Slovenija

'Upal reči Titu ne'

Ljubljana, 26. 10. 2009 18.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izšla je knjiga o Stanetu Kavčiču, nekdanjem politiku in članu Zveze komunistov Slovenije, ki si je "upal reči Titu ne". Zagovarjal je tudi liberalizacijo gospodarstva.

Izšla je knjiga Pred časom – portret Staneta Kavčiča, ki sta jo napisala zgodovinar Božo Repe in znanstveni svetnik na Inštitutu za novejšo zgodovino v Ljubljani Jože Prinčič. Kot sta avtorja dejala na današnji novinarski konferenci, je knjiga poskus rehabilitacije politika, ki je edini "upal reči Titu ne". 

Tito
Tito FOTO: Neda Došenović

Kavčič (1919–1987) je imel bogato politično kariero. Bil je član predsedstva CK ZKS in ZKJ, med letoma 1967 in 1972 pa je bil predsednik slovenske vlade. Kavčič se je v zgodovino slovenske in nekdanje jugoslovanske politike vpisal z zagovarjanjem liberalizacije gospodarstva, pri čemer je izhajal iz slovenskih razmer in prednosti ter krepitve tistih gospodarskih področij, ki hitreje prinašajo dohodek. Kavčičev liberalizem je bil po "cestni aferi" leta 1969 omejen, po utrditvi enotnosti KP leta 1972 pa je bil prisiljen odstopiti z vseh položajev in se upokojiti.

Kritika odhajajočih oblasti

Po Repetovih besedah je bil Kavčič konec osemdesetih let objekt za kritiko odhajajočih oblasti. Kritika je bila, tako Repe, krivična, saj se je pozabljalo na Kavčičevo osnovno usmeritev v svet. Njegova vizija še danes ni do konca uresničena, prav pričujoča knjiga pa naj prinese nekoliko bolj pretanjen pogled na tega pomembnega politika.

Kavčič se je v zgodovino slovenske in nekdanje jugoslovanske politike vpisal z zagovarjanjem liberalizacije gospodarstva, meni Repe.
Kavčič se je v zgodovino slovenske in nekdanje jugoslovanske politike vpisal z zagovarjanjem liberalizacije gospodarstva, meni Repe. FOTO: POP TV

Prinčič je poudaril, da so imele Kavčičeve reformne težnje tudi zelo opazne učinke, saj njegova vlada sodi med tri najbolj uspešne. V spominu širše javnosti je Kavčič ostal tudi zaradi svojih zaslug pri ustanovitvi Ljubljanske banke in vztrajanju pri Dnevniku v slovenskem jeziku.

Prinčič si želi, da bi s pomočjo knjige Kavčič dobil mesto v zgodovini, kot si ga zasluži. Bil je odločen, pronicljiv in karizmatičen ter je pomembno prispeval k slovenski gospodarski in državni osamosvojitvi. Janez Kocijančič meni, da se v Sloveniji izmenjujeta dve obdobji; ko gledamo naprej in ko smo neustvarjalni in sterilni. Kavčič nedvomno pooseblja prvo obdobje, je prepričan Kocijančič.

Nekdanji šef Kavčičevega kabineta Ivan Rudolf je predstavil pobudo o rehabilitaciji Kavčiča, ki se bo opredmetila v postavitvi spomenika, in to že jutri. Za pobudo sta stala tudi Repe in že pokojni Peter Božič. Ideji je zelo naklonjen tudi ljubljanski župan Zoran Janković.

O Kavčiču je spregovoril tudi Miro Cerar, ki je nekaj časa skrival Kavčičeve dnevnike. Te sta leta 1988 izdala Igor Bavčar in Janez Janša. Cerar je Kavčiča spoznal vsled njegove športne poti. Kasneje, ko se je Kavčič znašel v nemilosti oblasti in je bil pod strogim nadzorom, ga je Cerar obiskal in takrat je postalo jasno, da si lahko zaupata. "Nikoli nisem izrabil tega zaupanja kot nekateri," je sklenil Cerar.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

