Slovenija

Umrl je znani ginekolog in porodničar Vasilij Cerar

Ljubljana, 23. 11. 2017 15.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V 72. letu je umrl zdravnik Vasilij Matko Cerar, eden najbolj znanih slovenskih ginekologov in porodničarjev. Znan pa je tudi kot človek, ki je stal za gradnjo nove ljubljanske porodnišnice.

Vasilij Cerar
Vasilij Cerar FOTO: Dare Čekeliš

V 72. letu je umrl zdravnik Vasilij Matko Cerar, eden najbolj znanih slovenskih ginekologov in porodničarjev.

Cerar je v 42 letih dela v ljubljanski porodnišnici na svet pomagal stotinam otrok.

Znan pa je tudi kot človek, ki je stal za gradnjo nove ljubljanske porodnišnice, ki so jo s samoprispevkom pomagali graditi občani Ljubljane, odprli pa so jo leta 1986. Dve leti prej je bil prav Cerar tisti, ki je zanjo položil temeljni kamen. Od leta 1987 in 1991 je bil strokovni direktor ginekološke klinike.

Kdo je bil Vasilij Cerar?

Bil je porodničar in ginekolog, ki se je ukvarjal z varovanjem zdravja nosečnic, porodnic, plodov in novorojenčkov. Uvedel je postopke ultrazvočne diagnostike v nosečnosti in invazivne metode fetalne diagnostike in zdravljenja.

Leta 1970 je končal študij na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Že kot študent je delal na Ginekološki kliniki v Ljubljani. Takoj po končanem zdravniškem stažu je začel specializacijo iz porodništva in ginekologije, usmeril se je predvsem v porodništvo, čeprav je prakticiral tudi ginekologijo. Med specializacijo se je tri mesece izpopolnjeval v ženski bolnišnici v Los Angelesu, kjer ga je zanimalo porodništvo in medicina ploda. 

Leta 1976 je opravil specialistični izpit. V Angliji se je izpopolnjeval na področju fetalne medicine in opravil podiplomski študij perinatalne medicine in neonatologije v Zagrebu.

Na ginekološki kliniki je razvijal in vodil službo za perinatalno medicino skupaj s prof. Lidijo Andolšek. S prepričanimi in predanimi kolegicami in kolegi so zgradili Porodnišnico Ljubljana in uvedli sodobne principe varovanja zdravja nosečnic, porodnic, plodov in novorojenčkov.

Uvedel je tudi postopke ultrazvočne diagnostike v nosečnosti in invazivne metode fetalne diagnostike in zdravljenja. Ob tem se je srečaval z etičnimi vprašanji, ki jih je reševal v Komisiji za etična vprašanja na področju perinatalne diagnostike. Vzporedno se je še vedno ukvarjal z vsakdanjimi problemi zdravja žensk.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3