Slovenija

'Upor proti okupatorju častno dejanje'

Ljubljana, 16. 03. 2009 19.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Janez Janša je na spletni strani SDS zapisal, da je bil upor proti okupatorju častno dejanje, kolaboracija z okupatorjem pa zavržno dejanje.

Janez Janša.
Janez Janša. FOTO: POP TV

Predsednik SDS Janez Janša se je vključil v razpravo o povojnih pobojih. Na spletni strani stranke je zapisal, da je bil upor proti okupatorju častno dejanje, kolaboracija z okupatorjem pa zavržno dejanje. Ob tem je dodal, da je bilo izkoriščanje oboroženega odpora proti okupatorju za prevzem oblasti zavržno dejanje, samoobramba in upor proti revolucionarnemu nasilju pa legitimno dejanje.

Medvojni in povojni poboji so zločin

Po Janševih besedah so bili medvojni in povojni poboji vojnih ujetnikov in civilistov zločin, ne glede na to, kdo jih je izvedel. Med praktične korake, "ki lahko pomagajo zdraviti rane preteklosti in ustvarjati novo enotnost Slovencev za spopade z izzivi prihodnosti," pa predlaga, da DZ sprejme resolucijo o preseganju usodnih delitev.

Predsednik SDS predlaga, naj se v glavnem mestu postavi kostnico za civiliziran pokop vseh tistih žrtev povojnih pobojev, ki jih ni možno dostojno pokopati na kraju smrti. Po njegovem mnenju naj se dopolni zakon o žrtvah vojnega nasilja, tako da bo nediskriminatoren in brez političnih diskvalifikacij. Zakonsko pa naj se prepove poveličevanja in opravičevanje zločina, je zapisal.

"Kultura življenja namesto kulture smrti"

V besedilu na spletni strani SDS z naslovom "Kultura življenja namesto kulture smrti" je Janša poudaril, da so stari Grki že pred tisočletji po vsaki bitki ali vojni dovolili premaganim nasprotnikom, da so pokopali ali sežgali svoje mrtve: "Ta pravica je bila sveta."

Po besedah predsednika SDS je kultura smrti, ki jo je v desetletjih obvladovanja vzgojil komunizem na Slovenskem, privedla do stanja, v katerem je obnašanje mnogih celo leta 2009 zdrsnilo pod normo barbarskih plemen iz starega veka.

Na glavnem trgu v Ljubljani se postavi spomenik vsem umrlim v vseh obdobjih naše zgodovine, na katerega se preprosto zapiše: Našim mrtvim. predlog Janeza Janše

Ob tem pojasnjuje, da so komunisti zagrozili s smrtjo vsakomur, ki se bo proti okupatorju boril izven OF. Leta 1942 so po besedah predsednika največje opozicijske stranke "brezobzirno pobili veliko sredinskih politikov, ki se jim niso hoteli pridružiti." Slovenski komunisti so se pri obsegu pobojev in izbiri metod izkazali za več kot dostojne svojih nacističnih in stalinističnih vzornikov, ki so uporabljali podobne metode, meni Janša.

Kot pojasnjuje, so po smrti Stalina celo v takratni komunistični Sovjetski zvezi obsodili in ustrelili nekatere najhujše rablje iz časov stalinskih čistk.

Po njegovih besedah so bili v Sloveniji v kali zatreti vsi poskusi, da se najbolj tragično obdobje slovenske zgodovine dostojno in nepristransko prenese na filmsko platno. "Nekaj posameznikov, ki so plaho predlagali takšen poskus, je bilo že med svojim cehom ožigosanih za domobrance," opozarja.

V dolini Kolpe, nadaljuje Janša, še vedno stojijo vikendi, katerih temelje so zgradili iz nagrobnikov uničenih pokopališč. "Ko je bil v prejšnjih letih del dokumentacije o teh in drugih privilegijih nekdanje komunistične elite predan Arhivu Slovenije, so si izmislili afero fotokopirni stroj, ki jo generalni sekretar vlade ob pomoči medijskega stroja servisira že vse od nastopa nove vlade," pojasnjuje.

