Slovenija

Nova stavka v Luki Koper ni izključena

Koper, 26. 08. 2011 15.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Izvajalci pristaniških storitev in Luka Koper bodo v prihodnjih 14 dneh podpisali anekse, s katerimi naj bi uresničili stavkovne zahteve delavcev. Sindikat ostaja nezaupljiv in stavke še ne izključuje.

Stavka v Luki Koper je delo ohromila v začetku meseca.
Stavka v Luki Koper je delo ohromila v začetku meseca. FOTO: POP TV

Če se bodo zadeve odvijale po dosedanjem tempu in sistemu, ne bo dobro za nikogar, je po današnji seji nadzornega sveta Luke Koper ocenil predsednik Sindikata izvajalcev pristaniških storitev (SIPS) Predrag Topić. "Mislim, da je sedaj stvar v celoti prepuščena štiričlanski upravi. Uprava pa je prepočasna in ne ostaja veliko časa več. Dogovor, ki smo ga podpisali, se zaenkrat zelo slabo izvaja," je menil predstavnik delavcev.

 

Na vprašanje, ali Luki ne verjamejo, je Topić odgovoril, da nikomur ne verjamejo. "Če želijo, da jim verjamemo, naj nam zagotovijo rešitev," je dodal. Dokler ne bo sklenjen nek tristranski sistem, sindikat nima nikakršne garancije in se nima kaj pogovarjati, meni Topić. "Mi želimo biti v vsakem pogajanju obravnavani kot enakopraven subjekt."

Navedel je še pomen podpisa neke vrste krovne kolektivne pogodbe, ki naj bi bila ena od treh rešitev, ki naj bi jih sindikat predlagal upravi. Po Topićevih besedah naj bi bile vse tri rešitve ekonomsko upravičene. "Niso pa upravičene za določene člane uprave," je dodal.

Kot je izpostavil, so bili predlogi sindikata upravi, da se zagotovi varno delo v Luki Koper in socialno varstvo, kar bi lahko uredili s kolektivno pogodbo, ki jo Luka Koper že ima, treba bi jo bilo le preliti še na stran IPS. Ob tem pa so predlagali še nove rešitve, kot je socialno podjetje ali možnost, da bi delavci sami ustanovili svoje podjetje, ker se jih večina ne želi vrniti k dosedanjim delodajalcem. "Imamo podpise peticije za šest takšnih podjetij, ki so resnično problematična," je še pojasnil.

Glede možnosti ustanovitve denimo socialnih podjetij je sicer Topić dejal, da je res še vse odprto, lahko pa po njegovih besedah Luka da neko zagotovilo, da se do takrat delavcem zagotovi neka krovna kolektivna pogodba oziroma minimalne pravice.

Na novinarsko vprašanje, če je že prišlo do kakšnih pritiskov na delavce, je Topić odgovoril, da se trenutno borijo za enega delavca. "Ponosni pa smo na dejstvo, da smo okoli 40 delavcev vrnili nazaj na delovna mesta. Žalosten sem, da se pred desetimi leti nismo mogli pogovarjati, sedaj so se pa naenkrat pripravljeni pogovarjati."

Na vprašanje, ali je možna napoved nove stavke, je Topić dejal, da sam stavke ne more napovedovati, je pa v soboto predviden sestanek upravnega odbora sindikata SIPS. "Če se bo upravni odbor odločil, je v sredo predvidena tudi skupščina, na kateri se bo s podpisi odločilo, ali lahko do stavke pride ali ne. Sedaj je napetost velika, delavci pa tako enotni, da kaže na to, da je ogromno možnosti, da do stavke pride," je še povedal.

V 14 dneh bodo začeli podpisovati anekse

Luka Koper bo v roku 14 dni sprožila postopke za podpis aneksov z vsemi izvajalci pristaniških storitev (IPS). Z njimi bodo zagotovili spoštovanje delovnopravne zakonodaje ter uredili varnost pri delu in razmere na skupnem delovišču. Na dolgi rok pa bodo pristopili k oblikovanju sistemskih rešitev, je povedal prvi nadzornik Luke Janez Požar.

Stavka v Luki Koper - 3
Stavka v Luki Koper - 3 FOTO: POP TV

Po današnji seji nadzornega sveta Luke Koper je Požar še povedal, da so se nadzorniki danes seznanili s prvotnim osnutkom dogovora z izvajalci pristaniških storitev – tistim, ki ga je uprava zavrnila –, ter se strinjali, da je bil resnično neprimeren. Zato pa je nadzorni svet upravi naložil, da v prihodnje nadzornike redno obvešča o vseh korakih in doseženih rezultatih na poti iskanja dolgoročnejše rešitve. "Zavedamo se te problematike in širše družbene odgovornosti podjetja," je zatrdil Požar.

Predsednik uprave Luke Koper Gregor Veselko pa je poudaril, da bo uprava Luke zahtevala vpogled v poslovanje vseh izvajalcev pristaniških storitev. V kolikor bodo pri tem ugotovili kršitve delovnopravne zakonodaje in internih aktov Luke, bo uprava s takim izvajalcem storitev nemudoma prekinila sodelovanje.

Bo vlada uredila socialno podejtništvo?

Veselko je poudaril še, da tako analiza, ki jo je opravila družba KPMG, kot tudi judikati sodišč kažejo na to, da trenutna sistemska ureditev govori o najemu storitev, ne najemu delovne sile. Poudaril pa je, da si bo tudi uprava prizadevala čim prej priti do nove sistemske rešitve, dolgoročno vzdržnega modela, ki bo sprejemljiv za vse akterje. "Tudi nam je v interesu, da se zadeva čim prej reši," je poudaril Veselko.

Ob tem je izpostavil, da je možnosti veliko, med njimi je na primer tudi socialno podjetništvo, ki naj bi ga vlada z zakonom uredila do prihodnjega leta. Vsekakor pa bo treba najti najbolj ustrezno možnost ter izbrano rešitev prilagoditi specifičnim razmeram v Luki.

Kot je še razkril Veselko, ima trenutno Luka pogodbe sklenjene s 43 podjetji, ki delujejo kot izvajalci pristaniških storitev. Koliko od teh krši delovnopravno zakonodajo in interne akte Luke, ni želel razkriti. Je pa dodal, da je Luka v skladu z dogovorom z dne 6. avgusta, s katerim so podizvajalci zaključili protestno prekinitev dela, v avgustu cene storitev delodajalcev IPS zvišala za pet odstotkov. Delodajalci IPS so se z istim dogovorom zavezali, da bodo to zvišanje prenesli neposredno v plače svojih zaposlenih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
28. 08. 2011 02.18
jani666
26. 08. 2011 18.55
Slovence bi zaposlovali pa nebi prišlo do tega, pa podizvajalce bi morali stran spravit. Vsi bi morali biti zaposleni pod Luko!
Kodvodnar
26. 08. 2011 18.47
Draga Macyy bolje, da se gres soncit in ne naprezas prevec svojih mozganckov, saj so taki komentarji blago receno niskotni in sramotni..... Kje so stari lepi casi, ko se je vedlo kdo daje delo, kdo placuje in koliko bos placan....tople malice, odmori.... in vse kar spada zraven. Ko je bil privilegij delati v Luki Koper, ker si delal za Luko Koper in ne za vsemogocne luske podizvajalce (preko vez vstanovljeni od bivsih zaposlenih) za cela dva evra na uro..... Kvaliteta storitev pa upada,......