Slovenija

Dan D za Erjavca

Ljubljana, 25. 01. 2010 08.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Državni zbor bo odločal o usodi okoljskega ministra Karla Erjavca, ki pa se razrešitve ne boji. Od poslancev pričakuje, da bodo predlog poslali na ustavno presojo. Se utegne v nasprotnem primeru koalicija zamajati?

Poslanci bodo jutri odločali o razrešitvi ministra za okolje in prostor Karla Erjavca, tej temi pa naj bi namenili kar pet ur in pol razprave. Kot je znano, je predlog za razrešitev v državni zbor poslal predsednik vlade Borut Pahor po predhodnem mnenju računskega sodišča. Kot vse kaže, bo predlog tudi sprejet, saj mu je podporo napovedala večina poslanskih skupin.

Kljub temu Erjavec razrešitve na torkovi seji ne pričakuje. Kot je dejal, računa, da bodo poslanci varovali ustavni red in pravno državo ter na ustavno sodišče naslovili zahtevo za ustavno presojo poziva. V nasprotnem primeru Erjavec ocenjuje, "da je naša pravna država šla po gobe".

V kolikor poslanci ustavne presoje ne bodo predlagali, je po Erjavčevih besedah "povsem jasno, da imam pravni interes, da vložim ustavno pritožbo in to bom tudi storil".

Bo Desus zapustil koalicijo?

Predsednik DeSUS Karl Erjavec
Predsednik DeSUS Karl Erjavec FOTO: Blaž Garbajs
Erjavec spominja, da je poziv računskega sodišča v mnogih točkah sporen, saj problematizira ministrovo pravno varstvo ter tudi sam program dela, kar je minister označil za "politično odločitev" predsednika računskega sodišča.

V stranki upokojencev se danes vrstijo sestanki. "Moram reči, da moram miriti nekatere poslance, ki ne vidijo več smisla sodelovanja v koaliciji," je o pogovorih na njih povedal Erjavec. "Glede na to, da gre za neustavni postopek, glede na to, da ima predsednik vlade različne kriterije – vemo, kaj se dogaja drugemu predsedniku stranke v tem koaliciji, vemo, kaj se dogaja nekaterim ministrom – nekateri poslanci razmišljajo o tem, ali je sploh še vredno sodelovati v koaliciji" je pojasnil svoje besede."Jaz poskušam prepričati svoje kolege, da ostanemo v koaliciji, ker se mi zdi, da ni potrebi, da sprožimo politično krizo," je še dejal.

Dodal pa je, da bodo v primeru njegove razrešitve, tisti, ki  bodo podprli to neustavno odločitev, prej ali slej morali odgovarjati.

Lobiranje? Ne, imam dovolj močno orožje!

Na vprašanje, ali drži, da je osebno lobiral pri posameznih poslancih in poslanskih skupinah, je minister odvrnil z retoričnim vprašanjem, če mu je to ob takem orožju, kot je ustavna presoja, potrebno.

Je pa predsednik SNS Zmago Jelinčič danes potrdil, da sta ga obiskala dva Desusova poslanca – eden je bil Matjaž Zanoškar – in ga prepričevala, naj v SNS glasujejo proti razrešitvi okoljskega ministra.

Zalar proti Erjavcu?

Erjavec naj bi sicer bil prepričan, da je gonjo proti njemu sprožil minister za pravosodje Aleš Zalar (LDS), ki naj bi pri premierju posredoval za sestanek s predsednikom računskega sodišča Igorjem Šoltesom. O tem so se razpisali nekateri spletni mediji, Erjavec pa je to komentiral z besedami: če bi bilo to res, bi imeli prvovrstni politični škandal.

