Slovenija

Ustavna presoja pred selitvijo tožilstva

Ljubljana, 23. 02. 2012 16.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Virant je predlog spremembe koalicijske pogodbe, po kateri bi se pristojnost za tožilstvo obdržala na ministrstvu za pravosodje in javno upravo, že poslal koalicijskim partnerjem. PS in SD pa se bosta v petek dogovorili, kdaj bosta v ustavno presojo vložili novelo zakona o vladi.

Bosta tožilstvo in policija pod istim ministrstvom?
Bosta tožilstvo in policija pod istim ministrstvom? FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik Liste Virant Gregor Virant je predlog za spremembo koalicijske pogodbe, po kateri bi se pristojnost za tožilstvo obdržala na ministrstvu za pravosodje in javno upravo, že posredoval koalicijskim partnerjem, so sporočili iz poslanske skupine Liste Virant.

V stranki pričakujejo, da bo odločitev takšna kot v primeru gospodarske diplomacije. Gospodarska diplomacija, ki naj bi v skladu s koalicijsko pogodbo po novem sodila pod okrilje gospodarskega ministrstva, bo namreč tudi v prihodnje ostala na zunanjem ministrstvu.

PS in SD v petek dokončno o vložitvi zahteve za oceno ustavnosti zakona o vladi

Pozitivna Slovenija in SD pa se bosta v petek dogovorili, kdaj bosta v ustavno presojo vložili novelo zakona o vladi, saj še ni jasen morebiten prenos tožilstva, pravi vodja poslancev PS Jani Möderndorfer. Kot pravi, je vlada ravnala drugače, ko je brez sprememb koalicijske pogodbe prenesla gospodarsko diplomacijo, s prenosom tožilstva pa čaka.

Ko govorimo o prenosu tožilstva na ministrstvo za notranje zadeve ali ohranitvi tega na ministrstvu za pravosodje, je to stvar koalicijske pogodbe in dogovora vseh predsednikov strank, medtem ko sta se glede prenosa gospodarske diplomacije z ministrstva za zunanje zadeve na ministrstvo za gospodarstvo dogovorila pristojna ministra, brez spremembe koalicijske pogodbe in spremembe zakona o vladi, opozarja vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije.

Po njegovih besedah gre za "resen premislek, kaj vlada počne o dveh stvareh v istem zakonu na dva različna načina". V Pozitivni Sloveniji tako menijo, da je "resno napočil čas", da začnejo vladi "resno pomagati", in sicer s tem, da novelo zakona o vladi vložijo v ustavno presojo.

Mnenja dveh ustavnih pravnikov, ki so jih že prejeli, po besedah vodje poslancev PS govorijo v smeri vložitve zakona v ustavno presojo. Tudi s SD so pri tem enotni, zagotavlja.

Na vprašanje, ali bodo z ustavno presojo čakali na odločitev koalicije glede prenosa tožilstva, pa je odgovoril, da so čakali današnjo odločitev vlade, v kateri sedijo "več ali manj vsi predstavniki strank, ki o tem odločajo".

Ob izjavah vladnih predstavnikov pa Pozitivna Slovenija ocenjuje, da je lahko odločitev o prenosu tožilstva dolgotrajen proces in tako ni razloga, da ustavne presoje novele zakona o vladi ne bi vložili. Poleg tega lahko po ocenah Möderndorferja zahtevo za ustavno presojo tudi kadar koli umaknejo.

Senko Pličanič
Senko Pličanič FOTO: Miro Majcen

Končna odločitev vlade še ni padla

Vlada sicer danes na seji ni konkretneje razpravljala o tožilstvu oziroma katero ministrstvo bo imelo pristojnost nad njim, je dejal minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič. Po njegovih besedah se mora vprašanje urediti na koalicijski ravni. Podobno je pojasnil tudi premier Janez Janša, ki pravi, da bodo obravnavali predlog, po katerem bi tožilstvo ostalo pod pravosodnim ministrstvom. "Če bo soglasje, bo pogodba spremenjena, če ne, ne bo spremenjena," je dejal.

Pličanič je pojasnil še, da so se o vprašanju pogovarjali v okviru sprejemanja zakona o državni upravi in se dogovorili, da bo tisto ministrstvo, ki bo prevzelo tožilstvo, prevzelo tudi vse pristojnosti v razmerju do tega organa. Če se bo tožilstvo torej selilo pod notranje ministrstvo, naj se seli v celoti, je povedal.

Po zakonu o vladi je tožilstvo trenutno še vedno pod pristojnostjo ministrstva za notranje zadeve in se to vprašanje sedaj tako tudi obravnava, je dodal. V danes sprejetem zakonu so tako določili rok, v katerem je treba prenesti pristojnosti. Če bo vmes sprejeta drugačna odločitev, torej da tožilstvo ostane pod pravosodnim ministrstvom, pa bodo to upoštevali. Pličanič se bolj strinja s tem, da tožilstvo ostane pod pravosodnim ministrstvom, na vprašanje, ali verjame, da bo tako tudi ostalo, pa je odgovoril, da je on vedno optimist.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zaenotnost
23. 02. 2012 22.29
+4
Če sem pravilno razumel ministra za pravosodje je bil predlog LGV da se združi notranje in pravosodno ministrstvo in naj bi ga vodili ONI. Potem so to razdelili in policiji dodali tožilce...to seveda ni isto kot je bil predlog LGV. Prepričan sem, da je to ideja JJ. Razlog pa je da se reši problem s Patriam. Če se bo to zgodilo bo to zelo slab signal vsem nam. Sum bo ostal in bomo še manj verjeli Janši. Če pa se slučajno zgodi, da v Avstriji in na Finskem obsodijo ta primer za korupcijo pri nas pa NE je norčevanje brez primere. Že itak Janša ne bi smel kandidirat če bi imel moralo in etiko
Buena Vita
23. 02. 2012 21.36
+5
ops,virantu so bolj pomembni geji in mešetarjenje z otroci,kje bodo nakupi otrok,katere odvetmniške pisarne bodo več zaslužile s prekupčevanjem, saj je samo odvetnik,in zaslužki bodo mastni
gizadlinka
23. 02. 2012 20.13
+7
fajn bi se bilo vprašat, ali ti tožilci kaj delajo oz. kakšen je njjihov učinek, ne pa pod katero ministrstvo bodo spadali. Čas bi že il, da bi tudi kaj naredili in bi enkrat prišlo do obsodb vseh teh tajkunov in drugih prevarantov, ne pa da kurje tatove lovijo in se ukvarjajo s takimi zadevami, ko bi jih otroci lahko reševali.
cirenij
24. 02. 2012 07.28
+2
Tožilci veliko delajo. Pri malih ribah. Ostalo se zavlačujein vleče po predalih.