Ko je vlada ob dnevu človekovih pravic decembra 2007 priredila državno slovesnost v spomin na trpljenje desettisočev, so to slovesnost bojkotirali tako bivši kot takratni predsednik republike ter tudi novoizvoljeni predsednik, ki opravlja to funkcijo še danes, in ki je odkritje grobišča v Hudi Jami razglasil za drugorazredno temo, poudarja predsednik največje opozicijske stranke.

Po Janševem mnenju osnovna točka spopada med kulturo smrti in kulturo življenja niso imena ulic. "Preimenovanje je tako kot poimenovanje zgolj posledica nečesa. Mrtvi pač ne bodo ostali večno nepokopani, količina njihovega trpljenja je prevelika," pojasnjuje.

"In ko bo zadnji med njimi dobil spokojen grob, njihovi svojci pa mesto žalovanja, bo iz slovenskih mest in trgov brez sledu izginila tudi simbolna zapuščina kulture smrti v besedi in podobi Tita, Kardelja ali Kidriča," še piše predsednik SDS na strankini spletni strani.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (326)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mina.si
18. 03. 2009 21.08
Janša, naj namesto skrbi za spomenik poskusi , zakrpati Shengensko mejo ! V nasprotnem , bodo južni bratje pohodili ,nas in spomenik !
Ulikses
17. 03. 2009 22.47
končno se je spametoval
Buena Vita
17. 03. 2009 19.53
DOBRO DA SI POVEDAL RESNICO-KAKO JE BILO V NORIŠNICI,IN KAJ SI TI PORIVAL ,,,TO ŠE POVEJ KONI-KONIQI
strogoff
17. 03. 2009 13.00
USI GLIH - bla, bla, bla, bla ! _ _ _ _ _ _
viliboh
17. 03. 2009 12.00
za dobrobit-ne za svojo rit
viliboh
17. 03. 2009 11.59
prosim,naštejte mi vsaj tri slovenske politike.ki delajo za dobrobit vsesplošnega slovenskega naroda!!!
sugarhill
17. 03. 2009 11.45
Če JJ verjame v to, kar govori, potem mu ne bo težko s tem svojim "predlogom zgodovine" iti pred Združene narode in ga jim tam predstaviti. Ali pa je ta "mrtvaški spektakel" samo notranja desna politična manipulacija.
manjakranjc@hotmail.com
17. 03. 2009 11.24
Žal bol desnih od vas ni(ali pa pač ne ločite političnih polov), torej zopet pljuvate sebi v lonec. Mar res ne spregledate!?
Kulak
17. 03. 2009 11.11
Desničarji, vaša vest je res težka Boli vas, ker imate izdajalsko preteklost in na vesti poboje slovenskega naroda. Boli vas, ker ste potem prestopili med komunjare ter zopet izdali same sebe. Boli vas sedaj, ker ne veste kaj ste in kaj bi radi bili. Boli vas, ker boste čez nekaj časa zopet izdali sami sebe, ker je tako zapisano v vaših genih. Kosti mojih prednikov, ki so bili pobiti med vojno, da lahko vi sedaj serjete, pa nikoli ne bodo v istem grobu z izdajalci.
Ranunculus
17. 03. 2009 10.41
manjakranjc Sprejemanje dejstva, da ima lahko nasprotna stan prav, je pozitivno, saj kaže na nezakrknjenost, ki je desni znerviranci ne premorejo. Pa ne mi razlagat o tem, da imajo desni vedno prav in se levi vedno motijo, ker vemo, v katerih režimih je taka miselnost zakoreninjena. Ah in seveda - med desnimi ni ubogiuh v umu, kajne manjakranjc?
nefretete
17. 03. 2009 10.30
