Slovenija

Hildo Tovšak iščejo z mednarodno tiralico

Ljubljana/Celje, 20. 05. 2013 08.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Neda Došenović/G.G.
Komentarji
3139

Potem ko je Hilda Tovšak zaradi spremenjene obtožnice odkorakala iz pripora, je sodišče zaradi begosumnosti zoper Tovšakovo razpisalo tudi mednarodno tiralico. Policisti jo pospešeno iščejo. Minister Pličanič pa pričakuje ukrepe, če se bo ugotovilo, da se je zgodila napaka.

"Kriminalka" v zvezi s priporom Hilde Tovšak je v zadnjih dneh postregla z novimi zapleti. "Hilda Tovšak je bila 17. 5. ob 14.15 izpuščena iz pripora," so za 24ur.com sporočili iz celjskega zavoda za prestajanje kazni, kjer je bila Tovšakova v priporu.

V petek je senat okrožnega tožilstva v Mariboru zoper Tovšakovo odpravil pripor po uradni dolžnosti, ker je specializirano državno tožilstvo med postopkom prekvalificiralo zahtevo za preiskavo, tako da je Tovšakovi očitalo storitev kaznivega dejanja nedovoljenega dajanja darila, torej milejšo obliko kaznivega dejanja. Za takšna kazniva dejanja je predpisana zaporna kazen do treh let, pripor pa sme trajati največ 15 dni.

Čeprav je tožilstvo še isti dan vložilo obtožnico s predlogom podaljšanja pripora, je bila Tovšakova že izpuščena iz pripora. Sodišče je nato v soboto ugodilo tožilstvu in spet odredilo pripor za Tovšakovo in Aleša Pangerca. Slednji je že v priporu, so sporočili z okrožnega sodišča v Mariboru.

Danes pa je sodišče na predlog specializiranega državnega tožilstva zoper Tovšakovo odredilo še pripor iz razloga begosumnosti, posledično pa so bili izdani tudi Evropski nalog za prijetje in predajo, tiralica in mednarodna tiralica.

Obstaja namreč sum, da bi lahko Tovšakova zbežala v tujino. V oddaji 24UR so poročali, da ima Tovšakova počitniško hišo na Hrvaškem, v Keniji pa živi njena sestra.

Hildo Tovšak so v petek izpustili iz pripora.
Hildo Tovšak so v petek izpustili iz pripora. FOTO: POP TV

Policisti so Tovšakovo iskali že v nedeljo

Generalni direktor policije Stanislav Veniger je sporočil, da so Tovšakovo v nedeljo že iskali, a je niso našli. Iskali so jo na vseh pričakovanih lokacijah – med drugim na stalnem prebivališču v Ljubljani in na posestvu v Mislinji, vendar je nikjer niso našli. S policije so sporočili, da jo tudi danes pospešeno iščejo na območju Slovenije.

Minister Pličanič: Tožilstvo mora pojasniti, kaj se je zgodilo

V oddaji SVET je svoj pogled na domnevno procesno napako podal minister za pravosodje Senko Pličanič. "Tudi mene je presenetila novica," je povedal Pličanič in dodal, da bo od generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja in specializiranega državnega tožilstva zahteval poročilo.

Po njegovem mnenju bi moralo tožilstvo stopiti pred javnost in pojasniti, kaj se je zgodilo. Če pa se bo ugotovilo, da gre za napako, Pličanič pričakuje ustrezne ukrepe znotraj državnega tožilstva in tudi razmislek odgovornih na tožilstvu o objektivni odgovornosti

Nasploh pa Pličanič ne razume, zakaj sodstvo tako mečka v primeru odločitve načina prestajanja kazni v zadevi Čista lopata, kjer je bila Tovšakova obsojena na 14 mesecev zapora.

V igro pa se je s komentarjem vključil tudi nekdanjim minister za pravosodje Aleš Zalar. "Tudi če Tovšakovo najdejo, me ne bo presenetil odstop vodje specializiranega državnega tožilstva s položaja," je zapisal na Twitterju.

Policisti so potrkali na vrate hiše Hilde Tovšak v Mislinji, a je tam niso našli.
Policisti so potrkali na vrate hiše Hilde Tovšak v Mislinji, a je tam niso našli. FOTO: POP TV

Bo Tovšakova zahtevala odškodnino?

