Slovenija

'Umrli deček je bil vpisan v knjigo rojstev'

Ljubljana, 12. 08. 2011 14.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Direktor novomeškega centra za socialno delo je zanikal govorice, da umrli deček ni bil vpisan v matično knjigo. Vsi potrebni dokumenti so bili urejeni, saj so na njihovi podlagi izdali odločbo za otroški dodatek.

Direktor Centra za socialno delo Novo mesto Alojz Simončič je v zvezi s smrtjo desetmesečnega dojenčka, ki je umrl zaradi sepse, zanikal govorice, da naj otrok ne bi bil vpisan v matično knjigo, saj "so bili dokumenti urejeni". Pojasnjuje, da je center za socialno delo iz evidence prebivalstva pridobil podatke, na podlagi katerih so potem lahko izdali odločbo za otroški dodatek in porodniški dopust materi umrlega dojenčka. Razen tega pa drugih stikov z družino niso imeli.

Po neuradnih podatkih naj bi bil otrok rojen doma in naj bi bil le enkrat pri zdravniku, in sicer nekaj dni po rojstvu. Tako naj ne bi imel izbranega pediatra, ki bi spremljal otrokovo zdravstveno stanje. Prav tako do novorojenčka ni uspelo priti patronažni sestri.

Častnik Delo je poleg tega tudi poročal, da sta v torek zjutraj sorodnici v skrbi za otroka prišli k patronažni sestri v novomeškem zdravstvenem domu. Potem naj bi patronažna sestra šla na pediatrijo, kjer so se odločili, da poiščejo starše. Slednje so prepričali, naj otroka pripeljejo k zdravniku.

Deček je pri 10 mesecih tehtal 3,5 kg.
Deček je pri 10 mesecih tehtal 3,5 kg. FOTO: Reuters

Preostali otroci naj ne bi bili ogroženi

Center za socialno delo so o ogroženosti dečka, ki naj bi pri 10 mesecih tehtal 3,5 kg, obvestili novomeški zdravniki. Ti so namreč sprejeli otroka in ga nato napotili na zdravljenje v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Ob tem direktor centra opozarja, da center za socialno delo ne more sam bdeti nad vsem prebivalstvom, zato ukrepajo na podlagi prijav oz. opozoril, ki so lahko tudi anonimne. Simončič zato poziva javnost oz. kogar koli, ki ve za ogroženost otrok, naj to prijavi socialni službi.

Po njegovih besedah so z družino umrlega otroka zdaj vzpostavili stik, da bi ugotovili, kakšno je stanje preostalih otrok, teh naj bi bilo še pet. "Trenutno ne kaže, da bi bili ti ogroženi," je dejal. Ob tem pojasnjuje, da bodo šli vsi otroci na zdravniški pregled, kjer bodo ocenili, ali so ogroženi ali ne. Pravi, da so starši pripravljeni sodelovati s socialno službo, zato predvideva, da bodo starši verjetno sami odpravili anomalije, če se bodo pokazale. Sicer pa bo socialna služba družino in stanje otrok spremljala tudi naprej.

Če bodo otroci ogroženi in starši ne bodo odpravljali vzrokov, s katerimi otroke ogrožajo, potem bo center za socialno delo izvedel ukrepe, skrajni je odvzem otrok, je pojasnil Simončič. Ob tem opozarja, da postopek odvzema otrok ponavadi traja dolgo, lahko tudi kakšno leto. Sicer pa ima socialna služba tudi možnost začasnega odvzema otroka, ki je hitrejši.

