Slovenija

Juhu, tudi uradno se začenjajo poletne počitnice - a žal tudi popravni izpiti

Ljubljana, 26. 06. 2017 06.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tudi uradno se za 161.000 šolarjev in 54.000 dijakov začenjajo poletne počitnice. Svojih šolskih obveznosti pa še ne bodo odložili tisti, ki bodo opravljali predmetne in popravne izpite. V šolske klopi se sicer šolarji vračajo 1. septembra. V letošnjem šolskem letu je šolo obiskovalo okoli 175.700 učencev in 75.000 dijakov.

Za nekaj več kot 161.000 osnovnošolcev in nekaj več kot 54.000 srednješolcev se danes začenjajo najdaljše počitnice v šolskem letu. Svojih šolskih obveznosti pa še ne bodo odložili tisti, ki bodo opravljali predmetne in popravne izpite. V šolske klopi se sicer šolarji vračajo 1. septembra. Šole so v petek obeležile tudi dan državnosti.

V času poletnih počitnic so številne organizacije, društva in institucije za mlade pripravile počitniške tabore, delavnice in letovanja, nekateri tudi počitniško varstvo. Pester nabor dejavnosti med drugim ponujajo Zveza prijateljev mladine Slovenije, taborniške in skavtske organizacije, centri šolskih in obšolskih dejavnosti, lokalna društva in javni zavodi.

V osnovnih šolah se danes začenja obdobje predmetnih in popravnih izpitov za učence do 8. razreda. Izpite bodo v tem roku lahko opravljali do 7. julija. Za dijake pa se bodo začeli 29. junija.

Sicer so učenci 9. razredov šolsko leto zaključili 15. junija, dijaki zaključnih letnikov srednjih šol pa že 22. maja. Za tiste devetošolce, ki vseh svojih obveznosti niso opravili uspešno, v teh dneh potekajo popravni izpiti, dijaki zaključnih letnikov pa so ravno v četrtek zaključili ustne izpite na splošni in poklicni maturi.

Začenjajo se poletne počitnice.
Začenjajo se poletne počitnice. FOTO: Thinkstock

V letošnjem šolskem letu je šolo obiskovalo okoli 175.700 učencev in 75.000 dijakov. Osnovno šolo je prvič obiskovalo okoli 22.300 otrok, kar je bila največja generacija prvošolčkov v zadnjih 19 letih. Največja novost iztekajočega se šolskega leta je bil uvedba pouka angleščine kot obveznega predmeta v 2. razredu v vseh osnovnih šolah.

Na visokošolskih zavodih pa bodo do 6. julija potekali preizkusi posebnih nadarjenosti, sposobnosti in spretnosti bodočih študentov prvega prijavnega roka.

Z uspehom na poklicni maturi bodo dijaki seznanjeni 5. julija, z uspehom na splošni maturi pa 10. julija.

Najkasneje do 25. julija bodo kandidati obveščeni o rezultatih izbirnega postopka oz. ali so sprejeti na fakulteto. Vpis v prvi letnik študija sprejetih v prvem roku bo od 26. julija do 14. avgusta.

Učencem, dijakom in vsem zaposlenim v vzgoji in izobraževanju je ob koncu šolskega leta v poslanici čestitala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič. Vsem je zaželela lepe in sproščene počitnice.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TistoPravo
26. 06. 2017 09.02
-1
Še moj ferrari v garaži ima manj počitnic, kot teli naši vrli učitelji.... ampk otrokom pa, kdo bi zameril....sj imajo skozi šolsko leto kr dost dela, k jih frizerajo iz fičotovih mašin za njihove ferrarijeve šolske karoserije...njim pa čist nezanimiv, itaq....furat ferrari z mašino od fičota....al bodo vsi ne vem kai in oh in sploh, kaj ne ko jim predavajo to eni ki delajo 4 ure na dan in 1500 garantirano na mesec...ni da ni, otroc ste krivi...mi delamo itaq po nareku, in če ne dojamete...plačejte za naš bencin za ferrari, vi se pa sfrizerejte mašince na svojih fičotih sami doma...gremo pol skupej na testno, da vas ocenimo....spet po nareku, in za 1500...nič lažjega. Dokler boste za bencin plačevali, dobite kar si zaslužte. Mašine od fičotou nazaj domov, pa naj si najdejo v tej puščavi služb potem karoserijo za svojo mašinco samo delno sfrizerano...saj bi pa ja lahko vedeli, da večina ferrarijev stoji v garaži 365 dni v letu....v življenju pa se vozijo vsak dan non stop "samo fičoti"!
TistoPravo
26. 06. 2017 08.45
+0
Še moj ferrari v garaži ima manj počitnic, kot teli naši vrli učitelji.... ampk otrokom pa, kdo bi zameril....sj imajo skozi šolsko leto kr dost dela, k jih frizerajo iz fičotovih kašin v njihove ferrarijeve šolske kletke