Odvetnik Tovšakove Boris Kanduti  je sicer za 24ur.com pojasnil, kako se je lahko zgodilo, da je Tovšakova, ki bi morala biti v priporu vsaj do 28. maja, predčasno na prostosti.

Pripor za Hildo Tovšak je bil v začetku odrejen zaradi kaznivega dejanja nedovoljenega dajanja daril po prvem odstavku 242. člena. Ta odstavek predvideva do pet let zapora. Potem pa je med postopkom, ko so bile osebe zaslišane, tožilstvo samo modificiralo zahtevo za preiskavo. Kaznivo dejanje nedovoljenega dajanja daril so ji po novem očitali po drugem odstavku 242. člena. Po tem odstavku je zagrožena kazen do treh let zapora.

Odvetnik Boris Kanduti je potrdil, da mu je Tovšakova v primeru Rimskih term preklicala pooblastila.
Tu pridemo do bistva zgodbe. Če je zagrožena kazen do treh let zapora, se morajo uporabljati posebne določbe o skrajšanem postopku in o odrejanju pripora, ne splošne. Pripor lahko traja maksimalno 15 dni. Lahko pa se ta pripor potem podaljša, če je vložen ustrezni obtožni predlog na okrajno sodišče. "Ker to ni bilo vloženo, to avtomatično pomeni, da je treba osebo izpustiti na prostost," je povedal Kanduti, ki je še potrdil, da je bila Tovšakova v nedeljo še v Sloveniji, danes pa ne ve, kje je.
Na specializiranem državnem tožilstvu pa so za 24ur.com sporočili, da so po preučitvi dokaznega gradiva morali spremeniti očitek, saj je iz zbranih dokazov izhajal utemeljen sum izvršitve milejše oblike kaznivega dejanja nedovoljenega dajanja daril in nedovoljenega sprejemanja daril.

Glede poročanj, da je Tovšakova na prostost odkorakala zaradi procesne napake, Kanduti pravi, da sodišče napake zagotovo ni storilo. "Sodišče se je samo držalo zakona," je povedal. Na vprašanje, ali je potem napaka na strani tožilstva, ki ni vložilo predloga za podaljšanje pripora, pa je Kanduti dejal, da se do tega ne želi opredeljevati. Ne ve namreč, zakaj se je tožilstvo tako odločilo in da je to pač odločitev tožilca. "Zakaj je takšna, pa mi ni jasno. Ni nujno, da je to ravno napaka," je povedal. 

Kot je dejal Kanduti, je bila Tovšakova v priporu 15 + 63 dni. Torej je bila v priporu neupravičeno 63 dni. Kanduti pravi, da je prezgodaj govoriti o tem, ali bo Tovšakova zahtevala odškodnino za čas, ko je bila neupravičeno za zapahi. "Zgolj teoretično povem, da če je oseba nezakonito v priporu, potem ima pravico do odškodnine. Ali se bo za to odločila ali ne, pa ne vem," je povedal Kanduti.

Hilda Tovšak
Hilda Tovšak FOTO: Aljoša Kravanja

Tovšakovo so v pripor odpeljali 28. februarja, ko se je zaključevala prva faza policijske preiskave sumov nedovoljenega sprejemanja in dajanja daril. Izkazalo se je, da gre za darila pri posredovanju tujih delavcev pri gradnji Teša 6. Poleg Tovšakove je sodišče pripor odredilo tudi za Aleša Pangerca iz ljubljanskega podjetja Go Extra in Poljaka Mareka Andrzeja Konfisza. Ker gre pri Pangercu za enako situacijo kot pri Tovšakovi, je bil tudi ta izpuščen iz pripora. Pri Poljaku pa je drugače, ker je obdolžen nedovoljenega sprejemanja daril in mu grozi do pet let zapora, tako da v njegovem primeru odredba o priporu vzdrži.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3139)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

