznovati z zaporno kaznijo, ker to je ravno tako neke vrste nasilje nad človekom. Tako bi se vsak mogoče zamislil preden se v afere spušča in bi bilo takih dogodkov manj. To kar se dan danes dogaja je bolno žal...
slonicka
20. 06. 2013 19.22
tu pišete oslarije zelo dobro ga poznam in toćno vem kaj je resnica ljubusumje
abigail
20. 06. 2013 12.45
+5
Ni res, da je med ljubeznijo in sovraštvom majhen korak. Ljubezen in sovraštvo sta popolnoma različni dimenziji čustvovanja. Zakaj tako veliko ljudi tega ne dojame???
Day Tripper
20. 06. 2013 19.06
+2
zarad tega, ker je malo od bedaka do veljaka...sploh v kapitalizmu :D
abigail
20. 06. 2013 23.52
+1
tritripet
20. 06. 2013 12.42
-1
Moški in ženska sta jahala konja, pa je konj šel v klanec in ga žena vpraša: zakaj pa gre konj v klanec. Moški ji reče: to je prvič. Pa gre konj malo cik cak, pa žena vpraša moža: zakaj pa gre konj cik cak, mož pa njej samo: to je drugič. Konj se ustavi, da bi popil malo vode, pa žena možu: zakaj pa spet pije vodo... Mož vzame pištolo in ubije konja. Pa žena vpraša moža: ja zakaj si ga pa ubil, pa mož reče ženi: to je prvič....
visoki
20. 06. 2013 12.37
+5
vročina udarila karateistem v glavo
MaunelNeuer
20. 06. 2013 14.05
+10
ne meči vseh karateistov v isti koš. to lahko naredi vsak, ki se mu zmeša
Franciska Pavlin
20. 06. 2013 15.22
+5
Mark Webber - ja vsak, ki ima 20 let mlajšo. Prej ali slej bo odpovedal, taki so zakoni narave.
bisar
24. 07. 2013 21.19
potem se moram pa jaz takoj ločit...sem starejši več kot 20 let...
Abrams
20. 06. 2013 12.29
-19
Če bi kdo rad videl, zakaj se to zgodi, vam izdam testni scenarij ! Samo najedat je treba dovolj časa in dovolj nasilno pa bo... Malo v razmislek, sladke ženske !!!!!
abigail
20. 06. 2013 12.47
+13
Potencialni? Daj še malo več osebnih podatkov, da bo jasno, koga se je treba izogibat, hehe...
bisar
24. 07. 2013 21.21
in če je ženska stari...več kot 20 let...