Ustava, vse najboljše!

Slovenska ustava je stara 21 let. Toliko let namreč mineva od dneva, ko jo je sprejela in razglasila takratna skupščina Republike Slovenije, z njo pa se je Slovenija tudi v pravnem smislu osamosvojila od takratna Jugoslavije.

Slovenska ustava danes praznuje 21 let. Na današnji dan jo je sprejela in razglasila takratna skupščina Republike Slovenije. Osnutek slovenske ustave, ki je bil pozneje v DZ nekoliko preoblikovan, je v podvinskem gradu pripravila skupina strokovnjakov, ki jo je vodil Peter Jambrek. Poleg njega so bili v njej še Tone Jerovšek, Tine Hribar, Franci Grad, Matevž Krivic, Ivo Perenič, Miro Cerar mlajši in Lojze Ude, ki pa po Jerovškovih besedah pri delu ni sodeloval, saj je že prvi dan po prihodu zbolel.

Ustavo spremenili sedemkrat

Slovenska zastava

Slovenska ustava danes praznuje 21 let. Skupaj z dnevom ustavnosti 23. decembra praznujemo tudi obletnico plebiscita o samostojnosti Slovenije. (Foto: Miro Majcen)

Od sprejetja do danes je bila ustava spremenjena sedemkrat, pri čemer so bile štiri spremembe nekoliko večje. Prvi večji popravek je doživela leta 1997, ko so vanjo vnesli t. i. španski kompromis, s katerim smo se obvezali, da bomo tujcem omogočili, da postanejo lastniki slovenskih nepremičnin, in si tako zagotovili podpis pristopne pogodbe k EU.

V drugem večjem popravku, sprejetem leta 2000, so v ustavo vnesli določbo, da volitve v Sloveniji potekajo po proporcionalnem volilnem sistemu, in to čeprav je ustavno sodišče odločilo, da je na referendumu leta 1996 zmagal večinski volilni sistem.

Tretji večji popravek je bil izveden leta 2003 za potrebe vstopa v EU in Nato. S popravkom je bila omogočena pravna podlaga za prenos dela pristojnosti pod okrilje drugih mednarodnih skupnosti.

Zadnji večji popravek se je zgodil leta 2006, z njim pa je DZ zagotovil osnovo za ustanovitev pokrajin, ki pa jih Slovenija vse do danes še ni dobila.

Praznujemo tudi obletnico plebiscita

Skupaj z dnevom ustavnosti 23. decembra praznujemo tudi obletnico plebiscita o samostojnosti Slovenije. Ta je potekal na podlagi zakona, ki ga je tri tedne pred tem, 6. decembra 1990, sprejela takratna Skupščina RS. V njej je imela večino Demokratična opozicija Slovenije (DEMOS), ki jo je vodil Jože Pučnik.

V skladu z dogovorom, ki je bil določen v zakonu, bi plebiscit o odcepitvi Slovenije od SFRJ uspel, če bi se za osamosvojitev opredelila več kot polovica vseh volilnih upravičencev. Ta meja pa je bila na plebiscitu krepko presežena. Glasovanja se je udeležilo 93,2 odstotka vseh volivcev, pri čemer jih je 95 odstotkov (ali 88,5 odstotka vseh volivcev) glasovalo za osamosvojitev.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 119
 
24vohomurckov 24.12.2012 12:16:22
...ustava,uprava,dava!!

aja USTAVA?? le kaj nam bo??...saj je ne spoštujete več!!...kje je pravna država za vse državljane?---kje je socialna država za vse državljane?...kje je demokratićna država za vse državljane?...kje je država,kjer smo enaki vsi,ne glede na to ali imaš dobro zaledje,veliko denarja za odvetnike in izredno močan VIP ali si navaden NN,ki se trudi za vsakdanje preživetje ...iz rok v usta do sredine meseca...potem pa s pogledi v nebo!!

Vse najboljše USTAVA...bi bilo boljše,da bi kar ležava!!
24vohomurckov 24.12.2012 14:18:09
*oprava....
Več komentarjev