Slovenija

FOTO in VIDEO: 'Naj bo to najboljši čas!'

Ljubljana, 15. 10. 2008 07.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
L.H./Š.Z./STA
Komentarji
356

Novi državni zbor je ustanovljen. Na skupinski fotografiji v prvi vrsti stoji Pavel Gantar, novi predsednik, katerega imenovanje so pospremili s ploskanjem. V kratkem naj bi bil znan tudi mandatar.

Skupinska fotografija novoizvoljenih poslancev
Skupinska fotografija novoizvoljenih poslancev FOTO: Dare Čekeliš

Novoizvoljeni poslanci so se zbrali na ustanovni seji državnega zbora. V veliki razpravni dvorani parlamenta so zasedli mesta, o katerih so se dogovorili na sestanku začasnih vodij poslanskih skupin. Socialni demokrati, ki jih zastopa 29 poslancev, so sedli na levo stran dvorane, na drugi strani jim nasproti sedi 28 poslancev SDS. Sedeži poslancev preostalih poslanskih skupin so na sredini: Zares z devetimi poslanskimi mesti, DeSUS s sedmimi ter LDS, SLS in SNS vsaka s po petimi. Med 90 novoizvoljenimi poslanci jih je funkcijo 41 opravljalo že v preteklem mandatu, med njimi pa je tokrat 12 žensk. Ustanovne seje se sicer nista udeležila premier v odhodu Janez Janša in prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti. Prvi je v Bruslju, drugi pa v Azerbajdžanu. Več o tem ...

Zazvenela Zdravljica

Cukjati ustanovno sejo vidi kot nov začetek in priložnost, da poslanci vnovič premislijo o svojih nalogah, ki so jim zaupane. Po njegovih besedah gre za to, da bodo znali videti in slišati težave in stiske ljudi, o katerih bodo odločali, ter da bodo znali spoštovati vse, ne glede na to, kakšni nazorski opciji pripadajo.
Cukjati ustanovno sejo vidi kot nov začetek in priložnost, da poslanci vnovič premislijo o svojih nalogah, ki so jim zaupane. Po njegovih besedah gre za to, da bodo znali videti in slišati težave in stiske ljudi, o katerih bodo odločali, ter da bodo znali spoštovati vse, ne glede na to, kakšni nazorski opciji pripadajo. FOTO: Dare Čekeliš
Kot je vsak začetek lep, poln optimizma, naj bo tudi ta začetek korak na bolje, da bomo lahko rekli, da smo storili nekaj dobrega za to državo in državljane. France Cukjati

Najprej je v državnem zboru zazvenela slovenska himna, nato pa je spregovoril nekdanji predsednik državnega zbora France Cukjati. ''Vse se menja, vse se spreminja, tudi državni zbor,'' je dejal. Povedal je, da gre za nov začetek, poslance pa pozval, naj nalogo in poslanstvo, ki sta jima bila zaupana, sprejmejo s spoštovanjem do težav in stisk ljudi. Upa, da bodo v novem mandatu naredili veliko dobrega za državo in njene državljane.

Kumer predsednik mandatno-volilne komisije

Poslanke in poslanci so nato oblikovali mandatno-volilno komisijo, ki šteje 17 članov. Predseduje ji Dušan Kumer (SD), za podpredsednika pa so izvolili Danijela Krivca (SDS). Novoizvoljena komisija je nato zasedala in preverila, ali lahko potrdijo vseh 90 poslanskih mandatov. Kumer je po seji povedal, da mandati niso sporni, pojasnil pa je, da mora hkrati najverjetnejšemu mandatarju Borutu Pahorju prenehati funkcija kot evropskemu poslancu. Z glasovanjem v državnem zboru je bil novi državni zbor tudi dejansko ustanovljen.

Gantar: Ščitil bom tudi opozicijo

''V to hišo je treba spustiti več duha zelo živahne civilne družbe in poleg dialoga v parlamentu razvijati tudi dialog med parlamentom in civilno družbo. Veliko poti in možnosti imamo na razpolago," je v nagovoru poslancev poudaril Pavel Gantar.
''V to hišo je treba spustiti več duha zelo živahne civilne družbe in poleg dialoga v parlamentu razvijati tudi dialog med parlamentom in civilno družbo. Veliko poti in možnosti imamo na razpolago," je v nagovoru poslancev poudaril Pavel Gantar. FOTO: Dare Čekeliš
Predsednica LDS (Katarina Kresal, op. a.) je dejala, da mora biti državni zbor mesto razprave. To že, ampak mora biti tudi mesto odločanja. Tega pa nismo slišali. Jožef Jerovšek (SDS)

Poslanci so po razpravi o njegovi kandidaturi na tajnem glasovanju odločali o imenovanju predsednika državnega zbora. Glasovalo je 84 poslancev, dve glasovnici sta bili neveljavni. Za imenovanje Pavla Gantarja (Zares) je bilo 69, proti pa 13 poslancev.