Celotna družina naj bi se namreč prehranjevala z vegansko prehrano, ki vključuje le rastlinska živila. Vendar pa je otrok po besedah zdravnikov v UKC Ljubljana umrl zaradi sepse, ki je eden pogostejših vzrokov za smrt otrok pri tej starosti in ni nujno povezan z načinom prehrane otroka.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (143)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MoreLife
16. 08. 2011 11.58
+0
@chichina A debeli ljudje, katerih je vedno več so pa pokazatelj zdravega načina življenja? A majo podočnjake samo vegetarjanci? Mogoče veš zakaj so podočnjaki in zakaj nastanejo? OVCE...sledite čredi!
filipinc
15. 08. 2011 00.37
+2
men ko svinja zadiši me 100 vegancev ne ustav
chichina
14. 08. 2011 18.54
-2
Prav imaš Andreja Galinec, tile vegetarijanci s posnetka izgledajo zelo nezdravo. Bledi s podočnjaki pa res ne morejo propagirati kako zdravo jedo.
vyva
14. 08. 2011 13.02
Andreja Galinec; 12.08.2011; 22:58: "Tile v videu, ki so tudi rastlinojedci ali nekaj takega, mi izgledajo kot vampirji, bledi in s podočnjaki. Pa naj govorijo kako so zdravi, izgledajo shirani." Tvoja primerjava z vampirji je povsem neprimerna in primitivna. No pa le malo razmisli - poglavitni značilnosti vampirjev sta: podaljšani zobje (podočnika) in želja po krvi. Vegetarijanci ne potrebujemo podaljšanih podočnikov, saj veš smo rastlinojedi. Nadalje vegetarijanci nimamo želje po krvi, saj nam meso, ki je prepojeno s to telesno tekočino, ne diši. No prosim resno premisli preden podaš tako primitivni komentar.
gregaB5
14. 08. 2011 12.06
+1
Ne morem verjeti kako ste nekateri ljudje prav tišasti... Na živce mi gre ko vidim ljudi, ki na svojih otrocih zdravijo svoje frustracije, izživljajo svoje sanje, vsiljujejo svoje zastarele poglede... Zakaj siliti malčka starega nekaj let, da je samo presno hrano, preden sploh lahko sam ugotovi, da mu meso morda ne ugaja? Zakaj ga odpeljati večkrat na teden v cerkev in mu vsiljevati razmišljanje RKC kot edino pravo? Zakaj ga siliti v šport, v katerem vi niste blesteli, pa ga sploh ne mara? Saj vem, pravilno je, da otroka vzgajamo po svojem zgledu... Ampak zakaj ga siliti... ? Lahko ga vodimo, usmerjamo, mu stvari objektivno razložimo stvari... Objektivno, ne na način: če ne greš v cerkev, bo to bog vedel in boš, na kakršenkoli način že, kaznovan...
noone00
14. 08. 2011 10.17
vegetarijanstvo ni dieta je način prehranjevanja znanja iz davnih časov ko človek še ni bil lovec na živali. če ti narava omogoča to prehranjevanje zakaj ne bi,nekaterim ne more recimo eskimom imajo večji del jedlinika sestavljen iz mesa,ampak iz čistega porekla,ker to kar dela danes živalska veriga za prehranjevnje z mesom je absurd pa se tega folk sploh ne zaveda. da je večina živine na tem planetu futrana s kemikalijami in to vnašati v telo je čisto brezbrige. ne rečem da se je res čisto meso a takega je bole malo ker danes je pomemben profit in ravno tako je pri zelenjavi lepša ko zgleda in več ko jo je pa še bio in eko po vrhu več profita je v žepu tistih ki se ukvarjajo s tem. vsak naj bo toliko zaveden da zna preudarno kaj naj da v usta in predvsem poreklo tega in na kakšen način je pridelano. ker več kot 30% bolezni izvira prav zaradi uživanja nezdrave hrane,ki nekaterim prinaša profit
zalijanc
14. 08. 2011 08.27
Intelektualni detomor, upam da gresta oba starša sedet za tri leta, ožji sorodniki so defakto sostorilci.
civitasstain@gmail.com
14. 08. 2011 02.18
x941 :"no jest nebom glih govoru o tem vegeterjanstvu ker se ne spoznam nato in me niti ne zanima ker jem kar hočem je pa znanstveno dokazano da imajo ljudje ki se prehranjujejo normalno veliko več energije kot drugi " No ja prvič bi rad videl tvoje študijske dokaze, ki govorijo o "normalni prehrani" z veliko več energije. Jaz bi rajši govoril o ZDRAVI prehrani. Res je da vegetarcem in veganom manjkajo pri prehrani snovi ki so v mesu, se pa dajo nadoknadit z zavestno prehrano. Da se vedno manj hranimo mirno, zavestno in z zdravo hrano, pa vidimo vsak dan, saj vedno več debele mladine, ki polni želodca od Mc Donaltovimi hamburgerjev, ki so jih na hitrico pogoltnili, koraka po cesti.
