Slovenija

Referendum o usodi Kosove komisije?

Ljubljana, 22. 04. 2008 18.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vladna koalicija je tik pred glasovanjem zahtevala preložitev odločanja o protikorupcijski komisiji. Opozicija bi rada, da o tem odločamo državljani na referendumu.

Jože Tanko je presenetil s predlogom o preložitvi odločanja.
Jože Tanko je presenetil s predlogom o preložitvi odločanja. FOTO: POP TV

O usodi komisije za preprčevanje korupcije naj bi državljani odločali skupaj z referendumom o pokrajinah, ki bo 22. junija. To naj bi se že na ponedeljkovem sestanku dogovorili trije predsedniki opozicijskih strank: Borut Pahor, Katarina Kresal in Gregor Golobič. A ker zakon danes ni bil sprejet, zaradi postopkovnih razlogov več ne bodo mogli ujeti datuma s pokrajinskim referndumuom.

Kot so sporočili iz poslanske skupine Socialnih demokratov (SD), so tri stranke vladajoče koalicije - SDS, SLS in NSi - na današnji seji državnega zbora ob pomoči SNS, "onemogočile odločanje o zakonu, s katerim bi se ohranila ali ukinila samostojna in neodvisna komisija za preprečevanje korupcije". Ker je odločanje preloženo na eno od naslednjih sej, je po mnenju SD prav, da o tem vprašanju povedo svoje stališče državljanke in državljani na posvetovalnem referendumu.

Državni zbor prestavil odločanje o Kosovi komisiji na eno od prihodnjih sej

Državni zbor je na predlog poslanske skupine SDS sprejemanje zakona o omejitvah in prepovedih za nosilce javnih funkcij, s katerim se pristojnosti protikorupcijske komisije prenašajo na računsko sodišče in druge organe, prestavil na eno od prihodnjih sej.

Tanko presenetil

Razpravo v okviru drugega branja so poslanke in poslanci opravili v ponedeljek, danes pa glasovali o vloženih dopolnilih. Pred odločanjem o zakonskem besedilu je vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko zahteval 45 minut odmora, po njem pa predlagal, da se zakonsko besedilo umakne in prestavi na eno od prihodnjih sej.

Za takšen sklep je glasovalo 43 poslancev SDS, NSi, SLS in SNS, proti pa 36 poslancev SD, LDS, Zares, DeSUS in Lipe.

Kosovo protikorupcijsko komisijo naj bi ukinili s 1. januarjem 2009.
Kosovo protikorupcijsko komisijo naj bi ukinili s 1. januarjem 2009. FOTO: Dare Čekeliš

Spomnimo ...

Zakon o omejitvah in prepovedih za nosilce javnih funkcij je vlada pripravila potem, ko je ustavno sodišče ugotovilo, da je del zakona o nezdružljivosti opravljanja javne funkcije s pridobitno dejavnostjo neskladen z ustavo. Ta zakon je namreč predvideval, da se pristojnosti komisije za preprečevanje korupcije prenesejo na parlamentarno komisijo, kar pa za ustavno sodišče ni bilo sprejemljivo.

S sedanjim zakonom pa se pristojnosti komisije prenašajo na računsko sodišče in druge organe. Nadzor nad prejemanjem daril, poslovanjem podjetij, finančnim in premoženjskim stanjem bo izvajalo računsko sodišče, nadzor nad nezdružljivostjo opravljanja javne funkcije s pridobitno dejavnostjo pa bodo opravljale volilne komisije.

Kdaj ukinitev komisije?

Zakon tudi določa datum, ko bo predvidoma ukinjena komisija za preprečevanje korupcije, in sicer s 1. januarjem 2009.