Novoimenovani predsednik državnega zbora, ki so ga poslanci pospremili s ploskanjem, se je vsem poslancem zahvalil, obenem pa izrazil upanje, da bodo sprejemali "dobre zakone". Dejal je, da je izvolitev na to mesto zanj velika odgovornost in tudi čast. Upa in je prepričan, da bo to nalogo opravljal v korist vseh v državnem zboru, državljank in državljanov, predvsem pa v korist parlamentarne demokracije v Sloveniji.

"Pred nami je kar precej nalog in izzivov,"
pravi Gantar. Najprej pa ga, kot je opozoril, čaka zahtevna naloga dokončnega konstituiranja državnega zbora, njegovih delovnih teles. Urediti je treba tudi vse pogoje za delo poslancev in vse ostalo, da bodo pripravljeni pričakali na prvi veliki akt – izvolitev novega mandatarja.

Pred sprejetjem novih pravnih aktov pa je pozval k razpravi, ki mora biti po njegovem mnenju "živahna". Obljubil je, da bo državni zbor vodil v smislu odprte in ne izključujoče politike. Po njegovih besedah je osnovni način, do katerega pridejo do odločitev, glasovanje in zato tudi preglasovanje. "Je seveda tudi delitev na večino in manjšino. In moja naloga je, da v tem procesu, če je treba, zaščitim predvsem manjšino – to je opozicijo." Novoizvoljeni predsednik je ob tem opozoril, da opozicija v parlamentarni demokraciji ni samo "za okras", niti ne more biti le vzvod demokratične legitimizacije oblasti. "Je dokaz, stalni dokaz, da pri vseh političnih odločitvah obstaja tudi alternativa, drugačna možnost, drugačna in druga pot."

Türk pohvalil prejšnjo vlado

''Državni zbor je zakonodajni organ in tribuna razprave. Je tržnica idej in prostor usklajevanja. Je mesto soočanja vlade in opozicije in dejavnik sinteze. Vse to bogastvo funkcij parlamenta je treba skrbno gojiti,'' je v nagovoru poslancem dejal predsednik republike Danilo Türk.
''Državni zbor je zakonodajni organ in tribuna razprave. Je tržnica idej in prostor usklajevanja. Je mesto soočanja vlade in opozicije in dejavnik sinteze. Vse to bogastvo funkcij parlamenta je treba skrbno gojiti,'' je v nagovoru poslancem dejal predsednik republike Danilo Türk. FOTO: Dare Čekeliš
Veseli me, da lahko že danes napovem, da bom v najkrajšem času opravil potrebna posvetovanja s poslanskimi skupinami in predlagal mandatarja za sestavo nove vlade. Danilo Türk

Sledil je nagovor predsednika republike Danila Türka, ki je začel s čestitkami: ''S čestitko vam, spoštovani gospod predsednik, za izvolitev na to pomembno in odgovorno mesto, s čestitko vsem poslankam in poslancem za izvolitev v državni zbor in z najboljšimi željami za uspešno in plodno delo v skupno dobro naše države.'' Nagovoril je tudi volivce, ki po njegovem mnenju demokracijo jemljejo resno. ''Slovenske volivke in volivci so kritični in skeptični, svojo volilno pravico vselej uporabljajo z veliko mero zdrave pameti in političnega občutka, izvoljenim predstavnikom pa vselej poverijo odgovornosti s pričakovanjem, da bodo ti v polni meri upravičili zaupanje. Zato moramo vsi nosilci voljenih funkcij ves čas najskrbneje razmišljati o svoji odgovornosti in zaupanje upravičiti z rezultati,'' je pozval.