manjakranjc 17.03.2009, 09:50 0 Človeku kar sili nasmeh na obraz, ko prebira "modre" izjave psevdolevih, katerim JJ osebno ne dopusti spati vsaj tja do 1h zjutraj. Kako patetično in predvidljivo, da ob vsej ( po njihovem mnenju) trezni razpravi sklenejo, da ima JJ v samem bistvu prav. Manjica, kar tolaži se, da nismo spali zaradi JJ. Od nas ga še nobeden ni tako grdo ozmerjal, kot si ga ti pred kratkim. Kaj pa tebe boli, če imamo čas in se zabavamo na forumu? Saj si bila vabljena, pa se pač nisi odzvala. To, da so besede zaradi katerih smo se zadnje dni prerekali postale zlate, ker jih je napisal JJ? Malo si poglej, kaj je duhovna rast, pa si preberi, kaj pišeDie_Gottesliebe 17.03.2009, 09:39 Od vseh nas je edini znal pametno potegniti iz razgovorov, pogovorov zezanj, žaljenj itd. bistvo vsega, kar je JJ spisoval na dolgo, je omenjeni strnil v en stavek. Glej in se čudi. Pa lep dan želim.
Adolph
17. 03. 2009 10.29
Skoda za vse zrtve ,na eni kot na drugi strani,koristniki so bili najprej komunisti,in sedaj kapitalisti . . . . . . .
eizo
17. 03. 2009 10.16
nosferatu Mislim, da omejen je tisti, ki ne razume Janševe figure takšne kakršna v resnici je in jo vidi zgolj skozi oči zmanipuliranih levičarskih medijev ter lopovskih komunističnih političnih nasprotnikov.
LomilkaSrc
17. 03. 2009 09.55
Upor proti kondenzatorju?
nosferatu
17. 03. 2009 09.52
@eizo: "JANŠA JE PRAVI SLOVENEC, OČE SLOVENSKEGA NARODA!" Ni mi jasno, kako je lahko kdo tako omejen, da gre take bedarije pisat na javni forum... 1. Oče slovenskega naroda je Primož Trubar; izgleda, da si falil v osnovni šoli. 2. Pravi slovenec? Ja, tak, ki pod mizo in daleč od oči javnosti Slovenijo deli tujim firmam, tajkunom in lobistom, pol se pa joče, da ni nič kriv, ko pa mu kateri krivdo dejansko dokaže, pa ga ubogi kalimero gre tožit. Ponos našega naroda, ni kaj. 3. Največje možno licemerstvo: pod njegovo oblastjo je DAL blejski otok RKC, ki je med 2. svetovno vojno v veliki večini KOLABORIRALA z okupatorjem, zdaj pa ima jajca blebetat, kako je kolaboracija grda stvar? Solit naj se gre... Naj se rajši za Uršo pobriga, namesto da take kisle strelja.
manjakranjc@hotmail.com
17. 03. 2009 09.50
Človeku kar sili nasmeh na obraz, ko prebira "modre" izjave psevdolevih, katerim JJ osebno ne dopusti spati vsaj tja do 1h zjutraj. Kako patetično in predvidljivo, da ob vsej ( po njihovem mnenju) trezni razpravi sklenejo, da ima JJ v samem bistvu prav. Resno se "narežim" tem ubogim na umu, ko se vlada prekomerno ukvarja z izjavami opozicije- medtem-, ko na drugi strani draži "življenjske" potrebščine in hkrati "perverzno" s prstom kaže na te, prvotno omenjene. Bolano!
Uroš Palhartinger
17. 03. 2009 09.39
R.I.P. vsem izvensodno pobitim žrvam komunistične revolucije...
eizo
17. 03. 2009 08.31
JANŠA JE PRAVI SLOVENEC, OČE SLOVENSKEGA NARODA! DOL Z LAŽNJIVIMI KOMUNISTI!!!
Zakon1
17. 03. 2009 07.52
Kako patetično, Od Janše in od vseh janšistov, ki tule packajo s svojimi komentarji. A kakorkoli, resnice spremenili ne boste. Zdaj pa jokajte in se razpišite.
RADO62
17. 03. 2009 01.13
Je pa prav smešno spremljati fobije levosučnih kozlov, ki doživljajo manjvrednostne komplekse vsakokrat, ko se v medijih pojavi Janša...Pa tudi če bi živeli na marsu bi bil za vse vaše pripetije in nezgode kriv Janša, čeprav bi živel na nekaj svetlobnih let oddaljenemu planetu... heh...