Državni zbor je danes zavrnil dopolnila poslanske skupine Zares, ki je želela delovanje protikorupcijske komisije podaljšati do izteka njenega mandata, in sicer do aprila 2010.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pahor?ek
23. 04. 2008 18.13
tolstoj_13...se strinjam z vsem razen z zadnjim stvakom! Dodal pa bi, da poslance ne more kontrolirati oseba, katere vrednote niso v skladu z etičnimi normami. Kaj to pomeni? Drago Kos je nastavljen od opozicije, ko nam je seveda ta vladala. Nastavljen pa je z namenom preprečevati, da bi korupcija sedanje opozcije (Pahorja, Golobiča itd.), ki so jo izvajali v času vladanja, sedaj prišla v javnost. Nadalje. Pomemben je še naslednji podatek. Ko naj bi Kos ugotovil, da je šlo pri obnovi opere za korupcijo, je bilo to objavleno na naslovni strani v enem izmed Dnevnikov z 20 cm in odebeljenimi črkami. Ko pa je dejansko ugotovil, da korupcije ni bilo, ne samo, da v istem časopisu niso nič objavili, Kos sploh ni poslal uradne odločbe na ministrstvo za kulturo. Vse to in še veliko drugega priča, da je Drago Kos najbolj skorumpirana oseba v Sloveniji! Veliko krat bi moral že sam odstopiti, zdaj pa je čas, da se ga umakne!
Tolstoj_13
23. 04. 2008 13.17
Komisija mora bit. Ne morjo poslanci sami sebe kontrolirat. To bi blo smešn. Dol z JJ-jem.
exim@t-2.net
23. 04. 2008 12.48
cupofmarja: takoj za teboj!
cupofmarja@email.si
23. 04. 2008 12.34
JJ ni samo baraba......ampak je ena velika baraba.....
Ranunculus
23. 04. 2008 10.45
Hmmm... ja, se pravi, da moram tudi jaz svoje pisanje skrajšat za 90% in izpustiti dejstva in samo pribijat svoja prepričanja, da bom šel v korak s foumom... JJ je baraba... zakaj? Ker je. konc debate. Sicer venmo, da to ni v celoti res, ali je treba pa vsaj zraven napisat, da ni edini, se pa strinjam; da če je večina folka plitka, gre komunikacija na ta način dalje in se itak nikamor ne pride... samo do kreganja in groženj... brez veze
manjakranjc@hotmail.com
23. 04. 2008 10.03
Ranunculus Da, imaš delno prav. Nekoč sem res pisala daljše komentarje, a vedno bila okarana kaj toliko natolcujem in pišem neke nebuloze. Enostavno pa je tudi res, da je ta forum izgubil domačnost, veš bili smo več ali manj "znanci" saj na prejšnjem forumu pa nekako je ta čar šel v malore...no z drugimi besedami, ne da se mi več prepričevat prepričane. Pišem po sistemu večine, kratko nejedrnato in provokativno. Lp M.K
Ranunculus
23. 04. 2008 09.45
manja... a ti še ni jasno, da so vsi isti. Ja, JJ bi sedaj porabil veliko več časa, da bi naredil toliko bogatunov, ampak če bi bil pa v pravem trenutku na pravem mestu, bi pa naredil isto... Dvomiš? Mogoče res. Način bi bil drugačen in kot posledica bi imela Slovenija danes veliko več neuporabnega orožja, kot ga ima. Ker to je JJjeva najljubša panoga in če kupuješ od pravih, se ti tudi v mednarodnem merilu krepi ugled zvestega vazala... kar ti ni v prid, če si del EU, sploh če ji predseduješ. Kar se pa korupcije tiče... vsi so vpeti v en sistem in da ta sistem deluje, morajo biti vsi, ki so vključeni, ali koruptivni ali pa tiho, ker drugače sistem ne