Meni, da je demokracija v dobri formi. ''Doseženo stopnjo zrelosti nam priznavata tudi Evropa in ves svet. Sloveniji ni bilo po naključju poverjeno predsedovanje Evropski uniji – kot prvi med novimi članicami Evropske unije. In ravno tako ni naključje, da je Slovenija tudi to odgovorno nalogo uspešno in odgovorno opravila. Vladi v preteklem zakonodajnem obdobju gre posebna zahvala za uspešno opravljeno delo,'' je poudaril. Nato se je osredotočil na prihodnost. ''Dobre odločitve nastajajo po skrbnem premisleku, v pretehtani razpravi, v izmenjavi argumentov in dognani formulaciji odločitev. Pogosto tak proces zahteva več časa. In ravno v oceni, koliko časa in koliko razprave je potrebno, se izraža politična modrost odločanja, tehtnost odločitev in njihova dolgoročna vrednost. V tem okviru bo velikega pomena tudi sposobnost iskanja skupnega jezika in najširšega možnega soglasja o pomembnih vprašanjih našega razvoja. Tudi v tem se bo odražala umetnost politike,'' je dejal.

Vasja Klavora (DeSUS) je kot najstarejši poslanec vodil ustanovno sejo do imenovanja Pavla Gantarja.
Vasja Klavora (DeSUS) je kot najstarejši poslanec vodil ustanovno sejo do imenovanja Pavla Gantarja. FOTO: Dare Čekeliš
Demokracija na Slovenskem je v dobri formi. Morebiti ji manjka kakšen element zrelosti, ki ga prinese daljše zgodovinsko obdobje, morebiti so nekatere naše politične delitve preveč ideološke in preveč povezane z značilno slovensko trmo. Danilo Türk

Opozoril je tudi na finančno krizo, pri čemer meni, da bo ''obdobje iskanja zahtevalo jasno opredeljevanje vseh držav, tudi naše". "Potrebna bo preudarnost in pravočasnost odločitev. Slovenska vlada bo imela zahtevne naloge. Prav zato bo pomembno, da se ustrezna razprava in usmerjanje opravi v državnem zboru, in da se pri tem doseže kar najširša podpora vladni politiki. Vloga politike in države bo v teh razmerah nezamenljiva. Zanašanje na ekonomske in finančne dejavnike ne bo zadoščalo. Le država in državljani lahko zagotovijo pravne rešitve in ureditev, kakršno potrebuje naš čas. Ne gre le za preprečitev ponavljanja nevarnosti, ki jih je prinesla deregulacija in neodgovorna finančno-kreditna dejavnost v nekaterih finančnih centrih sveta. Gre za veliko več, za nujnost nove mednarodne finančno arhitekture. V tem seveda Slovenija ne bo imela odločilne besede, ne bo pa brez glasu,'' je prepričan.

Prav tako meni, da so v Sloveniji nujne gospodarske, socialne, pokojninske reforme. Ob tem je pozval, naj ''rešitve, ki bodo potrebne, zagotovijo naš dolgoročni razvoj in preobrazbo naše družbe v družbo, temelječo na znanju". "Človeški potencial je naše največje bogastvo, znanje pa njegova največja moč,'' je prepričan. Ocenjuje, da je treba vlagati v znanost in znanje, v tehnološko preobrazbo in v tehnični razvoj. Državnemu zboru bo pri prizadevanjih za boljši jutri pomagalo dosledno spoštovanje delitve oblasti, upoštevanje samostojnih nalog ter samostojnih odgovornosti izvršilne in sodne veje oblasti, je še dodal.

Poslanci največje parlamentarne stranke SD sedijo na levi strani velike dvorane državnega zbora.
Poslanci največje parlamentarne stranke SD sedijo na levi strani velike dvorane državnega zbora. FOTO: Dare Čekeliš

Govor je končal z izrazi zaupanja in pričakovanja. ''Dobili ste mandat za zahtevno nalogo v zapletenih časih. Prav nobenega dvoma ni, da smo z dobrim delom in z dobrim sodelovanjem sposobni tudi v teh časih najti dobre odgovore na vsa vprašanja, ki zadevajo našo domovino, našo Slovenijo. Vaše delo pri tem bo ključno. Naj ga spremlja modrost. Naj bo danes začeto zakonodajno obdobje v zgodovini spoznano po največji kakovosti zakonov in drugih odločitev. Naj bo to naš najboljši čas!"