an?ka30
24. 05. 2013 15.01
...policiji čestitke.....
silberblack
22. 05. 2013 19.56
A naši sodniki in vsi vpleteni tožilci delajo kaki sprejemni izpit iz psihološki urejenosti??? Pa bi morali. Nekdo zafrustriran zaradi slabe mame, družbe, preteklosti, pomanjkanja denarja, pomanjkanja vrednot ne bi smel biti na takem položaju. Ko sem šel v komercialno službo, sem moral prestajati 4urno psiho testiranje, oni pa nič, a naj bi mene predstavljali???? Mene ne, ljudstvo mora vzeti zakon v svoje roke,
an?ka30
22. 05. 2013 10.17
MENI KEŠ NA ROKO IN JO SAMA NAJDEM!!!!!!!
pesnitev
22. 05. 2013 09.12
+1
Pravična sodba Hildi bi bila edino takšna, da bi jo izreklo ljudstvo, se pravi oškodovanci, ne pa sodba "v imenu ljudstva" s strani podkupljivih sodnikov in tožilcev, da o odvetnikih ne govorimo, ki so še večje ribe spustili na svobodo: morilce, Balkanske bojevnike itd. Naše sodstvo bi bilo treba zelo natančno analizirati in izločiti gnile sadeže!
resslovenka
21. 05. 2013 19.22
+6
Vsa beda našega sodstva oz. kar pravne države se je izkazala v tem primeru. In naključij ni. Če je ženska sedela 63 dni v zaporu, ji je nekdo zunaj pomagal tlakovati pot v svobodo. Sram je lahko vse skupaj, in da ima kdo sploh še vest soditi državljanom, za bagatelne zadeve. Torej se pri nas kaznuje le nas, nepomembne državljane in to je dejstvo. V obraz se nam reži ubežnica , njenen solze so bile judeževe solze, njeno slabo počutje pa premišljeno pridobivanje na času. Imamo skorumpirano sodstvo, ki ni odgovorno nikomur, svoje frustracije pa "puca" v imenu ljudstva na revežih. Tako nizko smo padli, da nižje že ne bi mogli. Na Hrvšakem je sodstvo znalo poseči tudi v najvišje državne nivoje, nemilosrdno in brez pardona. Pri nas pa nas žejne čez vodo pelje ena Hilda. Kako močne povezave je imela, vidimo jasno. Pomagali so ji, da ne bi česa preveč povedala. Kako naj si drugače to sramoto razlaga pošten, ogoljufan državljan ? Ta država je krvavo potrebna temeljite prenove in to od A do Ž.
MNajram
21. 05. 2013 16.55
+5
Ma jaz je sploh nebi iskal. Zapleniti vse kar je njenega, moževega in od sinov. Če nekdo deduje dolgove staršev, naj ti poplačajo dolgove te ........ . Naj bo kjer je in naj več ne prestopi praga slovenije. Vsaj stroškov nebo. Raje se naj obrnejo na tiste, ki so pripravili scenarij za priložnostni pobeg. Od odvetnikov, sodnikov in stricev. Zbogom!
pesnitev
22. 05. 2013 09.05
+3
AwakenOne
21. 05. 2013 13.39
+4
Tale minister Pličanić je pa tut en model.... Poletje se še dodobra ni začelo, pa že ima farbo k da bi bil dva mesca na dopustu!! Zdej, al ma žena kak lepotilni salon, da ma đabe solarij, al pa vsake tolk časa potuje v Kenijo (najbrž z nizkocenovnim prevoznikom za elite - adrijo), kjer se meni za izgradnjo 1000km avtocest?? Vglavnem nič vidu, nič slišu, kje da bi celo pomislil, da nosi tudi sam kanček odgovornosti kot minister za pravosodje?! Pa še to, če je vse tiče, take in drugačne PRESENETILO, da jo je Hilda ucvrla, potem so zame nesposobni do konca! Vsakem frocu je jasno da bo izkoristila prvo možnost, sam da se izogne zaporni kazni, le funkcionarjem, ki so zadolženi (odposlani) da se ukvarjajo s temi zadevami, zgleda da ni Zame sta tako tožilec Fišer kot tale Pličanić sokrivca in bi morala tudi sama odgovarjati!!
Branko Rogina
21. 05. 2013 13.30
Po mojem bi si kr mogli vzet vzgled po filmu The Dark Knight Rises.....