Predsednica LDS Katarina Kresal svojega ministra zagovarja. "Menjava ministra Erjavca je stvar politične higiene. Ne more v vladi sedeti minister, zoper katerega je državni organ pregona, državno tožilstvo, vložil kazenski obtožni predlog. In ni korektno, še posebej če gre za predsednika koalicijske stranke, da vzame celo vlado za svojega talca. Da v njej vsak teden najde novega dežurnega krivca za svoje napake. Ni minister Zalar netransparentno kupil patrij in ni minister Zalar tisti, ki je prodal državno premoženje brez sklepa vlade, in ni minister Zalar tisti, ki ni uredil problema ločevanja odpadkov. Minister Erjavec je tisti, ki tega ni storil."

Erjavec naj bi tudi izpostavil, da se premier ne drži obljube, da bodo še pred razpravo o njegovi razrešitvi zakon o ustavnem sodišču poslali v ustavno presojo. Zaradi te izjave ga je Pahor poklical na zagovor. Srečanje, ki naj bi bilo zelo napeto, je že mimo.

Gajšek naj bi bil novi kandidat

Poslanec DeSUS Matjaž Zanoškar
Poslanec DeSUS Matjaž Zanoškar FOTO: Dz-rs.si
V Desusu naj bi že imeli novega kandidata za okoljskega ministra. Neuradno naj bi to bil Miran Gajšek, načelnik Oddelka za urbanizem pri Mestni občini Ljubljana. Bolj znan je zaradi afere s podjetjem Gradbeništvo Božičnik. Zaradi zlorabe položaja v tej aferi je bil leta 2002 celo pravnomočno obsojen na štiri mesece zapora, pogojno na dve leti.

Kot najresnejši kandidat za novega okoljskega ministra – stolček spada v kvoto stranke DeSUS – se je omenjal poslanec DeSUS in slovenjgraški župan Matjaž Zanoškar. V tem primeru bi se mu mandat v državnem zboru pa bi se mu zamrznil, tako da bi Erjavec postal nadomestni poslanec. Vendar pa se to ne bo zgodilo, saj se je Zanoškar dokončno odločil, da položaja ministra ne bo sprejel.Za zavrnitev se je odločil predvsem zaradi šibke podpire koalicijskih partnerjev.