Potrdili tri podpredsednike

Po Türkovem nagovoru so na tajnih volitvah izvolili podpredsednike parlamenta, ki so France Cukjati (SDS), Miran Potrč (SD) in Vasja Klavora (DeSUS). Državni zbor je na ustanovni seji tudi že oblikoval odbor za zadeve Evropske unije, kar je predlagal dosedanji premier Janez Janša. Za predsednico so poslanke in poslanci imenovali Darjo Lavtižar Bebler (SD), za podpredsednika pa Franca Jurija (Zares) in Bogdana Baroviča (SNS). Nato se je ustanovna seja končala.

Nov sedežni red poslancev
Obrazložitev kandidature Gantarja
Nagovor predsednika Türka
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (356)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

manjakranjc@hotmail.com
16. 10. 2008 14.30
Bravo Erjavc, vstrajaj kot obrambni minister; naj tudi ostali izvedo za \"rdečo\" prevaro!
Ranunculus
16. 10. 2008 12.24
hehe... no, RADO62 tale tvoj sarkazem mi je pa všeč.
RADO62
16. 10. 2008 11.34
Danes je bilo prav komično v parlamentu. Neka zaigrana levičarska strpnost, povezovalnost in konsenzualnost vsega kar je bilo povedano. Tak lep pravljični začetek od teh prenovljenih komunistov ne bi pričakoval. Da ne govorimo o predsedniku Turku, ki je tako državotvoren, da so se mi kar solze ulile. In Gantar, ki je bil kot kakšen nebogljen otročič, ki dobi za darilo policijsko postajo iz LEGO kock. Pa prizor malega miška Potrča, ki se je po 60-ih letih kariere okitil z mestom podpredsednika parlamenta je bil naravnost ganljiv....
Ranunculus
16. 10. 2008 10.54
janez_novak Pa vzemi robčke. Palomini so fini.
UrsicJure
16. 10. 2008 10.48
Bojim se odpreti PDF datoteko z nagovorom predsednika Turka, ker je po vsej verjetnosti tako sluzast, da se mi bo kaj iz ekrana ven pocedilo!
Ranunculus
16. 10. 2008 10.45
manjakranjc V gimnaziji smo imeli v drugem letniku logiko. V sklopu matematike in ne pretirano poglobljeno, a nekaj je je bilo. In tega doslej nisem omenjal, ker konformizma na področju razmišljanja in zaključevanja ne priznavam. To pa zato, ker se iste stvari lahko razlaga na več načinov. In ko berem o tem, kako ne upoštevam logike se mi dozdeva, da razmišljaš vse preveč na tred način in nikomur ne dopuščaš zaključka brez temeljite infrastrukture, ki je po možnosti še podprta z dokazom. Ampak tako to gre, če želiš imeti prednost domačega igrišča - postaviš ali pa se temeljito seznaniš s pravili in jih potem vsiljuješ za dosego superiornosti. Manjakranjc, še enkrat, pogovor v splošnem nima predpisane oblike, ker nismo na sodišču ali kje drugje, kjer je zaradi izogibanja megle ustaljen red. Seveda vem, da so vsem dajali nadimke. Jih nisem spregledal. In tudi pri tebi sem opazil intenzivno rabo ć-ja, ki mislim, da je upravičena le pri Zokiju. Trik je bolj v tem, da gre za usakljeno delovanje in sovpadanje, saj istočasno spodbujate k nestrpnosti do južnjakov in skušate vse, tudi tiste, ki to niso, označiti za južnjake. Glede dotičnega gospoda pa... sem prepričan, da veš o njem več kot on sam.
resslovenka
16. 10. 2008 10.41
manjakrajnc Oh manja nasprotno. Od logičnih stvari se v praksi bolj slabo živi, od nelogičnih pa kar dobro mar ne? In tu logika odpove.
Ranunculus
16. 10. 2008 10.31
resslovenka Nič nenavadnega. Opredeljenost se pri nekaterih manifestira v sovraštvu do Kučana, pri drugih pa do Janše. Pri manji je pač aktivnost povezana s popuščanjem pritiska v glavi nekoliko bolj intenzivna. Jaz ji ne zamerim. Glede na to, da od postanja nikoli ne bom imel nekih silnih koristi (komentiranje jemljem zgolj kot telovadbo pameti) se pač ni vredno razburjati. In ni mi do tega, da bi v debati zmagal, ker je največ, kar lahko dosežeš strinjanje, če pa bi šlo za karkoli več, bi se ti folk začel obešat na besede.
