Upokojenci bodo dodatek namesto maja dobili šele julija

Letni dodatek za upokojence ne bo izplačan maja, temveč najkasneje julija. Predlog zakona o uravnoteženju javnih financ, ki je v zakonodajnem postopku, namreč predvideva omejitve pri tem dodatku.

Svet pokojninskega zavoda se je danes seznanil z dopisom ministra za finance Janeza Šušteršiča, ki soglaša, da bo letni dodatek za upokojence za leto 2012 izplačan najkasneje julija, in ne maja, kot določa pokojninski zakon.

Upokojenka

(Foto: Thinkstock)

Že po zakonu o interventnih ukrepih za letos se letni dodatek ne uskladi in tako določa, da višji znesek za upokojence z nizkimi pokojninami znaša 368 evrov, nižji za upokojence z višjimi pokojninami pa 224 evrov.

Vlada pa je v predlogu zakona o uravnoteženju javnih financ pri letnem dodatku, ki za upokojence pomeni podobno kot regres za delovno aktivno prebivalstvo, v letih 2012, 2013 in 2014 predvidela določene spremembe. Letni dodatek tistih, katerih pokojnina znaša do 414 evrov, bi ostal nespremenjen. Tistim, katerih pokojnina znaša od 414 do 622 evrov, naj bi se dodatek znižal na 111 evrov, tisti, katerih pokojnina je nadpovprečna, pa dodatka ne bi dobili.

Vendar pogajanja tudi glede tega varčevalnega ukrepa še niso končana, tako da so spremembe predloga še mogoče.

Državni zbor o zakonu o uravnoteženju javnih financ še ne bo odločal na izredni seji 7. maja, kot je bilo predvideno. Koalicijski poslanci so namreč umaknili zahtevo za sklic izredne seje. Po oceni predsednika vlade Janeza Janše je realen datum izredne seje DZ o predlaganem rebalansu in zakonu 10. maj.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 131
Adi Lukačič 25.06.2012 11:54:04
Ja Zdravko to si prav povedal,saj politika še gre prej na dopust,pa se bo blagajna precej spraznila !!!
Več komentarjev