Slovenija

Bojanu Knupležu zastalo srce

Naklo, 24. 09. 2010 08.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š.K./Š.Z./STA
Komentarji
2

V četrtek zvečer je zaradi težav s srcem umrl predsednik uprave Merkurja Bojan Knuplež, ki je vodenje družbe prevzel 1. julija letos in se takoj po prevzemu lotil reševanja podjetja iz rdečih številk.

V sporočilu, ki so ga medijem zjutraj poslali iz Merkurja, so zapisali, da "krepko telo ni zmoglo obvarovati srca pred napori največjega izziva, kar jih je Bojan Knuplež kdaj sprejel – rešiti Merkur.“

Knuplež je prvi mož Merkurja postal julija letos, ko je z mesta predsednika uprave odstopil Bine Kordež.
Knuplež je prvi mož Merkurja postal julija letos, ko je z mesta predsednika uprave odstopil Bine Kordež. FOTO: Big Bang

Knuplež je bil v Merkurju tri mesece. "Dovolj, da nas je navdihnil s svojo odločnostjo, neomajno voljo in trmo za doseganje zastavljenih ciljev. Naučil nas je dovolj, da bomo znali iti po njegovi poti,“ so sporočili njegovi sodelavci.

Preostala štiričlanska uprava ohranja svoja polna pooblastila in nadaljuje z izpolnjevanjem zastavljenih nalog, potrebnih za oživitev Merkurjevega poslovanja, so še zapisali v sporočilu.

Vodenje podjetja prevzel v težkih časih

Nad novico o smrti predsednika uprave je pretresen tudi nadzorni svet Merkurja.
Nad novico o smrti predsednika uprave je pretresen tudi nadzorni svet Merkurja. FOTO: Kanal A

53-letni Štajerec je bil poročen in je imel enega otroka. Po izobrazbi je bil univerzitetni diplomirani inženir strojništva, Merkur pa je vodil od 1. julija dalje, ko je z mesta predsednika uprave odstopil Bine Kordež. Njegova naloga je bila sanacija podjetja, ki se je znašlo v hudih finančnih težavah, do katerih so po njegovem mnenju privedle organizacijska neustreznost, splošna kriza, izčrpavanje prek menedžerskega odkupa in spremenjene okoliščine na trgu.

Sredi septembra letos je uprava Merkurja namreč sprejela sklep o insolventnosti družbe, ker je izguba podjetja dosegla polovico osnovnega kapitala. Knuplež se je zavzemal za dokapitalizacijo podjetja v višini nekaj deset milijonov evrov.

Delavci izrazili podporo upravi

Sindikat in svet delavcev sta takrat sporočila, da se z obtožbami ne strinjata in izrazila podporo novi upravi.

V torkovem anonimnem pismu gospodarski ministrici Darji Radićevi je skupina zaposlenih kritizirala Knupležev način vodenja podjetja. Zaposleni so delo sedanje uprave ocenjevali za neproduktivno oziroma nesposobno opravljati takšen posel, kot je reševanje Merkurja. V pismu so navajali, da gredo vsi procesi oživljanja Merkurja v smer ohranjanja le manjšega dela maloprodajne aktivnosti.

Na očitke se je odzval tudi Knuplež, ki je dejal, da je pismo polno neresnic in je namenjeno zgolj vnašanju nemira ter lahko zaradi morebitnega odziva bank in dobaviteljev povzroči škodo.

Seja nadzornega sveta že v ponedeljek?

Kljub prevzemu vodenja Merkurja je Knuplež ostal tudi na čelu divizije Big Bang.
Kljub prevzemu vodenja Merkurja je Knuplež ostal tudi na čelu divizije Big Bang. FOTO: Aljoša Kravanja

Nad novico o smrti predsednika uprave Merkurja je pretresen tudi nadzorni svet družbe. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, "je stanje v Merkurju tako, da je kljub temu žalostnemu dogodku treba aktivno in hitro nadaljevati po poti reševanja zapletene finančne situacije, ki jo je ključno pomagal reševati tudi Knuplež.“ Je pa predsednik nadzornega sveta Matevž Slapničar poudaril, "da je uprava družbe še vedno štiričlanska in da bo redno poslovanje družbe teklo naprej, saj imajo člani uprave vsa pooblastila za odločanje, kot so jih imeli že prej. Nadzorni svet se bo najverjetneje sestal že v ponedeljek, vendar pa bo za odločitev o imenovanju novega predsednika uprave takrat še prezgodaj.“

Zaupam v to, da bo reševanje podjetja šlo naprej. Predsednica sindikata Mateja Tavčar

V Merkurjevem sindikatu upajo, da bodo po preboju v pogovoru z bankami obstoječi člani uprave vendarle uspeli zagotoviti prva sredstva, ki so pomembna, da bo reševanje podjetja lahko steklo. Predsednica sindikata Mateja Tavčar je povedala, da jim je uprava zagotovila, da je opravilno sposobna, tako da posli potekajo nemoteno naprej. Tudi delo v Merkurju poteka kot običajno. Pojasnila je, da so zaposleni zaradi tragične novice o smrti Knupleža pretreseni. "Mogoče je imel za katerega izmed zaposlenih preostre poteze. To velja zlasti za nekatere vodilne, medtem ko se delavcev s svojimi potezami še ni toliko dotaknil, saj je bil zaenkrat program presežnih delavcev pripravljen le v Mersteelu," še dodaja Tavčarjeva.

Uspešno saniral Big Bang

Ministrico za gospodarstvo Darjo Radić je žalostna novica o nanadni smrti Bojana Knupleža prizadela in izreka iskreno sožalje njegovi družini in sodelavcem, so sporočili z gospodarskega ministrstva.

Poklicno pot je Knuplež kot pripravnik začel v majhnem podjetju v Lenartu, kjer se je pozneje povzpel do direktorskega stolčka. Nato je delal v manjši trgovski družbi v Mariboru, pozneje se je preizkušal v nemškem podjetju in postal svetovalec multinacionalke Sony, kjer je bil imenovan tudi za direktorja Sonyja za jugovzhodno Evropo. Leta 2004 je vstopil v Merkurjevo hčerinsko družbo Bofex in jo saniral, tako da je Big Bang danes edina uspešna družba skupine Merkur.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja