Slovenija

V Unicefu obžalujejo odstop ambasadork

Ljubljana, 20. 01. 2011 14.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.S./U.Z./V.L./P.J./STA
Komentarji
48

V Unicefu so se odzvali na govorice o domnevnih nepravilnostih in prekinitvi sodelovanja Vite Mavrič in Milene Zupančič. Vse obtožbe zanikajo in pravijo, da njihovi zaposleni delajo odgovorno.

Igralka Milena Zupančič
Igralka Milena Zupančič FOTO:

Potem ko sta ambasadorki dobre volje Vita Mavrič in Milena Zupančič prejšnji teden prekinili sodelovanje z Unicefom, so se danes na novinarski konferenci v omenjenem društvu odzvali na očitke. V. d. izvršnega direktorja Alenka Jež Heinc je na današnji novinarski konferenci zavrnila vse očitke, ki so se v preteklem tednu pojavili v javnosti. Kot je zatrdila, je poslovanje Unicefa pregledno in dobro.

Kot je poudarila, poslovanje nadzorujejo tako organi društva kot tudi zunanji revizorji, redno pa ga spremlja tudi Unicefov urad v Ženevi. Vsa poročila potrjujejo, da društvo Unicef Slovenija posluje kot dober gospodar v skladu z zakonodajo in računovodskimi standardi, je zatrdila.

Številke, ki so se o poslovanju Unicefa Slovenija pojavile v javnosti, so po njenih besedah "vzete iz konteksta in kot take predmet manipulacije". Očitano produkcijo oglaševalskih akcij za pomoč pri preprečitvi dela otrok v rudnikih Burkine Faso in za pomoč otrokom z ulic Ruande pa so omogočili korporativni partnerji, pojasnjuje.

Odstop ambasadork obžalujejo in pravijo, da so zanj izvedeli istočasno kot mediji. Dodali so še, da so odprta vprašanja pojasnili obema in poudarili, da njihovi zaposleni delajo odgovorno.

Alenka Jež Heinc in Žarka Brišar Slana na novinarska vprašana po podani izjavi nista želeli odgovarjati.

Zakaj sta prekinili sodelovanje?

Vita Mavrič je opozorila, da so ambasadorji nemalokrat izpostavljeni neprijetnim vprašanjem o ugledu in verodostojnosti dela organizacije, odgovarjajo pa lahko le z argumenti. Milena Zupančič pa je povedala, da je njen status v društvu "že nekaj časa popolnoma marginaliziran" in sodelovanja praktično ni več. Sama niti ne ve, kdo je predsednik društva, kdo je izvršni direktor, kdo je v izvršilnem odboru, kdo so člani nadzornega odbora, kako se razporeja denar darovalcev in ni seznanjena z načrtovanjem posameznih akcij.

Igralko Mileno Zupančič so za ambasadorko Unicefa imenovali leta 1997, šansonjerka Vita Mavrič pa je kot ambasadorka javno delovala od leta 2002.

Mavričeva je pojasnila tudi, da je do nje prišla informacija o nepravilnostih v finančnih poročilih – med drugim naj bi Unicef Pošti Slovenije odobril brezobrestno posojilo v višini 22.000 evrov – omenja pa se tudi čezmerna poraba sredstev za promocijo in uničevanje neprodanih voščilnic.

Govorice o domnevnih nepravilnostih in nezakonitostih v delovanju slovenskega Unicefa naj bi se razširile tudi z anonimnim dopisom. Organizacija naj bi bila že več kot pol leta brez zakonitega zastopnika, lani naj tudi ne bi sklicali skupščine, ki bi obravnavala zaključno poročilo o finančnem poslovanju za leto 2009, proti Unicefu Slovenija pa so na delovno in socialno sodišče vložene štiri tožbe zaradi domnevno nezakonite odpovedi pogodbe o zaposlitvi in tri tožbe za plačilo odškodnine zaradi mobinga.

Vita Mavrič je bila ambasadorka dobre volje od leta 2002.
Vita Mavrič je bila ambasadorka dobre volje od leta 2002. FOTO: Miro Majcen

Pošta Slovenije: Za napako smo se opravičili

Iz Pošte Slovenija so sporočili, da je Unicef septembra 2007 v prenos pri njih oddal naslovljeno direktno pošto. Poštnino so zaračunali po ceniku, niso pa upoštevali pogodbenega popusta.

'Unicef je račun za opravljene storitve v mesecu septembru 2007 poravnal, reklamacijo za neobračunan popust pa je posredoval po telefonu šele konec decembra 2008. Prejeto reklamacijo smo takoj preučili in ugotovili, da je sprejemna pošta, na kateri je bila v prenos oddana naslovljena direktna pošta, naredila napako pri obračunu poštnine in žal res ni upoštevala pogodbenega popusta. Stranki smo za preveč obračunano poštnino takoj izstavili dobropis v znesku 18.952,67 brez DDV in se ji opravičili,'' so zapisali kot odgovor na izjave Mavričeve, da so se v Unicefu dogajale nepravilnosti, med njimi naj bi bilo tudi 'enoletno brezobrestno posojilo' Pošti Slovenije v višini 22.000 evrov.

Kot poudarjajo na Pošti, napake niso naredili namenoma in preveč plačanega zneska tudi niso namenoma zadrževali, saj so takoj, ko so jih na napako opozorili, ustrezno ukrepali in se opravičili.

Unicef brez zakonitega vodstva?

Zastopnik nekdanjih delavcev, ki organizacijo tožijo zaradi domnevno nezakonite odpovedi delovnega razmerja, v odprtem pismu medijem opozarja, da Unicef Slovenija vse od julija lani deluje nezakonito. Vodstvo Unicef Slovenija pa so v Odvetniški družbi Grobelnik in partnerji označili kot samooklicano.

Unicef
Unicef FOTO: Reuters

Tako opozarjajo, da društvo nima niti reprezentativnega (predsednika) niti izvršnega organa (izvršilnega direktorja), skupščine niso sklicali vse od julija 2009, torej tudi letnega poročila za leto 2009 skupščina ni potrdila.

Temu pritrjuje tudi sklep Upravne enote Ljubljana z dne 12. januarja letos, da je "bilo pri vsebinskemu pregledu ugotovljeno, da zastopnik društva ni bil izvoljen skladno z določili veljavnosti temeljnega akta društva," so zapisali. Ob tem je upravni organ po navedbah odvetniške družbe pozval društvo, naj predloži dokazila o izvolitvi.

Ob tem pritrjujejo trditvi Jež Heincove, da je sodišče s sklepom že odločilo o eni izmed zadev glede nezakonitosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi ter tožbo zaradi nepravočasnosti zavrglo.

Pri tem pa opozarjajo, da zadeva še ni pravnomočna, saj so v imenu odpuščenih delavcev že vložili pritožbo. Sodišče je namreč odločitev v tej zadevi v nasprotju s procesnimi pravili oprlo na zaslišanje Jež Heinceve kot zakonite zastopnice Unicef Slovenija.

Z načinom vodenja društva so bile po njihovem mnenju v zadnjih letih grobo kršene temeljne ustavne in delovnopravne pravice zaposlenih v društvu in nikakor ne gre za nepremišljene izjave in zlonamerne informacije, kot je to danes označila Jež Heinceva.

Kot poudarjajo v odvetniški družbi, so bili nekdanji zaposleni "podvrženi ponavljajočemu se, sistematičnemu, graje vrednemu in očitno negativnemu ravnanju in vedenju s strani vodstva društva Unicef", kar se je končalo v nezakoniti odpovedi pogodbe o zaposlitvi.