bucka777
21. 05. 2013 12.30
bucka777
21. 05. 2013 12.16
+8
Zbiram sredstva za financiranje paramafiske skupine, katira bi pospravila te in njim podobne prevarante. Sedaj me samo zanima odziv poprej kot objavim transakciski račun.
gorenc100
21. 05. 2013 11.57
+6
js mislim da bi moral tožilc za svojo napakico it kr namesto hilde za 14mesecev v zapor, pa bi bila kazen dost poučna tudi za ostale naše pravnike.
MNajram
21. 05. 2013 16.56
+3
MNajram
21. 05. 2013 16.57
+1
za ta denar grem takoj za 14 mesecev v zapor !
Timy15
21. 05. 2013 11.57
+6
Že ob priprtju Tovšakove smo prav o tem že pisali,kaj bo naredilo to slovensko tožilstvo in sodstvo,pisano na kožo prav takim,kot je Tovšakova.Nedotakljivci,in sokrivci za nastalo situacijo v naši državi.Dokler ti ne bodo odgovarjali za svoje početje,Sloveniji ni pomoči.Tem bo moralo soditi le ljudstvo.
528Hz
21. 05. 2013 10.02
+14
Porušit parlament do temeljev in prevzet oblast v svoje roke.
MARK AUREL
21. 05. 2013 09.15
+2
Kaj je z našimi tožilci? Skrajni čas, da Zvonko Fišer ukrepa !
enakatrina
21. 05. 2013 08.12
+6
pomoje je pa s Tošićem in Jankovićem v VIP loži v Stožicah...
gekados
21. 05. 2013 07.44
+8
ja gizdalinka, kje so zdaj vstajniki, takrat se ni šlo za boljši jutri, bilo je več kot očitno zjebati jj iz oblasti.kaj pa imate zdaj?kje si zdaj ponosen mariborčan?si pa kar nekam tih.........
volek
21. 05. 2013 08.08
-2
Glih kar je radio Erevan pr poročilih sporoču da je Hildici nov pasport zrihtou Janša na tistmu fotokopirnemu stroju, ko so predsedika Turka j...l.
tropicvoygmail
21. 05. 2013 09.04
+3
Ti pa si lepo bral tu takrat ko so ble vstaje pa če si dovolj star si tud 91. se skril oz. izmuzno zaj boš pa še pameten tu? V Mariboru smo se največjega lokalnega lopova rešli! Ko pa smo prišli v Ljubljano pa ste rožice talali policajem pa še manj nas je blo skupaj ko v Mb. Zaj pa maš tolko kolko si naredo tak da lape!
tropicvoygmail
21. 05. 2013 09.06
+3
¨Manj nas je blo, ker si 50 % Mariborčanov več ne more privoščit niti poti v Ljubljano, ne zato, ker bi ljudje čutili manjšo družbeno odgovornost. Ti še razložim kaj je družbena odgovornost?
MICLA
21. 05. 2013 07.44
+3
mi sodišč ne potrebujemo to je navadna podkupljena banda in že prejšni predsednik vlade je opozarjal kakšni so ti ljudje kot so frlan masleša in ostali spomnite se kresalke senica in ostala banda to bando skupaj poslati v murgle in jih ograditiu in izstradati do smrti, drugače se jih namo rešili vse poti vodijo v murgle od tam pa seva ves ta kriminal in goljufije pa slovenci tega ne vidijo, vsi na cesto in naredimo kraj teh barebij.
Ira Sanctus
21. 05. 2013 07.24
+6
ha ha ha ha ha ha ha.... vsak normalen državljan je vedel, da bo *, samo hudo fejst študirani pravniki ne.Krivda je v izobraževalnem sistemu... ha ha ha ha... žalostno...
MNajram
21. 05. 2013 16.59
+2
opazovalec_
21. 05. 2013 07.24
+22
V zapor naj gredo sodnik in tožilec, ker so omogočili pobeg kriminalca.
MNajram
21. 05. 2013 16.59
+2
Bruhalnica24
21. 05. 2013 07.20
+11
Koliko se plača za tako minorno napakco... Kaj pa Sintalovc pa sedi za statistiko...
MICLA
21. 05. 2013 07.37
+11
pa to naše sodišče je leglo kriminala in bo potrebno da narod sodi taki bandi in jih likvidira drugače nam ni rešitve ,pa če bomo samo govorili ne bo nič ker oni nas imajo samo za norca.