deluje in ker morajo s spremembo vlade menjati barvo... huh, kakšen napor mora to biti... na 4 ali 8 let delati preobrate v lastnih načelih - hmmm.. mogoče pa niti ne, ker folk ni načelen. Z drugimi besedami - korupcija je bila in deluje z odobravanjem vlade, te ali one... samo da ve zanjo in da jim ne škoduje. In še nekaj, manja... tvoj pristop je vsaj v tistih komentarjih, ki sem jih jaz bral nekako takle:"revčki, ki pišete na tem forumu ničesar ne veste, ker ne poznate ozadja - boga raja..." Tvoji komentarji pa tudi ne podajajo argumentov, ki bi bili utemeljeni s kakimi dejstvi... Ne vem, mogoče si nekoč pisala daljše komentarje, pa se ti ne zdi več vredno ponavljati se, ampak jaz sem precej nov na teh forumih (in domnevam, da nisem edini), tako da bi nam revčkom lahko namenila nekaj milosti in z nami delila malo večji del svojih intelektualnih zaključkov - recimo vsaj še podlago za to razmišljanje. Ker bom sicer še mislil, da so ti tisto, kar imaš v glavi nalili noter in sedaj samo brezglavo zadeve prodajaš naprej... Dej, če ti nekdo bluzi o pristojnostih mu povej, zakaj ne ve dovolj o njih. Jaz ti tudi lahko rečem, da pojma nimaš o trgovini z orožjem... Ampak, a se ti zdi, da potem jaz kaj vem o njej? Iz stavka sodeč ja, ker je sestavljen tako, da ti da misliti, da nekaj vem, ampak dokaza za to pa ni, mar ne... Malo se razpiši, če si tako široko obveščena in veš vse, če pa tega nočeš, pa folku pusti, da živi v zmoti, ne pa da jih medeš in jim zbijaš tisto v kar verjamejo samo z argumentom, da zadev ne poznajo ali ne razumejo.
Furija
23. 04. 2008 09.43
manjakranjc in kaj pol misliš, zakaj preprosto ne razrešijo Kosa, ampk se ukvarjajo z novim zakonom s katerim bi ukinili kar celo komisijo? A ne bi bilo laže razrešiti Kosa, kot pa da ukinejo kar celo komisijo? Če je problem v Kosu, naj kpk povečajo pristojnosi in razrešijo Kosa.
manjakranjc@hotmail.com
23. 04. 2008 08.58
anapurna, Samo povečanje pristojnosti ni dovolj. Potrebno je zamenjati koruptivni kader z šefom na čelu. Bonasi9, ne otresaj neumnosti. Hinko.M Veš ti in tvoji kolegi, večinoma iz vrst MNZja pridete še na tapeto. Toliko pogatunov, kot je ustvarilo to ministrstvo po vodsvom levakov, ne bo niti 100letna vladavina JJ. Bodi objektiven in ne zagovarjaj barab, le zaradi simpatiziranja.z dotično opcijo.
exim@t-2.net
23. 04. 2008 08.54
hinko: tako smo vas že prečitali, da delate same neumnosti-brez razmisleka in zdrave pameti. Da vas še nismo dokončno postaviti pred odgovornost, so krivi mediji, saj vas še ščitijo. A počasi prihajajo k sebi tudi oni. Ne morem verjeti, da je SvetnakanaluA obelodanil, kakšen mednarodni škandal je naredil Cvikl. Zaploskaj mu, ti nagi butec! Jaz pa bom zaploskal takrat, ko bo Kosova komisija na smetišču -iste zgodovine. Tja namreč spada!
hinko.murovec@siol.net
23. 04. 2008 08.39
