Slovenija

Umrla je znana ginekologinja Helena Meden Vrtovec

Ljubljana, 23. 05. 2016 11.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Umrla je Helena Meden Vrtovec, znana ginekologinja, raziskovalka in redna profesorica na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Skupaj s sodelavci je orala ledino pri umetnih oploditvah v Sloveniji.

Helena Meden Vrtovec je marca praznovala 72 let.
Helena Meden Vrtovec je marca praznovala 72 let. FOTO: Tomaž Ungar

Umrla je ginekologinja, raziskovalka in redna profesorica Helena Meden Vrtovec, so potrdili v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

S svojim neutrudnim delom je Meden Vrtovčeva več desetletij skrbela za zdravje žensk. Med drugim je s sodelavci v 80. letih začela izvajati program za oploditve z biomedicinsko pomočjo ter tako pomagala stotinam parov, da so si ustvarili družino. Desetletje je bila tudi strokovna direktorica ginekološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

V času njenega vodenja oddelka za reprodukcijo na kliniki je prišlo do pomembne spremembe na področju oploditev z biomedicinsko pomočjo. Pred tem je zdravstvena blagajna plačala le določeno število postopkov na leto, zaradi česar so pari na postopke čakali. V dogovoru stroke in zdravstvene blagajne so leta 2007 spremenili način obračunavanja postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo, ki je bil vezan tudi na drugačen način dela. Namreč namesto dveh zarodkov so namreč ženskam začeli vstavljati le po enega, posameznemu paru pa odtlej ZZZS plača šest postopkov oploditve namesto štirih.

Napisala je številne strokovne prispevke in knjige, bila je članica strokovnih organizacij tako doma kot v tujini. Aktivna pa je bila tudi po upokojitvi.

Rodila se je leta 1944 v Ljubljani. Osnovno šolo je obiskovala na Brezovici, gimnazijo pa v Ljubljani. Študij na Medicinski fakulteti v Ljubljani je končala leta 1968, doktorsko disertacijo je zagovarjala leta 1980. Leta 1983 je postala docentka, leta 1986 izredna in leta 1991 redna profesorica na katedri za ginekologijo in porodništvo.

Od leta 1998 do 2008 je bila strokovna direktorica ginekološke klinike, pred tem je vodila oddelek za reprodukcijo. Bila je svetovalka več ministrov, v času ministrovanja Dorjana Marušiča je sodelovala pri pripravi strategije razvoja ginekologije in porodništva v Sloveniji, ki je predvidevala tudi zloglasno racionalizacijo števila porodnišnic in porodniških oddelkov.

UKC Ljubljana: Živela je za medicinsko znanost

UKC Ljubljana je novica o smrti njihove nekdanje sodelavke pretresla. "Bila je prepoznavna doma in v svetu. Bila je ena tistih naših zdravnic, ki je živela za medicinsko znanost v pravem pomenu besede. S svojim življenjskim slogom je udejanjila tisto, kar bi moralo biti stalnica prizadevanja vsakega zdravnika. S sodelavci je opravila pionirsko delo na področju IVF," so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot so poudarili, ji je uspelo povezati strokovno dejavnost s pedagoškim delom, dala pa je tudi izjemen poudarek znanstveno-raziskovalnemu delu. "To pa uspe lahko le tistemu, ki ima prirojene organizacijske sposobnosti za ustvarjanje pogojev, saj je skrbela za timsko delo. Imela je jasno vizijo za strokovni napredek na svojem področju dela," so še dodali.

Zaradi njenega aktivnega prispevka ji je Ministrstvo za zdravje RS leta 1995 podelilo naziv »višja svetnica«. Prevzela je odgovorno vlogo pri enem ključnih projektov pridobitve Priznanja RS za poslovno odličnost in akreditacije DNV za celotni UKC Ljubljana. In tudi pri teh projektih je pustila neizbrisno sled, so še spomnili v UKC. 

Za izjemne strokovne dosežke na področju ginekologije in porodnišva ter zavzetega posvečanja pacientkam od zanositve do menopavze ji je predsednik države dal državno odlikovanje.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3