Unicef: Odstopna izjava Milene Zupančič
Unicef: Odstopna izjava Vite Mavrič
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kledo
21. 01. 2011 19.31
ja seveda da ga, sej če nebi odšle se za nepravilnosti še nebi izvedelo!!!
pehtateta
21. 01. 2011 17.34
Tonček Balonček 21.01.2011, 11:36 ------------------------- balonček, si imel spet sanje o Janši? Veš kaj ti povem, da Slovenija potrebuje Janšo na kubik, močno roko, ki bo pometla ta slovenski požrešni in pokvarjeni hlev. Metla, ki ne bo spraševala, če balončka lahko pomete, ampak ga bo odplaknila z ostalo navlako vred. Pejd spat no.
pehtateta
21. 01. 2011 17.30
tako je povsod, kjer vladfa babilon, zapomite si. In tu je babilon, na darsu je babilon v izolski bolnici je babilon.......
brezcasni
21. 01. 2011 17.22
NAJ POVEM TOLE:V AFRIKI SEM ŽIVEL STALNO 5 LET IN 90%ROBE KI JO PODARJAMO SE PRODAJA NA STOJNICAH SAJ JO LOKALNI VELJAKI POČAKAJO V PRISTANIŠČIH NATO SORTIRAJO IN NAJSLABŠIH 10% PODARIJO OSTALO PA GRE V ŠIVALNICE NATO V PRANJE IN NATO NA ŠTANTE. toliko o tem kam gre vsa roba in za koga
resslovenka
21. 01. 2011 17.09
Par let nazaj so se pojavile govorice o sporih med ženščinami. Boj za prevlado, katera je zasluženjša in ji pripada večji kos pogače. Bi dodala, da so ženske že takrat naredile organizaciji dovolj škode, saj so se že pojavljali dvomi o delovanju slovenske podružnice ali kar pač že imamo v Sloveniji. No s tem zadnjim odzivom so babure dokončno izničile verodostojnost delovanja slovenske podružnice med slovenskimi državljani. Ah ja , za "dobra dela" so bile pa tako ali tako zelo dobro plačana.
Zatarra
21. 01. 2011 15.40
Jaz pa nikakor ne bom obžaloval, če mi bo še kdo kdaj rekel to, da je daroval nekim ORGANIZIRANIM "dobrodelnežem". :> Hinavci pa taki.
Libra77
21. 01. 2011 15.35
Zadnjič pristopi k meni študentka z vrečkico in vpraša : A veste kaj je to? Sem rekel: DA, to je vrečka z hrano za otroke v afriki, s katero dobi otrok obrok za cel dan, žal le-ta, do otroka kateremu želim pomagat ne pride ampak se kupnina te vrečke vidi le iz satelita, ki je slikal razkošno vilo na otoku BoraBora.
rok000
21. 01. 2011 15.12
Od mene ne dobijo niti centa! Malo se ozrimo okrog sebe pa boste vidli kje so doma lačna usta!
luckyss
21. 01. 2011 15.02
V Evropi farmacija ne sme testirati na živalih, pa se ne sekirajo preveč - unicef in podobni jim to omogočajo v Afriki na ljudeh!
nikolizadovoljen
21. 01. 2011 14.59
Sem slišal da ima direktorica cca 1 mio€ plače
metronom
21. 01. 2011 14.52
Tonček balonček pejd spat!!!
metronom
21. 01. 2011 14.51
če kadarkol hočem kakemu revežu kaj dat, grem do njega in mu dam. Nikoli več pa preko RDEČEGA KRIŽA, kaj šele UNICEFA- delajo bolj za svojo korist!
partizanein
21. 01. 2011 14.49
Tonček Balonček ti maš tolk sprane možgane, da ti še sam Janša ne more pomagat...
kolcamož
21. 01. 2011 14.47
sam poglejte te hladne ženske ,ki sedijo za mizo in mislijo da šminkirajo,kje je policija in komisije, bi imeli kaj počet.....
kolcamož
21. 01. 2011 14.39
vse te organizacije niso vredne počenega groša......jest pomagam tud na črno sosedom prjatlom, pa se ne hvalm, pa vem kam gre denar ....
exim.ex
21. 01. 2011 13.39
Dej pejte delat u veqrad
exim.ex
21. 01. 2011 13.38
Dej pejte delat u veqrad
korintos1
21. 01. 2011 11.44
Že dolgo nekaj ni v redu. Zakaj so pa hodili tolikokrat v Afriko gledat če je še lakota. Niti sami tega ne verjamejo. No prevoz je pa bil zastonj, pa ostali stroški tudi, saj je plačalUnicef.
Tonček Balonček
21. 01. 2011 11.36
Ta vlada je nesposobna, Janša bi uredil razmere na Unicefu, Centrih za socialno delo in še marsikje, gre za človeka, ki ve, kaj je prav in koristno za ta narod!!!! V svojem žiljenju je to že večkrat dokazal, ne le doma, tudi šitrše, zaupajmo katolikom, ki svoje delo opravljajo na temeljih katoliškega etosa, temelja evropske kulture!!! Ne zaupajmo komunistom, v teh 20 letih /na 45 let podlage/ so nas pripeljali v revščino in odvisnost od ameriških investicijskih bank, UDBA deluje bolj kot kdajkoli, čakamo le e na aretacije ter taborišča za prevzgojo! Temu bomo napravili konec, Janša naj poleg Novakove, Žerjava in Erjavca k pogovorom povabi še Plemenitega, ki ima jasno vizijo in ve, kao se stvarem streže, poseduje rešitve in znanje, plemenitost ter še marsikaj! Gremo na ulice (ne na Titovo!)!!!
LXG
21. 01. 2011 09.28
ime55 20.01.2011, 17:15 18 Prejšnji petek sem preklical trajnik za nakazila Unicefu! Bravo Bravo naj gredo delat ! Magari na Diners.