Da bi profesionalno opravljal župansko funkcijo in se tako v dobro Karla Erjavca odpovedal funkciji poslanca, Zanoškar ne razmišlja, saj bi to pomenilo, da bi izigral zaupanje volivcev, ki so mu ga izrazili na državnozborskih volitvah.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (143)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mindfucker
26. 01. 2010 22.03
viva el salvador!
Nov mail?
26. 01. 2010 08.23
@janez.planinsek26.01.2010, 07:330 M-teorija jaz sem za leteče svinje, saj je čas kolin pa te nič ni stah?
janez.planinsek
26. 01. 2010 07.33
M-teorija jaz sem za leteče svinje, saj je čas kolin
M-teorija
26. 01. 2010 07.17
Za vsako kanto.
Marko Varga
26. 01. 2010 07.15
Korl se bo vrnil na okoljski stolček takoj,ko Janša spomladi prevzame oblast po množičnih demonstracijah.....osebno bo zadolžen,da preverja koliko kruha je v smeteh..
M-teorija
26. 01. 2010 07.06
pajtlerblanka 25.01.2010, 20:48 ~vsi gledajo tarčo svinjarije letijo,~ Ja eni vidijo leteče slone, drugi pa leteče svinje. Mogoče je bilo v prvem delu res kaj drastičnega, v drugem je bil videti bolj konsenz opozicije, kot pa kaj drugega.
rokalol
26. 01. 2010 07.00
imamo najslabšo vlado ever... pa ne mislit, da podpiram prejšnjega premiera, ker ga ne!!! ... večkrat preklopim pri kakšni izjavi naših politikov, saj me je sram, da so v službi državljanov tako primitivni ljudje... tudi Errrjavec da ne bo zamer - primitiven si lahko tudi z doktoratom!!
boy123
26. 01. 2010 06.53
Sramota,da mora Pahor prej povabit Erjavca na pogovor,da se dogovorita kaj sme rečit in kaj nesme povedat.To se vidi,kakšna umazana politika se dogaja v tej državi in kaj se skriva pod mizio vseh vladajočih in čudno,da mislijo,da so državljani tako neumni!
boy123
26. 01. 2010 06.46
Naj bo še nevem kakšna finančna policija,kurupciska komisija,ko v tej ljubi državci ne pomaga lopovim nič,saj imajo svoje zakone in svoja pravila a bogi narod pa strada kruha!!!!Živela gnila politika!!!!!Pahor naj gre za manekena itak blebleta neumnosti in mislm,da bi bilo več koristi če bi se politiki ubadali stem,kaj znajo delat v resnici ne pa da delajo tisto,za kar niso sposobni!!!!!!!
boy123
26. 01. 2010 06.39
Najprej je treba Golobiča odstranit pred Rjavcem pol pa naj gre še ERJAVEC IN OSTALA NEPROFITNA BANDA!Ni edini,ki noter ne sodi je še dost takšnih,ki kradejo pa nočejo iz politike!
Alojz Železnik 1
26. 01. 2010 06.36
Sicer pa g. Karel E. v primerjavi z drugimi ministri ni bil nič boljši in nič slabši. Le zraven ne sodi ...
Alojz Železnik 1
26. 01. 2010 06.34
Berem bnam 2707 26.01.2010, 00:52: "Kdor ima v rokah kapital,ima tudi oblast.Nekoč so to bili delavci..." In se samo smejim! :=)) Kdaj in kje je to bilo? Pa menda ja ne pod komunistično oblastjo? :=))
janez.planinsek
26. 01. 2010 06.24
KORL ne dej se tem mlecnezobcem jeeeeeee.....at.
Nov mail?
26. 01. 2010 01.22
edvard.jokl26.01.2010, 00:421 Perun-slovenski 26.01.2010, 00:20 "Čisto vseeno je, katera garnitura je na vladi. Dokler je resnična oblast v rokah kapitala, se ne da nič res popraviti. To je srž problema." Pomanjkljivo razmišljanje. .. Dokler je kapital v rokah oblasti.... A imava slučajno istega dilerja?
bnam 2707
26. 01. 2010 00.56
popravek: namesto max beri Marx
bnam 2707
26. 01. 2010 00.52
edvard.jokl: to je že Max povedal.Kdor ima v rokah kapital,ima tudi oblast.Nekoč so to bili delavci,danes pa kapitalisti.Najbolj zanimivo pa je to,da so delavci to sami dovolili.
edvard.jokl
26. 01. 2010 00.42
Perun-slovenski 26.01.2010, 00:20 "Čisto vseeno je, katera garnitura je na vladi. Dokler je resnična oblast v rokah kapitala, se ne da nič res popraviti. To je srž problema." Pomanjkljivo razmišljanje. .. Dokler je kapital v rokah oblasti....
edvard.jokl
26. 01. 2010 00.36
einreich 26.01.2010, 00:24 Na kiri drogi si pa ti¨?
Nov mail?
26. 01. 2010 00.24
a nimate občutka, da se vzagnja "prirejen" pomp glede Erjavca? Tukaj je nekaj drugega v odzadju! Ne,ne ni skrivanje krize! To bo mahinacija 100letja vam povem. Prosim namestite se udobno in zrite v leto 2012. Temu se bo reklo politika, samo miška se mora ujet v past hehe E moj Draško;Gregor sta pametna kot hudič nimaš kaj, kapo dol moj. Komaj čakam volitve prvo SDS potem pa ZARES
dimci
26. 01. 2010 00.21
Kaj je vsa ta farsa z Ehjavcem.. HOČEMO NAZAJ MALO O PATHIJI, Ehjavec je dolgočasen.. Jutri (danes) ga bodo odstavili, DESUS bo razmišljal o izstopu iz koalicije, par poslancev bo odšlo DESUS ostaja v koaliciji oslabljen in karavana gre dalje..