EXIM, sem upal, da imaš opravka z jagodami , pa očitno le pobiraš dobiček in imaš čas za neumnosti. Tla kvečjemu izgublja tvoj ljubljenček. Drugače pa bi glede skrbi za zanamce s strani PEZDETOV kot praviš imel vprašanje zate. Kako komentiraš izsiljevanje , ki ga izvajate Vi gospodje dr. ( seveda če si res kaj od tega ) ali si morda samo pacijent na vzhodu Ljubljane. Ali menš, da je to pošteno do vseh ostalih , ki garajo za bagatelo . Ne da resnični in zavestni zdravniki ne zaslužijo plačila, a ko imaš toliko o skrbi za druge me zanima ali si že kdaj razen z gobcem tudi kaj za koga naredil. Glede omenjene odgovornosti pa prosim popolnoma tiho. Če si dohtar veš, da ste ob politikih in sodnikih edini, ki niso nikoli nič krivi in tudi nikoli ne priznate napak ali plačate zanje. Če Vam kdo škripne je to vedno okoliščina nikoli šlampast dohtar. No lepo se imej in pazi na svoje nasade , svetujem ti, da začneš gojit zelenjavo, ni rdeče barve in ti ne bo dvigalo pritiska. LP
bonsai9
23. 04. 2008 08.29
exim težko se je spravit nad nekoga, ki ga ti ne boš nikoli dosegel. Lahko ti pomaga tudi manjakranjc bo še vedno premal. Šoldkov, ki ste si jih nagrebli začasa te vlade bo kmalu zmanjkalo. In treba bo tudi kaj postoriti, ne pa samo otresati gobčke. Tudi kravate niti Sanader vam ne bodo pomagali. Še 5 mesecev škode boste in pol bo treba it mal k spovedi v Vatikan, za Rodekom.
Furija
23. 04. 2008 08.26
manjakranjc dobro poznam pristojnosti kpk. Zato pa zagovarjam idejo da naj ji povečajo PRISTOJNOSTI!
exim@t-2.net
23. 04. 2008 08.22
Opozicija izgublja tla pod nogami. Neverjetno, kakšne napake delajo. In to na škodo nas vseh-Cvikl, recimo. Samo eden od mnogih, saj prednjačijo na okopih še zadnji igralci pod Kuačnovo režijo: to so sindikalisti. Me zanima, če jih bo Kos poklical na odgovornost! Rad se vzdržujem grdega besednjaka, vendar bom v tem primeru uporabil besedo PE***TJE. Ni jim mar za naše zanamce, glavno da so oni pri koritu. Ne bo šlo, odgovarjati je treba za svoje neumnosti. In to vsi -isti, zato se mora Kosova komisija ukiniti!!
manjakranjc@hotmail.com
23. 04. 2008 08.18
anapurna, Naj ti odgovorim, tudi v primeru vodje Grimsa, bi bila za to. Verjetno premalo poznaš pristojnosti in "ukrepe" te nerazumne komisije. Lp M.K
niresto
23. 04. 2008 08.14
Glej ti to opozicije.Se par dni nazaj na skupnih konferencah bentijo nad zapravljanjen davkoplacevlaskega denarja z referendumom o pokrajinah, zdaj pa bi rade volje imeli svojega...ki je se dosti bolj stran vrzen denar...
exim@t-2.net
23. 04. 2008 08.11
bonsai9: komisijo je treba ukinit že zato, ker si ti proti. Takih, kot si ti, namreč v demokraciji ne potrebujemo. Pa saj ti to veš in to te jezi. Nimaš več besede, vtakneš pa se v vsako stvar. Kot Prvoborec, pa Tonček Balonček, ...sklop apartčikov, ki ne funkcionirajo več, samo šklepetajo. Nagci!
Furija
23. 04. 2008 08.11
manjakranjc zakaj pa, bi se po tvoje morala ukiniti ta komisija.? In ali bi bila tudi za ukinitev, če bo jo vodil recimo Grims?
manjakranjc@hotmail.com
23. 04. 2008 07.53
Jutro, Z vsemi komentarji, ki so za ukinitev te nerazumne KORUPCIJSkE komisije obarvane v oranžno se popolnoma strinjam! Lp M.K
bonsai9
23. 04. 2008 07.46
Le zakaj tako cvikajo Kosovo Komisijo? Poštenjaki sigurno ne.Lopove je pa treba namakat v špirit. Kaj tako skrbi SDS-ovce in NSi, saj oni hodjo k papežu k spovedi.