civitasstain@gmail.com
14. 08. 2011 01.48
-1
kaja2222 " Ja, še tole. Z zakonom pri prepovedala vegansko prehranjevanje otrok do tistega leta, ko bi se otrok lahko sam, zavestno in z vso odgovornostjo odločil, kako se bo prehranjeval. Pa sicer nimam nič proti veganom. ODRASEL človek je sam svojega telesa gospodar" Ne govorte mi. da se vegeterjanci oziroma veganci hranijo bolj nezdravo. Pa od kot imate to. Morbit, ko gledate pri mesojedcih tudi že pri mladini tako velke vampe. Je to zdravo????
x94
13. 08. 2011 20.33
+2
@vyva no jest nebom glih govoru o tem vegeterjanstvu ker se ne spoznam nato in me niti ne zanima ker jem kar hočem je pa znanstveno dokazano da imajo ljudje ki se prehranjujejo normalno veliko več energije kot drugi
OldWorldOrder
13. 08. 2011 17.17
arest ni hec, res je. od tam najbrž težava z debelim črevom. le problemov z dojkami ne razumem. imaš to že dolgo?
Tonček Balonček
13. 08. 2011 16.45
V knige vrojstev so vpisobvali že Aramjci in Efipčani, pred 3.000 leti, a to je zdaj višek naše e-javne uprave?! Če znajo izbrisevati na desttisoče ljudi, verjamem, da tudi ne vpisujejo kot nekdaj župniki. MAtičlne knjige je treba vrniti pod kiklo RKC, so bili vsaj vestni in imeli vs epodatke s terena! Tu ans nategujejo, da je bilo vs ev erdu, nas pa gnjavijo z nekimi presejalnimi resti zaradi dojk, debeleha črevesja in podobnega! Očlitno so jim novorojenčki deveta briga!
kaja2222
13. 08. 2011 16.14
Ja, še tole. Z zakonom pri prepovedala vegansko prehranjevanje otrok do tistega leta, ko bi se otrok lahko sam, zavestno in z vso odgovornostjo odločil, kako se bo prehranjeval. Pa sicer nimam nič proti veganom. ODRASEL človek je sam svojega telesa gospodar.
kaja2222
13. 08. 2011 16.09
No, če so bili starši visoko izobraženi, kot smo slišali po tv, se čudim, da se jim ni zdelo nič narobe, ker je bil njihov otrok tako podhranjen. Pri vseh možnih načinih samoinformiranja ni normalno, da se tega nista zavedala. Je pa še ena varianta: mogoče sta eksperimentirala z lastnim otrokom. Kakorkoli že, ubogi dojenček, ki si ni mogel pomagat, je moral umreti od lakote - v našem modernem, civiliziranem svetu, kjer je hrane dovolj. Nesprejemljivo in neopravičljivo!!!!!!!!!!! Kje drugje bi bila starša zelo kaznovana, pri nas pa se jima ne bo zgodilo NIČ.
AnicaZ
13. 08. 2011 15.53
Atomic_boy če ne bi dojila, bi jo verjetno hranila z formulo, a ne? Ne zagovarjam veganstvo (nimam tudi nič proti), ampak pravim da je možno preživeti in živeti brez mesa in živalskih izdelkov. tudi otroci. ampak če je opazno da se otrok ne razvija normalno, seveda je treba vse narediti v tej smeri kaj je najboljše za otroka. Moja tašča je svojega sina hranila z mesom, dojila in ne vem kaj vse ne, pa se ni normalno razvijal. tako da hranjenje z mesom in mesnimi izdelki ni pogoj za normalen razvoj otroka, a ne? Sama pa nisam vegetarijanka, daleč od tega.....
mojcarinci
13. 08. 2011 15.03
+1
ko imas dojencka ga previjes vsaj 10x na dan... in kot starš ne vidiš da otrok hira, da ne pridobiva na teži.., ga ne neseš k zdravniku........ tega ne morem razumeti, zame nista vredna biti starša, bogi mali angelček
Hmeljko
13. 08. 2011 14.29
Sam da so čevapi, pa je vse v redu.
g00morph
13. 08. 2011 14.25
BigLebowski, zame je imel pomen, ker se s tabo ne bi strinjala glede osebnosti - so do sebe zelo neusmiljeni, ne glede na lepe (ali drugačne) ideologije. Okoli veg. je sploh veliko zavajanja: eni mislijo, da so našli tržno nišo v algah kot viru B12 in bi opozorila, da si preberejo več o tem, preden vse verjamejo. lp.
OldWorldOrder
13. 08. 2011 14.20
uboj iz malomarnosti. starši so ga namenoma izstradali do smrti. lastno dete! tako pač je. videli so, da ni zdrav, videli so, da je shiran, podhranjen, videli so, da je nekaj hudo narobe. pa niso ukrepali. ljudje z visokošolsko izobrazbo. niso vedeli? boste trdili, da niso vedeli?!?
BigLebowski
13. 08. 2011 13.14
Mimsy morda zato, ker tvoj post ni imel nobenega pomena. Hitler je bil vegeterjanec iz zdravstvenih razlogov. To nima nomene veze z njim kot osebnostjo. Njemu se niso smilile zivali, meso mu je pac skodilo.