Slovenija

Umrl je slovenski igralec Jernej Šugman

Ljubjana, 10. 12. 2017 19.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Ti.Š. / STA
Komentarji
13

V 49. letu je zaradi srčne kapi umrl slovenski igralec Jernej Šugman. Bil je član ansambla ljubljanske Drame, uveljavil pa se je tudi kot igralec v televizijskih serijah in filmih. "Vsaka njegova vloga je bila radost za publiko," je na družbenem omrežju Twitter zapisal bosanski filmski režiser Dino Mustafić.

Jernej Šugman je bil eden najplodnejših slovenskih igralcev.
Jernej Šugman je bil eden najplodnejših slovenskih igralcev. FOTO: Aljoša Kravanja

V 49. letu je umrl eden najplodnejših slovenskih igralcev Jernej Šugman.

Umrl je zaradi srčne kapi, so za spletno izdajo časnika Delo potrdili v Drami.

Bil je član ljubljanske Drame, poleg dela v gledališču pa se je izkazal tudi kot izjemen televizijski igralec. Med drugim je nastopil v nanizankah Teater Paradižnik, Naša mala Klinika in Vrtičkarji.

Za svoje delo v gledališču je prejel vrsto nagrad. Lani je denimo prejel Borštnikovo nagrado za igro, in sicer za vlogo Ata Ubuja v uprizoritvi Kralj Ubu v izvedbi SNG Drama Ljubljana.

Zaigral je tudi v več slovenskih filmih, kot so Zvenenje v glavi, Kratki stiki in Nočno življenje.

Zaigral je tudi v več slovenskih filmih, kot so Zvenenje v glavi, Kratki stiki in Nočno življenje.
Zaigral je tudi v več slovenskih filmih, kot so Zvenenje v glavi, Kratki stiki in Nočno življenje. FOTO: POP TV

Jernej Šugman se je rodil 23. decembra 1968 v Ljubljani. Od 1988 do 1992 je študiral dramsko igro in umetniško besedo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani in študij zaključil z vlogo Astrova v Čehovem Stričku Vanji v letniku Mileta Koruna in Matjaža Zupančiča. Leta 1992 se je zaposlil v ljubljanski Drami, piše na spletnem portalu Sigledal.

Nato se je zelo hitro uveljavil kot igralec najzahtevnejših vlog. V naslednjih štirih letih je poosebil vrsto pomembnih likov iz klasične in sodobne svetovne literature. Med naslovne vloge, ki jih je oblikoval, sodi že legendarni Baal v režiji Eduarda Milerja, za katerega je prejel med drugim Borštnikovo nagrado za igro.

Zrele, ponotranjene, s kipečo, a neizbruhnjeno energijo je oblikoval like v Korunovih režijah: Maksa v Kralju na Betajnovi ali Komarja v Hlapcih, Astrova v Stričku Vanji, Rogožina v Idiotu ali Dimitrija v Bratih Karamazovih, Falaca v Strniševih Ljudožercih in Kralja Leara, še navaja portal.

Ljudje se na družbenem omrežju Twitter Šugmanu zahvaljujejo za njegove predstave, spominjajo se njegovih resnih in smešnih vlog, od gledališkega Hamleta do televizijskega vratarja Vesota.
Ljudje se na družbenem omrežju Twitter Šugmanu zahvaljujejo za njegove predstave, spominjajo se njegovih resnih in smešnih vlog, od gledališkega Hamleta do televizijskega vratarja Vesota. FOTO: E plus

Na družbenih omrežjih številni izrazi žalosti

Na nenadno smrt igralca Jerneja Šugmana se odzivi vrstijo tudi na spletnih družbenih omrežjih. Mnogi se spominjajo njegovih odlično odigranih vlog in njega, odličnega igralca in dobrega človeka.

Ljudje se na družbenem omrežju Twitter Šugmanu zahvaljujejo za njegove predstave, spominjajo se njegovih resnih in smešnih vlog, od gledališkega Hamleta do televizijskega vratarja Vesota.

Filmska režiserka Urša Menart je zapisala, da je bil Šugman zanjo "vedno ultimativni dokaz, da so najboljši igralci ponavadi tudi najbolj 'kul' ljudje in obratno".

Bosanski filmski režiser Dino Mustafić je zapisal, da je odšel eden najboljših igralcev in "moj dragi prijatelj". "Vsaka njegova vloga je bila radost za publiko," je dodal.

Veliko ljudi se je od Šugmana poslovilo tudi na Facebooku, kjer so oblikovali poseben profil z naslovom 'Jernej Šugman počivaj v miru'.

Z izrazi obžalovanja in sožalji so se odzvali tudi v političnih vrstah. Predsednik vlade Miro Cerar je zapisal, da ga je vest o smrti "enega najmarkantnejših in najbolj priljubljenih slovenskih igralcev" pretresla.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1