manjakranjc@hotmail.com
16. 10. 2008 10.31
resslovenka Res nobeden od vas ni imel predmeta logike ali pa v lastni režiji prebral kakšne knjige na to temo!? ..namreč, sklep, ki je izpeljan iz komentarja je tako poceni in nelogičen, da bi lahko potem dejali, da je JJ vsem, ki so na volitvah obkrožili kontra, izmaknil stolček...vidiš, nekaj ne gre skupaj. Ni potrebe po zahvali.
bozjibic
16. 10. 2008 10.25
Na Balkanu nič novega, eni in isti bučmani v parlamentu. O bog, kdaj nam boš namenu normalne ljudi...
manjakranjc@hotmail.com
16. 10. 2008 10.23
Ranunculus Ni potrebe po predavanju o dotičnem gospodu, sem dvolj seznanjena. Verjetno si načrtno spregledal, kako lahko javni medij \"temnijo\" priimke ne-pravih, torej ne-vaših, slednji, torej ne-vaši, pa naj bi bili lepo tiho in vam celo ponujali izpeljanke. Dragi gospodič, objektivnost se reče temu.
resslovenka
16. 10. 2008 10.17
Ali kdo ve zakaj je manjakrajnc tako obsedena z g. Kučanom (v negativnem smislu)? A ji morda ni hotel dodeliti stolčka, ki si ga je želela? No je pa uspela pri g. JJ. In ta \"vsevednica\" tudi razglablja o slovenskih priimkih, ja kaj takega.
Ranunculus
16. 10. 2008 10.14
manjakranjc Ne vem sicer, ali SDS forsira poentenje jezika tudi v priimkih ampak kolikor vem je prekmurskem narečju kuča obstaja. Sicer pa so ta vsiljena poenotenja in klestenja variacij v jeziku značilna za temne režime. Pa to ni moja ugotovitev ampak Orwellova, da se ne bom kitil s tujim perjem. V 984. Nemci so veliko svetlejši primer. Tam je združenih 7 narodov in v nemščino so bile vključene vse variacije, tako da je Nemščina sedaj eden izmed najpestrejših jezikov. Ampak to za našo miselnost, ki se še ni rešila teženj o tem, da bi vsak bil rad šef v tem našem peskovniku, poleg tega pa še nekaj posebnega zaenkrat neizvedljivo. In moram reči, da mi to kar malo žalosti in mislim, da tudi večino tistih, ki niso šli na volitve.
manjakranjc@hotmail.com
16. 10. 2008 09.13
mimoidoci Pozdravljen, čemu takšen interes za nekom, ki se imenuje Milan Hišan; če nisi opazil, je tudi slo.bolj pravilno od ..beri Kučan!?
chemtrail
16. 10. 2008 07.17
Briga me kako si bodo prašiči razdelili korita!!! Upam pa da Rupl ne vidi Dunaja!!!!!! Ampak to nima veze z bučami, mater je mraz zunaj, a bo zima?
Bojzi
16. 10. 2008 06.22
Pa imamo nazaj bedno vlado. Dragi slovenci, zakaj niste šli na volitve.Pustili ste zopet komuniste, da so prišli na oblast. Vračamo se na Balkan, zopet nas bodo imenovali \" Balkanska država\" .Po eni strani kar občudujem te rdeče, kako so organizirani. Tudi večina priseljencev je šla na volitve, tako, da smo si sami krivi, da imamo zopet komunistično vlado.Upam, da bomo čez 4 leta tako pametni, da bomo Slovenijo vrnili slovencem.Sedaj se pač moramo sprijaznit z policijskim režimom in samo z eno resnico. Slovenci smo tako navajeni, da smo hlapci, bomo pač še ta 4 leta.
pijanec22
16. 10. 2008 02.05
Pogovarjaj se preko MSN-ja ali pa emaila. Komentarji pa so namenjeni komentiranju.
mimoidoci
16. 10. 2008 01.44
Milan Hišan no, lahko noč Milan Hišan.. upam da boš u bodoče premogel toliko poguma da boš upal odgovoriti na vprašanje.. lahko noč na sleherni slovenski klanec... :) :) :)
mimoidoci
16. 10. 2008 01.41
pijanec 22 glej.. čisto vseen mi je kolk si star - bistvo je da smo se normalno menili pa si uletel z nekim bednim komentarjem.. če že nisi 22 se pa vsaj nauči malo manir...
pijanec22
16. 10. 2008 01.39
Bi si želel, da bi bil 22.