Gasilci imajo polne roke dela z gašenjem požarov, med drugim na Koroškem povsem zgorel čebelnjak

Zaradi daljšega obdobja suhega vremena Uprava za zaščito in reševanje opozarja na povečano požarno ogroženost naravnega okolja. Med kurilno sezono pa so pogosti tudi dimniški požari, ti se v zadnjem obdobju kar vrstijo, zato svetujejo redno vzdrževanje in pregledovanje kurilnih naprav.

Gasilci

Uprava za zaščito in reševanje opozarja na povečano požarno ogroženost zaradi daljšega suhega vremena in kurilne sezone. (Foto: Thinkstock)

Zaradi daljšega obdobja suhega vremena se je v teh dneh krajevno, zlasti pa v submediteranskem delu države, nekoliko povečala požarna ogroženost naravnega okolja, opozarja Uprava RS za zaščito in reševanje.

Na območjih brez snežne odeje je ogroženost še nekoliko večja zaradi vetrovnega vremena, zato na upravi svetujejo previdnost pri kurjenju oziroma uporabi ognja v naravnem okolju ter pri uporabi naprav in izvajanju aktivnosti, ki lahko v naravnem okolju povzročijo požar.

V kurilni napravi kurite samo gorivo in ne odpadkov

Na upravi za zaščito obenem opozarjajo, da se med kurilno sezono lahko poveča število dimniških požarov. Zato svetujejo redno vzdrževanje in pregledovanje naprav ter preprečevanje nalaganja gorljivih oblog v dimniku. Če pa se obloge že nabirajo, jih je treba strokovno odstraniti.

Zagotoviti je treba takšno zgorevanje, da saje in smola sploh ne nastajajo in se zato ne morejo nabirati v dimniškem priključku in dimniku, kar zagotovimo s pravilno vgradnjo kurilne naprave z majhnimi emisijami in visokim izkoristkom.

V kurilni napravi je treba kuriti samo gorivo, ki ga predvidi izvajalec, nikoli pa odpadkov. Kuriti se s suhim lesom, sušenim na zraku, polena morajo biti prilagojena velikosti kurišča in toplotni moči kurilne naprave, zakuriti in kuriti je treba skladno z navodili proizvajalca ali vsaj splošnimi pravili kurjenja glede na izvedbo kurišča.

Dimniškega požara ne gasite z vodo

Če do dimniškega požara vseeno pride, pa je treba zapreti ali vsaj omejiti dovod zraka v kurilno napravo in dimnik. V zadimljene prostore se ne sme vstopati, na pomoč je treba poklicati gasilce.

Dimniškega požara se ne sme gasiti z vodo, ker se ta v dimniku upari in lahko poškoduje tako tistega, ki gasi, kot tudi dimnik. Prav tako se ne sme odpirati dimniških vratc, saj je velika nevarnost, da ogenj in dim izbruhneta v prostor.

Po požaru je treba dimnik pred nadaljnjo uporabo pregledati in odstraniti morebitne nezgorele obloge, kar praviloma opravi dimnikarska družba.

Primerjava števila požarov po  letih:

vrsta požara 2015 2016 2017*
v naravi 1358 1269 22
v objektu 2119 2085 7
dimniški 532 493 4

Število požarov v letu 2017 se nanaša na že zaključena poročila iz intervencij, dejansko pa jih je bilo več.

Zgorel čebelnjak z dvema panjema čebel

Samo v zadnjih 24 urah so v Upravi RS za zaščito in reševanje obravnavali najmanj 15 dimniških požarov – denimo v občinah Zreče, Šmartno ob Paki, Cerknica, Ljutomer, Železniki, Borovnica, Lukovica, Medvode, Hoče - Slivnica, Bled, Žalec, Rogaška Slatina, Podvelka, Laško in Tolmin. Poleg tega so gasilci pogasili sedem požarov v naravi ter devet požarov v različnih objektih.

V Podkraju pri Mežici je denimo v sredo zvečer v celoti zgorel čebelnjak, v katerem sta bila dva panja čebel. Policisti in kriminalisti bodo ogled opravili danes, lastnik pa škodo, povzročeno v požaru, ocenjuje na 4000 evrov, so sporočili iz PU Celje.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 13
 
1n4 30.01.2017 21:36:01
Mi lahko kdo pomaga? Iscem prispevek o dimniskih pozarjih. Pred kratkim je bil videoprispevek z navodili in opozorili dimnikarja kako se izogniti dimniskemu pozaru in kako ravnati, ce do njega pride. Ce se kdo spomni, prosim za povezavo.
Več komentarjev