coyoteugly82@gmail.com
27. 10. 2009 11.19
Kaj je klerikalci, Bog vas nima rad??? 15-18 letni smrkavci tukaj pišejo o zadolževanju Jugoslavije in o tem, kakšno je bilo življenje v tej državi. Halo, jugoslovanski dolg, ki je spadel na Slovenijo, je že zdavnaj odplačan, zdajšnji zunanji dolg Slovenije pa je nekajkrat večji. Koliko hiš so si ljudje zgradili v tistih časih, pa niso nujno bili člani partije, brez da so se zadolžili do grla, kot to ljudje počno danes... nimate pojma o tem, kako je bilo življenje v Jugoslaviji, a najbolj pametujete.
kceh011
27. 10. 2009 10.15
domobrani kar brište komentarje,nič ne bo pomagalo..
Tonček Balonček
27. 10. 2009 10.07
To povzdigovanje Kavčilča in ustvarjanje mita o nekem liberalcu in naprednem človeku je popolnoma brez zveze. Sams em tiste čase doživlajl neposredno! Stane Kavčič je bil komunist po duši in srcu, saj je vso bedo kapitalizma sam doživljal že v svoji mladosti. Izhajal je iz revolucionarne miselnost .V svoji drži je bil nasproten današnjim slovenskim politikom, zaradi katerih živimo v času stihijskega "razvoja" in podrejanja logiki evropske birokracije (največja farsa je bila, ko smo jim predsedovali in brez koristi za to pognali skozi okno 100 mio EUR). Problem, ki ga je hotel rešiti je bil enak kot je še vedno! Namreč, iskanje novega modela organiziranja gospodarstva, ki povezuje socialistični model s tržnim sistemom, in organiziranje odnosov med nujno skoraj docela avtonomnimi enotami ter centrom (takrat Beograd, zdaj pa Bruselj). Koinčno nam je Sladkorno tovarno vzel Bruselj, Tobačno in vrsto drugih pa velekapital. Bil je pač načelen in trmast in je raje odšel, končno je bil pa pet let predsednik slovenske vlade oz. izvršnega sveta.
123_Zoke_vec_ni
27. 10. 2009 09.46
Hohoho, hlapčki s POPTV pridno brišejo komentarje, ki ne gredo skupaj z njihovim revolucionarnim izročilom... Bah, Kavčič! Še en komunistični aparatčik. Skregal se je z Mačkom in končal na manj privlačnih položajih. Zdaj naj bi mu pa še postavli spomenik...
Tonček Balonček
27. 10. 2009 08.53
Pahor si tega Janši ni upal nikoli reči!!
Tonček Balonček
27. 10. 2009 08.16
Janša je pa za razliko od Kavčiča Titu rekel DA še po njegovi smrti. Res pa je tudi, da je Tito Stalinu rekel NE.
meribon
27. 10. 2009 07.06
Dejte nehat s tem Tito-m in rdečkarji, ki še nikol niso nč nardil za Slovenijo. Tito - slovenske matere sin. A slovensko ni znal, to vse pove.
darvil
27. 10. 2009 04.48
Gre se za pačenje zgodovinskih dejstev,namreč nekatere osebe katere imajo možnost javno spregovoriti poskušajo zgodovino krojiti po svoje . Nasploh je zanimivo to da so nam češ nekoč vladali norci ,čeprav so rezultati še danes dobro vidni ,danes ko nam usodo krojijo sami poštenjaki kot so Janša in Bavčar pa nam gre bolje ,mogoče zato ker smo danes zadolženi za štirideset miljard evrov plus obresti ,kar pomeni da bomo naslednjh sto let odplačevali današnji dolg ,stem da ne vzamemo več niti enega centa kredita. Sprašujem se zakaj je potem takem Kavčič stisnil pizdo ,zakaj če je že imel jajca ni vztrajal v boju za bolje jutri .Očitno zato ker je bil navadni karierist in je stvari gledal zelo ozko . Gospod Repe in podobni bi se raje posvetili raziskavam "slovenskega fenomenalnega projekta "od 120.000 brezposelnih in 600.000 ljudi na meji preživetja ,skratka o naši brezskrbni bodočnosti.Mogoče bodo odkrili kakšne vsemogočne JJ,Bavčarje,Šrote in številne druge dobrotnike ki predvsem platonsko ljubijo ogoljufano in obubožano Slovenijo . Ali tudi ta projekt financira EU?
RADO62
27. 10. 2009 01.44
Ni bilo ravno lahko oporekati steklemu psu iz kumrovca.... Tako, da je možakar res imel ja.ca..... heh
Buena Vita
26. 10. 2009 22.36
OBRITI VEŠ,TA TITO JE BIL RUS,NI BIL BROZOV PEPIČ,TAKO SO GA KLICALI IN BIL JE ZLOČINEC
erikon
26. 10. 2009 22.16
Slava TITU !!!
Andrejček
26. 10. 2009 21.07
obriti titov grob je u kumrovcu v beogradu so ga pokopali apak so ga hrvati potem odnesli v kumrovec drgače ja kapa je bil tito diktator bil je mal pametnejši kot teli dones isto se i pahor zadolžuje ampak nezna vodit države o turku pa da ne govorim sploh ne vem gdo ga je dal na to funkcijo
primc81
26. 10. 2009 20.35
nekaterim še vedno ni jasno... kritike glede Titoja in komunistov ne letijo na njih zato ker so levi ali desni letijo zato, ker s(m)o pod njihovo oblastjo naj... isto bi napisal, če bi namesto komunistov bili na oblasti v JUG-I domobranska varianta...
kceh011
26. 10. 2009 20.32
to Tito! nikol te ne bomo pozabli,dobro si zrihto nekatere tak da se še dons čuje tvoja šiba ko se nekateri tak jezno oglašajo..
primc81
26. 10. 2009 20.25
če si hotel kaj narediti v življenju si moral biti član KPJ-a, ker drugače si že bil po defaultu izdajalec,....da se ne pogovarjamo o UDBI,... Tisti ki pa pravte, da je bilo takrat boljše življenje, RES JE , bilo je boljše, vendar na račun gromozanskega zadolževanja Jugoslavije, kar pa bi tako ali tako vodilo do zloma celotnega gospodarstva, če ne bi prišlo prej leto 91...
primc81
26. 10. 2009 20.22
tisti ki pravijo, da je bil tito super in na sploh ah in oh v komunistični JUG-i, pejte rajš, pa si pospravte partijske knjižice že nekam...
rajaringa
26. 10. 2009 20.09
primc81 26.10.2009, 20:03 1 komunisti ko komunisti -banda lopovska resnica
rajaringa
26. 10. 2009 20.09
ah tito tito ja en rvčk je biv
primc81
26. 10. 2009 20.03
komunisti ko komunisti -banda lopovska
Boštjan Bukova Drva
26. 10. 2009 19.39
če bi titu rekel NE ga že dolgo ne bi bilo več...............prejšni teden sem bil na Dedinju na grobu.Največ obiskovalcev je iz Slovenije.Sicer pa je bil sin slovenske matere na kar smo lahko ponosni.!!!!!!!